2014-03-14 715 瀏覽
周圍走,見到這間店,覺得裝修幾特別,立即上網睇食評.見都好似唔錯,於是試一試.阿翁招牌小籠飽$36/5隻,賣相可以,入口發覺中招.隻隻都爆皮,D汁完全走灑出來,個皮好硬又厚,好在豬肉餡味道還可,有輕微酒味.整體價錢唔值.
周圍走,見到這間店,覺得裝修幾特別,立即上網睇食評.
見都好似唔錯,於是試一試.
阿翁招牌小籠飽$36/5隻,賣相可以,入口發覺中招.
整體價錢唔值.

阿翁招牌小籠飽
2014-03-12
2013-11-28 193 瀏覽
我地三個人叫左個中size嘅酸辣湯,原來都幾多份量,有8至9碗,因我地其中一個覺得太辣,我自己飮左6碗,其實已經勁饱了!但我覺得好好味!推介!至於窩巴和烤饼,一般而已~
至於窩巴和烤饼,一般而已~
2013-11-23
2013-02-23 127 瀏覽
今日晚上7:45到長洲阿翁,去到沒位座外面吹風都算,沒人招呼沒人擺餐具。叫了4樣野,足足成個鍾才來了2樣野,後來忍不住查問,話一樣漏單一樣錯了要唔要?唔好意思都沒句,態度差,一肚氣,埋單走,以後都唔去,大家都是長洲街坊如此對待
2013-02-23
端午節2大2細去長洲玩過夜, 之前係openrice尋找邊間正野食!! 點知係地圖找唔到呢間店, 打電話去問路, 再加上長洲人熱心教路, 終於找到啦, 原來係假日最好要訂位. 不過好彩間舖已開設側舖所以唔駛等就有位!!即時order 招牌小籠飽!! 好多汁, 一咬就流出來!!! 熱騰騰!! o的汁好鮮甜, 唔落醋更加好味!!! 一定要試跟住試酒釀丸子, 原來係米酒湯圓, 第一次食, 好香既米酒味, o的湯圓細細粒皮薄花生多, 值得一試!!值得一試既口水雞!! 有一定既水準, 花生醬麻醬多到蓋住o的雞, 好好味雞絲粉皮都好正, 雖然o的醬同口水雞有些相似, 都係花生醬麻醬, 但混起來真係好好味, 我2個小朋友食清成碟粉皮!!下次來一定要食多次!!
新舖好乾凈
多汁小籠飽
酒釀丸子
口水雞
雞絲粉皮
下次來一定要食多次!!
題外話/補充資料: 係海傍道慢慢行去中興新街, 一唔對路即時問當地人, 或打電話即時有人接架, 間舖係街中間唔容易找到!!
2012-06-23
多汁小籠飽
酒釀丸子
口水雞
雞絲粉皮
  • 小籠飽
2012-01-14 58 瀏覽
去長洲逛逛我們的LUNCH*其實隔左一段, 都唔係好記得LU~1 口水雞第一次食有麻醬的口水雞夠凍! 不過唔夠辣!有麻醬係唔同DD味道溫和晒!不過我鐘意!2 雞絲粉皮好細碟!同口水雞用差不多的醬料!粉皮索晒汁,好好食雞絲亦不會過老3 擔擔麵湯好喝, 麵夠彈牙!最喜歡花生醬4 小籠包好食!*原諒我比行貨! 因為真係隔得耐! 唔記得啦!
去長洲逛逛

我們的LUNCH

*其實隔左一段, 都唔係好記得LU~

1 口水雞
第一次食有麻醬的口水雞

夠凍! 不過唔夠辣!

有麻醬係唔同D

D味道溫和晒!

不過我鐘意!

2 雞絲粉皮
好細碟!

同口水雞用差不多的醬料!

粉皮索晒汁,

好好食

雞絲亦不會過老

3 擔擔麵
湯好喝, 麵夠彈牙!

最喜歡花生醬

4 小籠包
好食!

*原諒我比行貨! 因為真係隔得耐! 唔記得啦!
2011-12-27
午餐
  • 口水雞
2011-02-07 27 瀏覽
今天和太太跟著openrice食評介紹, 很容易便找到阿翁, 過往在長洲食魚旦粉食得多, 食上海菜還是第一次, 我們兩人order 了 小籠包, 鍋貼, 回鍋肉及豆漿, 最後還來一客"酒釀湯圓", 每道菜都很美味, 其中以小籠包最正, 最後的酒釀湯圓給我們意外的驚喜!! 輭滑的湯圓, 內裡竟然配有黑芝麻饀, 加上有桂花香味的酒醩, 真是極品, 此兩味, 下次一定要"N-call" !!
2011-02-07
  • 小籠包(必食) 酒釀湯圓 鍋貼
2010-07-19 19 瀏覽
之前係度見有其他人極力推介所以即使飽飽地, 經過見到都入左去試個小籠包尖端依然都會有成堆粉團仲要係實色o既皮係薄冇錯汁都好多可能個個人口味唔同啦我就覺得調味唔太好, 味道唔算特別好味, 亦冇乜驚喜所以隔離台個7-8個人前後點左4籠我聽到都覺得驚訝
之前係度見有其他人極力推介
所以即使飽飽地, 經過見到都入左去試個小籠包

尖端依然都會有成堆粉團仲要係實色o既
皮係薄冇錯
汁都好多
可能個個人口味唔同啦
我就覺得調味唔太好, 味道唔算特別好味, 亦冇乜驚喜
所以隔離台個7-8個人前後點左4籠我聽到都覺得驚訝
小籠包, 唔會話好味到想食多次
2010-07-17
2009-10-11 34 瀏覽
第3次黎到長洲玩, 目的都係為左食!所以次次都會上黎睇下邊d好食既野然後出發~~今次我地就選擇左呢間作為本次長洲遊的第一間食店啦~下午3點幾4點, 找尋了很久才找到這一間店舖,地理位置確實很偏僻, 真的不知道入面是有食店呢!經過門口, 窺看入內根本一位客人都沒有...開始擔心應否入內, 看一看餐牌再考慮了一會兒, 還是硬著頭皮入去啦!入到去我們坐在卡位, 環境不算裝修漂亮, 不過勝在服務搭夠! 有人立即幫我地"針"茶, 執好個位,~我們點了8個小籠飽+4隻鍋貼:小籠飽 : 第一個出場的食物~~~一打開個籠蒸氣立即冒出,可想是即叫即蒸呢~用筷子一夾, d汁隨即沉底, 但個皮又唔會穿, 抵讚!咬下去d汁支晒出黎, 個皮又唔厚, esp個頂頂位, 平時我最唔鍾意食果個位..因為好厚, 但今次食左都唔多覺 , 飽飽size又唔細, d份量又足,36蚊有8隻, 真係平靚正!必試之選呀!!!!鮮肉鍋貼 : 肉汁很足夠, d肉很滑, 個皮很脆~鍾意食肉既人就揀佢啦~~韮菜鍋貼: 我覺呢個最好味, 有菜有肉, 好match又唔漏~三鮮鍋貼 : 呢個佢寫就係+埋海鮮既, 不過我覺得個味就同鮮肉鍋貼差唔多
第3次黎到長洲玩, 目的都係為左食!
所以次次都會上黎睇下邊d好食既野然後出發~~
今次我地就選擇左呢間作為本次長洲遊的第一間食店啦~

下午3點幾4點, 找尋了很久才找到這一間店舖,
地理位置確實很偏僻, 真的不知道入面是有食店呢!
經過門口, 窺看入內根本一位客人都沒有...

入到去我們坐在卡位, 環境不算裝修漂亮,
不過勝在服務搭夠! 有人立即幫我地"針"茶, 執好個位,~

我們點了8個小籠飽+4隻鍋貼:
小籠飽 : 第一個出場的食物~~~一打開個籠蒸氣立即冒出,
因為好厚, 但今次食左都唔多覺
, 飽飽size又唔細, d份量又足,
36蚊有8隻, 真係平靚正!必試之選呀!!!!

三鮮鍋貼 : 呢個佢寫就係+埋海鮮既, 不過我覺得個味就同鮮肉鍋貼差唔多, d肉就冇咁滑~

佢d鍋貼20蚊4隻, 由於我想試晒3隻款, 個老闆好好人俾我地mix埋
不過由叫野到有野食就等得比較耐, 我諗係即叫即整啦~
但食到咁好味既野, 等耐d都唔會介意~~~
個老闆見到我地影相, 仲樂意地幫我地揸機呢~
仲有就係佢果到有電視同雜誌睇, 所以等既時候都唔覺得悶~

總括而言, 呢間店真係好好食, 唯一不好就係開得較偏僻,
大家只要唔好介意行得遠小小, 就可以試到呢d咁好味既上海小食~~
真係希望佢唔好執笠啦~~俾我下次去都有得食呀!!!
小籠飽
d汁沉晒底ga!!!
4隻鍋貼~~~~好大隻!
正門口
想知點樣入??認住個廁所...右手邊行入就係~
廁所再行出d就係呢條路~~有冇印象呢?師妹甜品就係呢條路ga啦~
2009-10-09
小籠飽
d汁沉晒底ga!!!
4隻鍋貼~~~~好大隻!
正門口
想知點樣入??認住個廁所...右手邊行入就係~
  • 韮菜鍋貼
  • 鮮肉鍋貼
(非會員)
真的不是太多人會行到這間翁記, 因為都幾入吓, 未行到已經入咗其他食店食飽了, 也是看到OR有人推介先去店員很好, 見我們入去即刻開冷氣, 因為佢地剛開鋪 (4:00pm先開鋪), 天氣太熱了, 先點了可樂"鋸"吓先 小籠飽 - 不油膩,可能是瘦肉較多吧, 很多汁, 小心燙出孖潤腸咀 窩貼 - 第一次食倒不會滿口油淋淋, 而且皮底是脆口的窩貼 木須肉 - 夠"獲"氣, 有蛋味 高力芒果奶黃 - 外皮有點油膩, 失敗之作, 但餡料特別

窩貼 - 第一次食倒不會滿口油淋淋, 而且皮底是脆口的窩貼
木須肉 - 夠"獲"氣, 有蛋味
高力芒果奶黃 - 外皮有點油膩, 失敗之作, 但餡料特別

小籠飽, 窩貼
2009-09-24
小籠飽, 窩貼
  • 窩貼
2009-04-28 11 瀏覽
每次黎到長洲都好開心,因為都係同自已心愛既人一齊食好味既野食=]係天下間最幸福既事=]雖然鋪位並唔係係大街,但係真係點都要行入小小食呢到既小籠包~~好好味 ~~ !!好味過出面連銷店d小籠包 ~ !!!皮簿,肉同湯都鮮味 !!! 我唔敢講係最好味,但小本經營既小店,可以做到甘有質素既食物 ~ 真係好有心意 ~價錢都好大眾,三十蚊到有六隻小籠包另外擔擔面都唔錯 !! 店鋪人唔多,lunch時間都好多位,冷冷清清…食完之後真係擔心會做唔落去…因為位置唔係係旺街果邊,遊客都少到 ~ 各位去長洲既朋友,不仿行多兩步去試下 ~~唔想充滿美食既長洲少樣好野食
係天下間最幸福既事=]

好好味 ~~ !!

好味過出面連銷店d小籠包 ~ !!!
皮簿,肉同湯都鮮味 !!!
我唔敢講係最好味,但小本經營既小店,
可以做到甘有質素既食物 ~ 真係好有心意 ~
價錢都好大眾,三十蚊到有六隻小籠包

另外擔擔面都唔錯 !!

店鋪人唔多,lunch時間都好多位,冷冷清清…
食完之後真係擔心會做唔落去…
因為位置唔係係旺街果邊,遊客都少到 ~

各位去長洲既朋友,不仿行多兩步去試下 ~~
唔想充滿美食既長洲少樣好野食
2009-04-27
2009-02-19 26 瀏覽
在長洲其實有一間美味的上海食店,位置很隱蔽,在中興街公廁附近,離碼頭其實很近,但是因為在橫街之中,不是太多人知道。這裏環樈是一般街坊格局,尚算干淨衛生,服務也很勤力禮貌。食物方面,出名的是小籠包(22),除了傳統上海食物外,還會有很多創新的食物,如石頭飯等,小籠包造得很好,皮很薄但是包內有湯汁,坊間很多的小籠包都皮和肉完全沒有肉汁,不合格,可是這裏的小籠包完全造到了包內有湯汁的標準,唔錯,擔擔麵(25)的麵是拉麵,應該是自家拉,有質感,而且有麻香辣,很好,價錢是街坊,下次去長洲可以到這裏一試。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1584378
2008-08-11 10 瀏覽
p.s 上菜時忘了即時拍照,除了小籠包其他都係食左d先記得影,食左d都仲有咁多,可見d野幾大碟其實食過阿翁都4-5次不過li度又冇開度阿翁ge資料唯有做第1個人la跟父母共3人,叫了:小籠包(4件): 新鮮整好,入面有好多湯,不過望落個包度好似扁左上海粗炒:失手了,"龍左d",不過都係幾好味,每次黎都會叫,但有個後遺症就係食完之後個碗會好多油,爸爸就話好似得好少餸石鍋飯(唔記得左個名):勝在夠熱,"東"天食就好服務一流:每次點菜個陣都會有d推介俾你,又會主動加茶(紅茶)地點: 比賽偏遠左d,可以話好難搵,最初唔係朋友帶我去都唔知個度有間食店
p.s 上菜時忘了即時拍照,除了小籠包
其他都係食左d先記得影,
食左d都仲有咁多,可見d野幾大碟

其實食過阿翁都4-5次
不過li度又冇開度阿翁ge資料
唯有做第1個人la

跟父母共3人,叫了:

石鍋飯(唔記得左個名):勝在夠熱,"東"天食就好

服務一流:每次點菜個陣都會有d推介俾你,
又會主動加茶(紅茶)

地點: 比賽偏遠左d,可以話好難搵,
最初唔係朋友帶我去都唔知個度有間食店
小籠包
上海粗炒
食完粗炒..隻碗....
石鍋飯
  • 小籠包