位於奧運站C4出口,步行幾分鐘就到。呢間外賣嘅小店主打關東煮🍢、丼飯、炸物小食等等。蘭王醬油漬封門柳丼見到呢個蘭王醬油漬系列都幾吸引🤩,個丼飯啲肉都幾多同夠晒大塊,入口食到好濃郁嘅牛味而且好鮮嫩,個醬汁甜甜地,啲肉夠晒入味。小食拼盤有一口芝士、蝦多士、炸蝦🍤、炸蠔同炸芝麻雞翼,即點即炸。未食已經聞到香味,當中一口芝士同炸芝麻雞翼比較出色。飲品🥤:茶一刻無糖烏龍茶📍 飯先生 (大角咀)大角咀海景街36-46號富貴大廈西座地下6號舖

蘭王醬油漬封門柳丼

小食拼盤

飲品🥤:茶一刻無糖烏龍茶

📍 飯先生 (大角咀)
大角咀海景街36-46號富貴大廈西座地下6號舖

.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【大角咀外賣日菜|🍱烏冬丼飯關東煮應有盡有】🐨玉子蒲燒鰻魚飯 $70推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️鰻魚份量接近有半條,食落無魚骨,唔算好淋身係實正口感… 鰻魚汁味道適中,唔會好甜又唔會太鹹,係飯到仲有額外俾到鰻魚汁,認真細心~ 🥚玉子份量唔算太多有兩件,大約係一口一件,做到好夠甜又有蛋香!!.🐨一口蝦多士 $10推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐宜家已經好少餐廳有蝦多士🍤所以見佢追加小食只係$10,就即刻叫咗~ 強烈建議大家都要加!!!因為真係好好食~ 細細個嘅回憶返晒黎… 睇相都見到佢比較係一比一比一,蝦膠份量都算多。食落蝦味勁出,而且好彈牙.. 最緊要係雖然係炸物,但一啲都唔油~ 想止下口癮係一流😋.🐨關東煮(大根$6 豆乳魚蛋$8)推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐關東煮有8同10件嘅組合,不過今次食咗個飯,所以就淨係揀咗其中兩款試下~關東煮味道唔算十分濃,飲到有鮮味,估計係鰹魚味黎,最緊要係無味精,飲左幾啖個湯都唔駛係咁飲水,正!!! 大根味道好清甜又無渣,豆乳魚蛋入面好滑~.⌫跟餐仲有一罐「茶一刻無糖烏龍茶」添~——☼——☼——☼——☼——☼——飯先生📍地址:大
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【大角咀外賣日菜|🍱烏冬丼飯關東煮應有盡有】
🐨玉子蒲燒鰻魚飯 $70
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
🐨一口蝦多士 $10
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
🐨關東煮(大根$6 豆乳魚蛋$8)
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
⌫跟餐仲有一罐「茶一刻無糖烏龍茶」添~
——☼——☼——☼——☼——☼——
飯先生
📍地址:大角咀海景街36-46號富貴大廈西座地下6號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB大角咀 #HTB日式
#大角咀美食 #大角咀 #日式 #蘭王蛋 #蝦多士 #關東煮 #玉子 #鰻魚 #烏龍茶 #大根 #豆乳魚蛋 #美食推介
2024-07-24 73 瀏覽
一間有誠意既外賣小店,位於奧運站附近,一落滙豐中心就會搵到。價錢合理,好適合作為打工仔飯堂🤤蘭王醬油牛肉丼推薦!蘭王蛋撈飯一向都係不敗之選🤤 蘭王蛋用醬油醃漬,色澤非常好睇,好有食慾😻 加埋本身嘅牛肉汁,調味得宜,迅速就消滅咗成碗飯!另外會配台灣嘅茶一刻,比起汽水相對健康好多!關東煮🍢食材配搭款式多,溫泉蛋同竹輪都係我既最愛🤤 湯底唔算甜,係走淡雅嘅路線。📍飯先生 (大角咀)大角咀海景街36-46號富貴大廈西座地下6號舖

蘭王醬油牛肉丼

關東煮🍢

📍飯先生 (大角咀)
2024-07-23 111 瀏覽
的確我離遠見到佢哋嗰餐牌吸引咗,見到蘭王醬油漬系列這刻雙眼發光。蘭王蛋平時好鍾意食,貪佢蛋味濃郁。造成將油漬又唔知係乜嘢味道呢?呢間鋪頭主要賣日式丼飯,咖哩飯、滑蛋豬扒飯、鰻魚飯連鰹魚湯烏冬都有。我就叫咗一個蘭王醬油漬牛肉丼返公司食。白飯、牛肉、蘭王蛋都係分開包裝,幾細心。牛肉飯味道好過連鎖店,冇咁鹹,而且更加多牛味。重點果然係嗰個蘭王蛋嗰度,醬油漬咗個蛋黃會變得杰身,黃香更加濃之餘,充分發揮醬油香。所以牛肉飯嘅調味重靠佢。佢其他款式仲有牛舌、封門柳甚至乎連M5和牛都有。值得一試。

午餐
今天中午放假~決定買個外賣回家慢慢吃🥰走到大角嘴附近找到這間外賣日式丼飯的小店🌟在對面馬路就看到餐牌上大大地寫著「蘭王」🤣沒辦法,阿婆對蘭王沒有抵抗力🤭今天的午餐就這樣決定好了~蘭王生蛋黃有泡在醬油中醃漬過🌟所以把蛋黃和米飯拌好後,除了濃厚的蛋香還能吃到醬油的香氣♥️牛肉和大蔥一齊用和風的方式烹煮,香香的牛肉和甜甜的大蔥,配飯很贊👍🏻炸得十分酥脆的蝦多士🌟一口一個很過癮♥️中間的蝦滑能吃到爽彈的蝦肉👍🏻香脆好吃~一口下去是滿滿的流心芝士🌟咸香十足的芝士味🔥很邪惡🙈
今天的午餐就這樣決定好了~

蘭王生蛋黃有泡在醬油中醃漬過🌟
蘭王醬油漬牛肉丼
一口蝦多士
和風一口芝士
一口下去是滿滿的流心芝士🌟咸香十足的芝士味🔥很邪惡🙈
2024-07-17
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
蘭王醬油漬牛肉丼
一口蝦多士
和風一口芝士
2024-07-17 76 瀏覽
我今日約同好友去位於大角咀海景街36-46號富貴大廈西座地下6號舖的飯先生食關東煮,小店型式經營。目測到來買外賣的客人也不少。原來店鋪雖小,但製作的餐單豐富,有很多選擇!我點左個蘭王醬油漬牛舌飯$68,好友點左個和風滑蛋雞扒飯丼$58,配一囗蝦多士(2粒)$10。每個餐都有一罐飲品,我地揀左純椰子水和無糖綠茶。牛舌是厚切,份量不少,蘭王醬油另上,待開餐時才加上;和風滑蛋好嫩滑,蛋味濃郁,雞扒煎得香脆肉嫩;一囗蝦多士好精緻。

• 一口蝦多士
  • 和風滑蛋雞扒飯丼
  • 蘭王醬油嘖牛舌飯
2024-07-16 51 瀏覽
今日出site做嘢,喺奧運站一落嚟就見到呢一間蘭王A5和牛便當. 我知道今日嘅lunch一定係佢㗎啦. 見到佢可以WhatsApp落單晏少少嚟攞,一點食飯,12.45落落定單時間應該啱啱好.朋友就食牛頸脊. 時間啱啱好,我去到佢就啱啱到啲汁落去個外賣兜度. 新鮮熱辣辣咁煮出嚟其實都好難難食. 諗住求其嗌個小食,叫咗個炸蝦多士. 30幾蚊有小食,冇奢求好龍嘅蝦味.但係食到彈牙,蝦滑都幾厚. 食落去又唔會成口油.講返個飯好細心咁樣分開咗紫菜蛋同埋汁. 撈埋食,真係冇得輸A5和牛全熟嘅,但係好重牛尾同埋好腍. 同朋友交換咗兩舊食牛頸脊牛香再勁啲個濃味. 其實我都幾鍾意四圍出site,因為可以食多啲同嘅餐廳.

2024-07-12 57 瀏覽
屋企附近開咗間新嘅外賣店,主要做日式便當,封門牛柳、咖哩飯、滑蛋系列、烏冬系列仲要有關東煮。今日放假同埋喱幾日真喺太熱,寫煮個公仔麵我都熱到頂唔順。叫左兩個外賣同呀媽食,一個喺蘭王醬油漬封門柳同埋滑蛋雞扒,兩個飯都跟飲品,有汽水同台灣嘅茶一刻系列。蘭王醬油漬封門柳丼($78)連飲品欣賞佢飯同餸分開,咁啲飯就唔會淋哂,同埋都幾多牛,用料每塊都大大塊。和風滑蛋雞扒($58)連飲品甜甜嘅和式滑蛋,性價比高盒飯都幾大吓,雞扒都係大大塊好嫩滑。額外叫左個小食一口芝士($34)芝士控請注意,極力推介不得了,好濃郁嘅芝士味,好正呀,一不小心食哂。我見到仲有每日嘅特價飯,都喺$48-$52又喺連野食,老闆話會定期轉下款,真係拯救咗夏天唔想煮飯嘅我。

蘭王醬油漬封門柳丼($78)連飲品

和風滑蛋雞扒($58)連飲品

額外叫左個小食一口芝士($34)

• 和風滑蛋雞扒丼
  • 和風一口芝士
  • 蘭王醬油漬封門柳丼
2024-07-10 43 瀏覽
牛肉飯和關東煮 - 滿足味蕾的日式小吃這個外賣店的牛肉飯使用新鮮的牛肉作為主角,配以軟嫩的白米飯和精心調製的特製醬汁。醬汁溫和而不失調味,醬汁滿溢在飯上,令整個牛肉飯配合得分外美味。另外,這間外賣店還提供關東煮,是日式居酒屋的經典小吃。關東煮上色誘人,料多實在,其中的鮮魚漿、雞肉丸和花枝丸等都非常軟嫩鮮美,浸泡在濃郁的高湯之中。吃起來既滿足口腹之慾,又能增添餐食的多樣性。📍 飯先生 (大角咀)大角咀海景街36-46號富貴大廈西座地下6號舖
牛肉飯和關東煮 - 滿足味蕾的日式小吃

📍 飯先生 (大角咀)

2024-07-07 26 瀏覽
🍱.大角咀有家轉角小店,以外賣形式服務大角咀街坊,價錢合理,也方便周圍上班的打工人.🍛 日式咖喱吉列豬扒丼咖喱汁跟飯是上下層,吉列豬扒是另外一個紙盒子,食物不會因為咖喱汁而軟化.🍟 海鹽鴛鴦炸薯條有普通薯條跟蕃薯條,微微偷看一眼,他們好像不是用油炸,而是用氣炸鍋似的大型容器.🍤 一口炸蝦多士很香蝦味,一口咬很爽.🧀 和風一口芝士冷了以後也不會變成一團硬塊.附近很多小店,但鋪位不大,眾多打工人不能夠同時在放飯時間到周圍地方內用,飯先生便能提供合理價錢的外賣服務
🍱
🍛 日式咖喱吉列豬扒丼
🍟 海鹽鴛鴦炸薯條
🍤 一口炸蝦多士
很香蝦味,一口咬很爽
🧀 和風一口芝士
冷了以後也不會變成一團硬塊
2024-07-03
2024-07-06 10 瀏覽
同朋友去開大角咀見到有間日式外賣店 幾抵食又好多不同款選擇就決定買兩個飯番去食下😋野菜燒汁雞扒丼 $53分開上下兩層 上層係餸下層係飯雞扒嫩滑 搭配燒汁好juicy配料仲有西蘭花椰菜花同蘿蔔 夠晒色彩繽紛滑蛋炸蝦丼 $64炸蝦有三條 炸得外脆內軟滑蛋又夠晒滑😝仲有啲洋蔥點綴下一口炸蝦多士 $34迷你三文治一啖一口中間夾住炸蝦餅 香脆又好味🤤日式芝麻雞翼 $34三隻炸雞全翼🐔炸得岩岩好呢個一定要推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
同朋友去開大角咀

日式芝麻雞翼 $34
三隻炸雞全翼🐔炸得岩岩好
呢個一定要推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-07-06 61 瀏覽
在奧運站C出囗的西九滙做完嘢,有啲肚餓,又怕附近餐廳多人要同人迫,見OpenRice 地圖附近有間日食日式嘢嘅外賣店,見個名幾得意叫做飯先生,我哋就喺OpenRice嗰度訂完𨍭頭落去攞,估唔到咁近轉過彎就到。店面細細,坐落起好友香港特色嘅唐樓富貴大廈轉角度。點咗蘭王醬油漬封門柳丼同日式咖哩吉列豬扒丼,點餐就包飲品,我哋仲加左個$10 香脆蝦多士小食。坐一下就有得攞啦。隻醬油漬蘭王蛋黃鮮味,同個封門柳撈埋一齊👍🏻日式咖哩汁濃,仲有多款蔬菜喺裏面,分開放嘅吉列豬扒,亦都好大件。我哋轉咗其中一個主糧做烏冬,烏冬都好彈牙。小店似乎係一對母子營運嘅。食物質素唔錯,我見其他人點關東煮大大碗,下次可以試吓。跟餐可以配椰子水好適合呢個天氣。小店係收到單新鮮製作,如果唔想等就要預早落單。除咗喺OpenRice原來仲可以WhatsApp或者社交平台落單。
在奧運站C出囗的西九滙做完嘢
估唔到咁近轉過彎就到。
店面細細,坐落起好友香港特色嘅唐樓富貴大廈轉角度。

隻醬油漬蘭王蛋黃鮮味,同個封門柳撈埋一齊👍🏻

日式咖哩汁濃,仲有多款蔬菜喺裏面,

• 蘭王醬油漬封門柳丼
  • 咖喱吉列豬扒丼
2024-07-04 17 瀏覽
係大角咀呢頭住 見到有間日式外賣店新開即刻買番屋企試下味道如何😛果然外表同味道都好正⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️岩晒附近番工既打工仔👍🏻野菜燒汁雞扒丼 $53雞扒好嫩滑 唔鞋口 個燒汁好正搭配埋西蘭花椰菜花同蘿蔔一齊食認真健康😋滑蛋炸蝦丼 $65炸蝦炸得外脆內軟 滑蛋超滑溜 送飯一流👍🏻一口炸蝦多士 $34香脆既迷你三文治中間夾住炸蝦餅香脆可口又鮮甜🤤超正日式芝麻雞翼 $34大大隻炸雞全翼😍一望已經好吸引食落超好食 炸得岩岩好 雞肉好嫩口😝芬達 $10
係大角咀呢頭住 見到有間日式外賣店新開

食落超好食 炸得岩岩好 雞肉好嫩口😝

芬達 $10

2024-07-04
2024-06-30 49 瀏覽
我今日去 大角咀 無意中 和《飯先生》懈逅。行行下海景街,覺得肚餓,有間外賣店《飯先生》就出現在眼前,可能呢d就係我哋銘銘中注定嘅緣份,所以我乜都5理立即衝左埋去嗌野食。《 飯 先 生 》佢 玉樹臨風今次我嗌左2個 <元祖溫泉蛋牛肉丼> ,食店採用了嫩口嘅美國牛肉呢 d 小鮮肉,加上青涩嘅青息蔥和洋蔥在wok 中爆香 ,鮮味無窮,非常吸引,啱哂我胃口,食一啖就佔領我嘅芳心。再加上皎潔滑溜嘅温泉蛋撈埋一齊食,味雷上仲會多了一份姿式。至於〈和風一口芝士>和〈一口炸蝦多士>,既有外在美又內在美,外面脆皮包內温濃郁內咸,非常邪惡,一口就溶化左我嘅心。5止呀! 呀《飯先生》佢仲有型有款這是間外賣店,用淨色簡約日本feel 嘅紙盒盛著食物,很有品味和日式風格。所有外賣嘅飯餸全部分離盛著,保持食物新鮮嘅原狀,幾時都以最佳的狀態示人。《飯先生》真是 靚仔我食嘅飯底係日本珍珠米,白雪雪,香噴噴,'靚仔' 真係靚仔 !呢餐飯真係超好味,吃過後就深深愛上左《飯先生》🥰 ........我真係好感激肚餓嘅時候能遇上咁好嘅《飯先生》。以後肚子餓都會找它!#大角咀#飯先生#外賣#

《 飯 先 生 》佢 玉樹臨風

5止呀! 呀《飯先生》佢仲有型有款

《飯先生》真是 靚仔

#大角咀
#飯先生
#外賣
#外賣店
2024-06-29 27 瀏覽
* 這日係大角咀開完會真氣難下。開足半日同老闆頂足半日。感覺好委屈自己。心裡決定要食返些去平衡自己的心態。大角咀係這區食肆臨立之下。竟然不覺意下見到幾有特式的飯店。元祖溫泉旦牛肉丼。靚靚的牛肉丼入口脂肪與肉汁好配合。配上蒜蓉和加上醬汁更無與倫比。肉汁豐富佔滿全口腔的空間。再添加牛汁會加可口美味。日式咖喱炸蝦🍤丼。炸蝦煮得救恰到好處。未見有剩油。入口爽口不油膩。蝦肉彈牙有咬勁。日式咖哩$印度咖哩是本人最愛。咖哩汁可口香

元祖溫泉旦牛肉丼。靚靚的牛肉丼

2024-06-28
55 分鐘 (堂食)