2024-10-24
今天爸爸約吃飯,我們在沙田新城市廣場走着,最後選了這間菜館。這裏嘅佈置及員工嘅制服也很有特色,有一點魚港風味。店員為我們遞上鴨屎香茶,小小甘苦味,隔一陣仍然有餘香,消膩醒神。每枱都會跟埋餐前小吃紅糖番薯餅,咬落出面脆脆的,入面煙韌得來有好清香嘅番薯甜味,無估到餐前小吃都頗有心思。金獎鹵鵝拼盤 $128原來佢哋嘅鹵鵝得過金獎,呢個鹵鵝拼盤有滷糖心蛋、鵝肉、鵝血、鵝翼及掌。我最愛佢嘅鹵糖心蛋,香滑甜蜜。爸爸則喜歡佢嘅滷肉及鵝頸。南澳蠔仔烙 $98上碟時形狀像pizza,預切咗四大塊。店員話係地道南澳做法,加入木薯粉,外面香脆,內裏煙韌,加埋大大粒蠔仔,層次豐富。番薯餅香煎金鯧魚 $128金槍魚煎到脆脆,但不會有油膩的感覺。魚肉亦出奇地嫩滑,魚骨不多,店員話原來呢味亦係得獎菜。海鮮砂鍋粥 $98大鍋海鮮粥底加入蝦、花甲及蠔仔一齊煮。幾款海鮮亦鮮香,我特別喜愛花甲,大大粒亦清洗乾淨,清甜彈牙。另外,砂鍋粥配上納豆醬可供調味。潮汕七樣菜 $68由七種不同種類嘅菜組成,配上清湯底,食完好舒服。店員的服務態度很親切,不時為我們介紹菜。這餐爸爸表示滿意,他最愛鹵鵝肉,我則最愛香煎金鯧魚。
金獎鹵鵝拼盤 $128
南澳蠔仔烙 $98
香煎金鯧魚 $128
海鮮砂鍋粥 $98
潮汕七樣菜 $68
由七種不同種類嘅菜組成,配上清湯底,食完好舒服。