今日系永年食完難食到爆的午餐,食吾飽所以買定下午茶,過馬路時見到哩間鋪仔藍色門口同個匠字吸引到,又見到有一個客人,咪走去睇睇。一個鋪分兩邊,一邊賣古早蛋糕,一邊賣台灣野,吾知道系咪一個老闆。賣蛋糕哩邊櫥窗睇到幾種味道蛋糕,睇落好靚,終於買左一個細椰子紫薯蛋糕。本來叫伙計幫忙切開,佢話太熱切左吾好,所以無,其實以前系另兩家買過都系熱,但無任何問題喔。哩個食評以三個古早蛋糕基本要求同以前食過兩間做基準1.不能塌陷2.口感细腻,3.入口柔软返到屋企打開,個蛋糕已違反了古早蛋糕的第一個要求,整個塌陷,好似🈚左1/5。一切就覺得黐刀,蛋糕再壓遍小小,入口就肯定黐口啦,又吾鬆,違反埋其他要求。最後一d椰子香味同番薯味都無,番薯又硬,仲要貴過其他,又細其他蛋糕蛋糕店60%,性價比低到離譜。整體評語就系得個樣。

哩個食評以三個古早蛋糕基本要求同以前食過兩間做基準

1.不能塌陷

2.口感细腻,

3.入口柔软

整體評語就系得個樣。

2024-01-24