2022-12-15 120 瀏覽
在繁忙嘅太古坊轉角處 黃白色外牆 一間小小咖啡店 ☕️ 裏面只有兩個位置 裝修飾品燈光都另人很放鬆 仲有放了書俾大家睇 暫時只有輕食 同飲品 有幾款唔會味道嘅bagel 🥯 , brownies, cookies, banana bread , carrot cake. ☕️咖啡有fruity n nutty ,我就簡左nutty, 豆香比較濃 又唔會酸 濃等黎好易入口 又好smooth 輕食:🍫Brownie: 焗返熱食係特別好味 香牛油味 朱古力味都好濃 個面仲有脆脆地 🥯伯爵茶芒果有清新嘅伯爵茶味 咁芒果就係新鮮芒果肉係包嘅中間 甜甜地 店員好nice 👍🏻👍🏻👍🏻

暫時只有輕食 同飲品

又唔會酸 濃等黎好易入口 又好smooth

輕食:

🥯伯爵茶芒果
有清新嘅伯爵茶味 咁芒果就係新鮮芒果肉係包嘅中間 甜甜地

店員好nice 👍🏻👍🏻👍🏻
2022-12-13 97 瀏覽
短短幾年間就迎嚟阿啡第三間分店,只能說,勁嘢!小小店面五臟俱全,窗邊角落仲有寄賣小飾物嘅位置;環境setting 大概主要係做grab n go,啱晒附近返工嘅打工返工放lunch 左手一個 BrickeryBagel右手一杯啡。Bagel 方面試咗一咸一甜。• Double Garlic w/ Black Pepper &l Lime Bagel,相當惹味,入口蒜香清新;甜味Lychee Black Tea w/ Dried Strawberry 茶味淡淡入口好香,內裏士多啤梨乾果增添甜感。至於non-coffee我推介焙茶同抹茶lattte,濃郁到痺!

2022-12-11 85 瀏覽
海光街黃白牆的阿啡堅尼地城至鰂魚涌 多一份身影閒時去喝杯咖啡 輕食一下Spiced Apple pie Bagel Pistachio Seasalt Bagel煙韌的貝果質地帶有味道的麵包味蘋果屬甜點 開心果屬鹹點可另加配料 整體口感再豐富Coffee冷萃咖啡 不添加甜度 咖啡香氣更純粹散發將咖啡混合牛奶 奶泡咖啡味變得溫和進入味蕾都較順滑店內有咖啡豆可供購買喜歡的 可再在慢慢品嚐少量輕食 在家在店也可吃到將慢活態度融入生活

海光街黃白牆的阿啡

喜歡的 可再在慢慢品嚐
少量輕食 在家在店也可吃到
將慢活態度融入生活

2022-12-05 78 瀏覽
鰂魚涌Nuttea嘅轉角位最近換左新店阿啡成間店都係黃色啡色配搭精神得黎又唔會太誇張店內大部份位置畫成open kitchen可以望住咖啡師沖調咖啡而望窗位置放有黑膠唱片機同職人嘅手作飾物餐牌都係輕食為主方便附近嘅上班族grab a quick lunch我今日揀左個cinnamon raisin bagel配matcha latteCinnamon raisin Bagels來自brickery bread係一款傳統嘅包饀bagel肉桂同提子味突出加熱後更加令到滿室幽香包體柔韌有嚼勁唔錯Matcha latte拉花超有心機第一次見呢款兔仔😍😍抹茶茶味香濃唔會太重奶又唔會澀口簡單美味留意到佢地有join @Phenix支持綠惜食物餐具又用上分解杯支持環保不遺餘力呢!
鰂魚涌Nuttea嘅轉角位最近換左新店阿啡

簡單美味

留意到佢地有join @Phenix
支持綠惜食物
餐具又用上分解杯
支持環保不遺餘力呢!
2022-12-03
5 分鐘 (堂食)
午餐
2022-12-05 68 瀏覽
放假都去鰂魚涌繼續嘆啡,因為北角好似無乜新既餐廳/cafe 令我想一去再去,又要做gym,不如就慢慢行去鰂魚涌睇下有冇新既小店。見到 @affeehk 在鰂魚涌開了在海光街,同事們食完飯決定一起試下新cafe ,小試了一杯熱latte ,店員好細心問要咩口味同埋會寫低😍,coffee 要了nutty ,小店中午都幾多人,而且每杯都有唔同拉花的,值得一試🙌🏻黃色小牆都幾sharp 好易搵到!有機會再幫襯試下其他啡

外賣自取
2022-12-03 76 瀏覽
在鰂魚涌原來Nuttea的位置上開了家新的咖啡店它就是來自堅尼地城的Affee「阿啡」與堅尼地城店一樣,門面都是簡單的白色、黃色拼色咖啡店內除了咖啡亦有網店Brickery Bagel提供店裡只有僅僅兩個位置,想堂食就要早啲嚟了奶啡可選Fruity/ Nutty,並有大、細size分Latte 及 Flat White都有靚拉花,分別係心形及獨角獸心思十足得嚟又好飲,適合不太喜歡咖啡味道過酸嘅我地相信已經成為附近上班一族嘅早晨啡!
在鰂魚涌原來Nuttea的位置上開了家新的咖啡店
它就是來自堅尼地城的Affee「阿啡」
與堅尼地城店一樣,門面都是簡單的白色、黃色拼色

咖啡店內除了咖啡亦有網店Brickery Bagel提供

店裡只有僅僅兩個位置,想堂食就要早啲嚟了

奶啡可選Fruity/ Nutty,並有大、細size分
心思十足得嚟又好飲,適合不太喜歡咖啡味道過酸嘅我地
相信已經成為附近上班一族嘅早晨啡!
2022-11-24