2018-09-27 503 瀏覽
聽說過呢間coffee shop係由一個馬拉松跑手所開嘅,上星期日就去咗幫襯,coffee shop位置好易找,在太子Paradise cafe 隔離,而家呢條街真係多左好多好有特色又好味嘅餐廳,coffee shop道門係藍色,在此街上一眼便望見,門上貼滿了蛋糕相,據說此店另一partner 係整蛋糕,所以嚟此店飲咖啡嘅客人,必然會order 佢嘅homemade cake,當日我就order左綠茶蛋糕,非常配合我飲果杯咖啡,難怪不停有客人入來訂蛋糕了。。。呢杯海鹽雪糕咖啡, 非常之好飲,好濃好香咖啡味, 一般凍咖啡溶咗冰之後就會淡哂,由於佢有海鹽雪糕,溶咗之後鹹鹹地仲好味過未溶冰。iced Latte用威士忌囿型冰, 咖啡師同客人好有交流,會問你鍾意啲咩嘢口味而調整。店子細細以吧檯為主, 好多熟客坐喺吧枱前同咖啡師有講有笑,氣氛好好,好有交流,另有一張細枱係兩個人坐嘅, 其實好快滿座,我去個時間都係啱啱餘下兩個位。之後好多人嚟都無位了。 牆上掛滿咖啡師在世界各地跑馬拉松嗰啲奬牌門面好易認,離遠就見到 ,貼滿啲蛋糕相, 蛋糕必吃。

牆上掛滿咖啡師在世界各地跑馬拉松嗰啲奬牌

門面好易認,離遠就見到 ,貼滿啲蛋糕相, 蛋糕必吃。
2018-09-23
下午茶
2018-08-26 426 瀏覽
因為朋友係跑友,所以光顧咗呢間小小嘅 coffee shop,老闆原來係會去世界各地跑馬拉松,外表斯文說話溫柔,估吾到沖咖啡又得,做運動又得!我同朋友點咗杯 latte & dirty,舖內有唔同嘅咖啡杯,隻隻都唔同。 latte 入口細滑,泡打得好均勻,只係覺得薄咗啲同咖啡味淡咗啲,不過整體係可以嘅。另外,杯 dirty, 賣相唔錯,入口咖啡味濃。價錢較為高咗少少,不過勝在人情味濃,客人同老闆好似朋友咁傾計,老闆更加溫柔地問我地覺得咖啡如何❤因為第一次嚟,所以只係點呢啲普通野,下次再黎就會試佢嘅 hand drip or single origin ❤
2018-08-26
2018-07-30 458 瀏覽
路過界限街自然會看見這新開咖啡店招牌, 非常搶眼, 小店面積不大, 吧檯亦算舒適, 環境佈置用心, 重點是咖啡非常出色, 比普通連鎖咖啡店高幾班, 小吃亦有質素, 絕對值得推介。
2018-07-26 517 瀏覽
今日cafe crawl,用飛龍咖啡作為終點。店舖很細小,只有7至8個吧檯位及2個拍拖位。咖啡店取名於店主的中文名,亦是由他一手打理。牆上掛着多個馬拉松獎牌,都是飛龍所取的。交談間,明白到他想專注為客人沖製咖啡,提供一個給客人喘息的空間。食物從簡,只提供一些蛋糕或小食。亦可以減低享用咖啡時被食物氣味的影響。要了杯用埃塞俄比亞咖啡豆的冰滴咖啡。不會太濃,入口較甜,帶有果香。飛龍亦會對咖啡和蛋糕的配對提供意見,他為我介紹了冧酒車厘子朱古力蛋糕。蛋糕低糖,甜度偏低,不會搶了咖啡的味道。對於一心一意去做一件事的人,滿心敬佩。
今日cafe crawl,用飛龍咖啡作為終點。
店舖很細小,只有7至8個吧檯位及2個拍拖位。

冰滴咖啡

冧酒車厘子朱古力蛋糕

對於一心一意去做一件事的人,滿心敬佩。

2018-07-14
冰滴咖啡
冧酒車厘子朱古力蛋糕
2018-06-28 802 瀏覽
呢個世界就係咁奇妙就好似咖啡同甜品點解可以咁夾到一樣今日喺保安道練習完羽毛球之後好想食餃子,就決定去深水埗食清真餃子, 因為之前食過幾好在保安道坐2號A去到白楊街,落車行去餃子店途中, 看到一間咖啡店的名字引起我的興趣「飛龍咖啡」,一間很小的咖啡店,因為我未吃飯所以我行埋去看一下問老闆開到幾點,我看到一個年輕人他回答我說開到10點,當時是晚上9:00,我跟朋友說吃完東西來喝咖啡吧,朋友說我們可能要吃得很匆忙,而且可能阻住咖啡店收工,未知可能我們心裏面想一探這咖啡店的心思影響下我們只用了15分鐘便吃完了那個餃子餐!當我們步入這間咖啡店時,在店面已經見到幾款甜品圖片很吸引我,但當看到店內有很多威士忌,當堂令我眼前一亮,但老闆跟我說這些威士忌是他自己珍藏的^^我跟朋友只好將心思放在咖啡及甜品上當時店內還有一位女顧客,我跟朋友坐下來後,那位男店主很詫異的望住我你們真的回頭來喝咖啡,我說是的因為我很喜歡咖啡,店主便問我喜歡飲什麼味道的咖啡,我將我的要求向他說明後他便介紹了我冰的咖啡同時亦都介紹了兩款唔同地區他自己混合的咖啡,我選擇了果味比較少的因為我不太喜歡酸味,果然這個咖啡沒有令到我失望,而且
呢個世界就係咁奇妙
就好似咖啡同甜品點解可以咁夾到一樣
今日喺保安道練習完羽毛球之後
好想食餃子,就決定去深水埗食清真餃子, 因為之前食過幾好
我跟朋友只好將心思放在咖啡及甜品
當時店內還有一位女顧客,我跟朋友坐下來後,那位男店主很詫異的望住我你們真的回頭來喝咖啡,我說是的因為我很喜歡咖啡,店主便問我喜歡飲什麼味道的咖啡,我將我的要求向他說明後他便介紹了我冰的咖啡同時亦都介紹了兩款唔同地區他自己混合的咖啡,我選擇了果味比較少的因為我不太喜歡酸味,果然這個咖啡沒有令到我失望,而且勝在咖啡的杯是用白酒杯承載的,我完全能夠欣賞到這個咖啡嘅顏色,而杯將咖啡像紅酒一樣集中了香味在杯口,令我能將欣賞紅酒一樣的享受入口前的香味,不論在香味口感上也符合我的喜愛。
正當我以為這是一個完美的結局時,我想起了我另一至愛蛋糕甜品,店內有一位女士他介紹了她現在有的兩款蛋糕,士多啤梨戚風蛋糕及濃味朱古力蛋糕
這兩款蛋糕也大給我了很多驚喜,又香又軟熟,這是吃進口時的感覺,另一個享受便是未吃前,蛋糕赤裸裸的用她的外表引起我食慾,絕對是美味二重奏!
當你吃一口蛋糕再喝一口咖啡這便是三重奏了
而且店主更是一個馬拉松長跑者,更是一個健談的人
這是一個很美妙的晚上!不論是店的氣氛、食物、健談的店主都值得推介^^
2018-06-28
$100 (其他)
  • 店主因應你口味而建議的咖啡
  • 士多啤梨戚風蛋糕
2018-06-19 562 瀏覽
1. A hearty new coffee shop in Prince Edward2. Passionate cafe owner tells you his dream of running different marathons in the world by showing you his medals he got so far on a wall in the coffee shop, more to come!3. The cafe owner, also the barista, is very friendly. He will love to make you the coffee you want, and that’s how I got my flat white with a stronger coffee taste4. Love the traditional English tea cups the cafe uses to serve coffee5. The coffee shop is a bit small, do try your luc
5. The coffee shop is a bit small, do try your luck to get a seat
Flat White
2018-06-16
Flat White
2018-05-24 575 瀏覽
咖啡店係好多選擇~用心製造,超越所想呢間都選要俾個“贊“!蛋糕選材健康,咖啡豆也選用來自不同凡響的各國。店主細心推介,照顧顧客所需。當然,值得一贊,店主的藝術作品。有時間,下午Tea1Tea嘅好去處!
  • 蛋糕
2018-05-23 582 瀏覽
醒神咖啡,靚靚杯。 店主叫飛龍,如他所説,藍色招牌可以吸引客人,我倆或多或少受招牌吸引而入店内先看看餐牌,再看看環境,㸃了2杯手冲咖啡,一份紫色熱狗,一客飛碟三文治。有水準的咖啡。會再來。
  • 紫色熱狗
2018-05-19 492 瀏覽
小店的好處就係往往有驚喜,本來入去打算飲杯奶啡但點知見到各式各樣的單品豆又好想試吓,咖啡師會遂一給你介紹希望可以被你選擇到你喜歡的口味,係呢度飲手沖原來仲可以自己挑選杯子,我就揀咗隻古董骨瓷的手繪杯,飲落真係嗰feel都唔同D,哈哈!傾落發現咖啡師真係好好人,基本有問必答而且真係好有料,只要你問他都會無私地去分享。另外咖啡師推薦了他們自家烘焙的伯爵茶蛋糕,口感比較輕盈,對唔想太heavy的我就真係無得頂! 終於係西九龍有家親切的精品咖啡店,以後週末我就多個好去處啦!
2018-05-18
側聞飛龍咖啡進駐太子,立刻擇日過來幫襯。之前要喝飛龍的手沖精品咖啡要特地去觀塘,現在方便得多了,還有難得地開到晚上10點,實在是喝夜啡的不二之選。店子地方骨子,但這正好可增加咖啡師與客人的互動,想喝甚麼口味、詢問新鮮推介都可以直接提出。一星期內來過兩次,顧客都是愛啡之人,互相交流,得益良多。第一杯喝的是店主從咖啡展搜來Neigbourhood 的Kenya。一喝之下爆發滿滿的黑加侖子果汁味,令人驚艷!再接再厲,Vegabound的Keyna隨溫度變化多端,甜酸迷人。次日再來喝了推薦的哥倫比亞,果汁甜香爆棚,好好味~不容錯過的還有店主自家製甜品~ 這個鏡面朱古力慕絲蛋糕睇落得食落更得,溫和少甜的味道,和咖啡是絕配。喜見飛龍咖啡搬了新店,還能保持乾淨穩定的手沖水準,而且增加了許多吸引的鹹食和甜點,輕食嘆啡一站式。下次再來一定要試試創意破格的紫薯熱狗了!

次日再來喝了推薦的哥倫比亞,果汁甜香爆棚,好好味~

下次再來一定要試試創意破格的紫薯熱狗了!
2018-05-16
  • 手沖咖啡、甜品