2017-04-20 1243 瀏覽
難得平日放假,身為貓奴嘅我一於去試下「阿貓地攤」。第一眼就已經被門口的貓咪吸引住,好想快啲入去😉嘩使唔使咁靚呀!餐廳仲準備左唔同嘅玩具同遊戲貓攤醫療基金仲有好打耳嘅曲奇餅可以買,咁可愛點捨得食喎!等我又接受下教育先喵!我地要眠一眠先💤貓咪唔怕陌生人,選擇瞓係我坐張枱😘另外仲可以免費入會同儲印仔今次試左糖心蛋肉臊飯,再配蘑菇濃湯,味道濃淡啱晒我😋餐茶點左熱奶茶,可惜唔夠熱,茶味唔夠濃。但望住旁邊的糖樽,都可以彌補不足😉
難得平日放假,身為貓奴嘅我一於去試下「阿貓地攤」。
第一眼就已經被門口的貓咪吸引住,好想快啲入去😉
嘩使唔使咁靚呀!
餐廳仲準備左唔同嘅玩具同遊戲
貓攤醫療基金
仲有好打耳嘅曲奇餅可以買,咁可愛點捨得食喎!
等我又接受下教育先
喵!我地要眠一眠先💤
貓咪唔怕陌生人,選擇瞓係我坐張枱😘
另外仲可以免費入會同儲印仔
今次試左糖心蛋肉臊飯,再配蘑菇濃湯,味道濃淡啱晒我😋
2017-04-20
下午茶
2017-04-09 1200 瀏覽
2:45pm 來到cafe. 已經滿坐。好好彩,有人埋單,等一會就有得入座。沒有限時的cafe. 貓咪愛跳到桌子及枱上坐下,周圍看,很可愛。叫了一個咖喱雞翼飯,配上粟米湯,加紫薯酥皮小食,配一杯普通飲品。 總共88元,再加一。 咖喱飯是ok. 完全不辣。 粟米湯估計用粉沖,不過都有粟米粒。 紫薯酥皮小食唔掂,硬身唔脆。最後,還是和朋友加20元,叫了特色飲品。 我叫了士多啤梨沙冰再加了cream,好滿足。上年10月也來過這cafe, 食物種類好似少左。

上年10月也來過這cafe, 食物種類好似少左。
2017-04-02 5155 瀏覽
今日其實係睇到Facebook有一個貓貓健康講座而來參加嘅。其實N年前已經有黎呢一間餐廳。不過係搬咗之後就冇嚟過啦。比起N年前去舊舖呢度真係細咗好多。不過環境都幾舒適。今日好好彩比我坐到卡位有落地大玻璃。所以都幾舒服。我哋早左到呢就嚟食個午飯先。個係老公嘅腸意粉餐。佢話分量都幾夠大男士都夠飽。味道都唔差。我就要左個漢堡包餐,都比想像中好食,芝士好大塊。都落足料嘅。沙律都好新鮮異鄉醋亦都幾好味。本人就最喜歡蘑菇啦。佢呢個蘑菇湯幾濃郁嘅。唔錯。呢個細細粒嘅薯蓉批呢。出奇地鬆化。薯蓉都好好味。之後就開始咗講座。$120兩個鐘頭嘅獸醫講座包一個$50嘅飲品同埋一個甜品。我個人認為係非常之咁抵。老公就要左呢杯可愛嘅貓貓泡沫咖啡。講座完左之後甜品就送上啦。非常之精美。水果都好多。講座後仲可以比我隻貓貓做咗一個義診免費身體檢查。真係非常之滿足。值得一題係:店員非常之有耐性,而且好有禮貌。所以你絕唔會受氣。有機會都會同D女仔朋友上去坐下。
其實N年前已經有黎呢一間餐廳。
不過係搬咗之後就冇嚟過啦。
比起N年前去舊舖呢度真係細咗好多。
不過環境都幾舒適。
今日好好彩比我坐到卡位有落地大玻璃。
所以都幾舒服。
蕃茄長通粉餐
我哋早左到呢就嚟食個午飯先。
個係老公嘅腸意粉餐。
佢話分量都幾夠大男士都夠飽。
味道都唔差。
漢堡包午餐
午餐沙律
沙律都好新鮮異鄉醋亦都幾好味。
餐湯
本人就最喜歡蘑菇啦。佢呢個蘑菇湯幾濃郁嘅。唔錯。
跟餐薯蓉餅
呢個細細粒嘅薯蓉批呢。出奇地鬆化。薯蓉都好好味。
講座附送嘅$50飲品
我個人認為係非常之咁抵。
泡沫咖啡
老公就要左呢杯可愛嘅貓貓泡沫咖啡。
講座附送嘅甜品
講座完左之後甜品就送上啦。非常之精美。
水果都好多。
講座後仲可以比我隻貓貓做咗一個義診免費身體檢查。
真係非常之滿足。

有機會都會同D女仔朋友上去坐下。
蕃茄長通粉餐
講座附送嘅$50飲品
泡沫咖啡
講座附送嘅甜品
2017-02-16 1691 瀏覽
我和朋友都非常喜愛貓,之前都去過幾間貓貓cafe,但還是第一次寫食評,因為這裡除了貓貓很可愛外,食物味道亦出奇地不錯呢!這間位於銅鑼灣的阿貓地攤,舖位細細,地方潔淨,環境很溫馨舒適,四周佈置了很多貓貓裝飾、貓貓畫,一入來就看到一隻可愛的灰色肥貓走來走去,其他貓貓好像都在午睡。因為來之前吃了午餐,我只點了小食及飲品,我點的是三文魚pizza,朋友點了份素食套餐,是黑松露忌廉汁意大利麵。等候上餐的時間趕快和灰色肥貓玩,店舖提供貓玩具、逗貓棒,不過肥貓都愛理不理,哈哈!我的三文魚pizza送上來,真的和餐牌上一樣呢,很可愛的貓貓樣子,味道也很好很香口;朋友的意大利麵也很香的忌廉汁和黑松露味,朋友說味道也是很不錯!又和灰貓玩了一會,不想打擾其他午睡中的貓貓,只拍了些照片。店員給我們填資料做會員,原來可以即時入會,埋單時又給我們卡片儲印花,已經有三個印仔了,還送我們貓貓貼紙,都很可愛呢!總結是個愉快的下午,還會再來跟貓貓玩的!
總結是個愉快的下午,還會再來跟貓貓玩的!
2017-01-22 1841 瀏覽
男朋友很喜愛小動物所以選擇左黎阿貓地攤比佢可以同貓貓親近下瑞士雞翼飯配凍朱古力有貓貓樣幾Q雞翼好好味!不過得三隻雞翼唔夠飽另外叫左杯orea幾好飲好濃Oreo味生芝貓係煙肉包住隻蝦好正好好食!煙三文魚pizzaD芝士可以拉出黎食飽就周圍搵貓玩店員都好友善會介紹不同既貓貓
男朋友很喜愛小動物
所以選擇左黎阿貓地攤
比佢可以同貓貓親近下

瑞士雞翼飯配凍朱古力
有貓貓樣幾Q雞翼好好味!
不過得三隻雞翼唔夠飽
另外叫左杯orea幾好飲好濃Oreo味
生芝貓
係煙肉包住隻蝦好正好好食!
煙三文魚pizza
D芝士可以拉出黎
食飽就周圍搵貓玩
店員都好友善會介紹不同既貓貓

2017-01-21
2017-01-22 1186 瀏覽
only if u are a super cat fans, then u will like the cafe. there are a lot of lovely cats lying around the cafe, sofa, tables...drinks are rather expensive with limited choice of food.$54 + 10% service charge for two pcs marshmallow ice chocolate is not worth for money at all.Latte is just average. With this kind of price, you could enjoy a nice cup of coffee at Cupping room, 18 grams,…… or even Cova.Though the service is good, the tables and seating are cramped, i will not want to come
Though the service is good, the tables and seating are cramped, i will not want to come again。
2016-12-30 1380 瀏覽
美美的主題cafe都是影相的勝地~在boxing day的那天,就到了「阿貓地攤」享受了一個中午~原本以為有貓的地方都會有陣動物味道,但進店後發覺環境衛生都非常好呢~而且可愛的食物們不是只有外表哦,味道也是很有質素的~而且性價比非常高,在銅鑼灣有這樣一個地方休閒一下,真是不錯~😸#Promotion

#Promotion
2016-12-14 1482 瀏覽
我與好友們於南華會推保齡球前,大家均有點肚餓,其中一位朋友提議不如去貓貓cafe吃lunch,既可以與貓貓玩耍,又可以飽腹,我們便來了阿貓地攤~我第一次看見紫色毛的貓咪,很漂亮的貓貓。這裡的擺設當然也是以貓貓為主~貓貓的畫也是無處不在~吃飯的桌子也是貓貓啊~大家都點了瑞士汁雞翼飯~泡菜酸酸辣辣,蠻開胃呢~雞翼相當嫩滑,而且甜甜的瑞士汁滷得很透徹,不論雞肉還是雞皮已完全滲透入味。飯弄成貓貓可愛的造型,秒殺了相機一會兒。熱朱古力上綿密香甜的忌廉,遇上熱騰騰、香氣十足的朱古力,喝起來十分的順口,我們的心也被這朱古力融化了。招財貓的茶壺非常精美,貓足造型的碟也很有趣。朋友的多多茶散發出陣陣幽香的玫瑰與龍眼香味,清新而微微的酸味令友人更加心身舒暢。這次也沒有貓貓跟我們一起玩耍,哭~ T^T
我第一次看見紫色毛的貓咪,很漂亮的貓貓。

這裡的擺設當然也是以貓貓為主~
貓貓的畫也是無處不在~
吃飯的桌子也是貓貓啊~
大家都點了瑞士汁雞翼飯~
泡菜酸酸辣辣,蠻開胃呢~

飯弄成貓貓可愛的造型,秒殺了相機一會兒。
招財貓的茶壺非常精美,貓足造型的碟也很有趣。
這次也沒有貓貓跟我們一起玩耍,哭~ T^T
2016-11-27 1340 瀏覽
好耐無黎啦! 好掛住啲貓丫 呢間喵喵cafe都成十年啦~鎮店喵喵都非常老了!但依舊可愛又痴人!而家轉左裝修呢,乾淨美觀好多!其實之前都幾好😘其實只係上黎食個quick lunch就走啦冇太多機會同喵喵玩點解少左咁多野食🤔 之前有好多唔同款嘅飯、意粉、麵咁🤔🌚而家得三款選擇🌚 少左啲喎二大一小食兩個set。唔止款少左,連份量都少埋🤔但味道都還好啦,意粉偏軟身,忌廉味道可以再重手少少。亦可以落少少黑胡椒,調下味咁。不過煙三文魚都夠重味,連意粉食就ok!左上係薯仔蓉沙律,可能薯仔少少生,有少少草青味,不過味道都可以接受嘅😂 小朋友唔中意食就會吐番出來😂豆腐撈均左,好香豆漿味! 好濃豆味😍夾埋芝士食,成啖飯好香濃!雖然呢個飯成本堅平,但味道好好!素食者岩哂😂😂 唔知素食者食唔食得芝士呢🤔🤔🤔另外西蘭花湯,感覺稀左少少。可以煮得杰身少少,忌廉好香,又有西蘭花味,幾唔錯!香濃朱古力味! 正冇左個凍櫃,冇蛋糕食😢😢😢😢😢😢得番啲糖霜曲奇咋😢😢😢😢😢😢不過一都整得好靚!全部都係喵喵造型設計,好可愛!門口果邊都有啲商品賣下😍😍
好耐無黎啦! 好掛住啲貓丫
呢間喵喵cafe都成十年啦~鎮店喵喵都非常老了!
但依舊可愛又痴人!
而家轉左裝修呢,乾淨美觀好多!其實之前都幾好😘
其實只係上黎食個quick lunch就走啦
冇太多機會同喵喵玩
薯仔沙律+忌廉煙三文魚意大利粉
點解少左咁多野食🤔 之前有好多唔同款嘅飯、意粉、麵咁🤔🌚
而家得三款選擇🌚 少左啲喎
二大一小食兩個set。
唔止款少左,連份量都少埋🤔
西蘭花忌廉湯+芝士豆腐什菇焗飯
豆腐撈均左,好香豆漿味! 好濃豆味😍
夾埋芝士食,成啖飯好香濃!
雖然呢個飯成本堅平,但味道好好!
素食者岩哂😂😂 唔知素食者食唔食得芝士呢🤔🤔🤔
另外西蘭花湯,感覺稀左少少。
可以煮得杰身少少,忌廉好香,又有西蘭花味,幾唔錯!
凍朱古力
香濃朱古力味! 正
冇左個凍櫃,冇蛋糕食😢😢😢😢😢😢
得番啲糖霜曲奇咋😢😢😢😢😢😢
不過一都整得好靚!
全部都係喵喵造型設計,好可愛!
門口果邊都有啲商品賣下😍😍
2016-11-26
薯仔沙律+忌廉煙三文魚意大利粉
西蘭花忌廉湯+芝士豆腐什菇焗飯
凍朱古力
2016-10-17 1744 瀏覽
This is place where you can just chill out and no one will bother you. It may be the only place in all of Causeway Bay where you can find peace in the midst of a storm. Cats lazying about. Cuddly teddy bears to give you a hug as well as kitten cushions. It is like living on a cloud. Perhaps cloud nine. Friendly waitresses. Soothing music. Reasonably priced food with good flavour and good portions. Can use large or small portion of rice. Lunch, tea, breakfast and dinner sets also available. Decor

Decorated and uniquely crafted teapots and mugs with finely prepared cat-themed dishes.

Come join the fluffy ambience at Cat Store. It will be an unforgettable experience.
Strawberry  crèpe
Duck  breast  rice
Garlic  bread
2016-10-17
Strawberry  crèpe
Duck  breast  rice
Garlic  bread
  • Baked  pork  chop  tomato  cheese  on  rice
2016-09-09 2255 瀏覽
這裹只招待會員,未入會的,也可即場入會。職員態度親切,服務亦不錯。芝士煙肉磨菇半熟多士:蛋是半熟的,放在烤多士上,加上芝士,咬下去,半熟蛋汁隨即流下來,很好吃。可惜的是,麵包略為普通,賣相有遜色。生芝貓:是煙肉包蝦卷,沾上芝士汁,煙肉味重,覆蓋蝦味,略鹹,吃一件已足夠。芝士牛肉焗飯:牛肉香滑,生熟程度剛好,肉質腍且滑,芝士汁豐富香濃,芝士迷都會愛上,勝於茶餐廳水準。生日惠僱滿$200送之甜品:朱古力心太軟勝在有貓曲奇,很得意,曲奇亦很軟化。朱古力心太軟都有一定水準,香濃的朱古力味,加上流心的朱古力,蛋糕軟熟,不錯。雜莓沙冰:真是很多冰,雜莓也很鮮甜美味。貓貓是懶懶的,每一隻也在睡,無得玩貓。

可惜的是,麵包略為普通,賣相有遜色。
芝士煙肉磨菇半熟多士
生芝貓
芝士牛肉焗飯
生日惠僱滿$200送之甜品:朱古力心太軟

朱古力心太軟
雜莓沙冰:真是很多冰,雜莓也很鮮甜美味。
貓貓是懶懶的,每一隻也在睡,無得玩貓。
芝士煙肉磨菇半熟多士
芝士牛肉焗飯
2016-08-08 2198 瀏覽
2016-08-08
午餐
Japanese  Chicken  Curry
  • Japanese  Chicken  Curry  with  Rice
2016-06-27 2717 瀏覽
同細路去午餐,坐左1.5個鐘 她們玩貓勁開心、而且食物不錯,大熱天唔想晒這兒是好地方叫左all day breakfast, 不錯,芝士肉醬意粉味濃蕃茄味夠,旦炒得滑。只是黑醏沙律不夠新鮮,腸仔皮厚肉味淡 咖哩飯微辣,有飯燋! 白汁長通粉最正,奶油味濃,煙肉&乾煙肉碎夠多 薄菏朱古力&棉花糖凍朱古力好好味 服務週到 花貓友善,可愛。下次會再去
咖哩飯微辣,有飯燋!
白汁長通粉最正,奶油味濃,煙肉&乾煙肉碎夠多
薄菏朱古力&棉花糖凍朱古力好好味

服務週到 花貓友善,可愛。下次會再去
2016-06-26
2016-06-10 2110 瀏覽
​很久之前,我已經到過「阿貓地攤」Cafe,那時候未養貓,很少接觸貓,於是去這間Cafe看看貓咪會否跟我玩……結果,我發現貓咪完全不理我,自此之後,我沒有再去過「阿貓地攤」了!今次再去「阿貓地攤」,看看有沒有貓咪理我!​這本「貓民教育」好可愛,除了有介紹駐店貓咪外,還有些守則請大家留意,尤其是,不要抱貓咪啊!如果貓咪不反感,可以輕輕摸牠,也可以合照啊!​環境很不錯,如果早點來,能坐到窗邊位,更舒服呢!食物選擇也很多,除了甜品,也有正式晚餐,例如意粉等。這次我們選擇了甜品,是曲奇餅及雪糕,價錢合理,而且雪糕球好好吃啊!​另外,3D Lattle也是不錯的選擇,五隻可愛的泡沫貓咪,令人心動呢!不過咖啡味不夠濃,但可愛泡沫搭夠,還是令人喝得愉快!貓咪在這裡很自在,睡得香甜~喜歡貓咪的朋友,這裡是一個很不錯的地方啊!不過貓咪本身就不是熱情的動物,所以要預算去到這裡貓咪可能不看你一眼啊~~
今次再去「阿貓地攤」,看看有沒有貓咪理我!
如果貓咪不反感,可以輕輕摸牠,也可以合照啊!

環境很不錯,如果早點來,能坐到窗邊位,更舒服呢!
食物選擇也很多,除了甜品,也有正式晚餐,例如意粉等。
雪糕
3D Latte
不過咖啡味不夠濃,但可愛泡沫搭夠,還是令人喝得愉快!
貓咪在這裡很自在,睡得香甜~
喜歡貓咪的朋友,這裡是一個很不錯的地方啊!

2016-02-06
雪糕
2016-06-01 4135 瀏覽
為與友人分享這假日的庸懶時光, 又再度拜訪寧靜的樓上cafe---阿貓地攤。踏上這非典型電梯, 尋覓三樓的貓兒們!阿貓地攤的門面筆者忘了拍照, 但他已給予溫馨的家庭feel與及無比的睡意。店內的貓兒已經習慣了訪客, 不懼人類他們隨時跳上你的沙發 甚至是桌面,陪伴你進膳店內共有九隻貓,他們都上了年紀,記得大約五年前拜訪阿貓地攤, 他們還是很小的feel free to leave your seattouch the cats carefullythere is a guidebook on the desk凍朱古力好好飲我的下午茶意粉來了!甜品都有貓的主題😉是主角良久, 仍未捨得離去抒發畢生活點滴與工作壓力後,與貓貓留影合照,道别,必重逢

踏上這非典型電梯, 尋覓三樓的貓兒們!
店內的貓兒已經習慣了訪客, 不懼人類

他們隨時跳上你的沙發 甚至是桌面,陪伴你進膳
店內共有九隻貓,他們都上了年紀,
記得大約五年前拜訪阿貓地攤, 他們還是很小的
沉睡的他zzzzz
feel free to leave your seat

touch the cats carefully

凍朱古力貓
凍朱古力好好飲
忌廉汁煙肉意粉
我的下午茶意粉來了!
貓貓曲奇
甜品都有貓的主題😉是主角良久, 仍未捨得離去

抒發畢生活點滴與工作壓力後,
與貓貓留影合照,道别,必重逢
2016-05-30
凍朱古力貓