2010-11-14 49 瀏覽
為公司搞些煩事. 本來同老細係金鐘某酒樓處理的, 順便來個business lunch. 誰知搞煩搞到成4點. 老細點了飯, 我因為要去政府合署submit野而決定不吃了. 於是隻身飛快的去了灣仔. 搞拈之後, 快快的食返個叉燒飯.食燒味飯, 是名符其實的快餐. 即叫, 味部斬斬斬. 咁就有碟靚靚既碟頭飯出來. 前後, 的確可以快到唔駛一分鐘.叉燒燒鴨飯. 最令人喜愛的, 是蜜味的叉燒, 肉腍, 味道蜜香, 再帶有少少燶味. 若外層脆多少少, 更加美味. 而燒鴨, 此店燒的, 絕對不是瘦鴨, 皮下脂充足, 肥肥香香的, 肉多. 最關鍵的, 是鴨肥脂. 香味四溢, 點甚麼酸梅醬, 直接入口, 嚐嚐鴨油的羶香. 更好.灣仔的喜喜, 食完喜喜人人皆知. 灣仔的雙喜, 一樣, 食完人人喜喜.

2008-10-01 55 瀏覽
公司太忙, 攪到食午飯都係得三個字捱飯盒, Anyway, 20蚊一個燒味飯, 23便可以雙拼, 仲可要求什麼呢??雙喜在灣仔算是有名的燒味檔之一, 當然所有野都係一批批咁去做, 基本上依家好少燒味檔會逐隻逐隻做的, 更加唔會祈求佢地就雞胸雞脾局部處理.縱觀價錢及質素方便, 都一定比起其他連鎖快餐好.但你話作為一個有要求的食記記錄人, 又點可以客忍呢? 係, 果d例牌野係俾只想填飽個肚既人選擇既. 作為一個有要求的食記記錄人你可以點你鍾意食既野.以下係我去雙喜 "獎勵" 自己的飯盒叫法."切雞 燒鴨 雙全脾 免切 飯走汁" 盛惠 HKD53.00 嗟不過 脾係全脾 絕對唔係其他地方食既雙脾飯果種半脾我又評一下油脾 - 香滑可口唔太肥少雞油切脾 - 清香嫩滑唔太肥少雞油(兩種都食過)鴨脾 - 香脆鴨皮鴨肉夠實唔梅飯 - 走汁都得, 唔太乾, 當然賣到尾既會差少少, 當然你order時亦可以叫佢俾新鮮飯你既.有時食下價野, 係要俾多少少及講多少少要求既, 好似我咁叫法, 一個飯盒邊裝得晒丫,佢就試過一個細盒裝晒, 都係要我提點一下. 返到食飯的公司 將雙脾放上飯面輕焗數分數, 雙脾上的少量

縱觀價錢及質素方便, 都一定比起其他連鎖快餐好.

以下係我去雙喜 "獎勵" 自己的飯盒叫法.
不過 脾係全脾 絕對唔係其他地方食既雙脾飯果種半脾

我又評一下
油脾 - 香滑可口唔太肥少雞油
切脾 - 清香嫩滑唔太肥少雞油(兩種都食過)
鴨脾 - 香脆鴨皮鴨肉夠實唔梅

佢就試過一個細盒裝晒, 都係要我提點一下.

返到食飯的公司 將雙脾放上飯面輕焗數分數, 雙脾上的少量肉汁入飯, 味道剛剛好.
簡直係一流. 是否超好食, 又唔係囉, 搾住兩碌骨咬的感覺就好似返回小朋友的年代,
食得開心.
2008-08-14 20 瀏覽
這是一篇補寫的食評. 知道自己是第一位評食的人, 現在不禁感到一點不好意思. 因為, 我正要投訴當天我那合切雞飯. 真的很差.一合$20的切雞飯 就不可以可口嗎? 雞太老, 肉質差, 乾得有點誇張, 飯猶如隔夜飯, 又是乾的. 現在回想起來就覺得奇怪, 大部分雞件煮得過老, 但記得當時又有幾片有骨的雞件有點生, 不是剛好煮熟, 而是肉不離骨, 生的. 幸好我依然健在...抱歉, 但這店我真沒有"勇氣"去再光顧了.
這是一篇補寫的食評.
知道自己是第一位評食的人, 現在不禁感到一點不好意思.
因為, 我正要投訴當天我那合
切雞飯. 真的很差.
一合$20的切雞飯 就不可以可口嗎?
雞太老, 肉質差, 乾得有點誇張,
飯猶如隔夜飯, 又是乾的.

現在回想起來就覺得奇怪, 大部分雞件煮得過老,
但記得當時又有幾片有骨的雞件有點生,
不是剛好煮熟, 而是肉不離骨, 生的.

幸好我依然健在...
抱歉, 但這店我真沒有"勇氣"去再光顧了.