2020-10-10
本身諗住係K11食其他嘢 walkin要等好耐 唯有睇吓附近有咩食~ 結果見到呢間舖頭啲嘢食都幾吸引 而且夠晒清靜! 一於食呢間!新開張嘅關係 職員都好主動咁推介同介紹menu ~每枱都可以揀一壺茶 我地對茶無咩研究 所以都係求其咁揀~ 反而主菜方面 有好多都好想試 揀唔落手!前菜 —— 養生燉湯(猴頭菇瑤柱豬展湯)個湯絕對唔係味精湯~ 亦都好足料 真係啖啖都食到兼飲到~ 飲晒成碗湯 都差唔多食飽咗三成主菜 —— 可配白飯/小米粥煮酒面醬蒸比目魚用麵豉醬煮 比目魚底仲有豆卜 煮到夠晒入味! 魚肉好滑 麵豉醬撈飯同小米粥食一流~蜜椒金薯和牛粒本身以為薯仔係切粒 好似薯仔牛柳粒咁 點知原來主角係和牛粒而薯角就有5舊~和牛粒夠晒入味 亦都唔會煮到好韌!玉蘭瑤柱蟹肉蛋香炒飯呢個最遲先上 差啲飽到食唔落~ 不過佢份量就細過酒樓一大碟個啲少少 所以3個人食就岩岩好! 個飯底炒得好香 粒粒分明 食落口亦都唔會覺得好油膩!小食 —— 額外叫原隻鮮大號蝦餃朋友食完 都話隻蝦好彈牙 亦都真係大大粒鮑魚四吃(台式五味 磯燒 避風塘 鮑魚雞粒酥)我就食左磯燒同台式五味~ 隻鮑魚好新鮮 好嫩滑 而台式五味 我
新開張嘅關係 職員都好主動咁推介同介紹menu ~
每枱都可以揀一壺茶 我地對茶無咩研究 所以都係求其咁揀~
反而主菜方面 有好多都好想試 揀唔落手!
前菜 —— 養生燉湯(猴頭菇瑤柱豬展湯)
主菜 —— 可配白飯/小米粥
煮酒面醬蒸比目魚
蜜椒金薯和牛粒
和牛粒夠晒入味 亦都唔會煮到好韌!
玉蘭瑤柱蟹肉蛋香炒飯
小食 —— 額外叫
原隻鮮大號蝦餃
朋友食完 都話隻蝦好彈牙 亦都真係大大粒
鮑魚四吃
(台式五味 磯燒 避風塘 鮑魚雞粒酥)
我就食左磯燒同台式五味~ 隻鮑魚好新鮮 好嫩滑 而台式五味 我都唔知有邊五味 不過食唔到辣既我 覺得真係好辣好辣~ 不過整體而言都係好味!
天山椒法國零激素雞翼
原來呢個係冷食~ 覺得個味道都係不錯 不過應該係零激素關係 雞翼肉都好硬 亦都比較痴骨 呢道菜比想像中有點失望
甜點 —— 薑茶桃膠湯圓
薑茶唔算太辣 易入口~湯圓一粒芝麻一粒花生
最後埋單大概每人300蚊 但絕對會再來多次食其他菜式!環境唔係太嘈 坐得好舒服~