2025-01-12 0 瀏覽
係荃灣出名米線門口一定不乏排隊既客,見雲米家評價不錯 決定一試。可能老闆 也不乏生意 吾優做 招呼一般 態度亦一般 米線味道一般,問多少少就吾耐煩。嚟食嘢真係貼錢買難受 ,難怪門口亦無人排隊 。
2024-11-20 139 瀏覽
本身想食雲家 點知逢星期二休息🥲然後都想食米線所以就揀咗呢一間Lunchtime 都好爆 好多學生食米線湯底都係麻辣酸辣嗰啲反而配餸唔係好多選擇 嘢飲就再加$10豬骨湯米線 ($26)紫菜 ($9) 墨魚咀 ($11)揀咗兩個餸 餸嘅份量都唔算好多本身見個湯底好似好清淡 食落都幾鹹不過如果有啲辣會更加吊味可以攞單嘅時候揀要辣紫菜正常 配個米線都幾好食墨魚咀四至五粒 幾彈牙唔算好韌米線口感都唔會腍啤啤 正常整體嚟講正常 又唔會好有記憶點純粹想食米線都可以選擇😂另外店員都幾Nice嘅~

本身想食雲家 點知逢星期二休息🥲
然後都想食米線所以就揀咗呢一間
Lunchtime 都好爆 好多學生食
米線湯底都係麻辣酸辣嗰啲
反而配餸唔係好多選擇 嘢飲就再加$10

豬骨湯米線 ($26)
紫菜 ($9) 墨魚咀 ($11)
揀咗兩個餸 餸嘅份量都唔算好多
墨魚咀四至五粒 幾彈牙唔算好韌
米線口感都唔會腍啤啤 正常

整體嚟講正常 又唔會好有記憶點
純粹想食米線都可以選擇😂
另外店員都幾Nice嘅~
2024-07-29 531 瀏覽
今日我去咗一間叫「雲米家」嘅米線店,真係意外咁好味!首先,我點咗豬腸同埋豬潤,兩樣都好嫩好軟,肉質非常鮮美。配料十分夠味,仲加咗一大把爽脆嘅蘿蔔,為整碗米線帶來咗唔少口感。麻辣湯底十分惹味,唔會太辣,而且帶來陣陣麻麻辣辣嘅回甘,令人回味無窮。除咗米線之外,我仲食咗兩枝極好食嘅串燒!肉質軟嫩,配搭嘅醬料都非常入味,完全將我嘅味蕾征服。綜合嚟講,呢間「雲米家」絕對係我今次嚐試嘅最滿意嘅米線店。米線入味、配料豐富、口味平衡,非常值得推薦俾各位朋友嚟試下!下次再嚟,我一定會再消費嘅。
今日我去咗一間叫「雲米家」嘅米線店,真係意外咁好味!

2024-07-15 802 瀏覽
黎到荃灣唔知食乜好 喺巷仔入邊揀咗一間雞煲米線餐廳。- 酸辣米線- 紅燒肉 韭菜雲吞 雞翼 生菜🥬米線爽滑,酸辣湯底味道都幾攻鼻,酸味較重紅燒肉半肥瘦 肥膏有彈口 紅燒肉醃得好入味雞翼是正常發揮,肉質入味,不會過鹹。雲吞份量比較大 韭菜味香濃!生菜便是正常發揮。黃金酸湯魚米線 $60超大碗 味道香氣撲鼻 一上枱已經聞到浸浸酸湯味道👅,鯇魚片有超多塊,又滑又冇骨啖啖肉! 好好食啊😋佢哋用啤酒杯盛裝住凍檸茶及凍奶茶,別有一番風味!飲品份量多 凍檸茶及凍奶茶的茶膽不錯,不會有澀味。😍
黎到荃灣唔知食乜好 喺巷仔入邊揀咗一間雞煲米線餐廳。

- 酸辣米線

- 紅燒肉 韭菜雲吞 雞翼 生菜🥬

米線爽滑,酸辣湯底味道都幾攻鼻,酸味較重

紅燒肉半肥瘦 肥膏有彈口 紅燒肉醃得好入味

雞翼是正常發揮,肉質入味,不會過鹹。

雲吞份量比較大 韭菜味香濃!

生菜便是正常發揮。

黃金酸湯魚米線 $60

超大碗 味道香氣撲鼻 一上枱已經聞到浸浸酸湯

味道👅,鯇魚片有超多塊,又滑又冇骨啖啖肉! 好好食啊😋

佢哋用啤酒杯盛裝住凍檸茶及凍奶茶,別有一番風味!

飲品份量多 凍檸茶及凍奶茶的茶膽不錯,不會有澀味。😍

今次試另一間人氣米線「雲米家」,位於四陂坊近千色店。雲米家除了吃米線外,更有雞煲,酸菜魚、飯、串燒等。係荃灣都出名係數一數二嘅米線店 _咁啱經過呢頭就一試究竟酸辣米線 $30配:炸醬、肉碎、酸菜、韭菜、芽菜、芫茜、蔥花最好的是酸和辣可按個人口味選擇。小編簡小酸小辣,味道剛剛好。點了兩個餸,有牛𦟌($11)和豬大腸($11)。牛𦟌煮得淋,肉質細嫩鬆軟,濃郁入味。豬大腸吃起來不油膩,口感很勁道。黃金酸菜魚米線可按個人喜好選擇酸辣程度、朋友點了小酸小辣,味道剛好,湯底亦不會太油膩。魚份量超多,厚薄適中,肉質嫩滑無骨,配料有娃娃菜、菇和酸菜。燒茄子 $30瓜肉吸收蒜和醬汁後,軟糯味濃。牛肉 $15牛肉大小適中,燒得剛好,不韌,加入孜然粉味道很不錯。羊肉 $15沒有羊肉的膻味,軟嫩剛好。五層肉 $15肥瘦適中金桔蜜綠茶配椰果味道酸甜特別開胃,岩晒夏天飲。
呢頭就一試究竟

酸辣米線 $30
配:炸醬、肉碎、酸菜、韭菜、芽菜、芫茜、蔥花

黃金酸菜魚米線

燒茄子 $30
瓜肉吸收蒜和醬汁後,軟糯味濃。
牛肉 $15
牛肉大小適中,燒得剛好,不韌,加入孜然粉味道很不錯。
羊肉 $15
沒有羊肉的膻味,軟嫩剛好。
五層肉 $15
肥瘦適中

金桔蜜綠茶配椰果
味道酸甜特別開胃,岩晒夏天飲。
2024-07-07 401 瀏覽
放假同朋友去了荃灣行街,之後去了四陂坊食米線,這間雲米家有多款的湯底之餘,亦可以揀涼拌等,另外還有多款小食及串燒,款式甚多,價錢合理。涼拌青瓜夏天食返個涼拌青瓜,既開胃之餘,又十分爽脆清爽。韭菜雲吞、魚腐、雞翼、生菜酸辣米線米線份量十足,無論酸度及辣度都有分大中小,可以任意配搭自己喜歡既酸辣度。雲吞很大隻,餡料豐富多汁,雞翼滷得入味。大腸、腩肉、肥牛麻辣米線麻辣都要了中麻中辣,大腸洗得乾淨,滷得入味,腩肉比較厚身,略有咬口。原來還有雞煲、酸菜魚食,下次可以試下。

涼拌青瓜
夏天食返個涼拌青瓜,既開胃之餘,又十分爽脆清爽。

韭菜雲吞、魚腐、雞翼、生菜酸辣米線

大腸、腩肉、肥牛麻辣米線

原來還有雞煲、酸菜魚食,下次可以試下。
2024-07-04 189 瀏覽
雲米家就在荃灣千色廣場後面巷子,是一家以過橋米線為招牌菜的餐廳。過橋米線首先是他們的過橋米線,湯頭清澈鮮美,米線Q彈有嚼勁,搭配各種新鮮食材,入口鮮甜可口。麻辣金錢𦟌麻辣金錢𦟌是我最喜歡的一道菜,辣味十足,配上香氣四溢的蔬菜,吃起來非常開胃。炸豆腐炸豆腐外酥內嫩,口感極佳,搭配特製的醬料更是美味。串燒串燒方面,他們的牛肉串、羊肉串、五層肉串以及墨魚頭串都烤得恰到好處,香嫩多汁,香氣四溢。每一口都讓人回味無窮,無法忘懷。

過橋米線

麻辣金錢𦟌

炸豆腐

炸豆腐外酥內嫩,口感極佳,搭配特製的醬料更是美味。

串燒

2024-07-03 160 瀏覽
第一次來吃雲米家,餐廳裡的菜單除了米線之外選擇蠻多的,這次我點了酸辣米線、小小辣、小小酸,米線還可以軟硬適中,另外點了蘿蔔和油麥菜,蘿蔔挑的不錯,不會有纖維,非常入味,亦燉到好軟,油麥菜有著特殊的味道,所以泡在酸辣湯底裡面味道不會被蓋過反而很好吃,最後點了紅燒肉,肥的地方很正常,但是熟的地方非常乾、非常柴,有點可惜

• 酸辣米線
2024-07-01 147 瀏覽
今天陪媽媽到荃灣行街,來到四陂坊有幾間米線餐廳,我們來到這間雲米家,門口裝潢比較整齊。進去坐下,地方都比較乾淨。我幫媽媽點了一份過橋米線,不辣的。我自己點了一碗麻辣米線,中辣,加牛腱、蓮藕和豬大腸。來到的食物賣相不錯, $11一份餸:牛腱有4 片,不薄,豬大腸也有六件size正常, $11一份大份量餸其實性價比很高。其他店一般加餸沒這麼多。大概是一半份量吧。麻辣方面我的是中辣,麻夠香辣夠味,到位。媽媽點的過橋米線是湯餸和米線分開的,不多油,大大碗很豐富,有很多鮮雞和芽菜、腐竹和豬肉,香菜很新鮮。小吃方面,我們點了一份燒茄子。份量大、蒜蓉很多,非常多汁。
豬大腸

豬大腸
2024-06-30 162 瀏覽
荃灣朋友帶咗我嚟呢度開餐,諗住簡單食啲嘢🤣$60「過橋紅薯粉」:材料包括 鮮雞、蜆肉、鮮肉片、雲耳、腐竹、芫茜、蔥花,都幾豐富👍;要咗唔辣,湯底味道幾濃郁👍;紅薯粉滑脫脫👍$70「麻辣口水雞」:要咗BB辣,香口幾好食😋$30「涼拌青瓜🥒」:青瓜🥒新鮮非常爽脆,辣辣哋又加咗啲蒜頭🧄同埋花生食落開胃😋$50「麻辣蒜泥白肉」:都係叫咗BB辣,亦係有大量蒜蓉同埋辣椒,幾好食😋仲叫咗兩杯「熱奶茶☕️」,大大杯夠香夠滑😋
荃灣朋友帶咗我嚟呢度開餐,諗住簡單食啲嘢🤣

$70「麻辣口水雞」:要咗BB辣,香口幾好食😋

仲叫咗兩杯「熱奶茶☕️」,大大杯夠香夠滑😋
午餐
2024-06-24 174 瀏覽
📍 雲米家 (荃灣)荃灣四陂坊17號地舖👉 豬大腸豬耳韭菜雲吞酸辣米線💰$63+$10餐飲😋😋😋😋.8/5這道酸辣米線是極富層次的一道佳餚。米線本身煮得恰到好處,入口有彈牙的口感。酸辣醬汁恰到好處,不會過於強烈,反而很好地融合了各種食材的風味。豬大腸與豬耳的嚼勁搭配上韭菜的清香,以及雲吞皮薄餡多的特點,令這道米線別具一格👉 豬大腸豬腩肉墨魚頭酸辣米線💰$63+$10餐飲😋😋😋😋.8/5米線依舊煮得恰到好處,酸辣醬汁的酸辣度拿捏得非常精準,不會過於強烈。豬大腸與豬腩肉的入口感很棒,咬下去有嚼勁但不會過於柴硬。墨魚頭的鮮美與甜味則很好地中和了酸辣醬汁的刺激感👉 蒜泥白肉💰$50😋😋😋😋.8/5肉質鮮嫩多汁,完全沒有任何柴硬的感覺。蒜泥醬汁恰到好處,既不會過於濃郁也不會過於淡薄,與白肉融合得恰到好處。整盤菜色清新脫俗,沒有過多油膩感,可謂是一道清爽宜人的經典小食回頭: yes yes yes ,雲米家米線可以說是一道融合了多種口感與風味的絕佳佳餚。無論是彈牙的米線、軟嫩的肉類,還是開胃的酸辣味道,每一個元素都恰到好處,共同打造出了一道難忘的美味佳餚🥰🥰已想好下次會想來食雞煲!!
📍 雲米家 (荃灣)
荃灣四陂坊17號地舖

👉 豬大腸豬耳韭菜雲吞酸辣米線

👉 豬大腸豬腩肉墨魚頭酸辣米線

👉 蒜泥白肉
💰$50

2024-06-24 120 瀏覽
📍 雲米家 (荃灣)
荃灣四陂坊17號地舖

👉 豬大腸豬耳韭菜雲吞酸辣米線

👉 豬大腸豬腩肉墨魚頭酸辣米線

👉 蒜泥白肉
💰$50

2024-04-16 169 瀏覽
本身雲米家係荃灣都出名係數一數二嘅米線店👍🏻咁啱經過呢頭就一試究竟😎黃金酸湯魚米線(酸辣🌶️): 真係好黃金未食已經聞到陣酸辣湯味🤩魚🐟份量又多酸菜魚簡直絕配😋味到啱啱好又唔會太酸又唔會太辣酸又唔會搶走辣味辣味又唔會搶走酸味👏🏻過橋米線(小辣🌶️): 份量大大兜仲好足料👍🏻個湯真係精華嘅所在🤩好鮮甜就算有辣味都唔會蓋過咗個湯嘅甜味😋真係飲得出好香濃豬骨味所以真係真材實料日日新鮮豬骨濃湯🤤麻辣🌶️蒜泥白肉: 份量夠多好足料👍🏻麻辣啱啱好唔會太辣又夠麻好過癮🤪白肉唔會太薄又唔會有豬臊味😋

📍雲米家(荃灣)荃灣四坡坊17號地舖今晚叫阿媽唔好煮飯,同佢出街食,佢最鐘意食辣噖,我地就去咗呢間有雞煲有飯有麵餐廳食,多啲選擇😆😆👉涼伴青瓜 💰$30😋😋😋😋.8/5大大碟,青瓜咬落新鮮爽脆,個汁好惹味,酸酸辣辣夠哂濃,食唔停口👉水煮牛肉飯💰 $58😋😋😋😋.7/5成個set上,唔好睇個格咁細,我一夾起啲牛肉,份量係超多,牛肉煮得好入味,又林又夠辣,餸飯一流,仲有酸蘿蔔開胃同上湯煮菜,非常健康👉牛𦟌魚皮鮫米線 💰$45😋😋😋😋.8/5我叫咗多酸,果然啱哂我口味,又酸又辣,個湯係成碗個精髓,又有好多我鐘意食嘅牙菜,牛𦟌滷得入味,魚皮鮫新鮮,搞到差唔多食哂,留唔到比阿媽食👉炸豆腐 💰$20😋😋😋😋.7/5豆腐炸到外脆內軟,面層鋪上滿滿蒜蓉,再點埋啲辣粉,真係不得了回頭:yesyesyes,見隔離枱食雞煲大讚,搞到我同阿媽已經講定搵日我地要再嚟食雞煲同酸菜魚,仲有好多其他嘢食😆😆
📍雲米家(荃灣)
荃灣四坡坊17號地舖

👉炸豆腐
💰$20
😋😋😋😋.7/5

2024-03-10 111 瀏覽
涼拌青瓜$30可按個人口味,向店員加或減酸辣度,自家酸辣汁混合大量蒜蓉、芫荽等香料調味,青瓜咬落口感爽脆,令人十分醒神開胃。涼拌豬耳豬肚 $50同樣可以可按個人口味加減酸辣度,豬耳勁爽口,加上青瓜絲和花生,口感更加豐富酸辣米線 牛丸牛腱 墨魚頭招牌酸辣米線,湯底濃郁仲有大量芽菜等蔬菜,牛丸牛腱同墨魚頭質素亦不錯,份量1十分大碗,對於細食嘅我嚟講同朋友share 最好。見隔離枱食串燒食得咁開心,忍唔住叫咗幾串試吓,分別叫左墨魚頭,牛,羊,豬五花腩,火候燒得啱啱好,肉質唔會好韌,調味好惹味,側邊仲有調味粉,如果嫌唔夠辣可以自己加。
涼拌青瓜$30

涼拌豬耳豬肚 $50