2020-09-15 3523 瀏覽
門口寫只招待會員,只要香港人即可免費申請。環境光猛,整潔企理,價錢中低,份量唔算多。座位闊落,坐低同朋友慢慢傾偈食嘢幾舒服。上菜有點龜速,因為只有兩位店員打理。味道65分,小食好吃,主食一般,飲品不過不失。.🔸和風牛肉湯烏冬($55)🔸日式魚餅湯烏冬($49)正正常常,湯底幾清清地,魚餅好淋,牛肉較薄。.🔸台式滷肉飯($45)🔸和風牛肉飯($49)味道一般,飯落得太多汁,令到成個飯都變得太濕。.🔸鹽酥雞($34)🔸炸花枝丸($32)🔸台灣香腸($29)🔸炸芝士年糕($28)🔸炸花枝蝦餅($38)全部小食都好食,啱啱炸出嚟,熱辣辣,好香。唯獨花枝丸比較林,唔彈牙。鹽酥雞則比較鹹。.🔸芋圓BB鮮奶茶($45)🔸卵子($45)入面好多細細粒嘅芋圓,幾香芋頭蕃薯味,不過咬落較硬。卵子係加咗啲雞蛋入去沖嘅特飲,有啲似中式糖水。.
門口寫只招待會員,只要香港人即可免費申請。
環境光猛,整潔企理,價錢中低,份量唔算多。
座位闊落,坐低同朋友慢慢傾偈食嘢幾舒服。
上菜有點龜速,因為只有兩位店員打理。
味道65分,小食好吃,主食一般,飲品不過不失。
🔸和風牛肉湯烏冬($55)
和風牛肉湯烏冬

🔸日式魚餅湯烏冬($49)
日式魚餅湯烏冬

正正常常,湯底幾清清地,魚餅好淋,牛肉較薄。
🔸台式滷肉飯($45)
台式滷肉飯

🔸和風牛肉飯($49)
和風牛肉飯

味道一般,飯落得太多汁,令到成個飯都變得太濕。
🔸鹽酥雞($34)
鹽酥雞

🔸炸花枝丸($32)
炸花枝丸

🔸台灣香腸($29)
台灣香腸

🔸炸芝士年糕($28)
炸芝士年糕

🔸炸花枝蝦餅($38)
炸花枝蝦餅

全部小食都好食,啱啱炸出嚟,熱辣辣,好香。
唯獨花枝丸比較林,唔彈牙。鹽酥雞則比較鹹。
🔸芋圓BB鮮奶茶($45)
芋圓BB鮮奶茶

🔸卵子($45)
卵子

入面好多細細粒嘅芋圓,幾香芋頭蕃薯味,不過咬落較硬。
卵子係加咗啲雞蛋入去沖嘅特飲,有啲似中式糖水
2020-09-14
鹽酥雞
台灣香腸
炸花枝蝦餅
2020-07-21 1593 瀏覽
本身就想食阿木台灣麵嘅,不過星期五嘅關係,實在係太太太多人排隊🤕最後就黎咗呢間旺角嘅樓上Cafe☕️一上到去其實好奇怪,完全冇人招呼你,剩係得一條人龍,舖頭嘅門係關咗,你係完全睇唔到入面,啱啱去到個陣真係好迷惘🙁等個個位好焗,同埋都要等幾耐下😣到我地入到去坐低,終於明點解要等咁耐,啲人係真係當partyroom咁坐,食完野都唔會走,又挽game又傾好耐計,完全冇人會趕你走😂.🍛台式滷肉飯間野似係新開,好坦白講佢啲食物個味道就好一般😗餐牌嘅選擇唔多,都係得一兩個烏冬同一兩個飯可以揀,烏冬一睇就知係味精湯所以都唔敢叫🤣個滷肉飯好乾好油,好多飯但係滷肉得好少,完全唔夠撈飯😯.🍛鹽酥雞啱啱炸起👍🏼但完全冇調味咁,加啲粉會好食好多😿不過呢一間野啲質素起碼對得住佢個價錢,仲要佢俾個地方你hea足咁耐都抵啦👻
🍛台式滷肉飯
🍛鹽酥雞
30 分鐘 (堂食)
2020-06-28 1122 瀏覽
朋友介紹去間旺角黃店,絕對係一間隠世黃店,值得一試,試完可以再試。同女朋友叫了個日式魚餅湯烏冬,野菜牛肉飯,焗芝士粟米同仙草冬瓜茶日式魚餅湯烏冬湯底好清新類似日本的昆布湯底 有小小鮮甜味魚餅同獅子狗都好味不過份量就唔算多 女仔食一碗剛剛好野菜牛肉飯比xx家d牛肉飯好食得多,牛肉汁好好味。下次好想再試下d甜品,賣相都非常吸引,不過今次太飽食唔落。另外,鋪頭坐落去非常舒服,裝飾擺設都非常有特色,身為香港人一定要來食。
日式魚餅湯烏冬湯底好清新
類似日本的昆布湯底 有小小鮮甜味
魚餅同獅子狗都好味
不過份量就唔算多 女仔食一碗剛剛好
野菜牛肉飯比xx家d牛肉飯好食得多,牛肉汁好好味。
下次好想再試下d甜品,賣相都非常吸引,不過今次太飽食唔落。
2020-06-28
  • 日式魚餅湯烏冬
  • 和風牛肉飯
2020-06-28 732 瀏覽
今日星期日剛好出開黎旺角係附近搵下有咩好食 咁岩見到呢間雞蛋屋就決定上黎試下雞蛋屋以台式食物為主一人叫了個日式魚餅湯烏冬同仙草冬瓜茶日式魚餅湯烏冬湯底好清新類似日本的昆布湯底 有小小鮮甜味魚餅同獅子狗都好味不過份量就唔算多 女仔食一碗剛剛好仙草冬瓜茶勁大杯 都唔錯其實佢仲有綿花糖吐司 芋圓仙草等等野食都好想試下但一個人食唔到咁多 下次同朋友黎再食雞蛋屋環境好舒服小店黎講啲枱一啲都唔迫食物同環境都唔錯 下次都會再黎
今日星期日剛好出開黎旺角

小店黎講啲枱一啲都唔迫
食物同環境都唔錯 下次都會再黎

2020-06-28
2020-06-17 722 瀏覽
係朋友的介紹下,我去左一間台式café 食晚餐。雖然環境不太大,但個到的裝飾比到香港人有種歸屬感,整理黎講環境都可以的。食物方面,我地叫左和風牛肉飯、蒲燒鰻魚飯、一口池魚仔、鹽酥雞、芝士厚燒玉子,同埋鮮果乳酪吐司。個人認為,兩個的主食未有驚喜,味道較為普通。反之,三款的小食都略有驚喜。一口池魚仔及鹽酥雞,炸得幾脆口,我相信用黎配啤酒應該一流。芝士厚燒玉子,真係如其名,「厚」,而且入面好多芝士,一邊食,一邊拉絲。大家可以不妨一試!

大家可以不妨一試!
2020-06-10 576 瀏覽
咁岩朋友介紹之下,黎到近油麻地既雞蛋屋,除左係黃店值得幫襯之外,亦都係一個可以同朋友食下野慢慢hea 下既地方,只需要做個簡單登記就可以👍🏻😚食物選擇唔算多,但係簡簡單單,主食有飯有烏冬,又有小食同甜品,價錢都好平民,同一般茶記差唔多,但係環境就舒服得多👍🏻🤓炸芝士年糕好香口,熱辣辣又夠煙韌烏冬就較為清淡,但係配料都幾足,份量都正正常常👍🏻

炸芝士年糕

炸芝士年糕好香口,熱辣辣又夠煙韌
日式魚餅湯烏冬

烏冬就較為清淡,但係配料都幾足,份量都正正常常👍🏻
今日下晝嚟到旺角💛雞蛋屋呢間小店試吓佢嘅午餐!朋友叫咗一個台式滷肉飯 ($42) 同埋百香果多多 ($38),我就叫咗牛肉湯烏冬 ($52) 同炸花枝丸 ($28)🌿和風牛肉湯烏冬 $52呢個烏冬用咗醬油湯底,味道不過不失!烏冬煙韌滑溜,肥牛份量都夠,但係口感有啲散碎,好似唔太新鮮。老闆對配料同烏冬嘅份量一啲都唔吝嗇,除咗牛肉同埋烏冬,仲有溫泉蛋、紫菜、粟米、魚片,夠哂飽肚!🌿 炸花枝丸 $28花枝丸賣相唔錯,表皮炸到金黃色。由於係即叫即炸,一咬落去除咗幾彈牙仲非常熱辣辣😛 入面有墨魚粒,味道幾鮮甜,點蛋黃醬一齊食,又會有另一番風味。不過價錢略貴,平均要$7一粒。🌿小結:雞蛋屋嘅食物味道唔錯,以午餐嚟講價錢可接受。餐廳有溫暖小屋嘅感覺,窩心舒服,食嘅除咗係味道,仲有對同路人嘅支持同鼓勵。相信呢度比其他黃店少人懲罰,所以大家經過都可以上嚟食個lunch,懲罰吓佢!

🌿和風牛肉湯烏冬 $52

🌿 炸花枝丸 $28

🌿小結:

5 分鐘 (堂食)
2020-05-31 332 瀏覽
呢間小店未入門口已感覺到強烈既深黃色彩🎗️一入店內會量體溫及申請會藉(寫明:一日手足,一世手足,會藉終身受用)💛▫️$42 台式魯肉飯❗ 半肥瘦魯肉配上溫泉蛋,兩者好夾👌🏻如果魯肉汁味濃啲就更加正。$48 鮮果乳酪吐司❗ 士多啤梨挑成朵玫瑰花,外表幾靚幾得意,味道就……🙈$32 鹽酥雞❗ 香口酥脆。$28 炸花枝丸❗好味呀呢個,香口得黎仲真材實料👍🏻飲品試左百香果愛玉($38)同仙草鮮奶茶($35)兩款夠冰涼🧊,岩晒夏天飲🧃
呢間小店未入門口已感覺到強烈既深黃色彩🎗️

▫️
$42 台式魯肉飯❗

$48 鮮果乳酪吐司❗

士多啤梨挑成朵玫瑰花,外表幾靚幾得意,味道就……🙈

$32 鹽酥雞❗ 香口酥脆。

$28 炸花枝丸❗好味呀呢個,香口得黎仲真材實料👍🏻

飲品試左百香果愛玉($38)同仙草鮮奶茶($35)

兩款夠冰涼🧊,岩晒夏天飲🧃
2020-05-24 280 瀏覽
今日返工鬼死咁忙,再加上晏晝比老細話,跑唔到數😭😭,心情唔好,我乜都唔想做啊,朋友一於幫我揀餐廳,朋友一般我揀嘅餐廳都唔係特別好,但係呢間雖然味道真係唔係好好,但係其實都係食一份心意,大家有時間經過旺角嘅話真係可以去試一試,就當係支持下我哋嘅黃色經濟圈啦!首先餐廳只係會招待會員,如果你本身唔係會員嘅話就要填一份表格,入咗會員先,咁先至可以坐低食嘢嘅,入到去就知道其實係一間Cafe,咁見到裝修好多文宣啦,我見好多人都有影相,咁我就決定唔去特別影啦,再加上今日心情真係好麻麻,都冇心機去影相了。坐低左好耐先至諗到食啲咩,咁我嗌左個和風牛肉飯,朋友就叫咗個滷肉飯,跟住就叫咗個小食同埋甜品,加埋都係二百零蚊,係合理價錢嚟嘅。講咗和風牛肉飯先啦,上面有流心蛋,本身係諗住將蛋入邊嘅蛋汁同牛肉汁撈埋啲飯一齊食,上到去見到冇乜牛肉汁,就會感覺到個飯比較寡,不過首先睇落去底嗰度其實係有少少牛肉汁嘅,但係其實真係比較少,而且都係比較偏淡啲,所以可能下次可以整到個牛肉飯濃味啲同埋多啲汁就好食啲,不過我自己個人就覺得個飯真係好大個,不論係我手上呢個同埋我之後會講嘅滷肉飯,如果係飯桶就真係一流之選。跟住就試食咗幾

跟住就試食咗幾啖朋友食嘅滷肉飯,我用返上面有啲好硬身嘅蒜頭,我個人本身唔係好鍾意食蒜,再加上啲咁硬身嘅蒜頭令到我對個飯個口感會有啲改變,不過其實個飯始終都係唔係好夠汁,同埋個滷肉真係比較少,反而佢個飯真係好多,所以呢個飯都係個飯桶必嗌。

叫咗個芝士年糕,芝士年糕好好食,佢入邊嘅芝士個餡都好夠芝士味,都整到外脆內軟嘅感覺,下次可以再叫。

另外就叫咗個紅豆抹茶嶡餅,個甜品好好食呀,不過我覺得佢紅豆個份量比較多,如果紅豆個量比較少,佢整多啲餅嘅話佢會好食啲。

講吓服務態度同環境先,淘寶態度係OK嘅,環境方面就都好乾淨啊,座位又舒服,起碼我哋兩個人都可以坐到出邊六個人嘅位啊,不過如果係餐廳係可以提供多啲唔同嘅娛樂就好,例如話係飛行棋呀象棋啊嗰啲,咁就可以比多啲人去Cafe入邊娛樂,不過其實一換過角度來講,你間餐廳啲嘢買嘢食都唔係特別貴,如果你提供呢啲娛樂嘅話都反而都係會令到餐廳做少幾轉客,所以我覺得可以直接開一間台式餐廳都好啲,而唔係行Cafe路線,不過整體上來講餐廳不論係嘢食同埋佢個模式都好真係有啲不完美,但係可以接受嘅。

簡簡單單又完成左篇食評啊,今日心情好差,搞到之後影嗰啲相全部都好差,果然係禍不單行,不過我都照擺番上去先,睇吓OpenRice會唔會俾我過。
2020-05-22 335 瀏覽
前幾天約朋友去旺角食晚餐,但想找一間可以坐耐啲,又可以唔洗食太飽的餐廳,最後就找到這間小店💛☺️ ——————————🔹蒲燒鰻魚飯 $68 這個蒲燒鰻魚飯,賣相幾吸引😋飯上有一塊鰻魚,底下有些蛋絲和滿滿的鰻魚汁~ 鰻魚汁好濃郁,但鰻魚就有點太咸,而且沒有鮮味😖感覺不太新鮮,但這個價錢不可以要求太多..-🔸和風牛肉飯 $48現在去小店都喜歡叫牛肉飯,這裏的牛肉多到看不見底下的飯,牛肉味香量多,配上流心蛋,好滿足👍🏼👍🏼
——————————
🔹蒲燒鰻魚飯 $68
蒲燒鰻魚飯

🔸和風牛肉飯 $48

2020-05-16 245 瀏覽
附近既黃店已經食得7788 所以想試下新野 尤其午膳時間要搵無咩人既黃店就更加難係wolipay搵到呢間樓上黃店 所以就特突行過黎試下一去到見到門口貼哂文宣就知道呢係間 行入去有兩個小朋友幫我量體溫 好搞笑餐廳係貼埋哂所有文宣 同樣係有連儂牆比食客寫上訴求今日點左和風牛肉鳥冬 ($52) 湯底唔算濃郁 味道較為淡牛肉量係非常足夠 配料仲有日式魚餅 紫菜 栗米 整體黎講 食物還好 未算好出色 如果$52可以包野飲的話我會想再黎光顧的 始終佢係一間願意花心思既黃店
係wolipay搵到呢間樓上黃店 所以就特突行過黎試下

餐廳係貼埋哂所有文宣 同樣係有連儂牆比食客寫上訴求

今日點左和風牛肉鳥冬 ($52) 湯底唔算濃郁 味道較為淡
牛肉量係非常足夠 配料仲有日式魚餅 紫菜 栗米
整體黎講 食物還好 未算好出色 如果$52可以包野飲的話
我會想再黎光顧的 始終佢係一間願意花心思既黃店
2020-05-15
2020-04-22 453 瀏覽
全港第一間以抗爭為主題嘅店,聘請同路人同支援學生🙇🏻‍♀️ 雞蛋屋寓意雞蛋同高牆,佢永遠都企係雞蛋呢一邊🥚舖頭主打台日fusion料理~/🍚 蒲燒鰻魚飯 $68鰻魚正常size唔係好大條,但碗飯就勁大所以去到最尾有啲齋食白飯嘅感覺🍚🤓 味道正常~/🍲 和風牛肉湯烏冬 $52烏冬係讚岐烏冬,煙煙韌韌好吃😙 和風牛肉都似吉x家嘅味道,口痕想食牛肉飯嘅話都有選擇🥩😎 絕不吃藍店!/🍚 台式魯肉飯 $42味常正常,不過碗飯嘅size真係好大🍚 嗰餐感覺吃了一星期嘅飯量🤓🤓/另外叫咗台式香腸、一口番薯仔同花枝丸😙 味道都不錯~ 小食比主食好味😙👍🏻 另外台式飲品我叫咗仙草冬瓜茶,呢個都好飲~ 唔會太甜😚

🍚 蒲燒鰻魚飯 $68
🍲 和風牛肉湯烏冬 $52
🍚 台式魯肉飯 $42
2020-04-10 389 瀏覽
當疫症嚴重影響緊香港經濟對於一啲真係「香港人」既小店點可以唔身體力行去支持呢?而響旺角市中心地方要搵經濟實惠 又係撐香港既既小店《雞蛋屋》真係一個唔錯嘅選擇-上到去鋪頭最吸睛當然係每個角落嘅文宣但論嘢食質素絕對亦唔差本人推介舖頭嘅滷肉飯係我覺得響香港最食到台灣味道嘅滷肉飯另外鹽酥雞都非常之好味鹹、香、脆三種鹽酥雞要有嘅元素都齊以上價錢每樣都響3、40蚊嘅水平為返CP值真係抵爆!-可惜當日一開舖冇耐就去飲品未準備好冇辦法試到但有無限添加嘅水都算可以一解當日嘅口渴-P.s. 不過都想講一講,嗰日我哋去係星期六嘅午市,但有我哋12點坐到1點,計埋我哋先得兩台客,以咁嘅人流你會不期然擔心鋪頭嘅營業額撐唔撐得過得過今次寒冬。其實咁有良心嘅小店,真係需要更多人努力嘅去支持!
當疫症嚴重影響緊香港經濟
對於一啲真係「香港人」既小店
點可以唔身體力行去支持呢?
而響旺角市中心地方
要搵經濟實惠 又係撐香港既既小店
《雞蛋屋》真係一個唔錯嘅選擇
上到去鋪頭最吸睛當然係每個角落嘅文宣
但論嘢食質素絕對亦唔差
本人推介舖頭嘅滷肉飯
係我覺得響香港最食到台灣味道嘅滷肉飯
另外鹽酥雞都非常之好味
鹹、香、脆三種鹽酥雞要有嘅元素都齊
以上價錢每樣都響3、40蚊嘅水平
為返CP值真係抵爆!
可惜當日一開舖冇耐就去
飲品未準備好冇辦法試到
但有無限添加嘅水都算可以一解當日嘅口渴
2020-04-04
  • 滷肉飯
  • 鹽酥雞
2020-04-07 337 瀏覽
接完女朋友放工就去食個飯, 黎到旺角好多好野食,真係簡唔落手 一於和女朋友決定黎一間幾有日系風格(但係食台灣野)既台式餐廳: 雞蛋屋 入到去餐廳格局都幾整齊, 餐廳沒有太多太fancy既裝修, 但係有一系列黃色海報, 黃到發金! 時間為傍晚6點,餐廳入面有約5個打工仔。 我唔洗等就食到晚餐! 今餐一共食左$80,都算好抵食, 最滿意既都係餐廳既食物質素, cp值! 蒲燒鰻魚飯鰻魚夠多汁,蛋絲都令個飯有口感,但略嫌太多飯,芝士玉子燒食落幾飽肚,配埋蛋黃醬就啱啱好。 今餐價錢個人認為好抵食, 唔包野飲同甜品每人都係食左大約80, 各位手足記住記住去食 !!!
芝士玉子燒食落幾飽肚,配埋蛋黃醬就啱啱好。
2020-03-26
2020-04-03 354 瀏覽
因為佢係黃店而光顧~始終要支持黃色經濟圈....不過支持還支持, 野食既質素希望鋪頭見到會改善下.....我同朋友兩個人叫左碗肉燥飯同埋拉麵, 首先野食等左好耐....差唔多係25分鍾, 但我地都無介意, 比面下黃店小店。而且價錢其實唔算話特別平, 份量都唔係話好多~咁唔緊要啦, 好食咪得....但碗肉燥飯真係味道淡到一個點, 肉燥仲要超少.......另外拉面都係又同樣問題, 一樣味道超淡......我地食過好多黃店, 質素都唔錯。但呢間黃店真係食到有D灰, 唔係黃就大曬, 真誠想比建議, 如果你一直咁做落去, 真係撈唔掂......希望可以改善下!!
而且價錢其實唔算話特別平, 份量都唔係話好多~
另外拉面都係又同樣問題, 一樣味道超淡......
2020-03-28