2018-05-04 372 瀏覽
上次帶完香港大學嘅朋友去食排骨麵,今次到佢帶我去阿元來了食台灣野,兩點左右鐘數去到,明明係完咗打工仔嘅食飯時間,但係都勁多人排隊~我哋一人叫咗一碗魯肉飯,同埋加左個滷味拼盤。平日一至五午飯時間鐘數,出示學生證有九折~滷肉飯有勁多半肥瘦肉喺度,肉嘅份量好多,爬每啖飯都一定撈到肉碎,脂肪同油香撈晒落啲飯到🤤 仲要勁多汁!成碗飯都有汁,唔係得個面先有滷味拼盤就有雞翼、豬大腸、豆腐同雞蛋,味道唔夠出,可以再滷得更入味,變咗用醬汁嚟係出面加味。可能唔係呢度嘅招牌菜,就有啲遜色啦最後走嗰陣一人叫咗一杯鳳梨青茶加珍珠,飲落去酸酸甜甜,味道清新得來好豐富,珍珠亦好有甜味,不過浸得來就變腍哂老闆同店員都招呼周到,儲落勁多熟客,啲人出出入入都有講有笑,而且真係又平又抵食,魯肉飯已經夠晒飽,唔怪得佢長期咁多人排隊啦😛

魯肉飯

滷水拼盤

鳳梨青茶
2018-05-03
魯肉飯
鳳梨青茶
2018-05-03 141 瀏覽
阿元從來來唔會令我失望,從門面到食物質素都好大讚👍🏻👍🏻👍🏻而價錢都非常之合宜😚每次嚟到都會叫佢個滷肉飯!唔好睇佢個樣細細兜咁,其實都好飽架!佢啲牢獄全部都係半肥瘦,啖啖飯都充滿着豬油香😍再加埋有個酸蘿蔔好吊胃!! (9/10)另外佢個鹽酥雞都係招牌菜!新鮮炸起,咬落去脆卜卜咁而且唔會過鹹😍一碟都起碼有六舊夠哂數 (8/10)跟住仲有蚵仔煎都係要推介!!佢同平時我哋食開嘅蠔餅好唔同,d蠔好大粒而且個皮煙煙韌韌咁,上面有一Pat燒汁,店員仲好有心思咁畫左個笑哈哈係上面添,好有愛😍 (8.7/10)不過閒日其實都幾多人架六點鐘嚟到就唔使排咁耐啦😆

不過閒日其實都幾多人架六點鐘嚟到就唔使排咁耐啦😆
15 分鐘 (堂食)
2018-05-01 154 瀏覽
早早來排隊,也等了很久,期待很久台灣味道,2人用請餐,我們點了:台南擔仔麵、蚵仔大腸米線、塩酥雞、玉米起司蛋餅、肉鬆起司蛋餅、兩份九份芋圓,再每人一杯飲料,店員很細心給我們兩人一枱怕東西不夠放,本來感覺不錯,東西來了之後和朋友不停吃,吃了35分鐘都沒有就有店員過來說「不好意思,可能用餐速度要加快,因為外面很多人等」店員很有禮貌地說,當下也沒有感覺甚麼,但回過神來,啊,不對,我們也才坐下35分鐘啊,期間也完全沒有停過吃我們點的東西,這是快餐店就早講嘛,先聲明說用餐時間只有30分鐘啊,就算香港是有多速食,至少也有45分鐘用餐時間吧?吃了35分鐘不到就被趕的感覺有點不爽,其實不夠位是明白的,但要趕客也要看時間,30分鐘是要客人用直接用吞的嗎?就算東西再好吃也大扣分....是失望的....
早早來排隊,也等了很久,
期待很久台灣味道,
2人用請餐,我們點了:
再每人一杯飲料,
店員很細心給我們兩人一枱怕東西不夠放,
本來感覺不錯,
東西來了之後和朋友不停吃,
店員很有禮貌地說,當下也沒有感覺甚麼,
但回過神來,啊,不對,我們也才坐下35分鐘啊,
期間也完全沒有停過吃我們點的東西,
這是快餐店就早講嘛,先聲明說用餐時間只有30分鐘啊,
就算香港是有多速食,至少也有45分鐘用餐時間吧?
吃了35分鐘不到就被趕的感覺有點不爽,
其實不夠位是明白的,
但要趕客也要看時間,
30分鐘是要客人用直接用吞的嗎?
就算東西再好吃也大扣分....
是失望的....
2018-04-20
30 分鐘 (堂食)
2018-04-30 133 瀏覽
一講到台灣菜就一定會諗起阿元來了,聽聞最近仲開咗分店喺觀塘,但係我都最鍾意原店,就係西環嗰間,雖然地方細,但係好有感覺,好鍾意。去到阿元來了,就真係好似去咗台灣咁,佢哋全部人都講普通話,店入邊嘅裝飾都會好似台灣咁,食嘢都一定係台灣野啦。我今次就嗌咗必定要嗌嘅鹵肉飯,同埋新出嘅芝士肉鬆蛋餅,肉鬆蛋餅入邊啲芝士溶得啱啱好,肉鬆份量都好多,蛋餅都圈得好實,絕對唔會鬆散,係我食過最好味嘅蛋餅。鹵肉飯方面,係細細地嘅一碗,但係都絕對夠一個女人仔食。

2018-04-26 160 瀏覽
$35 $45 $35 $23有一排無嚟阿元來了原來少咗好多野食😭😭😭今次再食呢個擔仔米粉我覺得係幾好食嘅☺️另外仲叫咗蠔餅入面嘅蠔其實好少🙈不過味道係ok的佢嘅口感都好特別咬落煙煙韌韌🤤加埋啲蛋香又真係唔錯都食得過🤣
[擔仔米粉] $35
咬落煙煙韌韌🤤
加埋啲蛋香又真係唔錯
都食得過🤣
2018-04-16 281 瀏覽
西營盤除了有一列的西餐廳, 中間還有着這一家台灣菜,店面很小, 人龍很長, 等的時候研究一下menu也很快過了先剔好點菜紙, 坐下不久就可以吃了店員還都是台灣人呢兩個人還可吃得不少, 但其實最後打包的也只剩少少高雄米糕, 有點像香港的糯米雞不過有點飽, 點這個可能就可以省掉主食刈包, 連名字都不會讀,很像國內街頭賣的小吃, 原來真的是來自一岸之隔的福州等位的時候我們都很好奇這些看不懂的菜式, 店員也會詳細介紹, 滿足我們的獵奇心態好食排行榜:1. 旗魚黑輪2. 五香雞捲3. 爆濃起司蛋餅 (其實不用爆濃, 點普通款已經很好吃; 爆濃有點膩)4. 蚵仔大腸麵線芋圓來說我覺得這家就沒有太特別了小記:少吃台灣菜的我覺得這家可以吃到台灣不同地區菜, 一點都不單調店裏的牆壁都是很有趣幽默的標語和海報一開始去到以為人龍行短, 原來都排到對面馬路去了
西營盤除了有一列的西餐廳,
中間還有着這一家台灣菜,
店面很小, 人龍很長,
等的時候研究一下menu也很快過了
先剔好點菜紙, 坐下不久就可以吃了
店員還都是台灣人呢

兩個人還可吃得不少, 但其實最後打包的也只剩少少

高雄米糕, 有點像香港的糯米雞
不過有點飽, 點這個可能就可以省掉主食

刈包, 連名字都不會讀,
很像國內街頭賣的小吃, 原來真的是來自一岸之隔的福州
等位的時候我們都很好奇這些看不懂的菜式,
店員也會詳細介紹, 滿足我們的獵奇心態

好食排行榜:
1. 旗魚黑輪
2. 五香雞捲
4. 蚵仔大腸麵線

芋圓來說我覺得這家就沒有太特別了

小記:
店裏的牆壁都是很有趣幽默的標語和海報
一開始去到以為人龍行短, 原來都排到對面馬路去了
2018-03-25
30 分鐘 (堂食)
  • 旗魚黑輪
2018-04-11 204 瀏覽
唔知係唔係太期待、所以就好失望、佢岩岩開個時已經想同朋友去食、但係星期一佢唔開、所以食唔到、直到今日、我同另一個朋友終於都食到喇、點知…我嗌左一個擔仔粿條、朋友嗌左蚵仔大腸麵線、我地再share一份鹽酥雞。首先、鹽酥雞好普通好普通好普通(真的好普通所以要說三次)沒特別也不太熱、呢個價錢食豪大大會冇咁嬲、起碼新鮮熱辣d。然後、我個擔仔粿條一隻蝦仔、半粒貢丸、一d擔仔(肉碎之類)…蝦仔同米粒貢丸都係微暖、好在湯夠熱、但食完只覺成口味精…口渴左好幾粒鐘。我冇試朋友個份、所以唔知佢咩feel、但佢都話食完唔會再食、我地都覺得冇下次。唔好意思因為冇相機食先、所以冇圖、但因為真係唔明點解講到咁出名咁好食、可能我地唔係食佢出名個d野掛、不過都想講講俾大家知最真實既感受。
唔知係唔係太期待、所以就好失望、
佢岩岩開個時已經想同朋友去食、但係星期一佢唔開、
所以食唔到、直到今日、
我同另一個朋友終於都食到喇、點知…

首先、鹽酥雞好普通好普通好普通(真的好普通所以要說三次)
沒特別也不太熱、呢個價錢食豪大大會冇咁嬲、起碼新鮮熱辣d。
蝦仔同米粒貢丸都係微暖、好在湯夠熱、
但食完只覺成口味精…口渴左好幾粒鐘。
我冇試朋友個份、所以唔知佢咩feel、
但佢都話食完唔會再食、
我地都覺得冇下次。

唔好意思因為冇相機食先、所以冇圖、
但因為真係唔明點解講到咁出名咁好食、
可能我地唔係食佢出名個d野掛、
不過都想講講俾大家知最真實既感受。
2018-04-11
$52.5 (下午茶)
2018-04-08 241 瀏覽
身為一個台灣人試吃過許多在香港的台灣味但在阿元來了就覺得少了什麼一到店門口看整個佈置都不錯濃濃的古早台灣味還有點期待點了餐之後就失望了蛋餅皮薄 整體味道怪怪的沒什麼台灣味滷肉飯還算可以只是再鹹一點會更好吃也點了甜品(冰的)結果也都只是加了幾塊冰塊而已讓人感覺很沒誠意融化之後糖水變得沒味道最讓我失望的是飲料我點了百香果綠茶還是什麼的 忘了整個喝起來就是像濃縮果汁泡出來的還沒什麼味道 像水加太多之類的其他我點的湯和擔仔麵什麼的就不想說了都是有待加強座位又很窄 一直碰到旁邊的客人 整體來說 讓我不會再去第二次了有點中看不中用
身為一個台灣人

蛋餅皮薄 整體味道怪怪的
沒什麼台灣味

滷肉飯還算可以
只是再鹹一點會更好吃

也點了甜品(冰的)
結果也都只是加了幾塊冰塊而已

座位又很窄 一直碰到旁邊的客人
整體來說 讓我不會再去第二次了

有點中看不中用
2017-10-31
15 分鐘 (堂食)
2018-04-07 229 瀏覽
周六下午周圍搵食剛好路過阿元來了,難得見只有二人在排隊,終於可一嘗心願試試,因每次中午都見好多人圍住門口等位,可惜想試的芝士蛋餅要下午5點半後才有,下次要找時間再來試.今次食左魯肉飯、台南擔仔粿條、酥炸魷魚~熱辣辣🦑👍🏻味道不錯,食物份量雖然不大但味道不錯,難怪經常有人排隊等食
2018-04-07
5 分鐘 (堂食)
  • 酥炸魷魚
2018-04-05 204 瀏覽
一早就聽聞過西環"阿元來了"ge大名.今次就遠道而來,試下距個正宗台灣菜!落完order,好快就有得食啦~~滷肉飯唔會好大碗,不過份量都夠,好香ge肉汁味,食落飯粒煙un有咬口,肉香而且味濃,真材實料!!蚵仔大腸麵線麵線細而滑,個湯汁好香濃,好杰身,蚵仔新鮮,味道濃,大腸又滷得好入味.台灣香腸和炸甜不辣台灣香腸小小的一份,香腸好味,有別香港人喜歡的廚師腸,很有台灣風味.炸甜不辣,是台灣很地道的小食之一,呢度整得好唔錯.麻辣鴨血臭豆腐新產品,唔會系平時食開果只臭豆腐果種濃烈ge氣味,可以放心,鴨血好好味,煮得夠入味,臭豆腐都係,有果種獨特ge味道.飲品當然就叫珍珠奶茶,珍珠夠q夠彈牙,奶茶不會很甜,奶香味濃.不錯的台灣菜.推薦.
一早就聽聞過西環"阿元來了"ge大名.

滷肉飯

蚵仔大腸麵線

台灣香腸和炸甜不辣
炸甜不辣,是台灣很地道的小食之一,呢度整得好唔錯.

麻辣鴨血臭豆腐
都係,有果種獨特ge味道.

不錯的台灣菜.推薦.
2018-03-29 9699 瀏覽
想食好耐了,終於有人肯陪我去! 肉鬆起司蛋餅 $30 蛋餅一定要趁熱食,餅皮煎得香口,入面係滿滿既肉鬆,中間2件就多啲芝士,食落好香,岩晒我口味❤️❤️不過餐廳位唔多,要等下位同坐得逼小小🤭 除左蛋卷外我地仲食左其他野食~~魯肉飯 $29 魯肉飯肥肉幾多,但充滿油脂香,入口即化,魯肉汁唔太咸,撈住白飯食就最好,雖然只係一碗仔,但食完都幾飽!👍🏻👍🏻炸甜不辣 $30 酥炸魷魚 $39 炸甜不辣同魷魚都係即炸,甜不辣比較有口感同惹味,魷魚就細條啲同份量少啲🤭冷九份芋圓 $30 九份芋圓就一般般,芋圓彈牙就冇咩味,味道清甜同有口感⭐️ 黑糖牛奶珍珠 $28 起司奶蓋紅茶 $25 黑糖珍珠奶茶就正正常常,但芝士奶蓋紅茶麻麻,層奶蓋好奇怪呀,唔岩我口味😵😵😵 不過我唔中意用餐時間太短,而且坐位逼,坐得唔舒服~點菜紙
想食好耐了,終於有人肯陪我去!

肉鬆起司蛋餅 $30

除左蛋卷外我地仲食左其他野食~~
魯肉飯 $29

炸甜不辣 $30

酥炸魷魚 $39

冷九份芋圓 $30

九份芋圓就一般般,芋圓彈牙就冇咩味,味道清甜同有口感⭐️

黑糖牛奶珍珠 $28 起司奶蓋紅茶 $25

不過我唔中意用餐時間太短,而且坐位逼,坐得唔舒服~

點菜紙

2018-03-25 268 瀏覽
起碼半年無嚟過,今次再食完全無咗果種台灣味道,而家店鋪大部份人操廣東話,仲要勁喧嘩;另外我最鍾意食o既雞絲飯又無咗!幸好的是迷你魯肉飯味道依舊。。。魯肉飯 $29依舊好味,多料多汁,大部份人都會叫呢個,細細碗實食得晒焢肉飯 $39比魯肉飯大碗dd,肉當然又多dd,但阿sir話大果件肉唔好食好鞋口,我見佢食淨咗d肉就知有幾麻麻麻辣鴨血臭豆腐 $45只得5件鴨血,味道口感仲要似豬紅,同台灣無老鍋嘅味道同質感完全唔同,而臭豆腐味道還ok,起碼吸到小麻辣味,但完全唔值呢個價錢肉鬆起司蛋餅 $30我本身好鍾意食肉鬆,但呢個肉鬆餡實在整得太實,我仲以為咬到乜硬物,如果包之前整鬆dd肉鬆就會perfect,起司份量啱啱好,絶對唔會蓋過肉鬆味,點少少辣醬熱辣辣食超正,推介冷九份芋圓 $30今次貪心叫咗兩碗,但食完真係攬住個肚走,是關佢實在太足料,豆多芋圓又多,基本上兩個人叫一碗已經ok,呢個我至愛都推介二人共消費:$203

魯肉飯 $29
依舊好味,多料多汁,大部份人都會叫呢個,細細碗實食得晒

焢肉飯 $39

麻辣鴨血臭豆腐 $45

冷九份芋圓 $30

二人共消費:$203
2018-03-15
10 分鐘 (堂食)
2018-03-22 204 瀏覽
搬到西環一段時間,才首次來阿元來了😋每桌限時三十分鐘,所以排隊等位唔算慢。店舖設計很有台灣味。對上一次到台灣是幾年前了,亦少吃台灣菜,今晚就試試啦!今晚試了滷肉飯、甜不辣和新出的旗魚黑輪,味道都不錯。不過我最喜歡的是九份芋圓,是我喜歡的甜味。可以回頭,反正步行過去就OK👌而服務的話,店員都幾好,給我們安排了坐吧台,其實感覺坐吧台還更舒服,坐小桌應該就要搭位了。上菜方面,由於是預先落單,所以一坐下來就會上菜。

2018-03-22
  • 滷肉飯
  • 甜不辣
2018-03-21 213 瀏覽
又要排隊!!唉!!都無法啦!!我同男朋友專登過海去西環西營盤食阿元來了!!雖然依家係觀塘鴻圖道開多左間店舖!!但不知是否心理作用呢!!我此終覺得西營盤店呢間煮得好食D!!所以只好乖乖同男友排隊!!不過舖位真係好細!!得幾張枱!!所以通常都要同人搭枱!!為食到好嘢無法啦!!叫左碗必食嘅魯肉飯!!大大碗一層層半肥瘦魯肉滿佈飯面!!連飯粒都差D睇吾到!!魯肉入口即溶, 好香好入味, 但食得多又不會覺得油膩, 魯肉連汁加埋飯食, 幸福滋味湧上心頭!!跟着食蛋餅, 都幾有新鮮感, 平日很少食到!!蚵仔大腸麵線整得太過地道!!不是很能習慣嗰種味道!!滷青菜都幾好味!!中和番食左咁多魯肉!!香菇肉羹味道很濃郁!!再飲埋酸梅湯同芒果綠茶!!芒果綠茶好有驚喜, 甜味適中, 茶香解渴!!
2018-03-20 143 瀏覽
長期多人既阿元來了,今次因為早到,第左10分鐘左右! 原來有新野出品,試下佢乜味道先!豬油拌飯 $20豬油的油香可能有點不足,不過加入少許蒜片更加香口入味,一點都不覺得肥。香菇肉羹米粉 $45米粉幼身而且份量頗多,肉羹彈牙嚼勁帶有口感,頂層添上芫茜及茨汁好有'台灣的味道'。五香雞捲 $30首嚐雞捲的味道,切得相當薄片,內含馬蹄,增加爽口的口感,d汁比較濃味,個人喜歡唔點汁。肉鬆起司蛋餅 $30煎香過的蛋餅皮,夾上滿灑的肉鬆相當豐富,內含起司熱騰騰煙韌得令人津津有味。想不到份量不,食之作。全埸服務員用普通話,再加上餐廳環境,食物既味道,真係好有'台灣feel'!
長期多人既阿元來了,今次因為早到,第左10分鐘左右!
原來有新野出品,試下佢乜味道先!
豬油拌飯 $20
香菇肉羹米粉 $45