位於荃灣灰窰角街嘅「食味館」,有佢出名嘅避風塘炒蟹,除此之外,仲有好多款特色小菜,另外一般茶餐廳的食品都應有盡有😆,呢度地方簡潔,空間感十足,卡位好寛敞,坐得舒適。🧿例湯紅蘿蔔🥕豬骨湯,仲加左苦瓜,多左份甘味,啱哂呢個酷然天氣,可以更消暑清熱👍🧿避風塘炒蟹🦀(時價)用好靚花紋嘅碟盛載著,賣相吸引🥰,蟹肉好鮮好甜,避風塘嘅炸蒜🧄豆豉、辣椒🌶️炒得好惹味,唔會過咸,我仲用嚟撈飯食😉由於D蟹🦀係每日新鮮送到餐廳,所以想食就要預先打去餐廳預訂啦😉🧿蜜糖黑椒薯仔牛柳粒($128)份量十足,好大碟😍,薯仔粒炸得薯皮脆脆,蘸上甜甜嘅蜜糖🍯,真係蜜味十足,牛柳粒都好入味,又夠腍,配埋黑椒、芝麻嚟炒,少辣惹味,好食😋👍🧿蒜蓉炒通菜簡單嘅清炒蒜蓉通菜,好夠鑊氣,又唔會好油膩🧿飲品一邊食一邊歎凍檸茶,透心涼🥰@yubun.restaurant

🧿例湯

🧿避風塘炒蟹🦀(時價)

🧿蜜糖黑椒薯仔牛柳粒($128)

🧿蒜蓉炒通菜
簡單嘅清炒蒜蓉通菜,好夠鑊氣,又唔會好油膩

🧿飲品
一邊食一邊歎凍檸茶,透心涼🥰

@yubun.restaurant
2024-07-15 56 瀏覽
食味館 ~ 驟眼港式茶餐廳裝潢,內有美味小炒✨️《避風塘炒蟹》 炒蟹一隻,約八寸長。加左芫荽、香蔥、豆豉、辣椒,惹味無窮,啱哂重口味人士。✨️《薯仔牛柳粒》薯仔嘅味道係甜甜地,牛柳軟腍入味,加埋洋葱爆過,再灑上芝麻,十分香口。✨️《炒菜心》菜心大大份,一碟夠二人份量食用,連埋蒜頭,5會覺得味道單調,鑊氣亦十足十。✨️《例湯:青紅蘿蔔湯》內有苦瓜,會覺得有咁味。✨️《凍檸茶》正常發揮,可以走甜#食味館#荃灣📍荃灣 灰窯角街42-44號 豐盛中心 地下 食味館
食味館 ~ 驟眼港式茶餐廳裝潢,內有美味小炒

✨️《避風塘炒蟹》

✨️《薯仔牛柳粒》

✨️《炒菜心》

✨️《例湯:青紅蘿蔔湯》
內有苦瓜,會覺得有咁味。

✨️《凍檸茶》
正常發揮,可以走甜

#食味館
#荃灣

📍荃灣 灰窯角街42-44號 豐盛中心 地下 食味館
2024-07-14 35 瀏覽
同荃灣三寶爵悅庭、立坊、樂悠居一街之隔嘅🌟食味館🌟,係一家工廈食堂!小炒🔥出品香口惹味,頗具水準👍🏻!亦可自攜海鮮🦞再加工,勁flexible😘!🦐避風塘炒大蝦大蝦索滿蒜香同埋辣椒香,爽彈又香口!大蝦香脆到可以連殼一齊食,特別滋味!係佐送嘅良品!🐂蜜椒薯仔牛柳粒蜜糖嘅甜正好中和黑椒嘅嗆,balance得啱啱好!配白飯一流!🥬蒜蓉炒菜心炒到菜心香口,而中間軟身,水準之作!🍋凍檸茶|凍奶茶係港式食肆嘅標配,大大杯!

🦐避風塘炒大蝦

🐂蜜椒薯仔牛柳粒

🥬蒜蓉炒菜心

炒到菜心香口,而中間軟身,水準之作!

🍋凍檸茶|凍奶茶

係港式食肆嘅標配,大大杯!
為左食,今次差啲迷失係荃灣。估唔到工業大廈林立嘅荃灣灰窰角街,都可以食到避風塘炒蟹同各種大排檔美食🤓食味館位置唔算顯眼,唔係有朋友帶路,就算路過都未必發現到。同店主傾左一陣,原來呢度係附近打工仔嘅飯堂,中午都幾熱鬧。想食好野的話最好係晚市來,萬萬想唔到原來重有隱藏餐牌,熟客都係帶海鮮來加工處理,而且加工費相當合理,可以食到大廚出品又唔洗洗碗先百幾蚊加工費。甚至一個人想食海鮮都可以來貨加工,講到自己都有啲心動想帶阿媽嚟食飯。✨避風塘炒蟹用蔥頭,辣椒,豆豉炸香左的蒜蓉炮製而成的香港名物,蟹肉大大啖,殼都已經預先拷碎,盡情用手享受就啱曬啦,不可以錯過。✨蜜椒薯仔牛柳粒經典的大排檔菜色,每粒牛柳同薯仔都沾滿蜜糖,加上香辣的黑椒,相當惹味。✨蒜蓉拌生菜食咁多熱氣野,來一份清淡的生菜平衡一下油膩感是必須的。⭐️餐廳歡迎來貨加工或打電話預留海鮮,店主推薦豉椒蒸蟶子配米粉底🤤💰:人均150-200

✨避風塘炒蟹

✨蜜椒薯仔牛柳粒

✨蒜蓉拌生菜
食咁多熱氣野,來一份清淡的生菜平衡一下油膩感是必須的。

💰:人均150-200

2024-07-12 25 瀏覽
聽講荃灣有一間工廈美食今日就嚟到食下先😋, 餐廳喺楊屋道街市附近,經過plaza 88商場, 過對面馬路一路沿住行就到喇👣入到嚟地方好濶落🤗, 木系色既裝修感覺好舒服,估唔到仲有得借叉電添🔋,好好喔,好貼心, 咁啱有得坐卡位好開心😆, 店員好nice,餐牌上佢有好多款小食選擇👍🏻, 嗌咗招牌嘅避風塘炒蟹🦀, 最鍾意食嘅椒鹽九肚魚🐟 同埋蒜蓉炒通菜🥬蒜蓉炒通菜🥬好有鑊氣熱辣辣❤️‍🔥我最鍾意嘅九肚魚🐟,而家好多地方都冇得食,見呢到有,即刻要嗌黎食,好好食佢嘅避風塘炒蟹🦀,不得了😋,好好食,好大隻鉗,仲啖啖肉👍🏽, 仲有好多炸蒜好正呀😍,係咁用嚟撈飯🍚, 絕對值得一試👍🏽聽講仲可以帶海鮮過去加工🦀🦞🦐🦑好啱家人同一班朋友嚟聚會👍🏻平時時間仲有早餐,茶餐,同中式飯,煲仔類,值得encore嘅一間餐廳💁‍♀️
聽講荃灣有一間工廈美食
蒜蓉炒通菜🥬好有鑊氣熱辣辣❤️‍🔥

聽講仲可以帶海鮮過去加工🦀🦞🦐🦑
好啱家人同一班朋友嚟聚會👍🏻
平時時間仲有早餐,茶餐,同中式飯,煲仔類,
值得encore嘅一間餐廳💁‍♀️

2024-07-10
📍 食味館-荃灣係工廠區食個晚餐🥣環境乾淨舒適 裝修係懷舊風好有舊式茶餐廳嘅感覺~另外值得一讚係上菜速度好快!食物方面質素不錯整體上好有驚喜⚡️✨避風塘炒蟹店長會到街市挑選最新鮮的肉蟹來製作這道菜式,辣椒、蒜茸及食鹽在鑊中爆炒而成,爆炒令食材香口惹味,並保留海鮮的鮮甜味道。香噴噴。加上肉蟹啖啖肉幾鮮甜,食到我同身邊個個舔舔唎😋✨土魷蒸肉餅鹹味重的土魷本身就已經非常撈飯老闆把豬肉與馬蹄加土魷混合後再拿去蒸!蒸出來的肉餅又鹹又香肉餅夾起嚟又唔會易散🐷光聞味道就讓人胃口大開,就連盤中的湯汁食到一碗白飯🍚✨蒜蓉炒菜食小炒不得不食菜🥬蒜蓉十足,夠晒鑊氣🔥
📍 食味館-荃灣
係工廠區食個晚餐🥣
環境乾淨舒適 裝修係懷舊風
好有舊式茶餐廳嘅感覺~
另外值得一讚係上菜速度好快!
食物方面質素不錯
整體上好有驚喜⚡️

✨避風塘炒蟹

✨土魷蒸肉餅
鹹味重的土魷本身就已經非常撈飯
老闆把豬肉與馬蹄加土魷混合後再拿去蒸!
蒸出來的肉餅又鹹又香
肉餅夾起嚟又唔會易散🐷
光聞味道就讓人胃口大開,就連盤中的湯汁食到一碗白飯🍚

✨蒜蓉炒菜
食小炒不得不食菜🥬
蒜蓉十足,夠晒鑊氣🔥

2024-07-08 27 瀏覽
『避風塘炒蟹』。打開蓋子,濃郁誘人的蟹膏香氣撲鼻而來,看著那些飽滿肥美的蟹肉,我忍不住直接夾起一塊放入口中。蟹肉入口即化,配上微微帶辣的避風塘醬汁,整個口感層次分明,回味無窮。 『欖菜肉鬆炒四季豆』,這道菜的亮點在於肉鬆的爆香和欖菜帶來的鮮香,與四季豆的脆嫩口感交織在一起,非常開胃。四季豆炒得恰到好處,不會過於軟爛,保留了應有的口感。 『蒜蓉炒通菜』,看似簡單的一道小菜,但吃起來同樣非常美味。通菜入口清脆爽口,蒜蓉的香氣恰到好處,再加上適量的鹽和油,令這道菜的味道非常出色。

2024-07-06 36 瀏覽
今日去了荃灣,在豐盛中心地下UML TOWER"食味館"我們點了避風塘炒蟹蜜椒薯仔牛柳粒蒜蓉炒通菜紅豆冰避風塘炒蟹👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜香,辣香,焦香,蟹好鮮甜,好多炸香的蒜蓉。炸蒜好餸飯。蜜椒薯仔牛柳粒薯仔外脆內軟,牛柳肉嫩香濃。好有鑊氣。🔥🔥👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉炒通菜😋😋👍🏻👍🏻👍🏻通菜嫩嫩的,炒得爽口清新。紅豆冰紅豆好好味,豆淋香甜。😋😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢親民,味道不錯。這一家還可以自帶海鮮加工,我見到有VIP 房。
今日去了荃灣,
蜜椒薯仔牛柳粒
蒜蓉炒通菜
紅豆冰

避風塘炒蟹👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蒜香,辣香,焦香,蟹好鮮甜,好多炸香的蒜蓉。炸蒜好餸飯。

蜜椒薯仔牛柳粒
薯仔外脆內軟,牛柳肉嫩香濃。好有鑊氣。🔥🔥👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

蒜蓉炒通菜😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
通菜嫩嫩的,炒得爽口清新。

紅豆冰
紅豆好好味,豆淋香甜。😋😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

價錢親民,味道不錯。
這一家還可以自帶海鮮加工,我見到有VIP 房。

2024-07-06 16 瀏覽
今日要同大家介紹一間高質素冰室,位於荃灣區。大家記得留意我既介紹啦😊✨😊✨=====================Food list📌😋✨避風塘炒蟹 冰室既招牌菜式,蟹肉新鮮,風味鑊氣十足,大家絕對值得一試⭐️😋✨蒜蓉油麥菜 蔬菜鮮嫩,加埋超多蒜蓉,成碟餸好入味,一試難忘😍😋✨菠蘿🍍咕嚕肉 菠蘿十分清甜,加埋新鮮豬肉,炸到大細均勻,令人食慾大增•••••••••••••••••••••••••••••🍽️食味館📍香港🇭🇰荃灣灰窯角街42-44號豐盛中心地鋪•••••••••••••••••••••••••••••i
=====================
Food list📌

•••••••••••••••••••••••••••••
🍽️食味館
📍香港🇭🇰荃灣灰窯角街42-44號豐盛中心地鋪
2024-07-06 24 瀏覽
知道荃灣一間隱世餐廳佢哋嘅避風塘炒蟹超級正🤩其實地點都好方便,1分鐘就有巴士站,所以一啲都唔難搵🥳一嚟到即刻叫咗個避風塘炒鞋先😂😂😂見到佢哋餐牌都有好多小菜😉因為天氣好熱🥵呀想食啲酸酸甜甜嘅嘢開下個胃, 咁我就叫做菠蘿咕嚕肉🐽同埋蒜蓉炒菜心呢兩樣都好好食呀咕嚕肉啲汁,🤭啱啱好甜甜酸酸, 又唔會太酸又唔會太甜,而且佢哋仲用咗新鮮菠蘿🍍蒜蓉炒菜心🥗雖然係一個簡單嘅菜式但係師傅都炒得好有鑊氣熱辣辣😊佢哋嘅避風塘炒鞋真係不得了好食到飛起😍😍😍我仲用咗佢哋啲炸蒜撈左一大碗飯😜鍾意食避風塘炒蟹🦀或者小菜嘅朋友都可以過嚟試吓✨🫶🏻
鍾意食避風塘炒蟹🦀或者小菜嘅朋友都可以過嚟試吓✨🫶🏻
2024-04-01 83 瀏覽
朋友介紹 係工廠區 朋友同我講樂悠居樓下 等我穩佐好鬼耐 係就係樓下 不過其實係內街 地點偏僻少少 入到去都5成台有人 叫了小菜同帶佐d海鮮過去加工 有d驚喜 工廠區黎講好過好多出面d大排檔 性價比算高
朋友介紹 係工廠區 朋友同我講樂悠居樓下 等我穩佐好鬼耐

2023-10-06 194 瀏覽
好難得食到一間咁有鑊氣嘅小菜茶餐廳,又可以自帶海鮮嚟加工,試過重慶雞㷛,ok喎,見到其他枱都有人叫嚟食,自己都忍唔住叫半隻試下,掂!隻雞都幾大隻,仲有好多紫洋蔥,焗一焗佢洋蔥入晒味但係又爽口,有意外驚喜,下次一定約多幾個朋友嚟食,一定帶啲海鮮嚟比佢地煮(太近楊屋道街市,不過海鮮要收加工費),聽啲伙記講暫時小菜都係跟餐,包飯、包湯及包餐飲(湯派晒就冇),一定會去再食。