2021-02-03 166 瀏覽
近兩個月疫情夜晚無得出去食飯,食離食去嗰d都有d悶,上星期去開藍田買野,見到啟田街市入口旁邊尼間“韓米Miso”,之前食過佢屯門良景邨既分店覺得好味道,原來嚮藍田開左另一間分店,當然要再回味一下。店主親切介紹店舖不同食品,自家小店形式,感覺得到用心制作,大部份食物即叫即整,選擇多元化,便當、飯卷、炸雞、煎餅、炒粉絲、泡菜、年糕等等,每樣都係韓國地道美食,可以一次過滿足我不同願望。眼見最多人點既係飯卷同埋便當,當然唔可以錯過,五花腩紙菜飯卷,賣相好份量夠大,味道更一流,店員現場制作,新鮮又好味。另外泡菜辣豬肉飯,味道唔算辣,珍珠米軟硬適中,就算我返到屋企食都唔會因放涼而變硬,再加上紙菜、蛋絲一齊食,感覺充實。完全估唔到敢好食既竟然係炸雞,我個人最喜歡食韓式炸雞,皮脆肉軟,一d都唔油膩,佢哋既雞槌應該改名叫雞肶,大隻到似雞肶,雖然附上韓式醬,但唔需要沾已經好好味,絕對推介。店舖每一樣食物都充滿水準,炒粉絲入口只能用韓國味道離形容,感覺去左韓國一樣,同大廚係韓國人絕對有關係。而泡菜煎餅和韮菜煎餅餡料十足,充滿口感,如果襯熱食就更加好。不得不提泡菜和黃蘿蔔,食韓國菜點可以少得,泡菜微辣,黃蘿蔔

而泡菜煎餅和韮菜煎餅餡料十足,充滿口感,如果襯熱食就更加好。不得不提泡菜和黃蘿蔔,食韓國菜點可以少得,泡菜微辣,黃蘿蔔清甜爽口,作為伴食一流。

就離情人節,店主更推出左情人節餐,而家晚飯仲未有得出街食,情人節食一個韓式外賣,絕對推介。
2021-02-01 1459 瀏覽
今日要去藍田附近做嘢,收工行左過去啟田市場買餸。有人話無心情煮飯,叫我不如改買外賣。其實已經唔係第一次嚟呢個以英倫風設計為主題嘅街市,之前幫襯過場內嘅燒味店斬料加餸,今次就一於試下入口旁邊呢間韓式外賣小店「韓米Miso」。店舖主要賣韓國傳統小食,有拌飯、紫菜卷飯、炸雞套餐、泡菜、韓式煎餅、辣炒年糕同韓式便當等供應,選擇都幾豐富。店主十分熱情,見我拿不定主意,主動推介我試下店裡的便當同紫菜飯卷。另外店舖最近新推出左幾款情人節 2 人套餐同情人節炸雞套餐,好適合情侶 Sweet Sweet 分享。心大心細,樣樣都想試,最後點左五花腩便當 ($58)、牛肉紫菜卷 ($48)、迷你泡菜 ($8),另外再加左一罐韓國果肉提子汁 ($10)。畀錢嘅時候,店主遞左疊傳統韓服造型嘅利是封畀我,原來而家凡消費滿 $80,即可獲贈一套,嘩,好精美呀!聽店主講,飯卷非常好賣,所以要不停手製作,見到店主自己都親自落手落腳,由落單、收銀,以至招呼客人,可謂事事親力親為。返到屋企馬上開餐,個便當份量十足,五花腩肥瘦均稱,柔潤香濃,最重要係食落仲帶點焦脆,加上面頭的醬汁,非常惹味。炸紫菜卷口感唔錯,內裡塞滿粉絲,入
返到屋企馬上開餐,個便當份量十足,五花腩肥瘦均稱,柔潤香濃,最重要係食落仲帶點焦脆,加上面頭的醬汁,非常惹味。炸紫菜卷口感唔錯,內裡塞滿粉絲,入口外脆內軟,健康又美味。
至於條牛肉紫菜卷亦包得非常精美,面頭貼左甜蜜嘅心心貼紙。打開見到條飯卷已切成 9 件,餡料有蛋絲、牛肉、醃蘿蔔、青瓜同紅蘿蔔絲,質地煙韌挺身,食落足料又多餡。
另外個迷你泡菜,味道亦很不錯,辛辣微酸,非常開胃,食飽飲埋罐提子汁,超滿足,提子汁香濃又唔會太甜,入面有粒粒提子果肉,好清甜好好味。
外賣自取
今日喺藍田行完街,心思思想食韓國菜,知道啟田市場個邊新開左哩間韓式外賣店,所以就專登買黎試下。到咗啟田市場之後,發現店舖外面已經好多人喺度買緊外賣,正當我地係店舖前,諗緊食咩好嘅時候,店員主動問我地平時口味係點,鍾意食甜定係食辣,之後根據我哋嘅口味推介佢哋店舖嘅食物,又會好仔細咁介紹各種食物入面有咩配料,非常熱情友善❤️最後我哋叫咗一個炒粉絲便當同埋招牌五花腩紫菜卷,另外仲買咗我喺韓國最鍾意飲嘅梨水🍐同埋米水😆😆😆呢兩款飲品平時好難搵,而且超好飲,強烈推介👍🏻🎈五花腩紫菜卷 $58紫菜卷嘅餡料非常豐富,有醃蘿蔔、甘筍絲、雞蛋絲、青瓜、生菜,當然唔少得大大塊嘅五花腩,所以食落去口感好豐富。而且店員包得夠實淨,飯卷唔會散開,每一塊都份量十足,食得出啲材料好新鮮。🎈韓式炒粉絲便當 $58韓式便當好大盒,入面有醃蘿蔔、薯餅、炸蝦、辣炒年糕同埋炒粉絲。辣炒年糕入面有魚糕同年糕,年糕好煙韌,而且辣度十足,辣得好過癮,啱晒我😆而便當入面嘅粉絲亦有唔少配料,有蔥、洋葱牛肉、雞蛋絲、甘荀絲同木耳,粉絲食落去相當彈牙,唔會油膩,真係幾好食。笑哈哈薯餅同埋炸蝦都係香脆好味,而且佢出面個層粉好薄,唔會似得出面啲

🎈五花腩紫菜卷 $58

🎈韓式炒粉絲便當 $58

笑哈哈薯餅同埋炸蝦都係香脆好味,而且佢出面個層粉好薄,唔會似得出面啲舖頭咁成口都係粉。

總括嚟講,呢間舖頭嘅性價比真係好高,而且用料十足,店主同店員仲要好好人,同埋佢見到我喺度不斷影店面同食物相之後,仲叫我影埋佢哋😂真係非常可愛

2021-01-24 128 瀏覽
尋日放學嚟到藍田呢邊,諗住買外賣返屋企食~因為疫情冇得去韓國旅行🙈又掛住韓國嘅美食😆咁啱經過見到呢間韓國外賣店,嘢食幾吸引就買返屋企食~佢嘅套餐幾經濟實惠👍🏻韓式炒粉絲便當$58平時好鍾意食炒粉絲😍呢個便當有好多炒粉絲🤩仲有蛋皮,雲耳,五花腩等等好多嘢食~炒粉絲幾香☺️除咗炒粉絲,仲有香辣炒年糕,年糕幾煙韌😊辣辣地🙈仲有炸餃,幾香脆🥰好豐富嘅便當👍🏻泡菜韭菜煎餅便當$58泡菜煎餅有好香嘅泡菜味😋韭菜煎餅入面有好多韭菜😊煎餅好厚,口感幾正🥰仲有4件韓式飯卷添~好豐富嘅餡料☺️仲有啲炸物,好香脆😆好正🤩

韓式炒粉絲便當$58

泡菜韭菜煎餅便當$58

2021-01-22
2021-01-17 130 瀏覽
好開心落樓下就有得食韓國菜😙 好想念韓國呀🍱🔸韓式牛肉拌飯Bibimbap,將牛肉、 翠玉瓜、鮮冬菇、大豆芽、涼拌菠菜鋪上飯面,加上韓式辣椒醬,拌白飯好正呀😍🔸五花腩便當🍱五花腩都是厚切,肉片厚實富嚼感, 而且醬汁非常惹味😙係秘醬的肉汁,吃起來會有一點焦脆、甜甜辣辣的,烤的方式逼出了油脂😙🔸韓國小吃攤裏常見的,韓式年糕醬韓式魚糕,魚板配上辣口泡菜,Q彈有嚼勁,辣後回甘😙通常放在水裡煮著吃❤️🔸芝士紫菜卷☺️ 用了自家製的泡菜,用紫菜包著韓式飯,配上溶了的芝士很好吃喔😍😍🔸泡菜對韓國人來說是生活不可或缺的重要食物,哩間泡菜同蘿蔔好好食喔😚🔸最後買了米水,提子汁,韓國的飲品😙
好開心落樓下就有得食韓國菜😙 好想念韓國呀🍱

🔸最後買了米水,提子汁,韓國的飲品😙

2021-01-17
午餐
2021-01-16 103 瀏覽
啟田美食街原來有間由韓國人主理既韓式小店😆由韓式便當、飯卷、飯類至炸物、泡菜等都有提供,岩哂突然韓癮起既大家😝⭐韓式炒粉絲便當 $58心大心細唔知揀食咩既朋友可以揀佢地既便當🥰因為一份便當就可以試到多款野食,就好似今次K揀既韓式炒粉絲便當,就有齊辣炒年糕🔥、韓式炒粉絲、炸餃子+炸紫菜卷同醃蘿蔔🤟辣炒年糕裏面有勁多魚糕同年糕;韓式炒粉絲配搭左牛肉,同樣份量十足呢😜⭐芝士紫菜卷 $48一條紫菜飯卷份量都幾多嫁😝今次K就揀左芝士紫菜卷,如果唔揀芝士,其實仲有牛肉、五花腩、豬肉選擇既👌🏿飯卷入面塞滿紅蘿蔔、青瓜、蛋絲同醃蘿蔔,加埋花幾豐富

⭐韓式炒粉絲便當 $58

⭐芝士紫菜卷 $48

2021-01-15 84 瀏覽
呢日老公忙於公事要遲啲返,所以夜晚要食自己。而屋企附近的外賣食得多都想轉轉口味,所以去咗這間外賣店,嘆番個韓式晚餐。雖然話係外賣店,不過都有提供消毒搓手液,讓我們點單前後為雙手消毒。而食物的選擇可不少喔~响我諗緊的時候,老闆娘親切的開始跟我聊天。原來職員正在嘗試做情人節限定的紫菜卷,所以我好幸運可以率先食到。回到家後,我好開心咁打開這個充滿愛的飯盒。裡面有 - 情人節限定紫菜卷、雞翼、炒粉絲 和 炸紫菜粉絲卷。這個 紫菜卷 有牛肉、芝士、青瓜… 共5種口味,顏色鮮豔而且多重口感和味道,加上食落暖笠笠,#像極了愛情 。雞翼脆卜卜,外脆內軟。炸紫菜粉絲卷的外層薄脆,裡面粉絲軟軟的,雙重口感好特別。炒粉絲煮得很香,仲有牛肉鋪面,滑嘟嘟得來又 juicy。
呢日老公忙於公事要遲啲返,所以夜晚要食自己。

而食物的選擇可不少喔~

响我諗緊的時候,老闆娘親切的開始跟我聊天。

回到家後,我好開心咁打開這個充滿愛的飯盒。

雞翼脆卜卜,外脆內軟。

炸紫菜粉絲卷的外層薄脆,裡面粉絲軟軟的,雙重口感好特別。

炒粉絲煮得很香,仲有牛肉鋪面,滑嘟嘟得來又 juicy。

2020-12-30
2021-01-12 657 瀏覽
藍田啟田街市翻新後第一次再來,英倫風的設計很不錯。外圍更設小食街,當中這間韓式的Miso韓米最為特別及吸引。店子細細,只供外賣,主打韓國傳統小食,炸雞 ,拌飯, 紫菜卷等,還有炸雞套餐,便當及到會提供,價錢還要十分抵食。店主亦十分熱情有禮,這個服務態度很難在街市遇到的。在店主的介紹下,點了一客五花腩紫菜卷,每款飯卷都只會預先卷起數份,一路賣一路卷,這樣便可保持新鮮,客人可清楚見到員工包飯的過程,在疫情下大家都可以食得更加放心。這個$48的五花腩紫菜卷有八大件,賣相精美,飯卷包得實淨不易散,飯卷內有生菜,五花腩,蛋絲,紅蘿蔔絲及青瓜等,有少少麻油香,簡易又好味。一個大大碗的牛肉拌飯都是$48,配料排得整齊,有牛肉,芽菜,紅蘿蔔絲,翠玉瓜絲及冬菇絲,因為店主正研究情人節餐單,剛好弄了一隻心形蛋,所以便將原本的蛋絲換了心形蛋給我,十分開心啊! 所以店主說下月會推出數款情人節套餐,我會再來支持的。韓式炒粉絲($30),配料豐富,有紅蘿蔔,洋蔥,肉片,冬菇,蛋絲及芝麻,口感豐富,有陣陣麻油香,粉絲炒得彈牙而不油膩,細份已經足夠女士們。另外有迷你的泡菜及黃蘿蔔買,用來拌飯一流。

另外有迷你的泡菜及黃蘿蔔買,用來拌飯一流。
2021-01-10
2021-01-07 102 瀏覽
-🔸泡菜煎餅 $25🔸牛肉拌飯 $48🔸牛肉紫菜卷 $48-心血來潮好掛住鄉下韓國嘅傳統拌飯同埋kimbap,今日就買咗止吓癮啦!呢間韓國菜外賣店,鋪頭細細但係都幾受街坊歡迎,有多款丼飯便當、韓式便當、紫菜飯卷、煎餅等等,好韓啊!試咗牛肉拌飯,雖然係外賣但係賣相都排得好靚靚,同平時出街食一樣㗎!食嘅時候將所有材料同韓式辣醬撈勻,一啖食晒所有新鮮嘅食材。牛肉kimbap好驚喜地食到韓國風味,牛肉、青瓜絲、蘿蔔絲、蛋絲等一齊包喺充滿麻油香嘅白飯裡面,好滿足啊!
🔸泡菜煎餅 $25
🔸牛肉拌飯 $48
🔸牛肉紫菜卷 $48

2021-01-04 86 瀏覽
藍田啟田街市新裝修後, 多咗唔少特色小食店。今日經過就試左間韓式小食- 韓米Miso,老闆同廚師係韓國人,所以菜式非常正宗,非常受街坊歡迎。店員見我第一次幫襯,非常友善地介紹菜式俾我,我就買咗幾款小食外賣返屋企試下。韓式牛肉紫菜卷健康又好味,食唔停口🤤韓式便當韓式炒粉絲 - 材料豐富,粉絲Q彈有口感。泡菜煎餅,煎餅煎得好香脆,加入泡菜好有嚼勁,混合香葱,香香辣辣好惹味。炒年糕同韓式炸雞都好有水準。伴菜蘿蔔同泡菜好正宗,甜甜的,唔會太辣,好味。

韓式牛肉紫菜卷
健康又好味,食唔停口🤤

韓式便當
韓式炒粉絲 - 材料豐富,粉絲Q彈有口感。

炒年糕同韓式炸雞都好有水準。

伴菜蘿蔔同泡菜好正宗,甜甜的,唔會太辣,好味。

2021-01-04 84 瀏覽
每日返屋企既時候,成日經過啟田街市,肚餓都會去買啲野食食。我今次試呢間韓國野食"韓米",唔好睇呢間鋪細細,但好多基本韓式野食都有,伴飯、各款紫菜卷、魚糕湯串、泡菜餅、炸雞等等。我就叫左牛肉伴飯及紫菜卷外賣拎返屋企慢慢品嚐。伴飯好健康,裏面有各種蔬菜,有脆肉瓜,菇,紅蘿白,加上牛肉,蛋絲,甜辣醬,味道適中,撈埋食好好味。紫菜卷裏主要都係以疏菜為主,雖然無肉,就甘食都好好味。下次再有機會試埋店裏其他野食先!
每日返屋企既時候,成日經過啟田街市,肚餓都會去買啲野食食。

我就叫左牛肉伴飯及紫菜卷外賣拎返屋企慢慢品嚐。

紫菜卷裏主要都係以疏菜為主,雖然無肉,就甘食都好好味。

下次再有機會試埋店裏其他野食先!

2021-01-04 82 瀏覽
一向喜歡韓食嘅我,見到呢間專做外賣韓米,點都要買番轉回家,過番過韓食嘅除夕夜😘。點左2個粉絲餐,份量夠晒多,粉絲睇落好淡色咁,但食落都夠晒味嘅,年榚夠煙銀,好有咬口,而炸雞翼同紫菜粉絲卷,回到家後食依然很脆口,正啊😋。#牛肉紫菜卷食材豐富,食落爽脆,可以再encore 😋。2個餐都送埋泡菜,撈埋粉絲很惹味啊。無論係小食到套餐,都好多選擇,而且多完化,份量夠晒,性比價高,價錢夠晒平民,口痕買番個小食又得,非常之方便。

#牛肉紫菜卷
食材豐富,食落爽脆,可以再encore 😋。

2個餐都送埋泡菜,撈埋粉絲很惹味啊。

2020-12-31
今天同朋友一齊去行山,在藍田啟田商場附近落山後感到有d肚餓,地面全部都係小食店舖,見到有好幾個人在買野食,行過去睇下原來是賣韓式食物 ,疫情下冇得去韓國玩就好想食, 所以就行去睇下有咩好食先,老闆娘很窩心,推介佢地既以下既招牌菜:五花腩紫菜卷$58: 每日都新鮮人手包製,在紫菜包飯中放入厚厚的五花腩和青瓜條、爽脆黃色蘿蔔 、幼條紅蘿蔔🥕;五花腩不會太肥但是很爽口 ,仲有一些蛋條和生菜,最特別是兩塊紫菜夾住啲飯再卷住蛋條、蘿蔔、青瓜 、紅蘿蔔 、生菜🥬做壽司捲, 食起來很爽脆味道啱啱好 ,飯又不會太多 ,不僅能滿足你的味蕾,還能滿足你的胃,真是又有營養又好味!泡菜煎餅$25: 一盒有4塊,全用純泡菜煎出來的,食每啖都有泡菜,但是食落口外酥內軟,好似蛋餅既口感,煎得個面很脆口金香,唔會感到很油膩,食多塊就開始感到有少許微辣,但尚可接受!迷你泡菜$8: 味道唔會太咸辣,酸酸甜甜,可用作開胃前菜 ,而且清脆爽口,適合香港人既口味!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
今日去咗藍田攞少少嘢,臨走想買埋外賣番屋企食,行經啟田街市門口,見到呢間韓國菜餐廳,望落去啲食物好似好好味咁,於是就決定幫襯下☺️韓式拌飯 (牛) ($48)- 拌飯超級有驚喜,配菜都好多元化,有翠玉瓜、菇、紫菜、蘿蔔同芽菜,口感層次好豐富,而且牛肉份量好足料,每啖都食到,好滿足😆- 調味同配料全部都恰到好處,拌勻一齊超級滋味,鹹香惹味,連嘴刁嘅老媽子都話好食😋雞翼- 雞翼都非常之出色,揸到金黃香脆,賣相已經超級吸引,食落去更加係有驚喜,炸粉唔厚,肉質鮮嫩,啲肉汁鎖晒喺入邊,食到舔舔脷👍🏻連埋酸辣醬一齊食更加係風味十足泡菜煎餅- 煎餅一打開就香氣撲鼻,而且份量大大份,煎到好靚,而且泡菜好足料,啖啖都咬到,食落酸酸地,咬落又爽口,啱晒我呢個泡菜迷😆老闆娘好親切,見到我望住餐牌考慮緊,會主動問吓我鍾意食咩,仲推薦咗啱我口味嘅嘢食🥰韓國菜嚟講都算好好食,而且價錢親民貼地,好高CP值,好想encore食多次😋

韓式拌飯 (牛) ($48)

2021-01-03
5 分鐘 (外賣自取)
2021-01-02 51 瀏覽
藍田地鐵站附近新開嘅韓國料理外賣店,門面乾淨,天寒地凍食下韓式料理,有泡菜也有飯團仲有韓式便當,選擇好多。韓式飯團有幾種口味選擇,全部都大大嚿,好抵食。壽司卷$48條,泡菜豬肉口味非常之味,泡菜唔會泰勒,韓式飯團真係唔錯。便當$58個,我哋叫咗牛肉便當,非常之豐富,呢個價錢來講質素非常之好,份量好多,牛肉也好好味。令一個韓式泡菜便當,同樣非常好食,天寒地凍食啲辣野,食完成個人暖晒,非常舒服。呢間外賣店幾就腳,價錢抵,質素又OK,真係外賣好選擇,以後一定多嚟幫襯食雞

韓式飯團有幾種口味選擇,全部都大大嚿,好抵食。

2020-12-31