在呢度擺一圍同師傅慶祝,選這裡不為其他,純為近便,因為佢老人家就住在附近。星期日人客不算少,侍應服務態度都好好,招呼笑容做齊,值得一讚。先來六小碟,其中以豬手仔最好吃,有咬口又整得入味,好有水準,我們幾下手勢就搶吃一空;炸豆腐都唔錯,三件切件,豆腐本身有質數,炸得外脆內軟,是師傅最喜歡的一碟;其餘薰蹄、燒肉等俱一般。再來就是酒席的那幾個例牌菜,菜色賣相精緻,味味都用隻大靚碟上,碟頭幾大,夠份量,十一個人食一圍食到飽一飽。芝士焗龍蝦伊麵底,係眾人都喜歡的菜色,但縑味略鹹及汁太杰,有點膩,所以只吃了兩舊龍蝦就算;兩斤左右的東星斑蒸得火侯剛好,值得一讚;蟹皇翅味濃,師傅亦下了不少;蒜香雞只是炸子雞加炸蒜蓉,眾人說是這裡的出名菜式,我是不以為然,雞肉嫩滑而欠雞味。食到飯麵已停手,反而之後的甜品又不錯,美點雙輝是蓮蓉酥拼綠茶餡糯米滋,兩者皆不錯,另外還有楊枝金露,亦隹。少不了的是壽包,不是很大個,比東海的遜色。非常均真,食唔完的菜會全數幫人客包走,連飲不完的啤酒氣水亦然,服務又加一分。埋單是四千全包,以地方、水準及份量計,唔算太貴。但食完都幾口渴,如無意外是重手味精作怪。
埋單是四千全包,以地方、水準及份量計,唔算太貴。
但食完都幾口渴,如無意外是重手味精作怪。
2004-05-09 40 瀏覽
慶祝母親節, 屋企人book 左呢間餐廳, 裝修唔錯, 地方幾整潔, order 左一個母親節精選套餐, 約二千幾蚊, 約十度菜足十二人食用. 其實十度菜中大部份都唔錯, 難得大時大節都有呢個水準, 其中印象深刻係1.黃金蒜香雞(見圖):似炸子雞皮脆肉滑, 而且有蒜香. 整晚最欣賞.2.飄香荷葉飯:荷葉香味唔錯, 不過多油左d3.生炆班翅: 班肉十分滑而覺得一般菜的式都有3個1.蠔皇花菇, 花菇基本上無咩味2.花膠紅燒龍皇翅: 似乎魚翅唔係好夠3.碧綠炒球:似乎魚肉比較鬆散左d其他菜方式不過不失.服務態度幾好, 幾有禮貌, 不過真係人手不足, 幾乎一個人睇3張台, 而且上菜快而亂, 碟又大隻, 只可同時上4度菜, 其他菜又上得快, 只可放在旁邊灘涷, 而侍應心急時又錯漏百出, 十分攪笑~ 不過食物服務態度幾好, 相信只係人手不足, 一時handle 唔到大時大節o既場面.有機會平日都會再黎試多一次!ps.呢間酒樓唔收開酒費^__^"
2.飄香荷葉飯:荷葉香味唔錯, 不過多油左d
3.生炆班翅: 班肉十分滑
而覺得一般菜的式都有3個
1.蠔皇花菇, 花菇基本上無咩味
2.花膠紅燒龍皇翅: 似乎魚翅唔係好夠
3.碧綠炒球:似乎魚肉比較鬆散左d
其他菜方式不過不失.
有機會平日都會再黎試多一次!
ps.呢間酒樓唔收開酒費^__^"
2004-04-12 34 瀏覽
約了幾個朋友一聚,有個朋友推介呢度,所以成班傻佬拖男帶女的專誠搭車來幫襯。假期第二日,人客不算多,我們一行十人訂了十二點,十一點九來到有好多位,食到一點都未滿座,我估平時週末放假唔會咁少人的。總括來說點心賣相好精緻,味道雖不似外表咁正,但都不差。都吃了十多個點心,一般的點心如蝦春卷、叉燒包及煎腸粉都唔錯。幾個「廚師長推介」有好有唔好,錦鹵雲吞的汁好酸,炸雲吞中間有蝦粒,幾好,18蚊食得過;冰燒脆腩仔是五花腩走油再用燒,並非如一般燒肉的成隻豬燒,肉質肥廋相間,味道不錯,但48蚊有點貴;鮑汁花生炆鳳爪,花生同鳳爪都炆得唔夠腍,所以亦唔係好入味,38蚊唔係好抵;銀蘿金錢肚即蘿蔔牛肚,普通貨色,38蚊,可以食其他點心。茶是不錯,比一般酒樓好;招呼亦週到,食到一半會幫人客換碟。埋單八百幾,唔算好貴。
茶是不錯,比一般酒樓好;招呼亦週到,食到一半會幫人客換碟。
埋單八百幾,唔算好貴。