戴頭盔先 我無買到嘢飲 我無消費 亦都無相證明可以證明我有去過11月14 大約下午5點5x分,6點前搭緊車諗起有呢間飲品鋪喺附近就打算返屋企前兜去幫襯下喺車到已經睇緊menu 揀咗杯啱心水嘅我個首選喺紫薯波波行到鋪頭打算問清楚杯嘢嘅波波喺咩波波我又第一次買 睇menu又唔喺寫得好明確見配料有寒天 珍珠 芋圓 所以想問清楚唔好誤會我:唔該~想問紫薯波波喺咩波波店員:喺寒天波波 我:可唔可以轉芋圓之類店員:唔可以我:咁我照要一杯紫薯波波 走冰半糖店員:呢杯淨喺可以少冰(我當刻諗 如果唔可以走冰 咁我寧願飲沙冰啦~)我:咁如果芝士荔枝呢~可唔可以...(我都未講完)店員:呢杯喺沙冰😮‍💨無得走冰 要走冰就飲奶茶!我:好,其實我想問嘅喺,呢杯可唔可以揀糖度店員:你想嘅話唔落糖都得!少糖半糖咩都做到頓時成個氣氛好似嫌我煩咁 我都唔想比錢買難受我都好聲好氣講咗句:唔好意思 我再諗吓先然後就離開咗間鋪其實我唔喺傻仔 唔喺第一日買手搖我都喺個會睇menu嘅人 但你哋menu無得走冰嘅飲品 又唔寫明不設走冰當客人問起嘅時候店員又好似發悔氣咁並且我都知芝芝乜乜嘅多數都喺沙冰喺我問得唔夠快 比店員當我喺傻仔
戴頭盔先 我無買到嘢飲 我無消費
我:可唔可以轉芋圓之類
店員:唔可以
我:咁我照要一杯紫薯波波 走冰半糖
店員:呢杯淨喺可以少冰

(我當刻諗 如果唔可以走冰 咁我寧願飲沙冰啦~)

我:咁如果芝士荔枝呢~可唔可以...(我都未講完)
店員:呢杯喺沙冰😮‍💨無得走冰 要走冰就飲奶茶!
我:好,其實我想問嘅喺,呢杯可唔可以揀糖度
店員:你想嘅話唔落糖都得!少糖半糖咩都做到

重要事要講多次 我喺無消費㗎
成件事大家可信可唔信

2023-11-14
2023-10-28 129 瀏覽
-因為真係超超口渴,呢一間收好夜所以啱晒我,之前飲過一次好難飲,因為佢唔係用真果汁,但今次決定俾多次機會佢。手打檸檬🍋茶依家周圍都有手打檸檬茶,點咗少甜少冰,一飲落去都有香水檸檬茶嗰隻味,當然有少少人工嘅味道,但比我想像中好飲,入面仲有好少好少嘅檸檬碎,不過係苦嘅,因為連埋檸檬皮,最後呢杯嘢令我喜出望外,同埋真係解到渴。

手打檸檬🍋茶
2023-03-28 128 瀏覽
今日我去咗深水埗一間叫做「飲棧」嘅小食店,試咗佢哋嘅手搖飲品,真係好滿足!第一杯係竽泥波波,佢哋混合咗竽泥同椰漿,再加埋啲新鮮嘅竽圓,味道好香濃又唔會太甜,竽圓就好軟嫩,啲口感好豐富,真係一款好有層次感嘅手搖飲品。之後我又試咗另一款好特別嘅飲品,就係霸氣菠蘿沙冰特飲。菠蘿味道好濃郁,每一口都有好香甜嘅果味,再加埋啲冰沙同珍珠,啲口感更豐富呀。最後,我試咗一杯芝士宇治抹茶,質素同味道都好正,茶味濃郁又唔會太甜,令到我一口氣飲晒!整杯飲品仲有一層芝士加持,啲口感更加豐富。總括而言,「飲棧」嘅手搖飲品真係好出色,唔止味道正,仲有好有創意,真係可以感受到佢哋嘅用心同誠意。如果你都想試下啲唔同嘅手搖飲品,就要去深水埗長沙灣道154-156號鑽石樓地下A1-1號舖啦!飲棧 (深水埗)深水埗長沙灣道154-156號鑽石樓地下A1-1號舖#飲棧 #竽泥波波 #霸氣菠蘿沙冰特飲 #芝士宇治抹茶 #深水埗 #手搖飲品

飲棧 (深水埗)
深水埗長沙灣道154-156號鑽石樓地下A1-1號舖

2023-03-26
2023-02-22 326 瀏覽
周日與朋友出咗深水埗行街,正當行到口渴之時,咁啱就經過呢「飲棧」,見到店內牆壁裝飾頗吸引,掛著多幅小圖片砌成時鐘掛飾。此外,店內更設有數張坐椅供客人使用,可以小坐休息一下,十分貼心。飲品選擇頗多,包括有七個系列:《厚椰乳系列》、《3.6鮮牛乳奶茶系列》、《梳打系列》、《芝士厚奶蓋系列》、《純茶系列》、《霸氣沙冰特飲系列》,和《手打香水檸檬茶系列》。價錢方面,一般約在三十元左右。正當心大心細考慮飲的乜,店員向我推介《芝士白桃》($38),芝士白桃面鋪有濃濃厚厚芝士奶蓋,認真超正。至於入口味道充滿白桃香,味道很清香,果然好正好好飲。《紫薯波波》($42),個人認為呢款飲品賣相最靚,而且份量頗多。純白椰汁加上顏色超美的紫薯蓉,入口淡淡紫薯香,配上粒粒紫色波波,亦都很好味好特別。《新鮮芋泥烤奶茶》($36),呢款的茶杯是最美的,杯上印有中國大戲面譜,一面是女生面相,另一面則是男生面相。至於芋泥微帶沙香,茶味則正常。

。至於入口味道充滿白桃香,味道很清香,果然好正好好飲。

2023-02-05
  • 芝士白桃
  • 紫薯波波
2023-02-19 141 瀏覽
天氣又開始熱係時候飲手搖飲品今日未到深水埗,見到呢間餐廳,決定一於試一試。本身打算飲芋泥,飲西瓜,飲芋圓,但都買哂,睇黎好出名。 下午一路等候期間一路有人買飲品,睇嚟感覺應該不錯最後同朋友叫咗以下兩款飲品1.碳培烏龍珍珠奶茶( $30 )茶底香濃,帶有淡淡的碳培的香味,珍珠煙韌,帶點微甜,半糖甜度剛剛好,不會太甜。2.藍莓波波( $42 )椰奶系列,藍莓味道較為出眾,帶有藍莓果肉,且內有帶有口感的波波。值得試飲
天氣又開始熱係時候飲手搖飲品

今日未到深水埗,見到呢間餐廳,決定一於試一試。

本身打算飲芋泥,飲西瓜,飲芋圓,但都買哂,睇黎好出名。

下午一路等候期間一路有人買飲品,睇嚟感覺應該不錯

最後同朋友叫咗以下兩款飲品

1.碳培烏龍珍珠奶茶( $30 )

2.藍莓波波( $42 )

值得試飲

2023-02-12 87 瀏覽
今日稍落微雨,春天梅雨,但都幾熱,上完yoga 深水埗站B1 出口點家,經過一間新開既茶飲店,飲棧,裝修偏藍調,好想飲珍奶,就買黎同朋友一齊試下芝士厚奶蓋系列 芝士白桃 $38 白桃味好香,芝士厚奶蓋鹹香,口感豐厚好滑溜,味道出色,喝起來不膩口!3.6 鮮牛乳奶茶系列 波霸烤奶茶 $29 茶味突出又清香而且無苦澀味,茶底甜度恰到好處,加入3.6濃純鮮奶,仲有波霸珍珠,好彈口,對於喜歡咀嚼、口感的朋友來講就真係唔可以錯過!厚椰乳系列 芒果波波 $42 好香濃椰奶底,加上芒果味嘅波波,有啲似芒果味嘅椰果,最鐘意係呢杯,好少係其他茶飲店飲到🧋大家如果行過都可以試試😆

芝士厚奶蓋系列 芝士白桃 $38

3.6 鮮牛乳奶茶系列 波霸烤奶茶 $29

厚椰乳系列 芒果波波 $42

大家如果行過都可以試試😆
2023-02-12 414 瀏覽
一向都幾喜歡茶飲店,不時都會光顧一下,來到深水埗一帶閒逛,又有很多新發現,每次來都像是尋寶般。打算經長沙灣道走回地鐵站打道回俯,偶然看見這家茶飲店「飲棧」,茶飲癮起,就買來試試。 鋪面都如大部分茶飲店,舖內細細,不過裏面還有少量座位,環境亦十分整潔,牆上掛了好很多飲品的照片。 一如大多數的茶飲店,茶品選擇非常之多,看看餐牌,有多款系列,如3.6鮮牛乳奶茶系列、芝士厚奶蓋系列、霸氣沙冰特飲、厚椰乳、梳打、純茶、手打香水檸檬茶……等等不同系列,同樣可以額外有配料,自選糖度同冰量。另外,亦有些冬季限定的熱飲,如想不到,可以從龍虎榜中找止提示。究竟何謂手打檸檬?好奇地一試「手打檸檬碳焙烏龍茶」($28) 再另加了椰果,選半糖、少冰,手打檸檬就是先打好汁,不會原片檸檬放下,檸味更濃更清新,然而,喝下去原來還加了青檸,檸香變得更獨特,而烏龍茶茶味芳香,就成了這很特別的「檸茶」,椰果也很咬口,配這檸茶,很不錯。有時到泰式餐廳都會一嚐椰汁冰,但在茶飲店就沒試過,這「厚椰乳芒果波波」($42) 真是有驚喜,初時以為只是普普通通的椰奶加入芒果肉,原來是把椰奶加入了芒果肉打成的芒果味椰乳,比起泰式椰汁冰更濃
,就買來試試。
,椰果也很咬口,配這檸茶,很不錯。
手打檸檬碳焙烏龍茶
,比起泰式椰汁冰更濃滑,既有椰香,又有芒果的清甜,很讚喔
!還加入寒天波波,有得飲,有得吃,絕對是雙重享受。
厚椰乳芒果波波
台式奶茶的芝士奶蓋茶一向是茶飲店的主力出品,甚具銷路,皆因這組合真是很特別,而這一杯「芝士波霸烤奶茶」($35) 雖然很常見,但質素確是很不俗,芝士奶蓋做得豐厚,奶茶用了3.6鮮牛乳製作,風味更佳,配以口感QQ的波霸珍珠,又具茶香,相得益彰
芝士波霸烤奶茶
在等候期間,見到有不少客人打電話來下單,的而且確,今次所試的三款茶飲,確是高質,值得回訪。
5 分鐘 (外賣自取)
厚椰乳芒果波波
2023-02-11 87 瀏覽
📍 飲棧 (深水埗)深水埗長沙灣道154-156號鑽石樓地下A1-1號舖行街行到口喝見到一間飲品店裝修得幾精神,仲要小見有位可以坐,就幫襯吓,順便坐低唞唞💓👉厚椰白桃烏龍💰 $42(+4珍珠)😋😋😋😋.2/5呢到除左一般常見的芝士奶蓋外,更有前所末見的椰奶奶蓋,椰奶厚奶蓋質感豐盈綿滑,白桃烏龍好清香,恰好令成杯飲品能夠達至香而不膩!👉 碳培烏龍茶💰$23😋😋😋😋/5炭焙烏龍茶是焙茶一種,品嚐後齒頰留香、回味甘鮮、口感順滑,令人一飲難忘。好解渴😆回頭: yesYesyes !店舖唔大不過有位可以坐真係唔鋪!唔使一定下去Cafe坐✨想外賣走,店員仲俾個袋我拎走😆#kermit食在深水埗
📍 飲棧 (深水埗)
深水埗長沙灣道154-156號鑽石樓地下A1-1號舖

👉厚椰白桃烏龍
💰 $42(+4珍珠)
😋😋😋😋.2/5

👉 碳培烏龍茶
💰$23
😋😋😋😋/5

#kermit食在深水埗
2023-02-10 79 瀏覽
經過深水埗發現新開珍珠奶茶店♥️♥️芝士宇治抹茶🍵 綠茶味好突出,清香呀,而且無會有苦澀味同埋send味,茶底甜度恰到!!重點好厚嘅芝士奶蓋,口感好豐厚又滑溜,配埋宇治綠茶,真係好夾,果然係招牌飲品😊茉莉花綠茶,我叫咗正常甜,一飲入口先嚐到茉莉花既香味,之後綠茶既味道再慢慢咁滲出來,之後綠茶既清配上茉莉花既香,的確係一個完美既配搭,重點係飲完令人有好舒服既感覺同完全唔會好heavy。霸氣白桃沙冰,清甜多汁的水蜜桃,白桃當造想必格外香甜,加上沙冰質感,飲落口勁透心涼呀,喺悶熱嘅天氣飲一啖真係暑氣全消😙
經過深水埗發現新開珍珠奶茶店♥️♥️