2021-08-18 1493 瀏覽
今日係last day, 應該幫佢寫番個總結。其實如果係附近返工, emax, 高銀、宏天,都應該知道信和每層都有唔少食店,有堂食有外賣,大部分都送上門。今日繼續食早餐A..火腿蛋加火腿通,配方包。$27 算係咁,上星期仲係$25,哈哈,$27都已經好抵食。 雙喜買外賣,就算買一份都會送外賣姐姐好有禮貌食物都OK, 比起大連鎖店,係比較抵食,算性價比高。午餐超大份,一定飽但時間比較好難掌握,漏單都時有發生,試過叫了50分鐘都未黎。如果自己上去自取,就算一早叫定,都唔一定有,因為外賣單多,佢會做曬同一幢大廈,寧願做曬先,所以叫定然後自取唔一定快,好多時得個吉對比佢同一幢大廈既食店,其他都用電腦落單,佢都以手寫為主,有時難免mark少左電話號碼之類。堂食的話就比較迫,比較嘈。
今日係last day, 應該幫佢寫番個總結。

有堂食有外賣,大部分都送上門。

雙喜買外賣,就算買一份都會送

外賣姐姐好有禮貌

食物都OK, 比起大連鎖店,係比較抵食,算性價比高。

午餐超大份,一定飽

堂食的話就比較迫,比較嘈。

2019-03-10 2389 瀏覽
公司早排搬左嚟九龍灣,都未知有咩好食,見到有幢信和工商中心就入左去搵下有無咩隠世野食啦!今次去左三樓個雙喜食堂試下,佢分左兩邊,買野食野飲就自己排隊,之後野飲就自己拎左先,野食就等佢叫號碼。如果你坐左係另一邊,就會有人送餐過嚟,係廚房果邊就要自己拎。晏就有湯送嘅,但我遲左就送晒啦,下次希望有機會試下。今次叫左個葡汁焗雞飯($43),熱飲凍飲另加4蚊。等左十五分鐘終於有得拎,熱辣辣,仲係炒飯底嚟!食落都唔錯,唔係果啲翻熱嘅飯嚟,係啲汁略嫌多左啲,最尾要倒走啲先得,下次嚟再試其他野先!

2019-02-28
15 分鐘 (堂食)
2019-02-26 996 瀏覽
今朝咁啱經過九龍灣,覺得肚餓,就是但搵間茶餐廳買早餐,叫咗個蛋治外賣,點知打開就非常驚喜,d蛋炒得好滑,一d都唔老,有d蛋汁流出黎,個麵包都好鬆軟,入面仲有搽咗牛油,而家好少茶餐廳有咁厚嘅蛋治

2015-07-19 2784 瀏覽
一想到於九龍灣用膳,不少人便會想到於淘大商場、國際展貿中心或者Mega Box等食店林立的商場。不過那裏大多是連鎖式食店,而且價錢便不便宜。而在信和工商中心裏,卻發現了一家隱世食堂。雙喜食堂佔用兩個單位,被一條走廊隔着,而我則坐在較為殘舊的一邊。點餐的方式是:先到有水吧的單位內排隊點食物(若果在另一邊食則必需先聲明「另一邊」),然後取票尾。返座位,店員會高聲揚出票號或者飲品,若是自己所點的就要快速向店員認領。始終,小店內幾個小店員,同一時間捧着幾個餐兩邊走,好不容易。而較為殘舊的一邊,衛生尚可。當日我點的是小菜—咖喱吉列豬扒飯。每個餐都附送餐湯,餐飲則額外加$4。光看餐具便覺得很有小店的風味—盛載着飯和湯的餐具都是淨色的膠店,咖喱汁居然用不銹鋼盤盛着。吉列豬扒份量超多—共2層,一層有3塊,每塊都很長也很厚。雖然又不算貴份量又大,但味道絕對不差—豬扒很鬆軟,炸粉沾合着豬扒,吃起來有種「啖啖肉」的感覺。至於咖喱,用吉列豬扒沾着吃就好了,始終比較稀,拌飯的話則口感較為差。飯沒甚麼問題。總結來說,若不嫌環境壓逼或者有點髒,雙喜食堂裏總能教你找到一些隱世美食。
咖喱吉列豬扒
當日我點的是小菜咖喱吉列豬扒飯。每個餐都附送餐湯,餐飲則額外加$4。光看餐具便覺得很有小店的風味—盛載着飯和湯的餐具都是淨色的膠店,咖喱汁居然用不銹鋼盤盛着。
吉列豬扒

2015-07-06