2007-04-23 19 瀏覽
以前去過「音樂人」好鐘意個度既感覺,後來個度停業,真係有的失望。最近有朋友話佢\\\地轉佐個地方,就黎睇下啦。地點係山林道都好方便,雖然係二樓都無所謂啦,不過要入條小路先上有電梯,有的麻煩。出佐電梯就係餐\\\廳,門口有張好大既貼畫,簡單得黎又幾清楚介紹餐\\\廳經營意念。入到去就有人好親切咁招呼,睇清楚個度的燈光唔會太暗,好舒服。全場都係木制傢俬,真係好特別,無佐落地玻璃同海景,同以前個感覺完全不一樣,講真豪華就不及以前,但係好親切同埋舒服,比起以前完全唔同。我朋友話重鐘意依度添。其實除佐地方細的,無海景睇,個局格同以前類似,舞台加舞池,只係走比較溫馨舒適同家庭路線。仍然有歌手唱歌,中英文歌都有,仍然係好有水準。個晚無人跳舞,所以乜野歌都有得聽,好正。雖然的歌都係懷舊歌,但係舊歌真係好聽架,不聽不厭。有兩位年輕朋友就話未聽過的歌,不過都好鐘意。食野方面就同以前唔同晒,比較簡單好多,以焗飯、意粉為主。重有小菜可以叫。我地都係覺得西式襯的,叫佐個焗海鮮飯,焗吞拿魚意粉,一個咖喱雞,一共三個套餐\\\,套餐\\\包埋飲品一杯,仲有湯,送埋甜品都係每位88蚊,幾合理啦。的食物無乜特別,但係味道都唔錯,合格。湯就有羅宋湯同忌廉湯揀,咁既價錢幾好啦,送埋個芒果布甸,大家都飽到上喉嚨。飲品好多選擇,除左咖啡、奶茶外重可以選擇花茶,的花茶真係好特別,成朵花咁,好靚又好飲,一定要試下。以前去舊既「音樂人」都會坐到夠本先走,依度都係坐到唔願走咁,從七點坐到十一點先捨得走,真係無蝕底。我一定會再去。我認為好適合的鐘意靜靜地傾下偈的朋友去,特別適合的情侶,包你鐘意。
(非會員)
2007-04-19 23 瀏覽
朋友介紹話有間好特別的cafe,佢知道我喜歡的幽靜地方,最怕嘈吵。地點在山林道好方便,我地四個人踏入餐廳己經好鐘意,佈置好有田園feel,雖然都係木頭傢俬,都好舒服,我地點左一個咖喱雞,一個咖喱角,一個焗海鮮飯,一個焗吞拿魚意粉,的咖喱有的甜,唔係好辣,可能係適合香港人啦,味道都好香,幾好。意粉就嫌軟左的,硬番少少更好,個海鮮飯就好正,料都夠多。飲品方面都幾多選擇,除左咖啡奶茶外,佢地介紹個工藝茶好好玩,一個欖咁既野,熱水一沖就變左一盤花咁既茶,味道重好好飲。重有各種花茶選擇,好過飲咖啡咁普通。特飲有十種選擇,朋友叫杯shirley temple 都算幾好啦。原來每晚都有歌星唱歌,中英文歌都有唱,重可以點唱,如果你喜歡舊歌就一定鐘意,好經典的歌,新歌就無乜啦。都好,可以聽番的唔同時代既歌,都幾得意呀!個度無乜野玩,但係同朋友聚聚,傾下偈就真係岩晒,以後我會再去,重會帶埋我老媽子去坐下,佢實會鐘意架!個晚四個人埋單都係三百幾唔駛四百蚊,消費合理。