2024-10-08 0 瀏覽
開心果麻糬蛋糕是一道令人驚喜的甜品,既美味又獨特。它的口感結合了麻糬的嚼勁和蛋糕的輕盈,讓人每一口都充滿驚喜。開心果的香味淡雅而濃郁,為蛋糕增添了豐富的層次感,讓味蕾沉醉在堅果的風味中。蛋糕的外層覆蓋著綿密的奶油,口感順滑,恰到好處地襯托出開心果的獨特風味。每一口都散發著自然的香氣,令人忍不住想要一口接一口。這款蛋糕的外觀也非常吸引眼球,聚會慶祝活動都是完美的選擇。不論是在特別的日子享用,還是日常的小確幸,這道開心果麻糬蛋糕都能帶來無比的滿足感。它不僅是味蕾上的享受,更是一種視覺與味覺的雙重盛宴,讓每次品嚐都成為難忘的經歷,令人期待再次光臨。

外賣自取
嘩,今日嚟到呢間蛋糕店,簡直係一場味道嘅狂歡啊!我選咗椰香紫薯同超級雜錦果仁,真係讓我一試難忘!椰香紫薯嗰塊,齋食落去已經覺得好夾,蛋糕質感鬆軟,紫薯味足夠突出,椰香味又補充咗甜美空間,令人一試好生心動。至於超級雜錦果仁,開心到彈起💥!食落去滿口果仁嘅脆口同香味,啖啖都唔單調,每一啖都唔同驚喜。食萌萌嘅蛋糕體配合住果仁,呢個對比,真係無得頂,啱哂鐘意玩味搭配嘅朋友!有榴槤控係度?D24果肉榴槤款必須一提👍🏼。味道夠濃烈,榴槤味道夠晒正宗腥,每一啖都好似喺喉嚨留下嚟,有啲稠,不過榴槤粉絲相信會鍾情。蛋糕店裝潢搶眼,氣氛輕鬆,最正係無需太多專業術語,每款蛋糕都講求實在味道。下次再有機會,我一定要再嚟試埋其他款式!🍰👀🥰

今日系永年食完難食到爆的午餐,食吾飽所以買定下午茶,過馬路時見到哩間鋪仔藍色門口同個匠字吸引到,又見到有一個客人,咪走去睇睇。一個鋪分兩邊,一邊賣古早蛋糕,一邊賣台灣野,吾知道系咪一個老闆。賣蛋糕哩邊櫥窗睇到幾種味道蛋糕,睇落好靚,終於買左一個細椰子紫薯蛋糕。本來叫伙計幫忙切開,佢話太熱切左吾好,所以無,其實以前系另兩家買過都系熱,但無任何問題喔。哩個食評以三個古早蛋糕基本要求同以前食過兩間做基準1.不能塌陷2.口感细腻,3.入口柔软返到屋企打開,個蛋糕已違反了古早蛋糕的第一個要求,整個塌陷,好似🈚左1/5。一切就覺得黐刀,蛋糕再壓遍小小,入口就肯定黐口啦,又吾鬆,違反埋其他要求。最後一d椰子香味同番薯味都無,番薯又硬,仲要貴過其他,又細其他蛋糕蛋糕店60%,性價比低到離譜。整體評語就系得個樣。

哩個食評以三個古早蛋糕基本要求同以前食過兩間做基準

1.不能塌陷

2.口感细腻,

3.入口柔软

整體評語就系得個樣。

2024-01-24
2023-09-30 251 瀏覽
見到咁多唔錯嘅食評,於是買黎試下,我今次揀左日本柚子蜂蜜蛋糕,蛋糕好軟屬,都幾好味,但以佢呢個價錢,我覺得佢比台灣食過嘅雞蛋糕唔夠濕,同埋蛋香味唔太出,但整體個味道係幾好,$65細份係有貴,但經過店舖,還是會回購。
2022-09-30 824 瀏覽
Tried this Taiwanese Castella Sponge Cake in laver & meat floss flavor. Love the mixed layers between laver, meat floss and salty cheese. It brings out a unique fruitful taste of the cake🤤 Really worth trying and I hope I can try out their other flavors very soon 💙阿里山台灣古早味蛋糕- 望見好多人排隊,自己都忍唔到買來試吓,真係一試難忘🤤今次試左至尊海苔肉鬆味,除咗蛋糕面上蓋上厚厚既海苔肉鬆,中間仲放左少少芝士,配上清甜鬆化既蛋糕,令蛋糕更香更濃郁💓💓💓
2022-09-24
10 分鐘 (外賣自取)
  • 至尊海苔肉鬆
2022-03-29 1049 瀏覽
相信古早味嘅蛋糕差唔多個個都有食過,亦都有好多間唔同嘅蛋糕舖,但今次介紹呢一間係真正來自台灣嘅阿里山古早味蛋糕,佢有成10種味咁多,亦都有分細同大嘅size,所以就算得自己一個食都唔驚佢會變👍🏻👍🏻今次我哋就試咗個最原始嘅味道,睇下佢本身係米都係咁好食先😆😆啱啱買嘅時候仲係新鮮出爐熱辣辣嘅,細size嘅份量都有一隻手掌咁大💪🏻💪🏻佢真係好鬆軟,你見到佢裏面係比較少空氣但係又唔會做到好實,食出嚟嗰個感覺係好鬆軟同埋佢都好重蛋味,同其他嘅古早蛋糕相比起佢係做到比較實,所以食落個口感更加豐富👍🏻👍🏻👍🏻

2022-01-20 834 瀏覽
🍊 日本柚子蜂蜜 $65💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 蛋糕本體非常鬆軟,質感好似棉花糖一樣入口即溶,仲加入咗柚子皮脆脆哋帶點苦澀。微微嘅蜂蜜味道甜而不膩,配合柚子嘅濃郁果香既清新又滋味。😋🧀 四重芝士💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 芝士外皮香脆煙韌,濃郁味道鹹中帶香。蛋糕入面再夾咗另外幾款芝士,口感相當軟滑令人回味,滿足實在食落毫不油膩。🤤
🍊 日本柚子蜂蜜 $65
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
🧀 四重芝士
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
四重芝士
2022-01-20
外賣自取
$65 (宵夜)
四重芝士
2021-12-01 707 瀏覽
終見到間 香噴噴 的古早味蛋糕 有 片裝 😍 賣👍$15可自私方便1人食晒🤣🤭輕輕鬆鬆試多種不同口味😋原味蛋香味🥚最蛋香重朱古力味🍫香濃不會好甜柚子味🍊清新伯爵茶味🍵NotMyCupofTea🤣🙈當然最好是買一大件新鮮出爐 Share食最開心🥰現場有試食😋 ,用透明蓋蓋住,睇落都乾淨衛生。試食完忍不住要買大件返去食🤣🤭
終見到間 香噴噴 的古早味蛋糕 有 片裝 😍 賣👍$15

柚子味🍊清新
伯爵茶味🍵NotMyCupofTea🤣🙈

當然最好是買一大件新鮮出爐 Share食最開心🥰

2021-11-14 532 瀏覽
响sogo附近嘅呢間古早味蛋糕店地理位置夠旺夠方便! 成日見好多人買, 而且陣陣蛋香,好想試,今日終於自己買尼試吓。可以買大件d,但我揀細件嘅,可以試多d款嘛!🤭🤭🤭我買咗芝麻味,D24果肉榴槤味同榛子朱古力味! 芝麻味好正,正到唔記得影相已經食咗落肚!🙊🙊🙊D24果肉榴槤味超香榴槤味,食完個口仲好香!🤣🤣🤣榛子朱古力味冇想像中甜,有咬口,都不妨一試!😋😋😋

D24果肉榴槤味超香榴槤味,食完個口仲好香!🤣🤣🤣
榛子朱古力味冇想像中甜,有咬口,都不妨一試!
😋😋😋
2021-11-14 338 瀏覽
古早味蛋糕已經越開越多間... 一般選擇唔多... 食嚟食去都係原味/芝士味/肉鬆味呀... 食得多都會厭!🙊🙊🙊 但係行過見到呢間好多口味... 即時心心眼😍😍😍 兼心郁郁想買嚟試!🤭🤭🤭今日我揀咗【D24果肉榴槤古早味蛋糕】同埋【榛子果仁古早味蛋糕】!【D24果肉榴槤古早味蛋糕】好香好香榴槤味... 行過再飄過榴槤香!🤣🤣🤣 打開見到有榴槤肉... 但唔多lor🤔🤔🤔 食落都夠香夠軟熟... 都ok嘅!【榛子朱古力古早味蛋糕】齋睇表面已經攞滿分... 鋪落榛子碎同朱古力碎... 未食已經好吸睛... 食落有d似食冇咁甜嘅金沙... 好特別!👍👍👍

【D24果肉榴槤古早味蛋糕】

【榛子朱古力古早味蛋糕】

2021-10-20 282 瀏覽
平時都成日會經過,行過門口總有股蛋糕香,d口味都見到愈出愈多。上次朋友送左盒芝士味既比我食,味道唔錯,今次就買左個伯爵茶味試下。今次就失望啦,食落無伯爵茶既味道,蛋糕望落去亦都無黑色一點點既伯爵茶茶葉睇到,就係啡色咁樣,只係可以講係茶味,但唔係伯爵茶。另外個蛋糕面有d黑色一舊舊既野,不過食唔出係d咩。味道唔係難食,但真係普通既茶味蛋糕,雞蛋同伯爵茶味都無,呢個價錢就有點貴啦。相比之下,上次個芝士味出色好多。

2021-07-26 337 瀏覽
今日行過見到好多人,原來係試食聽到店員話有榴槤味,又有新鮮出爐嘅紅棗杞子,原味、好多好多味道都可以試。為食心態驅使下當然要埋去試埋一份原味-軟熟、好味,但普通左啲榴槤味-香嘅榴槤味,但口感一般(永遠對榴槤嘅副產品感覺都麻麻)柚子味-因雪凍左關係,覺得幾香,幾好朱古力-濃濃嘅朱古力🍫又唔會太甜紅棗杞子-見到真材實料,大大粒嘅杞子加上紅棗,感覺好補最後連冰鎮奶茶都試埋,濃濃嘅茶香,加上剛剛好嘅奶,入口滑,香試左咁多無理由空手而回最後買左件朱古力🍫+一件紅棗杞子味,同妹妹各一半,每人加多兩枝樽仔冰鎮奶茶,埋單要$260雖然蛋糕同奶茶個價都有點貴,但都覺得值嘅重點唔係成日食嘛!P.S 老闆好慷慨,基本上咩都可以試,只要你肯試,佢有嘅都會比你試,無任歡迎
今日行過見到好多人,原來係試食

原味-軟熟、好味,但普通左啲
柚子味-因雪凍左關係,覺得幾香,幾好

朱古力-濃濃嘅朱古力🍫又唔會太甜
紅棗杞子-見到真材實料,大大粒嘅杞子加上紅棗,感覺好補

試左咁多無理由空手而回

雖然蛋糕同奶茶個價都有點貴,但都覺得值嘅
重點唔係成日食嘛!
#original + #traditional +#cake +#afternoontea = #pefectday古早唔單止係Original,直頭係Traditional!古早味… 又有成十幾種口味,Original and Traditional taste… phenomenal it has 10+ different taste!店舖就喺銅鑼灣總統戲院附近!! 每日不定時新鮮出爐~ 我買左阿埋山原味道蛋糕! 香濃、軟熟、有口感!不加防腐劑,食唔哂可以放雪櫃keep 3 日!食完下午茶,第日當早餐,隔夜冇變質!正,下次必定會試其他味!

2021-07-12 248 瀏覽
喺銅鑼灣總統戲院附近見完客,行行下竟然聞倒一陣好香嘅柚子味!望一望原來係賣古早味蛋糕🍰🍰🍰!! 仲要咁啱新鮮出爐~太香啦我地引唔住立即入去買黎返公司食!再望一望個餐牌,古早味蛋糕有成十幾種口味!每日不定時出爐!正呀喂!阿埋山原味道蛋糕 (大$60 / 細 40) 古早味蛋糕最吸引嘅地方就係食極都唔漏,原味蛋糕賣相勁靚仔,色澤均勻,蛋味香濃,蛋糕軟綿綿好飽滿,鬆軟無比夠水份唔會太乾!好食到停唔倒口!店員話因為冇防腐劑,食唔哂要放雪櫃,可keep 3 日架!第二朝食一樣咁soft 咁好味!日本柚子蜂蜜味蛋糕 (大 $85/ 細 $60)   店員話佢地採用日本柚子同蜂蜜,再加果菓皮增加口感同味道!唔怪得食落咁清香微甜,減少用糖更健康!甜味同蛋香味平分秋色!每啖都食倒唔同口感,有果汁感覺又有菓皮嘅煙韌!越食越鐘意!絕對推介!讚👍👍
日本柚子蜂蜜味蛋糕 ,原味
日本柚子蜂蜜味蛋糕

阿埋山原味道蛋糕 (大$60 / 細 40)
阿里山原味
日本柚子蜂蜜味蛋糕

日本柚子蜂蜜味蛋糕 (大 $85/ 細 $60)
日本柚子蜂蜜味蛋糕 ,原味
阿里山原味
  • 阿埋山原味道蛋糕
2021-07-05 188 瀏覽
每次經過cwb分店都會被香氣吸引到會望入舖🤩今次終於的起心肝買我最鍾意嘅黑芝麻口味😝呢間係我第一間見到有分大細size🤤對於呢點我好欣賞即晚留肚食蛋糕😆🎉首先打開包裝已有陣陣香味古早味蛋糕濕潤彈力好鬆軟得黎亦聞到淡淡蛋香蛋香對於有啲朋友黎講叫蛋腥😂之前都試過有間幾出名既古早堂係有少少既但我接受到果種香?腥?😗反而呢個我唔覺得係腥真係有淡淡蛋香 唔算好勁面頭已見到粒粒黑芝麻蛋糕本體亦加入芝麻粉👏🏻但食落唔算好濃🤧呢方面失望少少整體一試無妨鍾意食黑芝麻既可能會唔滿足或者可以試下其他口味會好啲😋

每次經過cwb分店都會被香氣
吸引到會望入舖🤩