1K
2024-03-29 181 瀏覽
一個想食餃子,一個想食串燒點算好呀?呢間小店可以一次過滿足你兩個願望!位於長沙灣,主打多款湯/煎手工餃子,同時亦提供來自馬來西亞嘅串燒、小食、甜品、自家製茶飲~ 湯餃可以雙拼,而且會跟是日靚湯,今日係蕃茄薯仔粟米甘筍洋蔥碎肉湯,飲落清甜無味精、餃子大大隻,漲卜卜,餡料飽滿,涼瓜豬肉帶甘甜味,椰菜冬菇木耳豬肉咬落口感豐富☺️串燒款式都有唔少,個人最鍾意雞喙骨,肉質細嫩,帶焦香氣,值得一試、沙嗲羊/牛嫩滑可口,惹味十足、雞翼芝士餃外脆內軟、墨魚咀煙煙韌韌、雞肉棒帶點咬口、配著冷泡茶好夾!

• 涼瓜豬肉餃
  • 椰菜冬菇木耳豬肉餃
湯底好味😋⋯⋯餃子🥟皮薄豐滿、煎餃🥟脆卜卜皮👍👍好香口唔油膩 🤤🤤!串燒😍😍⋯⋯燒得啱啱好,有用汁👌🏻!抵食🤨🤨!一定會再去!老闆娘好友善&有心!🫶🏻🫶🏻🫶🏻🤝🤝🤝
雙拼湯餃🥟~涼瓜豬肉+芹菜向西豬肉餃
椰菜冬菇雲耳豬肉湯餃8隻🤩
涼瓜豬肉餃配湯米粉🥟🍜
椰菜冬菇木耳(素)菜餃🥟8隻
2024-03-26 138 瀏覽
我食苦瓜豬肉餃子( 覺得佢健康有益身心,所以抱住試下嘅心態,估唔到好好食😋),飲咗個湯👍🏻兩串串燒( 一串雞皮一串雞軟骨)再嗌多個醉雞,味道無可匹敵😋😋😋下次我一定要去現場食👍🏻 讚讚加油! 支持你!我好少可食完個外賣,會去睇下間舖頭係邊度🤣因為真係幾好味,知道原來你哋是新開張的,記得保持初心,仲有keep住D火呀🔥❤️ 💪🏻建議: 可以賣埋生餃,可以外賣返屋企自己煮🤣

建議: 可以賣埋生餃,可以外賣返屋企自己煮🤣
足料老火湯
醉雞卷
  • 雞軟骨串燒
  • 雞皮串燒
  • 醉雞
裡面有不同款式餃子同串燒,仲有泡茶同洛神花茶。 今日試了椰菜木耳豬肉餃 。湯底係自家煲嘅豬骨湯。 個湯好入味, 有粟米,甘筍、赤小豆、粉葛😛😛😛餃子餡非常豐滿,皮夠薄又唔會淋😋😋😋串燒惹味 ,價錢合理。
裡面有不同款式餃子同串燒,仲有泡茶同洛神花茶。
餃子餡非常豐滿,皮夠薄又唔會淋😋😋😋
串燒惹味 ,價錢合理。
2024-03-22
5 分鐘 (堂食)
兩個人食飯👫一個想食餃子🥟一個想食串燒🍢點算好?🤔🤔呢度一次滿足晒兩個願望😌.星期六中午去 見都多人食😯湯餃最多人食🥣因為真係冇得彈😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻最正係佢個湯👇🏻當日係五指毛桃甘荀粟米蟲草花腰果🤤平時食果啲湯餃 好少比埋湯渣😯啲餃又足料大隻 真係冇得輸🫶🏻.煎餃我哋覺得可以脆啲🤔串燒最特別係果啲不經典款🤣魚腹鰭真係少見 快啲試吓滿足你嘅好奇心😝冷泡茶大支到拎走咗飲😂.#湯餃 #餃子 #串燒 #dumplings #dumplingsoup #hkfoodie #tumtumfoodie
兩個人食飯👫

冷泡茶大支到拎走咗飲😂
湯-椰菜冬菇木耳豬肉餃
  • 湯餃
2024-03-19 150 瀏覽
朋友之前向我大力推薦餃串Party既餃同湯!今日仲同我去Encore食多次!🤣餃串Party既門面好搶眼同有玩味😍,同店員既風格相符,友善+有人情味,喺呢度食嘢感覺好舒服!1.湯餃雙拼(8隻)加米線底 $56必點湯餃!是日靚湯:粉葛扁豆甘荀粟米豬骨湯。真材實料,好甜!飲完唔會口渴!😋涼瓜豬肉餃: 涼瓜爽口帶甘唔會苦。香芹芫荽豬肉餃: 香芹芫荽味道唔會太搶。粒粒飽滿大粒,非常足料!豬肉都無雪藏味,好新鮮!米線都好滑!2.煎餃雙拼(8隻)加脆皮芝士 $60值得加芝士!有咸香,又脆脆地咁,同餃一齊食會令口感味道都昇華!粟米芝士豬肉餃: 好好味!芝士仲有少少拉絲!應該無人不愛😋😋韭菜豬肉餃: 呢度既餃出色之處係d濃味既菜味道唔會太搶,調味配搭恰到好處!3.當歸花雕醉雞卷 $38必點!好香當歸花雕味!外皮薄,肉冧滑,啖啖肉!正!👍🏻👍🏻4.雞皮一串 (外脆內軟)燒得好靚!名符其實,外脆內軟!5.豆漿好滿足😊😊呢餐健康又滿足,會再encore!☺️
朋友之前向我大力推薦餃串Party既餃同湯!
今日仲同我去Encore食多次!🤣

1.湯餃雙拼(8隻)加米線底 $56
必點湯餃!
涼瓜豬肉餃: 涼瓜爽口帶甘唔會苦。
香芹芫荽豬肉餃: 香芹芫荽味道唔會太搶。
粒粒飽滿大粒,非常足料!
豬肉都無雪藏味,好新鮮!
米線都好滑!

2.煎餃雙拼(8隻)加脆皮芝士 $60

3.當歸花雕醉雞卷 $38
必點!好香當歸花雕味!
外皮薄,肉冧滑,啖啖肉!正!👍🏻👍🏻

4.雞皮一串 (外脆內軟)
燒得好靚!名符其實,外脆內軟!

5.豆漿
好滿足😊😊

呢餐健康又滿足,會再encore!☺️
雙拼湯餃+米線
粉葛扁豆甘荀粟米豬骨湯
煎餃雙拼+脆皮芝士
粟米芝士豬肉餃
燒雞皮(外脆內軟)
當歸花雕醉雞卷
豆漿
2024-03-19
下午茶
雙拼湯餃+米線
粉葛扁豆甘荀粟米豬骨湯
煎餃雙拼+脆皮芝士
粟米芝士豬肉餃
燒雞皮(外脆內軟)
當歸花雕醉雞卷
豆漿
  • 煎餃雙拼加脆皮芝士
  • 湯餃
  • 是日靚湯
  • 涼瓜豬肉餃
2024-03-18 131 瀏覽
我本來就好鍾意食湯餃,呢個湯真係超級有誠意,是日湯係粉葛赤小豆扁豆蘿蔔粟米豬骨湯,正到我成碗湯飲哂先食啲大大隻又好好味嘅韭菜豬肉餃。餃子睇落都係相當飽滿,入面嘅韭菜豬肉份量勁多,實在足料,餃皮煎得金黃焦焦的,食落去真係脆卜卜。今次點咗平時串燒店好少見到嘅雞翼芝士餃同墨魚咀,食落去好有驚喜,不妨一試。另外嗌咗花枝丸、台灣黑椒腸、孜然羊肉、雞軟骨、沙嗲牛同雞腎,味道都好好。呢喥埋單都唔洗$200,絕對係非常掋食,店內環境乾淨企理,員工態度都好熱情,一定會再幫襯。

有晚想搵啲輕食,經過呢間未試過嘅小店,就叫咗一份苦瓜湯餃個湯好好飲,足料,無味精但啲餃真係唔多ok,淡而無味,但有好大陣蒜味走健康路線,大隻,唔代表可以無味🙈附近仲有好多餃子選擇,又有一間就快開張,希望店主可以改善下,見到佢地好有心做,唔想佢地做唔住
有晚想搵啲輕食,經過呢間未試過嘅小店,就叫咗一份苦瓜湯餃
個湯好好飲,足料,無味精
但啲餃真係唔多ok,淡而無味,但有好大陣蒜味

走健康路線,大隻,唔代表可以無味🙈

外賣自取
2024-03-15 96 瀏覽
lunch hours 路經長沙灣 見到有間小店叫餃串party 個名都幾過癮 ,估計入面嘅 食物應該都會有啲創意 舖位雖然唔係好大 但係位置都坐得幾舒服 而且佢係開放式廚房 見到佢入面個環境都幾乾淨既然叫餃串 又點能夠唔叫下佢啲餃子同埋串燒試下1. 韭菜豬肉餃6 隻 $38本身自己都係一個餃子哄, 除咗會睇下餃子個皮夠唔夠煙韌,同埋料夠唔夠之外, 主打會睇下佢個湯好唔好飲。 而喺呢度我覺得佢個湯係🈵️分, 裏面有好強烈嘅粟米蘿蔔味之餘, 裏面仲有淡淡嘅藥材香味, 當中當歸味亦都係好出, 好飲到成碗湯最後都飲曬。餃子裏面嘅韭菜同埋豬肉都好新鮮, feel到佢係即日包好, 食落去個皮亦都係煙韌彈牙, 建議食嘅時候會帶埋老闆自家製嘅菜舖, 幾特別 唔算太辣, 同埋蝦米味好重2. 燒物期間限定雞肉芝士餃 $20叫左沙爹豬肉同埋雞肉,孜然羊肉, 同埋喺出面好少見到嘅雞膊頭同埋雞肉芝士餃。 雞膊頭 $12值得一讚嘅係佢個雞膊頭位食落係好鬆軟, 口感一流之餘, 燒肉嘅火喉係恰到好處, 唔會燒得太乾, 唔錯3. 當歸花雕醉雞卷 $38呢個雞卷嚟到呢度係一定必食, 最主要原因係佢咬落去完全啖啖肉, 一條

個名都幾過癮 ,估計入面嘅 食物應該都會有啲創意

既然叫餃串 又點能夠唔叫下佢啲餃子同埋串燒試下

1. 韭菜豬肉餃6 隻 $38

2. 燒物

期間限定雞肉芝士餃 $20

雞膊頭 $12

3. 當歸花雕醉雞卷 $38

呢個雞卷嚟到呢度係一定必食, 最主要原因係佢咬落去完全啖啖肉, 一條骨都冇,外面同時係會包到有完整geh 雞皮, 食到有花雕嘅清香之餘, 仲有少少當歸嘅味道配搭, 呢個價錢真係好抵食,因為feel到佢中間嘅製作都唔簡單

4. 手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶 $15

食完串燒之後,飲返呢一個手工冷泡茶,絕對可以降可以熱氣。除此,呢樽茶可以欣賞到呢間店舖嘅創新製作,菠蘿同桂花嘅配搭好新鮮,飲落清心潤肺, 相信係其他飲品店都未必可以用15蚊呢個價錢買到

整體食物質素係非常高,而且服務員亦都用心服務, 值得附近嘅街坊支持呢一間小店

• 雞膊頭
  • 餃子
  • 當歸花雕醉雞卷
2024-03-13 108 瀏覽
話說我好中意食餃子而老婆又好唔中意食餃子,今次竟然有間老婆食完都覺得ok既餃子店。餃子既選擇唔多,走茜走九走苦瓜之後其實得返3款(2葷1素) 可以揀。45蚊8粒唔算平,size同豐信差唔多,比出面大半個size左右,但比較好既係無豐信咁實,咬落去舒服d.味道方面老婆話椰菜食得出甜味,但我就覺得無乜特別,第二款用既芝士都無乜cheese味。反而係個五指毛桃湯飲落住家舒服有驚喜。串燒係老婆最中意既一環(因為佢唔中意食餃子), 雞膊頭超juicy, 雞軟骨落油足燒得夠香,墨魚咀帶少少孜然味都好正。反而係雞皮燶左有少少失色,但整體黎講每一串都唔差,調味都唔同,唔似大陸個d清一色辣椒孜然味,12蚊串香港黎講好抵食。

串燒係老婆最中意既一環(因為佢唔中意食餃子
2024-03-11 93 瀏覽
作為長沙灣嘅街坊 同埋係一名餃子控有新開嘅小店,當然想去支持吓同試食😆店內環境乾淨企理,員工態度都幾親切餃子脹卜卜大隻配埋個老火湯!冇味精!好味既👍🏻感受得到用心煮既 辣菜脯略嫌偏甜咗少少 另外仲有串燒 價錢十幾蚊 即刻燒 不過不失食餃子之餘 想叫多一兩串串燒都唔會話大貴👍🏻值得一試
作為長沙灣嘅街坊 同埋係一名餃子控
有新開嘅小店,當然想去支持吓同試食😆

店內環境乾淨企理,員工態度都幾親切
另外仲有串燒 價錢十幾蚊 即刻燒 不過不失
食餃子之餘 想叫多一兩串串燒都唔會話大貴👍🏻
值得一試
2024-03-11
午餐
第一次食用電話叫外賣買左一份湯餃,一份煎餃。湯既味道合格,不過內餡好淡無乜味。但最令人估唔到既係,湯餃加米線係$8,但煎餃加米線居然係當另叫米線係要加$20!解釋話係因為另外要加湯所以唔算加配價😅即是如果我想要同樣份量既野食,只係因為煎左啲餃,足足加多$12,係同市面普遍既鋪頭計法完全唔同🫠只能怪自己打電話時冇問清楚,希望鋪頭能夠標示得更清晰,以免有更多人中招人最後既係外賣盒,兩份野食已經用左6個盒,再加上每個$1,其實都幾浪費。最後仲發覺冇跟到菜圃同醬油等等比我。周圍都唔少賣餃子既店,經過今次講真未必會再次光顧 🥲

周圍都唔少賣餃子既店,經過今次講真未必會再次光顧 🥲
2024-03-04
20 分鐘 (外賣自取)
串燒價錢唔貴 幾抵食 餃子口味選擇不算多 但都有素餃選擇 會想有白菜/西洋菜之類的選擇椰菜冬菇木耳豬肉湯餃 大大隻 但調味很淡除了材料本身的味道可能連鹽都落咗好少好少 本身不是重口味的人都覺得淡 但可選擇用辣菜莆伴食 湯底足料 除咗蕃茄仲有肉碎薯仔和蘿蔔最驚喜的是雞胸肉串燒 腌過香料夠入味又不會鞋 仲要只係11蚊1串可以睇到煮食過程 感覺比較衛生 但店員煮食工作期間有時會愁眉苦臉得有點誇張 但絕不是話她們態度「西」,留意到佢哋對客人都不錯且有笑容 但望住佢哋煮食時的愁眉苦臉真的讓人有點不自在呢知道她們工作辛苦 但都想善意提醒一下她們 工作時也可以輕鬆一點 新年希望她們用心製作的小店生意興隆 笑口常開喺我打緊食評嘅時候 老闆娘突然請眾食客試食涼瓜同韭菜餃 睇嚟對自己很有信心 想比大家試吓其他口味的餃子雖然我還不到愛吃涼瓜的年紀 但這涼瓜餃沒什麼苦味 口感也爽脆 韭菜餃的韭菜都幾嫩 不會食到有「渣」 感覺食材品質好又新鮮

雞胸肉串燒

2024-02-17
午餐
雞胸肉串燒
2024-02-13 226 瀏覽
湯底濃郁足料。而且非常夠熱,似係滾個隻熱,凍天氣食特別暖胃。韭菜餃大隻好夠味,係皮有啲厚。 菜埔夠味唔太咸,如果可以再辣多少少就好。野飲一般般,無套餐,不如留肚飲埋個湯。

2024-02-05 378 瀏覽
自問都算餃子達人,出名嘅,誇區嘅,都食過。見長沙灣開咗間新嘢,專程揸車出去會一會。餃子款式不多,得5-6款,而且冇得雙拼,所以要兼賣串燒幫補。我叫咗椰菜餃,男友叫咗芫茜餃,另外再加兩串串燒。本來係冇諗住出食評,但真係想俾啲意見呢間小店,所以張相都係食食吓先影。湯底好出色,我淨係見到湯渣有粟米,應該仲有其他配料,所以成個感覺非常清甜,令人有衝動飲晒。餃子分兩parts講: 1. 餃子皮,略厚。個皮似美味餃子店,但本人鍾意甜記/餃掂嗰隻質地,個皮厚雖然會增加飽肚感,但當同個餡唔match時,就好似皮還皮,餡還餡。特別係食到後段,可能湯熱浸得耐,有兩隻穿咗。2. 餡,唯一值得讚係椰菜非常幼細,唔似甜記咁食到勁大舊椰菜。但!!!成隻餃子係冇味,我唔知係成個廚房嘅人味覺出現問題定點,係好明顯食得出冇任何調味!(男友嘅芫荽餃都話好淡,但比我好少少)咁同店員反映,佢話之前食過無問題,仲話食得出椰菜同豬肉味😂食材天然味道同seasoning係兩回事呀好嗎?😅如果改善返呢個問題,我諗呢間嘢都可以encore, 否則個湯再好飲都係假。而串燒係好食的,比較細串,但新鮮燒,肉同調味都ok
自問都算餃子達人,出名嘅,誇區嘅,都食過。

見長沙灣開咗間新嘢,專程揸車出去會一會。

我叫咗椰菜餃,男友叫咗芫茜餃,另外再加兩串串燒。

餃子分兩parts講:

咁同店員反映,佢話之前食過無問題,仲話食得出椰菜同豬肉味😂
食材天然味道同seasoning係兩回事呀好嗎?😅

而串燒係好食的,比較細串,但新鮮燒,肉同調味都ok