自從上個月某一個深夜,偶然發現到這間在元朗裡較僻靜的地段的雞煲棧,我和女人便創下了兩星期內連續吃了4次的紀錄!其實舖頭感覺有點麻甩,每枱都係一大個鍋加幾廿支大啤,其中一晚仲有幸碰見無x電視一班最值得尊敬的資深演員(當中包括祝文君)也在開懷大吃,難得女人就係鍾意呢d唔做作可大大聲笑、大大聲傾計的地方。來了4次,4次都係坐地下那層,看牆上的報導/編採寫的照片先知道仲有樓上一層,裝修仲好似幾靚咁,下次要求坐上面先得。對,呢間絕對有下次再下次幫襯的質素。第一次來點了酸菜鯇魚,然後每次再來都係叫酸菜魚了。最欣賞師傅手切成條鯇魚成薄薄的魚片,仲要排返靚靚原條咁上枱,賣相有心思得不亞於貴價餐廳。酸菜魚(一大條)$128湯頭:酸、香、還有胡椒的辣,好出好平衡,加上一片片手切鯇魚片,看得出有心機。一如其他酸菜魚,食時先撐著個火,煲返滾d湯,將湯淋上外露的魚片淥熟之,魚片剛熟又滑,就吃得。魚肉好鮮好滑吃左一陣間,火鍋料就來。其實一入座時就見到桌上有張火鍋料紙,女人最鍾意打邊爐,一落左酸菜魚的柯打就即刻起勢剔,多得老闆娘叫住我地,提醒條魚好大份量,叫火鍋料要忍手,先至冇過份浪費食物。by eliminati

對,呢間絕對有下次再下次幫襯的質素。

酸菜鯇魚
酸菜魚(一大條)$128

魚肉好鮮好滑

by elimination的情況下,點叫火鍋料先好呢?唯有揀d有「必試」字樣的item, 再加上我們次次打邊邊都must have的item。

實驗證明,這裡的店方「必試」係信得過的。
即炸響鈴
「必試」響鈴
強烈推介!我們其實係聽住廚房即炸的!事關老闆娘幫我地入單冇耐就聽到油炸聲。上桌時也看得到/聞得到是即炸,放入酸菜魚鍋內浸幾秒,吃時非常鬆脆,堅係一般包裝響鈴不能夠媲美。
魚肚
「必試」魚肚

一條魚裡最索(味) 的部分,放入濃郁如此的酸菜湯底,哪有不好吃的道理?唯一要吹毛求疵的只是魚肚剪/切得太細舊,如果每件size大返d就更有嚼勁。
安格斯牛肉片
安格斯牛脊(唔記得exactly邊個部位了)

第一次幫襯時選了手切肥牛,質素反而平平,第二次開始揀左安格斯牛肉片,然後接著encore。肥瘦幾均勻亦算新鮮。

我們打邊爐必叫的item還有貢丸,火鍋紙上沒有「必試」字樣,於是質素就平平了,make sense既,人地叫你必試既你唔食,係要揀d less recommended既,冇得賴吖!
2014-09-04
10 分鐘 (堂食)
酸菜鯇魚
即炸響鈴