2019-08-25 148 瀏覽
這個美極海鮮炒飯冇得輸,夠大碟海鮮份量足,夠鑊氣又唔油膩,吃得出美極獨有鮮香味。 這個餐差不多同一時間把兩大碟食物及飲品也放在枱上,張枱較窄感覺好迫唔夠位放。熱奶茶水準高,夠熟夠香夠濃又夠滑,飲到好順喔。個餐跟公仔麵份量感覺較細份,但沙茶牛肉片數多,口感有牛肉質感,並不是那些被鬆肉粉醃到冇晒肉質。 個沙茶醬也調味得幾好,牛肉炒得又夠嫩滑。滑蛋夠嫩,份量足。 多士夠厚,表層烘得夠香脆,牛油另上方便自行加減牛油份量。

熱奶茶水準高,夠熟夠香夠濃又夠滑,飲到好順喔。

2019-08-07 208 瀏覽
今天,我去了靠得住餐廳吃早餐。我點了一碗魚片粥及炒麵,還點了一杯熱奶茶。熱奶茶很好啊!喝過奶茶,精神為之一振!我很喜歡這兒的奶茶!這兒嘅早餐款式多,可以點吃粥配炒麵或炸油條,炸油條很好味!之前也來這邊吃過呢!味道不錯不錯!這兒環境衛生,冷氣適中,店員也見有禮。推介大家可以選擇來這兒吃早餐!
今天,我去了靠得住餐廳吃早餐。

我很喜歡這兒的奶茶!

2019-08-07
$40 (早餐)
2019-08-06 204 瀏覽
約咗朋友去馬鞍山比嘢佢,之後話係附近食埋飯,經過見到這間排曬隊原來是食粥的,朋友話哩間有好多分店架,咁就即刻排隊食啦!粥品有好多選擇仲可以加A, B, C, D嘅唔同小食,幾特別唔會限定要配邊樣。午市仲有套餐揀,大多數是菜飯類。朋友點了滑牛仔肉粥加炒麵。粥底好綿吃一口有米香,滑牛新鮮唔韌,唔會吃到梳打粉味。炒麵雖然唔太大碟,但勝在炒得夠乾身唔油膩。我點了豬潤魚腩粥加咸肉糭,豬潤色澤新鮮有好多件,而魚腩兩大塊超滑夠鮮味。咸肉糭正常大細,內裡有肥豬肉同咸蛋黃一隻,綠豆蓉蒸得夠腍。

午市仲有套餐揀,大多數是菜飯類。

朋友點了滑牛仔肉粥加炒麵。

粥底好綿吃一口有米香,滑牛新鮮唔韌,唔會吃到梳打粉味。

炒麵雖然唔太大碟,但勝在炒得夠乾身唔油膩。

咸肉糭正常大細,內裡有肥豬肉同咸蛋黃一隻,綠豆蓉蒸得夠腍。

2019-06-26 284 瀏覽
今日和太太往馬鞍山新港城靠德住粥面小館食晚餐, 我們點了西芹炒帶子和開邊蒜蓉蝦, 兩款也是套餐配白飯。西芹炒帶子賣相吸引,帶子食落新鮮鮮甜, 帶子大大隻口感十足, 西芹炒得新鮮爽脆, 蔥段食落美味, 能帶出帶的惹味, 而個人認為腰果不夠香脆, 如脆一點則更佳;至於開邊蒜蓉蝦新鮮彈牙, 蝦肉食落啖啖肉, 蒜蓉惹味醒胃,醬油鮮甜美味,,粉絲吸收醬油和蒜蓉,食落醒胃, 送飯一流;白飯食落軟綿。餐廳座位舒適, 食物美味, 價錢合理, 份量十足, 我和太太食了一頓滿足晚餐。
西芹炒帶子
開邊蒜蓉蝦
2019-06-25
2019-06-25 219 瀏覽
上次吃過靠得住下午茶時段,份量足價錢唔貴,雖然要加一。 今日同朋友來most shopping ,就介紹朋友來吃一頓。鹹魚雞粒炒飯外形好在睇頭,看見條條蛋絲餡份量足,好吸引。不過炒飯不夠熱只是暖,䶢魚唔香冇䶢魚味道,似雞炒飯多一些。星州炒米色澤金黃色,又灑上芝麻,好似幾得。又有4隻大蝦,出面好少見。有些米粉麵條痴在一起冇炒散,味道偏辣及不均勻。薏米水加入大量薑茸㷛,味道同平時飲的有些分別。竹庶水原來意思是竹庶茅根水。

鹹魚雞粒炒飯
外形好在睇頭,看見條條蛋絲餡份量足,好吸引。

不過炒飯不夠熱只是暖,䶢魚唔香冇䶢魚味道,似雞炒飯多一些。

星州炒米色澤金黃色,又灑上芝麻,好似幾得。

又有4隻大蝦,出面好少見。

有些米粉麵條痴在一起冇炒散,味道偏辣及不均勻。

薏米水加入大量薑茸㷛,味道同平時飲的有些分別。

竹庶水原來意思是竹庶茅根水。
2019-06-23 175 瀏覽
入坐就放一壺蘋果茶,我問要不要收茶錢,他說要收茶價,然後,問他拿多一壺滾水,他說:公司規定沒有一壺滾水,不要茶,是不可以要滾水,是十分奇怪的規矩,規矩是不能改變,如要只可給一杯水,成件事好不合邏輯。規矩是生的,不要這樣死板吧!改善麵款式只有一種麵選擇,去得多一兩次都會厭了,可以改一下多些選擇,米粉,河粉,粗麵,十年如一日,應該要迎合大眾要求,多其他揀選。口水雞會bad list佢,因為無肉的雞,全是1隻雞翼,1開2,無肉的雞腿,差到不得了。

改善麵款式

口水雞
2019-04-18 496 瀏覽
呢間靠得住我食過早餐唔錯,而且平時要排隊先有得食,今次唔使排隊,就試試啦!玫瑰花茶,玫瑰花🌹味清新,唔會太嗆,易入口,飲開花茶既我覺得唔錯,$3個茶位客家梅菜扣肉茶飯,薄片扣肉夠入味,夠淋,加埋甜梅菜,醬汁甜甜鹹鹹好好送飯鹹魚雞粒炒飯,成個炒飯有鹹魚香,唔會太乾身,雞件滑,有埋菜無咁滯,如果無兩小塊鹹魚碎骨就完美啦午餐配有飲品,甘蔗水甜而無渣,豆漿味濃,夠大杯午市套餐都多選擇,仲有粥品、糉、炒麵

,$3個茶位

午餐配有飲品,甘蔗水甜而無渣,豆漿味濃,夠大杯

午市套餐都多選擇,仲有粥品、糉、炒麵

2019-04-18
2019-04-11 301 瀏覽
去到商場見到有靠得住,望見原來有下午茶,同午餐比較一下又平少少,就行一陣商場先再去。 點知一到下午茶時間,原來佢地有一班fans 也知道在排隊中,不過見到排隊人都好快入得去。 原來裏面有得搭枱,所以入得咁快。 不過坐位較窄有點迫,如果手揸住個大袋,就更坐得唔舒服。 一坐下來就送上壺蘋果紅茶,夠熱唔夠香,一人要收$3。 豬軟骨湯麵細細碗,兩大塊豬軟骨煮得好"林",又入味好食。 配銀芽炒麵又夠大碟,味道夠不過就是炒得好乾,麵條食到有點硬。

2019-03-30 350 瀏覽
同朋友又到靠得住食,之前食過幾次,每次味道也保持到幾好味。 佢哋嘅下午茶餐組合都算係多種類選擇,可以揀麵粥粉麵飯之外,更可以有西多士雞翼公仔麵之類。 今次又是叫我喜歡的粥品,粥底煮得好綿,配料又多。 另外跟餐炒麵份量也多,吃完也會有飽肚感覺。 牛腩麵牛腩炆得十分稔,不過湯底過份超級濃郁,每一口肉及麵已被那濃湯味蓋了,味道得一個"濃"字。 腸粉質感幾好,奭滑有米香好味。 不過要加每位茶錢的蘋果茶,就非常淡冇蘋果香味。

2019-03-26 238 瀏覽
靠得住應該很多人都去过,今日我們不太餓,一於入去食碗粥啦。我點了套餐,一碗豬潤魚腩粥配銀芽炒麵,另外一碗招牌雲吞撈麪配咸肉糭,再加一碟滷水雞翼。果然係連鎖,水準保持到, 粥底夠綿,魚腩鲜,豬潤夠滑,粥放耐咗,都不會很快變水👍,加上味道適中的炒麵,對胃口唔算大既朋友夠哂有突。雲吞裹的蝦夠鮮和爽口,麵也爽口彈牙,不錯,至於咸肉糭,餡料剛好,不算大多,也算豐富,味道偏淡,不知不覺,就食晒成隻啦。差點忘記了雞翼添,比較細隻,有少許老,滷汁還可以,24蚊3隻,就吾係幾抵囉。整體都不錯,它的賣點是粥,而粥好食,水準穩定,所以會再來。
靠得住應該很多人都去过,今日我們不太餓,一於入去食碗粥啦。

整體都不錯,它的賣點是粥,而粥好食,水準穩定,所以會再來。
5 分鐘 (堂食)
2019-03-23 244 瀏覽
在馬鞍山做完嘢已經1:50 pm,不如等下午茶,順便在這𥚃的商場行吓。見到靠得住有下午茶,好似幾抵,便入去幫襯。店舗裝修是典型連鎖店極局,座位濶度與大部分食肆一樣,OK 啦!下午茶選擇算多,有炒河丶炒飯丶粥丶麵...等, 價錢由$24蚊起, 幾抵。我叫了生菜魚滑粥配炒麵($39-),計埋茶(蘋果紅茶每位$3-)及加一,$47 左右。銀芽炒麵先上,表面已見很多芽菜及韭菜,顏色不過濃,似乎唔錯。一食更是喜歡:麵炒得仍有脆口感覺,一D都唔咸,很香口! 👍🏻👍🏻👍🏻 加埋芽菜及韭菜,食落有唔同口感兼健康,好味。😋😋😋粥比午市套餐細少少,正合我心意。粥底好綿,不太重味精,最怕食粥之后一直口乾的感覺。魚滑雖然滑,量亦算多,但沒有魚的鮮味,有點可惜。整體而言,這個價錢有粥有麵,都算靠得住。若然想再經濟D,可同侍應講唔要紅茶,慳多3蚊。

2019-03-22
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-03-08 147 瀏覽
有啲舒服, 唔想食粉麵太過飽, 所以走去靠得住食粥。估唔到平日的午飯時間,都要排隊,幸好5分鐘左右已經有位。原來除咗有粥和粉面的套餐外,還有碟頭炒麵炒飯等。點了一個皮蛋瘦肉粥,粥底綿滑,不會太稀,皮蛋份量也算多,瘦肉不是一件件,而是一條條絲,食得更方便又不會嚡,因為選擇了叫套餐,所以我揀了銀芽炒麵,麵條幼身,最愛配上甜醬,食落有小小脆口,可惜略嫌太油,可能是師傅怕黐底的原故。雖然要收每位$3的茶錢, 但就算一個人都是給一壺蘋果紅茶,所以都不覺得過分
有啲舒服, 唔想食粉麵太過飽, 所以走去靠得住食粥。

2019-03-06 135 瀏覽
同屋企人想食個簡單晚餐,諗唔到食咩,又見咁啱唔洗等位就去左靠得住。侍應姨姨服務態度好好,一坐低就上左壺蘋果茶。我地叫左每人一個小食同一個主食~兩樣辣嘅小食都好惹味👍🏻啲雞肉都唔錯碗粥好大碗,料都夠多。雖然我麻麻地豬潤,但試左一舊都唔覺腥😋雲呑麵有5粒雲呑,份量可能對男仔黎講會有少,但對我黎講就啱啱好啦。
侍應姨姨服務態度好好,一坐低就上左壺蘋果茶。
我地叫左每人一個小食同一個主食~
紅油水餃,口水雞

兩樣辣嘅小食都好惹味👍🏻啲雞肉都唔錯

豬潤魚片粥

雲呑麵

紅油水餃,口水雞
豬潤魚片粥
雲呑麵
最近都沒咩胃口,想清清地食碗麵或者粥粉麵算。知道平時靠得住有下午茶食,平時返工就食唔到下午茶,難得今日放假,就一於平平地食啦點知入座後至知,今日冇下午茶(下...今日先係年廿七....已經冇下午茶?!)再睇睇枱面餐牌,已經寫明年三十開始及新春期間設加二服務....真係好差,加一服務都算仲要加二服務...真係搶錢....仲有已經計埋你每位茶錢$3位由於冇下午茶,咁唯有食午市套餐啦。我自己叫咗碗雲吞麵,份量大小OK,雲吞都係皮薄餡靚嘅,大概有5粒雲吞左右,麵質彈牙。入到嚟,由冇咩胃口,但又見到抄麵都想食下,所以加配一份。HKD$40+$17老公就叫咗香菇滷水雞翼菜飯HKD$52幾有住家飯口感,雞翼鮮嫩,菜飯健康!加杯奶茶HKD$10總括嚟講,味道係OK嘅,環保都坐得舒服(我地3個人可以自己住卡座),不過價錢服務費方面,真係貴咗D囉!
最近都沒咩胃口,想清清地食碗麵或者粥粉麵算。

點知入座後至知,今日冇下午茶
真係好差,加一服務都算仲要加二服務...真係搶錢....
仲有已經計埋你每位茶錢$3位

由於冇下午茶,咁唯有食午市套餐啦。

雲吞麵

入到嚟,由冇咩胃口,但又見到抄麵都想食下,所以加配一份。
銀芽抄麵(套餐加配)
HKD$40+$17

老公就叫咗香菇滷水雞翼菜飯HKD$52
幾有住家飯口感,雞翼鮮嫩,菜飯健康!
香菇滷水雞翼菜飯

奶茶(加配)

加杯奶茶HKD$10

2019-02-01
10 分鐘 (堂食)
雲吞麵
銀芽抄麵(套餐加配)
香菇滷水雞翼菜飯
奶茶(加配)
  • 招牌雲吞麵
  • 銀芽抄麵
2019-02-11 169 瀏覽
當我地落完order 後 電話中姐姐通知我地今日價錢同下午價錢有唔同後 (價錢差唔多相差一倍)我決定取消order 對方就馬上cut我線 我十分無奈 點解初七都要擺個初四返工樣出黎一
外賣自取