2024-10-05 733 瀏覽
以前讀書成日都同朋友仔去食,宜家連元朗都開左佢哋嘅分店~金湯X豬頸肉呢個組合一定岩食!豬頸肉同出面嘅唔同,佢哋係剪到一條條咁,咬開外脆內軟,第一啖咬落去會食到金湯嘅咸、酸辣嘅口感,再咬多陣就會有甜感,感覺好似落左蜜糖喺表面再燒嘅感覺🤤👌蔥香令湯底更加香,食曬成個米真係會好飽😂😂食過一次就會想再encore!雖然一碗嘅份量好多,但係都冇阻我會叫多杯凍檸茶😂😂😂😂抵食又飽肚真係可以試試佢
2024-09-28 933 瀏覽
每次經過門口,都總有人喺門口等位,今日星期六1:00pm去到,拎完飛等1,2分鐘就入得座位與座位之間都幾迫,不過唔緊要,因為上嘢食好快酸辣小鍋米線-小辣(豬頸肉+腐皮蝦卷):飲湯底第一啖竟然有陣苦味,但食落又無,湯底比較偏酸,叫咗小辣,啱啱好唔太辣。而米線好彈牙,好味見到其他食客大部分人都點豬頸肉,果然係幾好味👍🏻食得出豬頸肉有蜜汁味,而且切到好幼身,份量好多,食曬d米線都仲有腐皮蝦卷就正常發揮鮮魚湯米線(豬頸肉):魚湯味好濃,我個人覺得魚湯比酸辣湯出色👍🏻連飲品人均$5x-6x,好抵食,會再食第二次
座位與座位之間都幾迫,不過唔緊要,因為上嘢食好快
酸辣小鍋米線-小辣(豬頸肉+腐皮蝦卷):
腐皮蝦卷就正常發揮
酸辣小鍋米線(豬頸肉+腐皮春卷)

鮮魚湯米線(豬頸肉):
魚湯味好濃,我個人覺得魚湯比酸辣湯出色👍🏻
鮮魚湯米線(豬頸肉)

連飲品人均$5x-6x,好抵食,會再食第二次
酸辣小鍋米線(豬頸肉+腐皮春卷)
鮮魚湯米線(豬頸肉)
2024-09-27 820 瀏覽
本來喺其他區都見過呢間分店經過見到呢間新開,又有下午茶平啲就諗住試下😝今次嗌左麻酸辣湯底小辣麻感就無乜,個湯就好夠味既覺得喺元朗黎講都算係好好既湯底🤓餸簡左滷水雞翼同豬頸肉對呢碗野好滿意雖然豬頸肉切得比較幼但係非常之入味另外雞翼就無豬頸肉咁入味不過勝在夠滑,而且有3隻!!!!!下午茶黎講都幾滿足😌
本來喺其他區都見過呢間分店
經過見到呢間新開,又有下午茶平啲就諗住試下😝

今次嗌左麻酸辣湯底小辣
麻感就無乜,個湯就好夠味既
覺得喺元朗黎講都算係好好既湯底🤓
餸簡左滷水雞翼同豬頸肉
對呢碗野好滿意
雖然豬頸肉切得比較幼
但係非常之入味
另外雞翼就無豬頸肉咁入味
不過勝在夠滑,而且有3隻!!!!!

下午茶黎講都幾滿足😌
麻酸辣米線
最近喺屯門食完雲川之後就愛上咗🥰見元朗又有分店就去試吓啦!都係好好食😋(係咪心理作用?好似屯門嗰間好食啲😝)餐廳外可以㩒票攞位,好快就有得入~依次坐卡位,係星期六晚餐時間要搭枱~✨✨✨✨✨米線迷必食雲川😛✨✨✨✨✨🤍想食鮮魚湯底,但又想辣!所以嗌咗香辣腩肉😝啲腩肉好食!餐牌上腩肉有兩個辣椒🌶️🌶️係真係辣啊😛🤍鴨胸肉同墨魚咀都唔錯😙🤍生腸好大份,抵!(相中食咗少少🤣)🤍韭菜雲吞,好正~碗湯有芽菜,鍾意芽菜嘅話都啱!😁兩人一男一女食完好飽,細食嘅話可以嗌返少啲😝
最近喺屯門食完雲川之後就愛上咗🥰
見元朗又有分店就去試吓啦!
都係好好食😋(係咪心理作用?好似屯門嗰間好食啲😝)
餐廳外可以㩒票攞位,好快就有得入~
依次坐卡位,係星期六晚餐時間要搭枱~

✨✨✨✨✨米線迷必食雲川😛✨✨✨✨✨

香辣腩肉👅、鮮魚湯底🐟

🤍想食鮮魚湯底,但又想辣!所以嗌咗香辣腩肉😝
啲腩肉好食!餐牌上腩肉有兩個辣椒🌶️🌶️係真係辣啊😛

鴨胸肉🦆、墨魚咀🐙

🤍鴨胸肉同墨魚咀都唔錯😙

滷生腸👅

🤍生腸好大份,抵!(相中食咗少少🤣)

韭菜雲吞😋

🤍韭菜雲吞,好正~碗湯有芽菜,鍾意芽菜嘅話都啱!😁

兩人一男一女食完好飽,細食嘅話可以嗌返少啲😝
2024-09-07
香辣腩肉👅、鮮魚湯底🐟
鴨胸肉🦆、墨魚咀🐙
滷生腸👅
韭菜雲吞😋
  • 滷生腸
  • 韭菜雲吞
  • 香辣腩肉、鮮魚湯底
2024-08-30 898 瀏覽
這間米線在屯門區已有多間分店, 近月已經開始在元朗開多間分店 今日就來試試, 我點了他們推薦的豬頸肉, 加上花枝丸,辣肉碎配上熱撈紅著粉.個人覺豬頸肉的確美味, 燒得恰到好處, 值得推薦 家人就點了花枝丸,炸魚皮春卷, 豬骨湯小辣米線, 個湯底豬骨味濃, 米線真是軟硬適中, 恰到好處至於小食炸魚腐普通,但可以一試後

今日就來試試

個人覺豬頸肉的確美味, 燒得恰到好處, 值得推薦

至於小食炸魚腐普通,但可以一試後
豬頸肉花枝丸,辣肉碎熱撈紅著粉
花枝丸,炸魚皮春卷豬骨湯小辣米線
炸魚腐
2024-08-24
10 分鐘 (堂食)
豬頸肉花枝丸,辣肉碎熱撈紅著粉
花枝丸,炸魚皮春卷豬骨湯小辣米線
2024-07-21 922 瀏覽
元朗終於開雲川燒!唔再只係屯門名物!不過晏晝時間真係好多人,等咗起碼半個鐘。食開雲川燒就知,豬頸肉就例牌㗎啦,係得呢間米線每次都豬頸肉咁幼,方便我呢啲懶人要咬。再配埋酸辣湯底小鍋米線,正。呢度嘅酥炸大腸都唔錯,可以加個小食。
元朗終於開雲川燒!唔再只係屯門名物!

不過晏晝時間真係好多人,等咗起碼半個鐘。

30 分鐘 (堂食)
午餐
2024-07-14 1182 瀏覽
今天在店內電話落單後,食物送逹。但店員仍不斷送東西過來。已經表明沒再有落單及給予電話記錄作為證據。店員仍然隨便責怪人及動作粗魯。要求見負責人處理,店員拒絕處理。如此服務態度,永不再去此店。
如此服務態度,永不再去此店。
2024-07-13 1341 瀏覽
朋友熱烈介紹我食,今日放假終於去試下。米線鮮魚湯底$48包一個餸(其後每款送加$10,我叫左花枝丸、腐皮蝦卷、蘿蔔)+$5豆漿=$73白色魚湯濃郁有鮮味,但筆者略嫌濃左少少,再清少少就perfect池花枝丸大大粒有咬口有粒粒魷魚。蘿蔔有四大舊!估唔到夏天既蘿蔔都可以咁入味又清甜!腐皮蝦卷,半煎炸又夠香口!米線爽口唔會好淋!總括黎講係好食既,唔怪之得咁多人排隊。晏晝去食要搭枱,我呢個I人,最想係坐自閉位,耐何最尾被安排同個陌生人坐對面😅lunch time真係好多人食!好受歡迎👏🏼
朋友熱烈介紹我食,今日放假終於去試下。
米線鮮魚湯底$48包一個餸

花枝丸大大粒有咬口有粒粒魷魚。
蘿蔔有四大舊!估唔到夏天既蘿蔔都可以咁入味又清甜!
腐皮蝦卷,半煎炸又夠香口!
米線爽口唔會好淋!
總括黎講係好食既,唔怪之得咁多人排隊。

魚湯米線
魚湯米線
2024-05-19 1520 瀏覽
之前喺屯門食過呢間雲川,已經一試愛上!近年喺元朗開咗新店,一於來呢間分店試吓啲水準先!呢間分店空間感更大,坐得舒服~熱拌紅薯粉配豬頸肉炸醬💰HK$59之前一直都係食開湯嘅,今次就試吓熱拌啲先!紅薯粉口感煙韌,豬頸肉依然都係咁爽口彈牙,炸醬勁多,用來撈面一流~

熱拌紅薯粉配豬頸肉炸醬💰HK$59

2024-05-15
2024-04-26 1442 瀏覽
之前日日經過 次次都排長龍,今日係門口望到有位就即刻沖入去食了,呢間野係屯門好出名,今次開到黎元朗唔知係點呢, 裝修比起屯門果間舊鋪靚好多,因為係新開既, 樓面都好快安排左座位比我地坐,咁坐低喇,就掃馬點餐, 叫左個酸辣米線 加豬頸肉加羅白 加九菜餃,仲叫左魚皮同大腸, 湯底係正既,豬頸肉幾好 羅白 我覺得可以林多小小,九菜餃冇乜特別 正常野,魚皮個味幾好, 生腸就普普通通, 總括黎講係幾好味,價錢就貴左小小一碗麵都要70-80蚊左右 ,
2024-04-25 1243 瀏覽
元朗雲川.味道:7.5/10🌟抵食:7.5/10🌟環境:7/10🌟.屯門人氣米線小店開咗黎元朗😋小編今日帶大家試試酸麻金湯、酸辣湯同麻辣湯3款湯底😍其中酸麻金湯酸味最出,而酸辣湯辣味較重🌶️必點配菜包括豬頸肉同螺旋藻😆雖然要要➕10-15一款配料(人均約$70)但份量勁多,都好好味!食得好滿足😌推薦大家去試🍜.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #香港好去處 #拍拖好去處 #香港美食 #打卡 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗米線 #米線 #米線關注組
元朗
雲川
味道:7.5/10🌟
抵食:7.5/10🌟
環境:7/10🌟
2024-04-14 1284 瀏覽
屯門非常出名嘅雲川,喺屯門就有幾間分店,一直等佢開分店黎元朗終於等到,喺屯門食嘅時候真係覺得佢好驚艷,湯底好香濃,好好味,豬頸肉都好好食,又腍又Juicy,今次元朗開咗分店覺得佢個湯底冇平時咁好食,冇咁香濃,唔知係咪新開舖嘅關係個湯底未夠好呢?過多排會去試一試睇吓會唔會同返屯門一樣。
2024-02-06 1732 瀏覽
👀📍雲川淨睇封面應該都唔少人估到係介紹雲川‼️最近雲川終於衝出屯門,梗係黎支持下啦。雲川除左係我最愛嘅米線店,相信都係唔少人嘅number 1。雲川有唔同湯底簡,配菜、小食都包羅萬有。自己覺得黎到要食佢地嘅魚湯,魚湯鮮甜帶少少胡椒味,完全唔腥。配菜方便就必推豬頸肉同豬排!超級香口又腍,豬頸肉仲甜甜地👍🏻小食都覺全部好好味,自己不嬲除左打邊爐嘅魚皮外都唔食魚皮(食酸菜魚都唔食皮😂),但呢間嘅魚皮係超爽口,花椒麻辣得岩岩好,加上再有啲青瓜,所以都好好味👍🏻基本上係到叫咩,都係零伏。
👀
📍雲川
淨睇封面應該都唔少人估到係介紹雲川‼️
基本上係到叫咩,都係零伏。
酸辣豬扒米線
魚湯豬頸肉米線
花椒魚皮
2067 瀏覽
酸辣豬扒米線
魚湯豬頸肉米線
花椒魚皮
2024-01-17 1196 瀏覽
朋友係一位麵線控,今日佢帶我過嚟元朗呢一間雲川,亦都係佢最愛食嘅米線店。星期六日晚上去到,都有唔少人排隊,入到去裝修環境乾淨,座位闊落,出餐亦都好快。朋友推薦必須要點豬頸肉,然後我就點咗一碗豬骨湯配豬頸肉嘅紅薯粉。我諗下一次一定要試米線,因為紅薯粉比較飽肚,但係佢嘅豬頸肉真係一試愛上。重點嘅係豬骨湯底真係非常之正,非常濃郁,好多肉碎料,但有少少辣,好有味道。忍唔住清晒個湯,都真係夠晒飽!額外再加咗個手撕雞小食,麻味比較重,但芝麻醬比較稀,比平時出邊食嘅手撕雞有少少唔同。