2007-01-21 215 瀏覽
係上環找尋落腳地時,竟然搵到早晨麵包同呢間蛋行,真係得來全不費工夫;由於夜晚有約會,麵包都係留番下次再黎買,但蛋蛋就無所謂。店舖無甚裝修,只見好多蛋盒在內同一個婆婆坐陣!睇過OR知道呢度買野要眼看手勿動,所以都係唔好手多多。同婆婆買十蚊皮蛋,婆婆用個蛋盒執左四隻俾我,快靚正!!皮蛋打開有一陣獨有香味,蛋面有朵朵松花,好靚靚!!蛋白部份似jelly,界開之後,完全溏心皮蛋!!大人話好好吃,同佢細時所食既味道完全一樣,加埋其珍藏酸薑、蕎頭,已經係超正開胃前菜。今次知道地址,下次再黎上環會大手入貨,希望有朝一日係大手入股票而唔係皮蛋,嘿嘿!!!

2006-04-26 151 瀏覽
出開黎,時間又match,買左4 隻皮蛋返歸,dinner 時食左2 隻配子薑,一如以往- 溏心,暫時未試過唔係。所以對呢度既皮蛋有好信心。順帶一提,而家無雞蛋買啦,只見到皮蛋同鹹蛋。
2005-08-17 62 瀏覽
20050816 2.30pm雖然,皮蛋沒有松花,但你看這個溏沁!靚得幾誇張!新鮮且沒筧水味,$10/4隻,一隻做小食,另外幾隻用來做金銀蛋莧菜~ 呵~這一次阿姐十分好禮貌,可能佢有睇openrice?haha.
20050816 2.30pm

2005-05-09 98 瀏覽
(無日期)見其他人寫開, 又寫下. (因為我唔知原來openrice 有呢間舖, haha)呢間o野係有一次行開過去陳薏齋時見到, 下晝4pm左右, 排晒長龍, 賣皮蛋賣到排長龍?! 唔試下點得.一切, 溏心漏到一碟都係, 又平又好食. $10/4隻wor, 鏞記$6 隻呀都係咁上下啦. 不過皮蛋不能一次過食咁多, 小吃怡情為妙.有皮蛋無酸薑, 唔知港島區邊度有得手酸薑, 各位有無好介紹?p.s. 阿姐我又唔覺得佢惡, 係黑面je.
(無日期)

p.s. 阿姐我又唔覺得佢惡, 係黑面je.
2005-02-18 73 瀏覽
話說上個月搞Openrice私房菜,想買十來隻溏心皮蛋,配上九龍醬園的酸薑作開胃前菜。酸薑是買到了,就行過來買皮蛋。位在舖外,店內有人也沒有來招呼。叫了聲「唔該」,仍是沒有人理啋。再站多一會,一位阿姐以極快的速度向牆上一喵,啊!原來這裡由下午才開始賣蛋。雖然我是有點不識好歹,雖然明顯地呢度係唔憂賣,但都唔使咁串卦?那一刻曾想過不買就算,但最後還是叫了焚化爐兄代買。十多隻皮蛋是百分百的溏心,味道是沒懷疑,唯獨服務是真的不敢恭維。

2004-11-15 168 瀏覽
去開中環果頭, 見KC介紹後, 順便走去上環順興號買糖心皮蛋試試, 十蚊四隻, 順興號只賣皮蛋, 鹹蛋同雞蛋, 主打做批發生意; 門市講明眼看手勿動, 唔可以自己落手揀, 要買就出聲。有皮蛋點可以無酸薑, 於是又走去鵝頸橋底有利腐乳買五蚊酸薑。晚上即刻開兩隻皮蛋試下, 果然糖心, 配埋酸薑, 真係有D食唔停口。相中一隻係普通街市貨, 五蚊四隻。

相中一隻係普通街市貨, 五蚊四隻。
2004-10-20 64 瀏覽
在不同的情況及飯局中,得知各食友對溏心皮蛋都趨之若鶩,所以就想介紹這間舖頭。這裡非食肆,只賣蛋,種類不多,只得雞蛋、皮蛋及鹹蛋三種。明碼實價,皮蛋十蚊四隻,寫明保證溏心,買過吃過亦是百分之九十九都中,好少失手。皮蛋十蚊四隻,雖然比起在鏞記又或是其他地方的皮蛋是平很多,但比較起雞蛋十蚊一打,又不能說平,不過就物有所值,喜歡吃溏心皮蛋的可以試試。當然有皮蛋不能沒靚酸薑,在其他食評再介紹。有一點要提的是這裡服務麻麻,個賣蛋的嬸嬸仲好鬼惡,如果多手拿起蛋來搖的話,一定會給喝止,眼見亦有不少人有此遭遇。最後先講,其實我喜歡吃實心皮蛋多一點。
最後先講,其實我喜歡吃實心皮蛋多一點。