2024-10-24 1885 瀏覽
今天爸爸約吃飯,我們在沙田新城市廣場走着,最後選了這間菜館。這裏嘅佈置及員工嘅制服也很有特色,有一點魚港風味。店員為我們遞上鴨屎香茶,小小甘苦味,隔一陣仍然有餘香,消膩醒神。每枱都會跟埋餐前小吃紅糖番薯餅,咬落出面脆脆的,入面煙韌得來有好清香嘅番薯甜味,無估到餐前小吃都頗有心思。金獎鹵鵝拼盤 $128原來佢哋嘅鹵鵝得過金獎,呢個鹵鵝拼盤有滷糖心蛋、鵝肉、鵝血、鵝翼及掌。我最愛佢嘅鹵糖心蛋,香滑甜蜜。爸爸則喜歡佢嘅滷肉及鵝頸。南澳蠔仔烙 $98上碟時形狀像pizza,預切咗四大塊。店員話係地道南澳做法,加入木薯粉,外面香脆,內裏煙韌,加埋大大粒蠔仔,層次豐富。番薯餅香煎金鯧魚 $128金槍魚煎到脆脆,但不會有油膩的感覺。魚肉亦出奇地嫩滑,魚骨不多,店員話原來呢味亦係得獎菜。海鮮砂鍋粥 $98大鍋海鮮粥底加入蝦、花甲及蠔仔一齊煮。幾款海鮮亦鮮香,我特別喜愛花甲,大大粒亦清洗乾淨,清甜彈牙。另外,砂鍋粥配上納豆醬可供調味。潮汕七樣菜 $68由七種不同種類嘅菜組成,配上清湯底,食完好舒服。店員的服務態度很親切,不時為我們介紹菜。這餐爸爸表示滿意,他最愛鹵鵝肉,我則最愛香煎金鯧魚。

金獎鹵鵝拼盤 $128

香煎金鯧魚 $128

海鮮砂鍋粥 $98

潮汕七樣菜 $68
由七種不同種類嘅菜組成,配上清湯底,食完好舒服。

1K
2024-10-02 3692 瀏覽
媽媽到沙田接我放工, 食點特別的! 一直想試試陳鵬鵬, 衝著 “首屆中華滷鵝大賽金獎”、”法國鵝肝大賽亞洲首獎”& “首創香煎金鯧魚獲香港潮州菜大賽銀獎” 的名氣而來, 今次終於有機會! 好彩早早到場, 6:30pm 就已經排長龍, 很久無看到食肆排長龍的情景! 金獎潮滷拼盤 ~ 秘滷糖心蛋又軟又糯, 蛋黃香甜, 完美! 鵝片、鵝頸、鵝掌, 滷味香濃, 口感細膩, 肉質比嫩滑緊緻! 廣章爽口不油膩! 鵝血沒有腥味, 煙靭外皮, 不錯! 得獎實至名歸。蒜蓉蒸貴妃蚌 ~ 新鮮的貴妃蚌, 鮮甜爽彈, 蒜味香濃!潮汕七樣菜 ~ 我數了, 真的有七樣! 寓意很好的一道菜, 每款蔬菜都有其意思, 將7種祝福和運氣全食落肚, 來年一切都好。蠔仔泡粥 ~ 這是蠔吧? 超厚肉又大大粒, 鮮甜又沒腥味! …米米粒粒開花, 粒粒分明, 很鮮甜!鴨屎香檸檬茶 ~ 超濃香又夠凍, 酸甜剛剛好!南山荔枝冰 ~ 超有驚喜, 荔枝清甜還有粒粒珠添咬口, 讚!

蒜蓉蒸貴妃蚌 ~ 新鮮的貴妃蚌, 鮮甜爽彈, 蒜味香濃!
鴨屎香檸檬茶 ~ 超濃香又夠凍, 酸甜剛剛好!
2024-09-30 3760 瀏覽
深圳潮汕菜名店「陳鵬鵬潮汕菜館」獲獎無數,好消息,終於落腳香港,設址沙田新城市中心。剛好找到機會在非繁忙時間光顧,因為周不時排長龍的啊!睇睇餐牌,價錢非常親民,菜式地道,員工很有禮貌。金奬潮鹵拼盆 $128鵝頸、鵝肉、鵝紅、滷水蛋及魚片,清而香醇的滷水汁,並不過鹹,正合我心意。鵝頸果然好嚼,皮薄滋味。香煎鯧魚 $128榮獲香港潮州菜大賽銀獎,鯧魚經過特別處理再煎香,完全不乾身,肉質結實,香口鮮美。南澳蠔仔烙 $98道地南澳做法,選用潮汕木薯粉,用豬油煎至兩面金黃,酥脆非常但不油膩,餅底煙韌。雞汁普寧炸豆幹 $68豆腐炸至金黃香脆,外脆內嫩。潮汕七樣菜 $68潮汕傳統,健康好意頭,一次吃七款菜。蠔仔泡粥 $98特別加了方魚,味道更好,蠔仔大大隻,極度滑溜,入口爆汁,這晚我最喜歡這個粥。蜜蘭香 $10/位特別選用鳳凰單叢茶,有種特別的清香。
地道潮汕菜
睇睇餐牌,價錢非常親民,菜式地道,員工很有禮貌。
金奬潮鹵拼盆 $128
金奬潮鹵拼盆
滷水鵝肉
滷水鵝紅
魚片
鵝頸果然好嚼,皮薄滋味。
滷水鵝頸
香煎鯧魚 $128
雞汁普寧炸豆幹 $68
雞汁普寧炸豆幹
豆腐炸至金黃香脆,外脆內嫩。
潮汕七樣菜 $68
潮汕七樣菜
潮汕傳統,健康好意頭,一次吃七款菜。
蠔仔泡粥 $98
蜜蘭香 $10/位

特別選用鳳凰單叢茶,有種特別的清香。
金奬潮鹵拼盆
滷水鵝肉
2024-09-26 3056 瀏覽
話說之前去深圳玩的時候,在商場看見這間名為陳鵬鵬吃潮汕菜的餐廳,香港原來都有分店呢!香港分店也秉承了內地餐廳的幾個特點,沒有加一沒有茶位費,節省下來的錢差不多可以多叫一個小食了!還有門口有檸檬水提供,人多等位都可以斟一杯解解渴。餐前小吃每人有一塊紅糖番薯餅,本來以為平平無奇,但吃下去頗有驚喜呢!口感煙韌帶有紅糖的香甜味~每張桌都有一個花樽裝有鮮花,茶壺也有一直烘着的,可以保持到茶的溫度。感覺餐廳很有心思啊!♡金獎潮鹵拼盤$128來到潮汕餐廳怎可以不吃滷水食物呢!加上這一味餸菜,還獲得金獎。拼盤有滷糖心蛋、鵝肉、鵝血、鵝翼、鵝掌等,我最喜歡香口的鵝肉和半熟口感的滷糖心蛋。♡南澳蠔仔烙$98 🥢必點🥢地道南澳做法,添加了薯粉,口感會更香脆煙靭。看到金黃色的炸蠔餅,一上菜我們就急不及待夾來吃,蠔餅熱辣辣吃是好吃的唷!咬下去首先是酥脆口感,然後有鮮美的蠔味,蠔餅的蠔頗大隻的。附上魚露,沾來吃的話會有鹹鮮味,不過我覺得單吃的話蠔味會更突出。♡香煎鯧魚$128這個菜式又是獲獎菜式呢!骨不太多,都是大骨,適合我這些怕吃多骨魚的懶人。外皮經煎過很香口,雖然是以煎的方式烹調,但魚肉肉質還頗嫩口的。♡撈汁
話說之前去深圳玩的時候,
在商場看見這間名為陳鵬鵬吃潮汕菜的餐廳,
香港原來都有分店呢!
香港分店也秉承了內地餐廳的幾個特點,
沒有加一沒有茶位費,節省下來的錢差不多可以多叫一個小食了!

還有門口有檸檬水提供,人多等位都可以斟一杯解解渴。

餐前小吃每人有一塊紅糖番薯餅,
本來以為平平無奇,但吃下去頗有驚喜呢!
口感煙韌帶有紅糖的香甜味~

每張桌都有一個花樽裝有鮮花,
茶壺也有一直烘着的,可以保持到茶的溫度。
感覺餐廳很有心思啊!

♡金獎潮鹵拼盤$128
來到潮汕餐廳怎可以不吃滷水食物呢!
加上這一味餸菜,還獲得金獎。
拼盤有滷糖心蛋、鵝肉、鵝血、鵝翼、鵝掌等,
我最喜歡香口的鵝肉和半熟口感的滷糖心蛋。

♡南澳蠔仔烙$98 🥢必點🥢
地道南澳做法,添加了薯粉,口感會更香脆煙靭。
看到金黃色的炸蠔餅,
一上菜我們就急不及待夾來吃,蠔餅熱辣辣吃是好吃的唷!
咬下去首先是酥脆口感,然後有鮮美的蠔味,
蠔餅的蠔頗大隻的。
附上魚露,沾來吃的話會有鹹鮮味,
不過我覺得單吃的話蠔味會更突出。

♡香煎鯧魚$128
這個菜式又是獲獎菜式呢!
骨不太多,都是大骨,適合我這些怕吃多骨魚的懶人。
外皮經煎過很香口,雖然是以煎的方式烹調,
但魚肉肉質還頗嫩口的。
撈汁花螺

♡撈汁花螺$98 🥢必點🥢
花螺上有保鮮紙,保鮮紙下放冰粒可以保持溫度,
花螺肉質彈牙加上蒜蓉、辣椒等調配的醬汁,
惹味非常!
✖️餐廳不設加一服務費
下午茶
撈汁花螺
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 全場爆滿嘅地道潮州菜 @ 🌟 陳鵬鵬潮汕菜館 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:金獎潮鹵拼盤 HKD 128蒜蓉蒸貴妃蚌 HKD 158金不換炒薄殼 HKD 68海鮮砂鍋粥 HKD 98南澳蠔仔烙 HKD 98仙草蜜大滿貫 HKD 39鴨屎香.🥳 潮州菜被譽為「國際上最好的料理」,所以一見到呢間出晒名夠地道嘅潮汕餐廳起香港插旗,一路都好想食,今次終於約埋住喺同區嘅朋友仔嚟試吓啦!.🦆 食潮州嘢冇可能唔食鹵水嘢,一見到呢個「金獎潮鹵拼盤」就知道必點!個拼盤有齊鵝肉、鵝掌、豆腐同鴨血,係潮汕頭牌,用獨特嘅新鮮現滷,入味得黎唔鹹,鵝更加係肉質鮮美,必試!.🐚 適逢佢哋做緊「開漁季」嘅推廣餐牌,主打係一系列時令菜式。其中一款推介菜式就係「蒜蓉蒸貴妃蚌」,非常鮮甜肥美,蒜蓉香氣四溢,蒸煮得宜,嫩滑彈牙!.🌶️ 仲有好特色嘅「金不換炒薄殼」,薄殼夠新鮮,當季最肥美,火候十足,肉質鮮嫩,帶有淡淡海鮮味,非常惹味!.🦐 「海鮮砂鍋粥」絕對係正宗潮州美食,呢度用有機大米熬煮,加入蝦、花甲、蠔仔。湯頭濃郁,米粒香軟,海鮮鮮甜,一碗粥暖身又飽肚!.🫓 最令我
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
鴨屎香

蒜蓉蒸貴妃蚌

金不換炒薄殼

海鮮砂鍋粥

🫓 最令我地驚喜嘅絕對係「南澳蠔仔烙」,做得比出面好太多!蠔仔肥大,滑膩鮮美,地道南澳烹調方法添加木薯粉,香脆煙韌,仲要唔油,脆身,擺耐左都無出水,絕無腥味,超讚!

南澳蠔仔烙

☕️ 試埋特色「仙草蜜」做甜品,口感爽滑,回味甘甜,搭配爆珠同西米,好解膩。

仙草蜜大滿貫

🫖 值得一提嘅係呢度嘅茶,「鴨屎香」係產自海拔1392米烏崠山嘅有機茶,香氣濃郁,滋味醇厚,絕對值得品嚐!
😚 叫完嘢食趁未上檯可以試經典嘅潮汕小食「肚臍餅」,好得意。呢度嘢食地道好味,價格相宜,難怪生意咁好,唔想排隊嘅話就記得避開繁忙時間啦。

📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

蒜蓉蒸貴妃蚌
金不換炒薄殼
仙草蜜大滿貫
今日爸爸放假話要帶女女去新城市廣場既恐龍公園玩聽講大陸好多分店既陳鵬鵬潮汕菜館係新城市廣場都開左睇完餐牌覺得價錢都好合理決定試吓未上菜之前餐廳先上左入肚臍餅同鴨屎香茶金獎滷鵝拼盤有鵝片、鵝頸、鵝翼、廣章、蛋同埋豆腐岩晒咩都想試既我滷水汁非常惹味鵝片好入味肉質好淋潮汕七樣菜有七種不同既蔬菜係入面蔬菜吸收晒啲湯汁湯汁同菜都好清甜南澳蠔仔烙一上菜就聞到好香外層炸到金黃香脆好多蠔仔口感好豐富香煎金鯧魚鯧魚煎到好脆好香口食落唔會好油膩魚肉非常嫩滑海鮮砂鍋粥超足料既海鮮粥有蝦、蜆同蠔仔成個粥都好鮮甜爸爸話煎鯧魚最好食我就好欣賞個海鮮粥🤤
今日爸爸放假
話要帶女女去新城市廣場既恐龍公園玩
聽講大陸好多分店既陳鵬鵬潮汕菜館係新城市廣場都開左
睇完餐牌覺得價錢都好合理決定試吓
未上菜之前餐廳先上左入肚臍餅同鴨屎香茶

金獎滷鵝拼盤
有鵝片、鵝頸、鵝翼、廣章、蛋同埋豆腐
岩晒咩都想試既我

爸爸話煎鯧魚最好食
我就好欣賞個海鮮粥🤤
2024-11-12
午餐
早前和bff到沙田吃「過江龍」陳鵬鵬潮汕菜館。餐廳主打潮汕菜,承諾餸菜不加味精及雞精,以健康手法烹調食物。食物選擇非常多,聽說這裏的滷鵝是自家農場直送,是潮汕頭牌,每日新鮮出爐,是必吃菜之一。金獎滷鵝拼盤拼盤內有鵝片、鵝腳、鵝頸及滷溏心蛋,鵝片切得整整齊齊,厚薄適中,色澤油潤,味道咸香鮮嫩,肉汁豐富;鵝頸皮薄肉鮮,有濃醇滷水香;滷溏心蛋軟糯香滑,味道帶甜。韭菜炒薄殼米鑊氣十足,帶有醬油香及蒜香,韭菜爽脆,薄殼肉鮮美,非常適合佐飯。金不換焗基圍蝦基圍蝦大大隻,爽口彈牙,蝦膏甘香,除了有薑蒜香,還有一般清新羅勒香,讚。潮汕七樣菜鍋內有七款蔬菜,包括椰菜花、韭菜、小堂菜、白菜仔及娃娃菜等,味道較清淡,但能吃出蔬菜本身的甜味。酸菜炒肥腸煲推介!送上來時用小火爐烘著保持溫熱,肥腸口感煙韌脆彈,非常有嚼頭,配上酸菜及辣椒調味,非常惹味。芋圓仙草蜜及蓮子燉雪梨芋圓仙草蜜感覺健康清新,芋圓軟腍煙韌,甜度不高,多吃亦不怕肥;蓮子燉雪梨味道清甜,清熱潤肺,在這個乾燥的天氣來一碗就最適合不過。鴨屎香檸檬茶及潮汕油柑汁鴨屎香檸檬茶味道清新,帶有花蜜香,又有濃郁的回甘味;油柑汁同樣是入口回甘,味道清甜,能即時解

早前和bff到沙田吃「過江龍」陳鵬鵬潮汕菜館。

金獎滷鵝拼盤

韭菜炒薄殼米

金不換焗基圍蝦

酸菜炒肥腸煲

芋圓仙草蜜及蓮子燉雪梨

鴨屎香檸檬茶及潮汕油柑汁
鴨屎香檸檬茶味道清新,帶有花蜜香,又有濃郁的回甘味;油柑汁同樣是入口回甘,味道清甜,能即時解喝解膩。
一向知道陳鵬鵬在國內享負盛名,想不到在香港也很受歡迎,7:00未夠,已經好多人等位😱一坐低先上個肚臍餅和鴨屎香茶,很貼心🥰叫了它幾個招牌菜試試佢😎🌟金獎滷鵝拼盤($128)潮州菜必食滷水,呢度滷水鵝更加唔可以錯過。好香有肉汁,唔嚡唔韌,鵝片、鵝背、鵝翼、鵝頸都有,仲有豆腐、蛋和蝦餅😍🌟海鮮砂鍋粥($98)一鍋可以裝到6碗左右,有蝦有蠔有蜆,不錯🌟香煎金鯧魚($128)得獎煎金鯧魚是必食之選,煎得好香口,有魚香,肉質滑溜😋😋🌟油鹽焗蟹($198)蒜薑墊底,鹽焗方式煮的這個蟹好食到鮮味,肉質都幾結實,原隻剝個蟹鉗肉出嚟都冇問題😆餐廳裝修很雅致,坐的舒服,服務亦很好,吃個蟹都換了4-5次碟👍🏻

一坐低先上個肚臍餅和鴨屎香茶,很貼心🥰

叫了它幾個招牌菜試試佢😎
🌟金獎滷鵝拼盤($128)

🌟海鮮砂鍋粥($98)
一鍋可以裝到6碗左右,有蝦有蠔有蜆,不錯

🌟香煎金鯧魚($128)
得獎煎金鯧魚是必食之選,煎得好香口,有魚香,肉質滑溜😋😋

🌟油鹽焗蟹($198)

• 金獎潮鹵拼盤
  • 香煎鯧魚
6天前 0 瀏覽
之前喺新城市廣場食嘢見到呢間門口有幾十人等位,所以一路好奇有幾好味。呢日訂咗枱打風都照去食,未到六點鐘已經差唔多滿座,所以要食記得一定要訂位!食完最大感想係佢性價比真係太高,質素唔錯但比一般香港潮州菜平一半😳。唔怪得咁多人食啦。🌟金獎鹵鵝拼盤 $128鵝片肥瘦均勻,係典型鵝肉嘅結實肉質,反而鵝頸嘅肉質就嫩得多。滷料味道偏甜口,食完唔口渴,亦唔會濃到遮咗鵝油香。🌟海鮮砂鍋粥 $98咁大鍋粥咁多海鮮竟然一百蚊都唔使。粥底好軟綿,有淡淡嘅珍珠蠔味道。開邊蝦聽講係現開,食得出好新鮮。今次幾道菜入面最鐘意係呢款😍。🌟潮汕七樣菜 $68七款蔬菜加普寧豆醬、肉碎再加湯煮成,感覺似清淡版嘅海味雜菜煲。🌟蒜蓉蒸貴妃蚌 $28/隻貴妃蚌厚肉鮮嫩。雖然鋪滿大量蒜蓉,但係食落覺得調味唔算好重手,仲食到貴妃蚌本身嘅海水味。🌟芋圓仙草蜜 $25用嘅芋圓來貨質素唔錯。仙草偏向係涼粉嗰種質地。我鐘意佢超低嘅甜度。🌟蓮子燉雪梨 $38雪梨味好濃好香😳,會令人諗起即沖即飲嗰啲冰糖雪梨。

🌟金獎鹵鵝拼盤 $128

🌟海鮮砂鍋粥 $98

🌟潮汕七樣菜 $68

🌟蒜蓉蒸貴妃蚌 $28/隻

🌟芋圓仙草蜜 $25

🌟蓮子燉雪梨 $38
雪梨味好濃好香😳,會令人諗起即沖即飲嗰啲冰糖雪梨。
2024-11-06 454 瀏覽
曾榮獲多個品牌大獎的陳鵬鵬潮汕菜館,在沙田開咗分店,今晚同阿女專程過嚟試吓。餐廳採用簡約的木系設計,環境清新潔淨,主打金獎滷鵝,還有一系列潮汕美食。店內標明七不收,食幾多計幾多,真真正正的良心企業。入座後送上香茶和小食。蜜蘭香味道帶有甘薯「蜜味」,入口後散發的芝蘭花香, 更有荔枝的蜜韻。 這款茶集合蜜香、花香、果香、茶香於一身,濃密幽蘭。 功效消脂去腻。肚臍餅:潮汕傳統美食,外層脆口,食落煙靭帶甜味。金獎鹵鵝拼盤:有鵝件、鵝頭、鵝掌、廣章、蛋和豆腐,滷汁是自家獨創,用12味草本精華製成,鹵水汁香濃惹味,滲透入每件食材,鵝件鮮美不柴不膩,鹵香醇厚,口齒留香,軟嫩鮮香, 鵝頭、鵝掌、廣章、蛋和豆腐香滑入味,可以一次過試不同部位,令人回味無窮!金不換炒薄殼:炒薄殼必須搭配金不換,因金不換的獨特香草味與薄殼的鮮味天然融合,混合出獨特的魅力,美味非常。潮汕炸粿肉:粿肉係潮州經典家鄉小食。外皮酥脆,裏面香嫩可口。潮汕七樣菜:七樣菜即七種蔬菜,每款蔬菜都有其意思,潮汕人將7種祝福和運氣,全都藏在肚裏,寓意來年就一切都好。蔬菜吸收湯汁,清甜爽口。海鮮砂鍋粥:味道鮮甜,粥內加入鮮蝦、花甲和蠔仔熬煮,海鮮

店內標明七不收,食幾多計幾多,真真正正的良心企業。

入座後送上香茶和小食。

肚臍餅:潮汕傳統美食,外層脆口,食落煙靭帶甜味。

海鮮砂鍋粥:味道鮮甜,粥內加入鮮蝦、花甲和蠔仔熬煮,海鮮的鮮都融入粥內,入口非常鮮甜。
2024-11-04 363 瀏覽
又一內地人氣食店進駐沙田,搭lift直上7樓好方便~ 專食潮州菜,門口滷水食品好吸引!平日未夠6點已經開始多人,好彩有book位餐廳環境光亮乾淨,枱面有小擺設幾靚,入座後有熱茶,係放喺枱邊嘅層架上,幾好唔會阻住枱面空間👍🏻 因為是第一次食,決定先試招牌菜式:金獎潮鹵拼盤 $128南澳蠔仔烙 $98撈汁花螺 $98酸菜炒肥腸煲 $88另外再每人一款飲品:油甘汁 $22鴨屎香檸檬茶 $28 鹵水拼盤入面鴨、蛋同腸?幾香幾入味,唔會太鹹,淨食唔錯花螺原來係辣辣地幾惹味,螺肉幾大粒有咬口~酸菜肥腸偏重口味,好多酸菜,肥腸處理得算乾淨無異味,整體啱送飯食~最有驚喜係蠔餅!香脆得嚟又煙銀,蠔仔夠肥夠滑,好食~

平日未夠6點已經開始多人,好彩有book位

因為是第一次食,決定先試招牌菜式:
金獎潮鹵拼盤 $128
撈汁花螺 $98
酸菜炒肥腸煲 $88
另外再每人一款飲品:
油甘汁 $22
鴨屎香檸檬茶 $28

鹵水拼盤入面鴨、蛋同腸?幾香幾入味,唔會太鹹,淨食唔錯
花螺原來係辣辣地幾惹味,螺肉幾大粒有咬口~
最有驚喜係蠔餅!香脆得嚟又煙銀,蠔仔夠肥夠滑,好食~
呢間餐廳主打潮汕菜喺國內幾乎人人都認識分店多到數唔到近年進駐沙田新城市廣場唔洗長途跋涉都品嚐到正宗潮汕風味店員免費送上鴨屎香茶 + 肚臍餅.沒有額外收費來先烏崠山嘅有機茶.特別甘香✨金獎鹵鵝拼盤品嚐鵝肉不同部位鹵得入味吃不停口✨蠔仔泡粥明火保溫嘅泡粥加入飽滿嘅蠔仔湯底清甜✨蒜蓉蒸貴妃蚌巨大隻.飽滿又厚肉非常新鮮加入蒜蓉份外滋味✨南澳蠔仔烙外層金黃香脆加入蠔仔.口感豐富又香口✨ 豆醬炒白菜蔬菜新鮮嫩綠加入豆醬味道好夾炒得爽脆唔會太腍

呢間餐廳主打潮汕菜

炒得爽脆唔會太腍
2024-10-31
午餐
2024-10-09 877 瀏覽
深圳潮汕菜「陳鵬鵬」進駐沙田新城市已經一段時間 為食妹👧🏻終於扚起心肝跟朋友試試 ✨金獎潮鹵拼盤拼盤有齊鵝肉、鵝頸、鵝掌、溏心蛋、滷豆腐 一次過滿足五個願望🥳全部滷得入味 唔會死鹹 👍🏿✨打冷馬友魚冰凍馬友肉質鮮嫩 魚油滿瀉✨撈汁花螺花螺口感鮮甜爽脆 帶小小辣勁 非常惹味😮‍💨✨蠔仔泡粥蠔仔隻隻肥嘟嘟 夠曬飽滿 泡粥份量也不少啊😛用火烘著泡粥 保持熱呼呼溫度 值得一讚✨豆醬炒白菜鑊氣十足 鹹香惹味 炒白菜爽甜多汁
✨金獎潮鹵拼盤
✨蠔仔泡粥
✨豆醬炒白菜
鑊氣十足 鹹香惹味 炒白菜爽甜多汁
2024-10-07 1046 瀏覽
📢 潮汕控必睇!沙田隱世潮州菜館,賣相靚食味更絕!😍今日小編去咗沙田新城市廣場嘅陳鵬鵬潮汕菜館!呢間藏喺商場7樓嘅潮州菜館,絕對係平靚正嘅驚喜之選!😍一入到去,成間餐廳充滿濃濃嘅潮州風味,裝修簡約大方,氣氛好舒服。最重要係,佢哋啲菜真係正到痺😋等我慢慢同大家分享啦~首先登場嘅係南澳蠔仔烙!🦪 呢個薄薄脆脆嘅蠔餅,外皮金黃香脆,裡面嘅蠔仔鮮甜多汁,一啖咬落去又香又脆又鮮甜,真係欲罷不能!仲要個蠔味香而不腥,連平時唔食蠔嘅朋友都讚不絕口!跟住係金獎潮州鹵水拼盤,正到冇朋友!🏆 呢個拼盤有鵝翼、豬耳、豬腸等等,每樣都入味十足。個鹵水香濃惹味,滲透入每件食材,但又唔會蓋過本身嘅鮮味。豬耳爽口有嚼勁,鵝翼軟嫩多汁,絕對係下酒良伴!第三道菜係香煎鯧魚,簡單卻又高水準!🐟 啲魚皮煎到金黃香脆,魚肉嫩滑鮮甜,完全冇半點腥味。最正嘅係佢個醬汁,酸甜適中,提升咗成個菜式嘅層次,真係食到停唔到口!最後壓軸嘅係金不換焗蟹,真係一食難忘!🦀 個蟹膏香濃creamy,蟹肉鮮甜彈牙,加上金不換嘅香氣,香到連隔離枱都聞到!個蟹殼仲可以當碗用嚟裝飯,將啲蟹膏同飯一齊食,簡直係人間美味!總結嚟講,陳鵬鵬潮汕菜館絕對係潮州
📢 潮汕控必睇!沙田隱世潮州菜館,賣相靚食味更絕!😍

總結嚟講,陳鵬鵬潮汕菜館絕對係潮州菜嘅新星!無論係出街食飯定係請客,都啱曬!仲唔快啲約埋班friend嚟試下?

地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓703A號舖

2024-10-03 1006 瀏覽
陳鵬鵬潮汕菜館聽就聽得多,佢連續四年被大眾點評網票選為「深圳美食必吃榜首位」 ,即管嚟試一試!第一次嚟食感覺唔錯,同以往傳統嘅地踎潮州菜館比較嚟講,佢哋嘅餐廳環境舒服,座位之間唔會相隔得太近,而且沙田新城市呢一間舖頭亦都有圓台供應,適合朋友聚餐,自備酒水免收開瓶費同切餅費,咁就啱晒慶祝活動聚餐。欣賞佢舖頭有七樣嘢唔收費,唔收+1 ,餐前小食同茶錢,紙巾唔收費,如果食物超市同唔好味都可以唔收費(聽住先)哈哈,同埋最後嘅免收開瓶同切餅費!我哋叫咗幾樣主打熱門菜式:▪️例牌海鮮砂鍋粥▪️蒜蓉蒸貴妃蚌六隻▪️金不換薄殻▪️香煎䱽魚▪️金獎潮滷拼盤海鮮砂鍋粥材料有新鮮蝦,花甲,蠔仔配上有機大米煮嘅。非常之足料,而且唔會話有太多粥水,啖啖都充滿海鮮味道,個人最鍾意蠔仔,好新鮮!份量嚟講,夠三至四個大人食!蒜蓉蒸貴妃蚌,二人份量嚟講,每人三隻都好夠食,蒸到啱啱好唔會太老,成隻貴妃蚌都充滿蒜蓉味道金不換薄殻,呢個就第一次食,雖然佢嘅肉係比較細粒,不過佢比較濃味配上潮州粥一齊食嚟講啱啱好,純粹係比較麻煩😂另外,香煎䱽魚都煎得好出色,外皮夠脆夠薄,味鮮且嫩滑,唔會太過油之餘,醃魚嘅味道啱啱好,容易骨肉分離,睇得出事

我哋叫咗幾樣主打熱門菜式:
▪️例牌海鮮砂鍋粥
▪️蒜蓉蒸貴妃蚌六隻
▪️金不換薄殻
▪️香煎䱽魚
▪️金獎潮滷拼盤

另外,香煎䱽魚都煎得好出色,外皮夠脆夠薄,味鮮且嫩滑,唔會太過油之餘,醃魚嘅味道啱啱好,容易骨肉分離,睇得出事前功夫準備得好好!

最後,金獎潮滷拼盤都係出色之選,包括鵝片、鵝頸、鵝血、廣章(潮洲豬肉條)、腩肉同秘滷溏心蛋,一次過試勻五個部分。店裏嘅滷鵝不留過夜,保證鵝肉鮮香入味,而且鵝片薄切嘅厚度啱啱好,