2010-09-25 602 瀏覽
2010年9月22日 中環 ( 陳意齋 - 1 )中秋團聚賞月夜,晚飯之後,再吃過不停,當天晚上,其中兩款零食,陳意齋的菓汁牛肉球及話梅王。菓汁牛肉球:30元一包140克,菓汁味道不明顯,牛肉味道卻不錯,口感!就不太喜歡??感覺就是太硬了。話梅王:30元一包35克,論SIZE,不能夠稱王,論味道,太酸了,不知哪裡能稱王?
2010年9月22日 中環 ( 陳意齋 - 1 )

菓汁牛肉球
菓汁牛肉球

話梅王
話梅王
2010-09-22
外賣自取
2010-06-27 496 瀏覽
知道此店的零食好出名,而且是老字號,所以特登來買蝦子扎蹄食.蝦子扎蹄:味道比較腥素食扎蹄:好食,味道適中,質感濕潤唔會太乾蝦子花生:好香,脆卜卜,食唔停燕窩糕:味道淡唔太甜,食落都幾煙韌,但糕粉味太重薏米餅:唔好食,感覺就好似食緊支粉筆去核嘉應子:味道一般,冇咩特別.全蛋馬仔:味道一般,冇咩特別.

蝦子扎蹄:味道比較腥

素食扎蹄:好食,味道適中,質感濕潤唔會太乾

蝦子花生:好香,脆卜卜,食唔停

燕窩糕:味道淡唔太甜,食落都幾煙韌,但糕粉味太重

薏米餅:唔好食,感覺就好似食緊支粉筆

去核嘉應子:味道一般,冇咩特別.

全蛋馬仔:味道一般,冇咩特別.

2010-06-26
  • 素食扎蹄
  • 蝦子花生
2010-06-13 465 瀏覽
Finally found this shop and bought their famous beancurd rolls with shrimp roe.It was slightly different to how I imagined it to be.I thought the beancurd roll would be soft, but it turned out to be quite chewy and hard.While I was eating it, I didnt see much prawn roe until I got to the end.When I was halfway through it, there was so much prawn roe rolled in the centre, shame I didnt take a picture.The prawn roe basically tasted like the dried ones sprinkled on noodles and very fishy too.

2010-04-21 523 瀏覽
第一次嚮【陳意齋】買哩兩款零食…黑芝麻花生軟糖 (HK$15)絕少食…但好似偶爾剝花生咁…開左個頭又停吾倒手/口…芝麻同花生都係榨得出油的, 高熱量吾駛講, 但偏偏又係好香口o既食物, 簡單咁加砂糖同麥芽糖就造出個美味來啊!!!...價廉, 內有9個獨立小包…花生軟糖包上黑芝麻…既煙韌又可口, 甜度亦調得好啊!...可儲放數月…牛油雞蛋卷 (HK$28)紙盒裝, 內有6個獨立包確保新鮮, 每包3條…色澤靚, 夠鬆夠脆但稍嫌甜左D…會蓋過蛋香!!...包裝輕便精美, 做個小手信都吾錯o既!!
第一次嚮【陳意齋】買哩兩款零食…

牛油雞蛋卷 (HK$28) - 包裝
牛油雞蛋卷
2010-04-18
2010-03-15 409 瀏覽
三月上旬到ABC開餐,是夜店方已備下香檳,就在蛇王芬那邊打貓了些小吃送酒,又路過陳意齋,順手買些蝦子紮蹄,來個熟食中心大派對。熟食中心的長檯佈置著紅白格仔檯布,小吃、手信放下來,感覺是在郊遊野餐,煎芋頭魚腸固然雋永,這個以醬油處理過的腐皮卷,餡中間夾著蝦米,甜中帶鹹也有薄薄豆味,也不錯,但感覺蝦子鹹香不如從前,是原材料質素問題?P.S圖為皇后大道中新店,由於無熟食牌店方不會替客人分剪的。Anyway,一些傳統小吃拿出來分享,偶爾一嚐還是吃得開心的。
三月上旬

蝦子紮蹄,傳統睇戲的良伴~
2010-02-08 450 瀏覽
服務態度差,唔休做咁款...見係老字號,諗住食品就有保證,點知..................................蛋散: 一D 都唔好食... 又賣得貴..好細包... 唔夠鬆化....花園街個間D蛋散好食好多!
服務態度差,唔休做咁款...

2010-02-05
2010-01-30 426 瀏覽
星期日around六點,收舖中,幸好趕得切朋友係熟客,佢介紹食『蝦子扎蹄』($13),第一次食,好食呀!好似d齋咁,入面有蝦子,好好咬!不過原來好飽肚。好surprised呢間野有『熱食』既食物供應另外買左『野生柑桔』俾另一位朋友,幾得意咁,口感幾好,唔會太細粒,起碼有d野咬下丫。少少甜啦,希望真係對把聲有幫助啦
星期日around六點,收舖中,幸好趕得切

2009-11-19 348 瀏覽
今日冇所事事..行下中環..行行下比我見到陳意齋之前上網睇過d人話好好食..入去行下啦..買左4樣野..食落好一般..冇咩等別囉..
入去行下啦..
買左4樣野..食落好一般..冇咩等別囉..
2009-11-18
2009-10-26 741 瀏覽
託朋友買的幾款食物終於到手,當然要馬上試食啦蝦子扎蹄:$13,用上腐皮包著蝦子,腐皮外面較實,中間開始較為較熟,很有層次感.蝦籽份量唔算多,卻充滿鹹香味道.用來做餸或作小吃皆宜魚皮花生:外面炸得唔夠脆,花生也唔夠香,也唔多夠鹹味,如果魚花生做唔到脆的話,和普通花生又有何分別呢齋燒鵝:燒鵝脆卜卜好惹味,也沒有起渣,又夠味道,最重要唔會太鹹,食多多也唔怕呢甘草欖:欖肉軟軟,只是沒有甘草味.如果多些甘草味道便好了.
託朋友買的幾款食物終於到手,當然要馬上試食啦

甘草欖:欖肉軟軟,只是沒有甘草味.如果多些甘草味道便好了.

蝦子扎蹄
齋燒鵝
魚皮花生
2009-10-24
蝦子扎蹄
齋燒鵝
2009-09-30 352 瀏覽
本身思想同行為上吾算得上係傳統…但對於食物, 反而有時會執意於傳統…香港時興將傳統加入新原素o既所謂”創新”...好多時只令我覺得冇晒”個性”啊!!…對於一些老字號以不變應萬變, 屹立多年總固有原因吧! 除左係信心o既標誌外, 最重要係為佢投上感情一票!!以今時今日咁多人追求生活質素講究身體健康…什麼什麼o既研究報告…哩類傳統小食早被貶為吾荒有益o既”垃圾食物”…但如果平時嚴守紀律日日清, 一年365日只有幾日吾聽話, 囤積左小小”垃圾”…亦未至於造成”污染”對吧?(1) 南乳蛋散…脆卜卜吾油膩, 加上淡淡南乳味…唔! 如果吾係怕熱氣呀, 真係停吾倒口!!!(2) 菓汁牛肉球…哈! 粒粒四四方的, 吾明點解叫”球”?!...味濃! 始終係肉類關係, 部位會影嚮到素質, 一包裏面有D較軟身, 有D都硬…要用D牙力o架!!!(3) 齋燒鵝…同樣都係兒時喜愛o既零食之一…好好味哇!!...每每o趙到咯咯響o既時候, 我都以為自己磞牙o架, 哈!!!其他喜愛的仲有雞蛋餅、原粒杏仁餅…怕冇益??...我就計過, 不如趁仲年青力壯有牙時食多兩包好過!!! 嘻嘻~~~不過講番…近年【陳意齋】亦要趕潮

其他喜愛的仲有雞蛋餅、原粒杏仁餅…

不過講番…近年【陳意齋】亦要趕潮流…搬舖位後重新設計同改良包裝, 又打入G.O.D…今次得知原來門市進駐九龍觀塘apm, 勢打入年青人市場!...其實我更愛佢原本在後面舊址o既老舖模樣同舊包裝的!!...

p.s. 近日聽報導話嚮上海老舖【陸金記】瓜子大王關門大吉?!...在荃灣長大o既我, 幾乎感慨得想掉下眼淚呢!!...好在戲劇化地數日後重開, 多好!!...雖然吾係經常幫襯, 但就係想佢地大門日日為我開, 隨時歡迎我嘛…踏入舖有種”回家”o既親切感覺多温暖啊!!...
南乳蛋散 (1) 包裝
南乳蛋散 (2)
果汁牛肉球 (1) 包裝
果汁牛肉球 (2)
齋燒鵝 (1) - 包裝
齋燒鵝 (2)
2009-09-30
$59 (其他)
2009-08-18 342 瀏覽
經過陳意齋 ....見到有鳳皇卷同蛋卷買~於是就買黎試下啦~蛋卷($25)........一盒有6包,每包有3條~係獨立包裝架~很好,味道就一般啦~我覺得甜左d,而且口感不夠厚~一咬就碎晒....鳳皇卷($25)......2塊一包獨立包裝!幾好食~因為入面d椰絲好食~

2009-08-15
$50 (其他)
2009-07-28 320 瀏覽
燕窩糕$45扎蹄$13入去陳意齌,梗係買出名嘅燕窩糕同扎蹄嚟試吓燕窩糕入口淡唔甜,糕粉味重,食落煙韌,有似曾相識嘅感覺,好似以前細個阿婆阿嫲買嗰啲嘢食嘅味,有啲似光酥餅味扎蹄夠扎實,調味夠,鹵得入味,腐皮有豆味,全條都濕潤,唔會有部份乾咗
扎蹄$13

入去陳意齌,梗係買出名嘅燕窩糕同扎蹄嚟試吓
燕窩糕入口淡唔甜,糕粉味重,食落煙韌
扎蹄夠扎實,調味夠,鹵得入味,腐皮有豆味
,全條都濕潤,唔會有部份乾咗
扎蹄$13
2009-05-16
2009-07-23 263 瀏覽
跟著boyfriend去陳意齋買嘢,買了一堆好「新奇」的中式小食,店員大力推介$45盒的燕巢糕…看陳意齋的外賣訂貨單才知作家張小嫻曾說:「陳意齋的燕窩糕用來哄女朋友最好,接她下班時帶一盒,她一定愛死你。沒男朋友,就自己買來哄自己吧!」hmmm…味道ok啦……不過有人買嚟哄自己,點都變成好好味 hehe最初我認為毫不起眼的牛油雞蛋餅竟然係超好味,蛋味濃郁,外硬內軟!另外齋燒鵝、蝦子扎蹄都一流!

另外齋燒鵝、蝦子扎蹄都一流!

2009-06-19 863 瀏覽
自從六月頭病了一場,導致太公氣管敏感翻發,咳嗽就樣冤鬼一樣纏著太公不放。碰巧某天補假,路經中環,想起陳意齋 的杏仁露有潤肺之效,也就繞一繞路,去買返支。回家後按指示以一比十的份量沖水喝;雖沒甚麼藥效,但喝下去的確喉嚨頓感順暢,舒服多了,這幾天一直就是靠這欂杏仁露紓緩喉部不適 - 你要知道,我也是要試過好了才能介紹給大家的啊! (動L~)而且,這杏仁露杏仁味芳香撲鼻兼味道甜美,就算沒病沒痛,這也不失為一杯美味飲品。 一大支才$32, 喝了兩星期才消耗了一半,實在抵飲。來得陳意齋,當然也要買一些小食孝敬娘親;她最喜歡的是陳意齋杏仁餅,夠香甜酥化,甜度較低,杏香沒給甜味和焦香味搶掉風頭,比澳門的要出色多了。太公比較喜歡非原粒的,杏仁碎混進餅中,豐富口感也使杏仁香味更為豐厚。雞蛋餅則是隨手見其可愛抓起的 - 雖然蛋香非常的濃烈,可惜質感實在太乾,整體效果實在一般。付賬時,督見那蝦子紮蹄,忍不住要了一條,後來在電影院外幹掉了。腐皮較硬實,不過蝦籽比以往多了,在外圍部份夾了滿滿的一層蝦籽,是以,味也較以前濃;蝦籽咸香與豆腐香配合得宜,效果甚佳,令人吃得非常滿足。誰說 - 杏仁餅一定要幫襯馬交的?咱

(動L~)

誰說 - 杏仁餅一定要幫襯馬交的?咱們香港,明明也有杏仁好貨啊!
杏仁餅,雞蛋餅
杏仁露
蝦子紮蹄
2009-06-12 269 瀏覽
名就聽得多,去就未去過,今日難得落中環,一定要買些手信回家品嘗,燕窩糕…味道淡,咬落煙un,燕窩係邊度,只有整個位師傅先和。意米餅…甜甜地,特別的地方係有幾個大字。雞仔餅…薄薄地,無咁厚,咬落都有些黏牙。買了100元,員工服務良好,買燕窩糕時,解釋詳盡。
意米餅…甜甜地,特別的地方係有幾個大字。
雞仔餅…薄薄地,無咁厚,咬落都有些黏牙。
買了100元,員工服務良好,買燕窩糕時,解釋詳盡。
2009-06-10