近年好多人開始進行低碳飲食健康瘦身,出街食都越來越多選擇啦,最近仲有一間以「非飯」為主題的餐廳,以椰菜花飯為主角,仲有超健康的素食選擇添!非飯位於紅磡馬頭圍道,交通都算方便就腳。藍色的店面非常搶眼,看起來都幾有型格。餐廳面積細細,共有四張四人檯和幾個吧檯位。環境都幾舒服既,店內採手機網上點餐,用相機掃一掃桌上 QR code 就可以進入點餐網站,不過第一次用覺得有點麻煩,最後都係出櫃台點餐付現金。非飯系列共有四款,另外再加兩個素菜,菜式都走日式路線。食飯仲附送免費茶飲,另外可以加蛋加椰菜花飯加藜麥之類。我第一在餐廳見到赤藻糖醇,果然係走低醣路線的餐廳啊!五目炒野菜太陽蛋咖喱藜麥 HK$78因為我跟朋友都喜歡吃蛋,所以唔理個飯本身有太陽蛋,都硬要加隻溫泉蛋。留意返素食這個不是椰菜花飯而是藜麥,野菜的部分有櫛瓜、蟲草花、菇和車厘茄,咖喱汁係日式咖喱都幾好味。成碗個靈魂係邊太陽蛋,藜麥吃起來就有點太濕潤。這裡的椰菜花飯並非只有椰菜花,還加了杏鮑菇和藜麥,吃起來口感更有層次。味道上我都幾滿意個炒野菜太陽蛋藜麥,不過玩開斷食每天吃一至兩餐的人,吃完成碗覺得好似無食過野,哈哈哈哈哈。我相信正常飲

餐廳面積細細,共有四張四人檯和幾個吧檯位。

我第一在餐廳見到赤藻糖醇,果然係走低醣路線的餐廳啊!

五目炒野菜太陽蛋咖喱藜麥 HK$78

味道上我都幾滿意個炒野菜太陽蛋藜麥,不過玩開斷食每天吃一至兩餐的人,吃完成碗覺得好似無食過野,哈哈哈哈哈。我相信正常飲食人士或者小鳥胃女生會覺得剛剛好既。
2020-12-26
非飯個名改得好好,就係吾用飯(碳水化合物)做主食,用其他材料代替,例如用椰菜花扮飯。做開運動既我上網成日見依d健康食物,係生活上我就第一次見,尤其在香港出街食通常都係以碳水化合物做主食,份量一定係最多,蛋白質、纖維少之又少。這間小店竟然主打非"飯",服務小眾,真心希望佢頂多住。💪💪餐廳細細間,點餐、取餐要自己去櫃台。叫左咖哩炸豬扒椰菜花飯+熱Latte,依個係無激素既豬扒,炸得十分香脆,椰菜花飯既水份未完全整乾,不過都正常可接受,因為真係好易出水。咖啡亦有水準。總結: 健康之選,有心思,好食,會再去。

做開運動既我上網成日見依d健康食物,
這間小店竟然主打非"飯",服務小眾,真心希望佢頂多住。💪💪

餐廳細細間,點餐、取餐要自己去櫃台。
叫左咖哩炸豬扒椰菜花飯+熱Latte,
依個係無激素既豬扒,炸得十分香脆,

總結: 健康之選,有心思,好食,會再去。

咖哩炸豬扒椰菜花飯

2020-12-19 327 瀏覽
飯非飯,非飯菜前幾日見openrice推介今日閑來與朋友來嚐味12點開始細細間有4張枱,一分為2,夠坐16人如現金點餐就要去櫃台點餐桌上有code可以點餐如用wechat掃比較不穩定在注冊方面上。點了“滑蛋雞”+太陽蛋+溫泉蛋+熱茶+黎麥幫朋友點左“餐蛋飯”+太陽蛋+紫薯蛋糕+latte結帳$174需自行到櫃台取餐口感上比較爽口,椰菜飯沒煮太熟,令人有嚼口。如和台灣的酮伴的椰菜飯比較是有待更大的進步。蛋比我想去中細粒少少蛋糕細細件,味道都ok期待非飯的成長。
飯非飯,非飯菜
前幾日見openrice推介
今日閑來與朋友來嚐味
12點開始
細細間
有4張枱,一分為2,夠坐16人
如現金點餐就要去櫃台點
餐桌上有code可以點餐
如用wechat掃比較不穩定在注冊方面上。
點了“滑蛋雞”+太陽蛋+溫泉蛋+熱茶+黎麥
幫朋友點左
“餐蛋飯”+太陽蛋+紫薯蛋糕+latte
結帳$174
需自行到櫃台取餐

口感上比較爽口,椰菜飯沒煮太熟,令人有嚼口。
如和台灣的酮伴的椰菜飯比較是有待更大的進步。

蛋比我想去中細粒少少
蛋糕細細件,味道都ok

期待非飯的成長。
由八月開始進行低醣飲食 每次出街食飯都好煩惱 因為好多嘢都唔啱食 雖然我唔係一個好嚴格嘅低醣人士但可以擇都唔會食飯/麵🍚🍜有一次見到介紹 依間用椰菜花代替飯嘅餐廳 即刻book mark左環境舒服座位都寬躺😌餐廳用Apps落單不過如果用現金付款都可以喺櫃檯落🐖咖喱炸豬扒椰菜花飯另加蛋同午餐肉豬扒用咗無激素豬 炸到好香脆 但係唔知道炸粉有冇用麵粉所以建議生酮人士叫之前問下蛋係燶邊蛋 煎得好好👍🏻午餐肉冇乜特別 唔太厚唔太薄非飯底原來唔止有椰菜花仲有藜麥同杏鮑菇 但比較濕可能椰菜花未完全瀝乾水另外咖喱汁冇乜咖喱味套餐包一杯嘢飲叫咗杯熱烏龍茶味道清新
環境舒服座位都寬躺😌

另外咖喱汁冇乜咖喱味
套餐包一杯嘢飲叫咗杯熱烏龍茶味道清新

2020-12-08
2020-12-16 258 瀏覽
有❤️Heart❤️小店,去紅磡廣場覆診,揸車咁啱青州街有位,見到有藍色小店(藍色是門口裝修藍色)幾骨子就進去CC佢👀👀👀一進店內有一烈吧枱,可以看到廚師製作食物🧑🏻‍🍳👩‍🍳👩‍🍳,啱Feel立即坐低叫左個咖喱🐷扒飯⋯豬扒脆香,驚喜在於飯內,飯內原來是沒有飯的,小店意然用🥦椰菜花代替,原來是好正的,第一次食好掂,啱我呢啲健康人仕🤣🤣🤣黎麥沙律🍓⋯⋯賣相吸引,生果新鮮,9秒9 KO左凍咖啡🥃⋯冰粒是原粒大冰,幾得意啱飲啱食又健康🕺
一進店內有一烈吧枱,可以看到廚師製作食物
🧑🏻‍🍳👩‍🍳👩‍🍳,啱Feel
黎麥沙律🍓⋯⋯賣相吸引,生果新鮮,9秒9 KO左
凍咖啡🥃⋯冰粒是原粒大冰,幾得意
啱飲啱食又健康🕺
  • 黎麥沙律必食
2020-11-30 239 瀏覽
Quinoa 口感當然同白飯不能比較,但係要健康就不可以太強求吧!這個五目炒野菜太陽蛋咖喱藜麥已經算味道不錯了,健康之選,可以一試。隔離枱話豬扒不錯,下次再試吓。
係紅磡返工, 上星期一日係紅磡廣場望過對面見到開左幾間新餐廳,於是走去望下,竟然比我呢個生酮人搵到一間生酮低碳食店,於是今日去試下去到滿座,只有bar枱有位(bar枱其實仲舒服)裝修好有日本feel,落地玻璃門陽光透入去好舒服,地方整潔,餐具環保!所有食物即叫即整,熱辣辣,好有heart, 器皿睇得出用心挑選,見到所有食物都會用磅磅,咖啡好飲!一個午餐,有足夠菜肉份量足夠!期待店主嘗試更多菜式! 加油!我一定成日黎幫襯😋

2020-11-20
20 分鐘 (堂食)