2022-11-19 661 瀏覽
而家食點心除咗可以選擇舊式嘅酒樓其實新式嘅點心鋪 性價同樣比高💛呢間💛陳師傅自製點心專門店 店舖座位寬敞舒適 牆上面仲有個好大嘅壽桃包🍑因為有人係到食緊野 唔方便影🤭門口個張相 可以隱約見到 真係好大個㗎😝金絲皇頭冠紅棗枸杞菊花茶👑 茶位$15/位呢一壺菊花茶入面真係好足料 入口溫潤甘甜 帶有清新嘅菊花茶味清肝明目 夠哂養生💛魚子燒賣皇 $25一籠有兩粒 仲要好大粒🤩除咗上面有蝦之餘 咬入口一樣食到彈牙既蝦肉入面既豬肉肥瘦均勻 真材實料 好好味😋黑松露燒賣皇 $27黑松露嘅獨特味道令燒賣味道更加提升🖤金牌蝦餃皇 $25大大粒 皮唔會太厚 入面嘅蝦好新鮮 仲好彈牙😋山竹牛肉球 $25牛肉球淋得嚟都夠爽口👍🏻流沙奶黃煎堆仔 $30咬入口真係要小心⚠️ 超流心既效果外層軟糯 煙煙韌韌 流沙奶黃唔會太甜七彩炒米粉 $31西芹 紅蘿蔔 火腿 蛋皮炒米粉顏色繽紛💚💛🧡🤍好足料配上甜醬辣醬更美味🤤💛 陳師傅自製點心專門店 📍尖沙咀金馬倫道56號地下#陳師傅自製點心專門店 #點心 #自製點心 #即叫即蒸 #美食指南 #尖沙咀黃店 #黃店 #黄色經濟圈 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #黃店推介 #超人氣 #懲
而家食點心除咗可以選擇舊式嘅酒樓

顏色繽紛💚💛🧡🤍好足料
配上甜醬辣醬更美味🤤

💛 陳師傅自製點心專門店
📍尖沙咀金馬倫道56號地下

#陳師傅自製點心專門店 #點心 #自製點心 #即叫即蒸 #美食指南 #尖沙咀黃店 #黃店 #黄色經濟圈 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #黃店推介 #超人氣 #懲罰黃店 #相機食先 #良心小店 #食好西 #hkig #Tsimshatsui #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk
2022-11-19 572 瀏覽
星期五晚上光顧,先講整潔評分,地下冇垃圾,枱面和茶具都清潔滿意,整體良好。有4人卡位,有6人圓枱兩張,有4人長枱,長枱合埋可坐8人,坐得算舒服。點心方面,一般蒸飯炸物甜點都有,種類算多樣化,還有套餐供應,幾款炒飯和蒸魚,包豆漿一杯,最特別係有壽包預訂。茶位每人$10,有QR code落單,夠方便。星期一至五早午晚冇加一,其它日子要加一,所以識飲要平時光顧,唔計較加一隨時幫襯都冇問題。今次叫咗10樣點心,除咗糯米飯較硬,羅白絲魚餅過腍,味道大致滿意,只是點心款式過於傳統,所以只為食點心,可以一試,如想試一啲特別嘅點心,恐怕會失望。點心每款價錢不同,不是用小點中點大點計算。傳統酒樓蒸嘅點心,好多時都會墊底,墊底嘅意思係,例如牛肚下面會墊芋頭,山根之類。這裏嘅蒸點心,都有墊底,一碟點心,兩種味道,好唔好就見人見智。總結最滿意係枱椅餐具十分整潔,晚上套餐價錢略高,點心未加一價錢尚可,平時幫襯較着數。

飲茶除左傳統茶樓 酒樓,呢排都試左間新型既點心鋪,主打「自家製」既陳師傳點心專門店✨ 酒店出身既陳師傅 用心製作既點心,款式又新 點心水準仲好高🥳🔺食物 🔸 脆皮炸鮮奶 $30外層好薄 又脆 濃香奶味 可以一試.🔸金牌蝦餃皇(2個)$25必試‼️蝦餃入面好足料 隻蝦仲好彈牙可口.🔸魚籽燒賣皇(2個)$25好大粒😍鍾意食燒賣既朋友仔 唔好錯過肉質感好彈 另外仲有隻味係黑松露 但覺得呢隻魚籽都唔錯 抵食👍👍.🔸瑶柱蝦豆苗餃 $36餃皮好薄 包得好靚 完全冇爆開 食落味道仲好正 仲有成3粒😍.🔸香煎鮮蝦腐皮卷 $35煎得好香口 皮薄餡靚 加埋醋落去食 一流✨.🔸千絲芋角 $32蜂巢成絲狀 炸到脆卜卜 真心感受到即製即上咬落仲好熱 裡面滿佈芋香味 100分❤️.🔺飲品🔸 金絲皇頭冠紅棗枸杞菊花茶 $15 (每位)淡香菊花茶味 配料勁足🤩 淨飲茶都飲到飽 飲到咁上下 仲可以叫佢幫你refill.➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🌕🌕🌕🌕🌕自私評論:下次可以試埋陳師傅既拿手點心,因為佢既「腸粉」都係用自家製作既米漿整😍 ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖

🔺食物
🔸千絲芋角 $32
蜂巢成絲狀 炸到脆卜卜 真心感受到即製即上
咬落仲好熱 裡面滿佈芋香味 100分❤️
🔺飲品
🔸 金絲皇頭冠紅棗枸杞菊花茶 $15 (每位)
淡香菊花茶味 配料勁足🤩 淨飲茶都飲到飽
飲到咁上下 仲可以叫佢幫你refill
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
自私評分:🌕🌕🌕🌕🌕
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
2022-09-13 2539 瀏覽
又一次下班約了友人看電影,心血來潮想吃點心,就匆匆忙忙在apps中覓食。甫入座,職員就會問想飲什麽茶。筆者表示怕夜晚飲茶會睡不著,職員於是推薦這一壺杞子菊花茶,不用怕飲完眼光光等天光。它的size比平時酒樓食的大一點,蝦餃皮未算很厚,但質感有點淋。內餡蝦肉就頗為彈牙,有鮮甜味。蒸鳳爪個醬相對濃味,水準可以。腸粉皮拉得夠薄,有米香。叉燒餡份量都多,而且入口感受到有蜜汁香。用新鮮叉燒做腸粉餡料,餐廳算是頗有誠意。其實就沒什麼特別,只是用來回味童年時的味道。不過謹記要點煉奶。一咬開就流出奶皇醬,鹹鹹甜甜有流沙感。煎堆外皮都是呈黃色,相信也是在搓皮過程中混入了奶皇,口感帶少許煙韌。外脆內軟的口感,鮮奶軟硬度適中,甜甜的帶奶香味,是一件討喜的甜品。

,不用怕飲完眼光光等天光。
金牌蝦餃皇(2個)

醬皇蒸鳳爪

蒸鳳爪個醬相對濃味,水準可以。
黄金叉燒腸

。用新鮮叉燒做腸粉餡料,餐廳算是頗有誠意。
炸饅頭

其實就沒什麼特別,只是用來回味童年時的味道
。不過謹記要點煉奶。

一咬開就流出奶皇醬
脆皮炸鮮奶

2022-07-15
黄金叉燒腸
脆皮炸鮮奶
2022-08-16 918 瀏覽
之前放工行嚟行去都唔知食乜嘢好嘅時候, 咁啱見到呢間舖, 心血來潮諗住去食下晚茶, 入到去裏面嘅侍應個個都好熱情咁招待我, 同我介紹佢哋嘅茶, 我就試咗佢哋嘅菊花茶, 用料都好多, 味道都香,15蚊係值既啲餸上嚟嘅時候,真係好似佢哋所講咁,樣樣都係新鮮滾熱辣整完畀你, 味道認真唔錯, 尤其是係個菜苗餃同燒賣, 特別好食,而且價錢喺同區上嚟講都算得上係良心價平日晚市又唔係話好多人, 座位相對嚟講都比較闊落, 四個人坐都唔會覺得逼。

• 燒賣
  • 菜苗餃
2022-07-07 902 瀏覽
有時瞓死miss左下午茶時間,夜晚想食點心的話除左添好運都唔知可以去邊。直到我發現左陳師傅嘅存在。夜晚時分通常唔多人食,可以坐卡位慢慢食都冇人趕你走,大概5點左右去食就最perfect一開始見冇咩人食,我都冇太大期望。純粹個陣好想食點心,諗住求其醫飽個肚同埋完左個點心夢就算數,估唔到會有意外收獲。我同女朋友都係全日冇食野,好似餓鬼上身咁嗌左勁多野食。Menu選擇唔多,基本上同添好運差唔多。不過佢地做得精,overall全部點心嘅水準都有中上水評。其中最正嘅係棉花雞同埋鵪鶉蛋燒賣。棉花雞相當之順滑,瞇埋眼慢慢咬的話真係有種食緊棉花嘅感覺,唔會有好似食緊膠咁嘅feel。鵪鶉蛋燒賣嘅重點在於分清楚莊閒,燒賣先至係主角。而呢到嘅鵪鶉蛋燒賣乎合晒呢個principle,鵪鶉蛋只係點綴冇喧賓奪主。至於其他點心例如牛肉球、叉燒腸、豉汁鳳爪、春卷、奶黃包都好好食我就唔過多敘述啦。Gogogo if you like dim sum 畢竟係少數專門做點心嘅小店。

2022-07-05 655 瀏覽
剪完頭髮,同朋友又唔太肚餓,想搵個地方坐低傾偈,就諗起呢度,之前食過都OK嘅,有幾好坐。入到去,叫茶,我哋加錢要咗白桃烏龍,飲落去個味道有少少假假地,下次都係叫返普通鐵觀音算。燒賣都幾好食,好大粒,啖啖肉。芋角係我嘅最愛,呢度個芋泥好食,個炸醬唔錯,唔油,唯一缺點係唔熱。仲食咗牛柏葉同埋蒸魷魚仔,水準都OK嘅。呢間點心店,好處係幾好坐,嘢食唔係太差,如果想吹水嘅話,都幾好,起碼唔使限時限刻要交枱。

燒賣都幾好食,好大粒,啖啖肉。

仲食咗牛柏葉同埋蒸魷魚仔,水準都OK嘅。

2022-06-24 717 瀏覽
非繁忙時段有空位不多張空枱而不讓坐,兩人可坐箱座,單人就不可,正垃圾,更要求食客坐她們指定位置,任由客人企住等,一間食店多空枱又已在午飯時段,都不知他們怎麼生存
又來點心專門店開餐,陳師傅~由他的舊店吃到現址的新店,店舖大了,比前更光猛,待應多了,坐位寬敞了。👍「棉花雞」$33魚肚腍又入晒汁味,雞件起了皮👍,還加了獅子狗卷與蟹柳,不過情願加多件魚肚,因一心是想吃他,哈哈!「千絲芋角」$33每次必點的,炸得酥、香、脆,裡面綿綿,味道剛好,推薦!「鳳爪排骨飯」$33邊位的米飯略硬,可能沒有肉蓋住,焗住便有這效果,但中間的米飯軟硬度適中,加上入味的排骨,醬油,吃沒停。「梅菜肉餅飯」$33 梅菜放在肉餅上,而不是加在肉內,梅菜味道送飯仍可以,個人就喜歡放肉中一起蒸多些,如肉餅厚度再增加一點咬口更理想。走到尖沙咀想飲茶(茶錢$10/位),食個包,這裡是不錯選擇。

「棉花雞」$33

魚肚腍又入晒汁味

「千絲芋角」$33

每次必點的,炸得酥、香、脆,裡面綿綿,味道剛好,推薦!

「鳳爪排骨飯」$33

「梅菜肉餅飯」$33

2022-06-05
午餐
  • 炸芋角
2022-04-19 843 瀏覽
【陳師傅點心專門店 超香黑松露燒賣】想食點心既話,黃店選擇好少,而呢間點心專門店就曾經因為喺舖頭放連儂牆而接受過蘋果訪問,今次就去試試佢!.//環境🌕🌕🌕🌕🌑佢既格局唔係酒樓咁,座位以卡座同方檯為主,大約坐到四、五十人,唔會覺得好逼,環境算乾淨企理🙆🏻‍♀️//食物🌕🌕🌕🌕🌑我地2個人叫咗6樣嘢食,整體質素都唔錯😉奶黃包好鬆軟,腸粉夠滑(不過唔明點解叉燒腸會加粟米)😛特別要讚一讚個黑松露燒賣,個黑松露落得勁重手,一送到嚟已經聞到陣香味,食落都好彈牙🥰唯一要彈一彈既就係個脆皮炸鮮奶太油了😕//總結呢間點心店整體都唔錯,價錢合理,推薦大家去試下😬
【陳師傅點心專門店 超香黑松露燒賣】

//環境🌕🌕🌕🌕🌑

//食物🌕🌕🌕🌕🌑

//總結
呢間點心店整體都唔錯,價錢合理,推薦大家去試下😬
2022-03-01 2684 瀏覽
陳師傅點心專門店🫔🍤📍 尖沙咀金馬倫道56號地下∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞前幾日,經過尖沙咀,竟然比我見到呢間陳師父點心專門店🥺,自從係新蒲崗結業之後,一直都冇食過啦😮‍💨。呢間點心店🥧 最特別之處,就係主打新派點心 同埋自家製👍🏻,食出嚟既口感同味道真係同其他點心唔同😍 ,真心要推介呢間,不後悔系列。🌟金牌蝦餃皇 (2隻)$25比一般蝦餃大粒小小, 唔算太厚既皮,唔錯。🌟 魚子燒賣皇 (2隻)$25呢個燒賣同平時既有d 唔同,竟然比我搵到兩隻蝦😂。🌟養顏滋補藥膳雞腳 $43雞腳好有藥材味,個姨姨仲叫我飲埋d 湯, 好有益😂, 不過我冇飲到。🌟素翅灌湯餃 $39必試👍🏻佢既湯汁真係好好味🤤,個餃好大隻,食完都差唔多飽飽地。🌟沙嗲墨魚仔 $44都ok 既, 其他地方唔見有,不過我本身麻麻地沙嗲既味道, 如果用蝦醬會更好。🌟香脆芋絲餅 $29呢個其實係煎芋頭餅, 味道唔錯,而且好足料, 有口感。🌟大良炸鮮奶 $30而家係香港,真係唔係周圍都有得食, 呢個炸鮮奶既外皮用左麵包皮,再包住啲鮮奶去炸,好特別☺️整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
陳師傅點心專門店🫔🍤

📍 尖沙咀金馬倫道56號地下

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

🌟金牌蝦餃皇 (2隻)$25
比一般蝦餃大粒小小, 唔算太厚既皮,唔錯。

🌟 魚子燒賣皇 (2隻)$25
呢個燒賣同平時既有d 唔同,竟然比我搵到兩隻蝦😂。

🌟養顏滋補藥膳雞腳 $43

🌟素翅灌湯餃 $39

🌟沙嗲墨魚仔 $44

🌟香脆芋絲餅 $29
呢個其實係煎芋頭餅, 味道唔錯,而且好足料, 有口感。

🌟大良炸鮮奶 $30

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

午餐
2022-02-15 621 瀏覽
Was looking for a quick lunch after meeting at TST East, then chanced upon this dimsum restaurant. Modern deco, clean and simple place. 1) Pan fried turnip cake 蘿蔔糕 $24. The cake was well fried, not too oily. Tasty 👍🏻 2) Steamed shrimp dumpling with black truffle 黑松露鳳眼餃 $39. I find the dumpling skin a little too thick and overall dumpling too salty.3) Pork knuckle congee with dried vegetables & oysters 菜乾豪豉豬骨粥 $27. For this price, it’s a decent bowl of congee. 4) Steamed bbq pork bun 叉燒包 $24. De

4) Steamed bbq pork bun 叉燒包 $24. Decent rating 3/5
5) Steamed rice roll with bbq pork 叉燒腸 $31. Rice roll too thick and a little hard 😔
6) Steamed chicken and fish maw 棉花雞 $33. Tasty dish, enjoyed it.
Pan fried turnip cake 蘿蔔糕
Steamed bbq pork bun 叉燒包
▪️千絲芋角 $32 值得一試!裡面外層是芋泥,裡面則是很像鹹水餃的內餡!▪️臘腸卷 $29這是我第一次吃臘腸包!臘腸很夠味,酒味蠻香!單吃太鹹,所以配上包吃,味道有平衡!很少吃沒醬汁的包子,但只要是包子,我都吃哈哈▪️黃金叉燒腸 $31叉燒腸很多店都有,但我很少吃到內餡裡面還有玉米粒🌽!個人覺得蠻新穎的吃法haha 皮是帶點厚度,嫩Q的那種~▪️魚子燒賣皇$25是不錯,但平常都是吃豪隍 所以覺得這個還好🙈▪️瑤柱鮮蝦豆苗餃 $36蠻大顆飽滿,但有點鬆散,一咬餡就散開!▪️四寶滑雞扎 $31覺得也是不夠緊實的問題▪️蘿蔔糕 煎得蠻香!有蘿蔔粒~▪️東北紅棗糕 $28終於·終於·終於吃到他的紅棗糕了!!!!! 很久以前po過說很喜歡紅棗糕之後有人推薦說這間(新蒲崗店)的好吃!吃完我覺得他真的很糯、很嫩、非常Q!不過千層糕很容易一層一層分開來😳加上覺得紅棗味再濃一點會更好!不過追求口感的人應該會很愛!!
▪️千絲芋角 $32
值得一試!裡面外層是芋泥,裡面則是很像鹹水餃的內餡!

▪️臘腸卷 $29

▪️黃金叉燒腸 $31

▪️魚子燒賣皇$25
是不錯,但平常都是吃豪隍 所以覺得這個還好🙈

▪️瑤柱鮮蝦豆苗餃 $36
蠻大顆飽滿,但有點鬆散,一咬餡就散開!

▪️四寶滑雞扎 $31
覺得也是不夠緊實的問題

▪️蘿蔔糕
煎得蠻香!有蘿蔔粒~

▪️東北紅棗糕 $28

曾經九龍城食過一間新式點心店今日經過尖沙咀見到一間好似新式嘅點心店就衝左入嚟試,一口氣叫咗好多樣嘢食個湯都幾好飲,燒賣都幾好食!然後個腸粉都唔錯,鳳爪同生煎包都係ok,跟住食到個牛柏葉真係想講粗口,第一次食到牛柏葉係覺得唔好食,啲醬汁杰撻撻,感覺好似放咗好耐咁仲有個素翅灌湯餃!唔記得影相,Omg!!真係唔知係乜嘢嚟,除咗啲素翅個灌湯餃真係..食咗一啖就冇食漢堡仔,個包皮唔知咩事,硬到咬唔開..仲有我最期望嘅流心奶皇包..又係杰撻撻!!還我流心😭成餐一共300幾蚊,如果你話呢餐係150-200蚊咁嘅質素都OK唔值,不好吃😬sorry 忍唔住俾咗差評最後唔記得提佢個杞子菊花茶,$15@1位 個茶幾好,唔錯
曾經九龍城食過一間新式點心店

今日經過尖沙咀見到一間好似新式嘅點心店

就衝左入嚟試,一口氣叫咗好多樣嘢食

個湯都幾好飲,燒賣都幾好食!
然後個腸粉都唔錯,鳳爪同生煎包都係ok,

仲有個素翅灌湯餃!唔記得影相,Omg!!
真係唔知係乜嘢嚟,除咗啲素翅個灌湯餃真係..食咗一啖就冇食

漢堡仔,個包皮唔知咩事,硬到咬唔開..

仲有我最期望嘅流心奶皇包..
又係杰撻撻!!還我流心😭

唔值,不好吃😬sorry 忍唔住俾咗差評

最後唔記得提佢個杞子菊花茶,$15@1位
個茶幾好,唔錯

呢間位於金馬倫道嘅陳師傅點心專門店一直都好想試吓裝修簡簡單單乾乾淨淨都有種想入去幫襯嘅意慾嘅我其實想試蟹子燒賣嘅不過朋友鍾意黑松露喎結果想像得到一大堆黑松露喎陣味Q怪 無下次燒賣就OK嘅 有肉味爽口彈牙跟住蝦腸都算合格嘅不過好怪得五舊嘅三條應該有六舊㗎?蝦好味嘅 腸粉都好嫩滑飲茶必吃嘅蝦餃呢?層皮非常唔掂 好厚啲餡就OK嘅 合格嘅然後朋友好想食咖喱土魷呢款就得喎 係兒時嘅味道咖喱汁好香好濃土魷好爽口又入味好食最後係我點嘅春卷合格之選我哋放咗佢一陣至食入口依然鬆脆 我覺得係必吃之選最後蝦膠迷你漢堡賣相比食味好蝦膠配包我覺得no good兩個人食咗咁多嘢都係二百零蚊其實好抵食坐得又舒服ok good👌👌
呢間位於金馬倫道嘅
燒賣就OK嘅 有肉味
爽口彈牙

跟住蝦腸都算合格嘅
不過好怪得五舊嘅
三條應該有六舊㗎?
蝦好味嘅 腸粉都好嫩滑

飲茶必吃嘅蝦餃呢?
層皮非常唔掂 好厚
啲餡就OK嘅 合格嘅