2020-06-20 92 瀏覽
今日去左接朋友放工,朋友成日都話有間車仔麵好食油麵+經典車仔麵湯+醉饗蛋+南乳豬手+滷水大腸+墨魚腐皮卷依家唔係好多舖頭仲有油麵食,朋友見到即刻要食,湯底都有好多款,佢揀左 經典車仔麵湯,朋友大讚味道好有懷舊口味。餸方面佢地真係好多選擇,睇得舖頭好有心機預備好多款,店員推介左 醉饗蛋比朋友,呢個真係比較少見係車仔麵配搭,佢地又真係整得幾入味,食落有陣餘酒香,原來都幾夾落車仔麵。朋友同我食車仔麵真係必叫滷水大腸,要滷得好食同乾淨真係要花好多時間,不過食落真係會食得出佢地好有心機處理。米線+麻辣湯+豬紅+滷水大腸+粟米豬肉餃+墨魚腐皮卷湯底我自已就選擇恐懼症發作,店員即刻推介左佢個麻辣湯比我,食得辣既人真係可以試下,麻得黎又真係好爽,食到我自己都成頭汗,不過呢D就係食辣既樂趣啦。自己食車仔面好鐘意叫餃類既野,但有時夾起既時候好驚一夾就散,但佢地個皮夠晒煙UN,完全唔洗擔心個皮穿晒。蝦多士2件 $25 蒜泥白肉 $32同朋友當然要happy share一下,叫左2款小食。蝦多士炸上台時個樣好吸引,蝦肉唔會好梅,食落仲有時彈牙,朋友大讚好有驚喜。自己就對佢個蒜泥白肉好欣賞,不食之前好驚好咸,
今日去左接朋友放工,朋友成日都話有間車仔麵好食

油麵+經典車仔麵湯+醉饗蛋+南乳豬手+滷水大腸+墨魚腐皮卷

米線+麻辣湯+豬紅+滷水大腸+粟米豬肉餃+墨魚腐皮卷

蝦多士2件 $25 蒜泥白肉 $32
同朋友當然要happy share一下,叫左2款小食。蝦多士炸上台時個樣好吸引,蝦肉唔會好梅,食落仲有時彈牙,朋友大讚好有驚喜。自己就對佢個蒜泥白肉好欣賞,不食之前好驚好咸,但原來食落又剛剛好,重口味既朋友仲有拎個汁仲可以拎黎麵食。

凍鴛鴦
2020-06-19 66 瀏覽
車仔麵呢間野仲係食唔厭,他就好像國民美食一樣,香港人是不會不愛的。而且而家的車仔麵嘅餸菜種類越來越多,越來越複雜,今晚呢間又係一個新嘗試。一般麵檔格局,這裏高明的除了一般車仔麵會見到的餸菜之外還有一些特別的,好像有醉香溏心蛋,這個在車仔麵就比較少見。而且會有菠菜麵,這個選擇也是罕見的。我們點了一個沙嗲湯底和蕃茄湯底,豬手十分入味而且膠質豐富,豬紅亦有咬口,蕃茄湯底的味道清甜。另一個沙嗲湯底很惹味,但湯底不會過鹹,溏心蛋的酒味豐富,蛋香充足,非常美味。滷水雞翼雖然色澤不算深,但是味道一流,滷味十足。值得一題就是這裏的蝦多士,雖然叫多士但是她比較像蝦餅,炸得很香口,一定要試試。

2020-06-17 79 瀏覽
五月最後一個星期六晚上,深水埗。前兩天弄傷了腳,友人不讓到處走,於是我們決定今晚留在深水埗附近。這家有名的車仔麵店早有耳聞,所以我們早兩星期已經訂好位子,不過門外已經有不少人在排隊,果然是區內有名的熱店。裡面裝潢走老香港風,鐵皮郵箱用來裝餐牌,牆上的食物介紹圖片也是懷舊老照,餐牌可清潔重用,非常環保。蝦多士,炸得金黃酥脆熱騰騰的,厚厚一層的蝦肉非常彈牙鮮甜,而且不算油膩,吃了兩大塊真的很滿足。醉饗雞翼,我們都很難抗拒醉雞翼,酒香跟肉質滑嫩度不錯,酒味更濃郁的話一定會很惹味。四餸一麵餐,湯底選擇很多,我點了經典車仔麵湯,友人看到提醒通常這是味精湯,不過這裡的不一樣,湯底是由豬骨,新鮮蔬菜熬製,沒有一點味精的,加點秘製辣汁更惹味。配料選了懷舊的陳皮魚蛋,現在已經很難找到,豬紅,咖哩魷魚,其中半流心的醉饗蛋花雕味濃,香軟嫩滑,實在很有驚喜呢。麵底是幼麵,有淡淡蛋香,浸久了也沒有過軟,爽彈度不錯。同樣是四餸一麵餐,友人點了米粉,配料有鮮蝦腐皮卷;自從我們無意中發現墨魚汁其中一個功效後,有人看到就必點,墨汁墨魚丸鮮味夠,口感彈牙;鹵水牛舌跟大腸,他們的鹵味真的值得一讚,厚切的牛舌鹵得香醇濃厚,軟
五月最後一個星期六晚上,深水埗。

蝦多士

蝦多士,炸得金黃酥脆熱騰騰的,
醉饗雞翼

秘製辣汁
加點秘製辣汁更惹味。
陳皮魚蛋

配料選了懷舊的陳皮魚蛋,現在已經很難找到,豬紅咖哩魷魚
醉饗蛋
其中半流心的醉饗蛋花雕味濃,香軟嫩滑,實在很有驚喜呢。
幼麵

麵底是幼麵,有淡淡蛋香,浸久了也沒有過軟,爽彈度不錯。

鹵水牛舌
鹵水牛舌大腸,他們的鹵味真的值得一讚,厚切的牛舌鹵得香醇濃厚,軟腍有咬口,重要的是夠味不騷。
2020-05-30
5 分鐘 (堂食)
2020-06-14 46 瀏覽
最近疫情開始受控所以我都開始約返朋友出嚟食飯啦搵餐廳當然要揀返自己之前嘅經濟圈啦由於實在太耐冇出街食飯啊所以今次就想食喺香港傳統嘅車仔麵今次去到經由朋友介紹嘅新式車仔麵餐廳一睇個裝修就知相當新潮而且見到啲佈置就知係自己友冇理由唔支持掛咁似我就叫咗一個蕃茄湯底嘅車仔麵配菜方面就揀咗蘿蔔/咖喱魷魚/墨魚丸唔知大家對食米粉有冇要求有啲米粉真係好難食㗎又硬又粗呢度嘅米粉就算係好食過一種啦平時食開嘅咖喱魷魚一啲都唔辣但係呢度嘅咖喱魷魚就相當足料!辣得幾過癮蘿蔔亦都煮到好林而且好大舊加上送埋啲咖喱汁真係一流呀朋友叫左菠菜麵小食方面我哋就帶咗個餃子同埋蒜泥白肉兩樣食物份量都唔少!值得一試呢!支持自己人!加油
最近疫情開始受控

蘿蔔亦都煮到好林而且好大舊
加上送埋啲咖喱汁真係一流呀

朋友叫左菠菜麵

小食方面我哋就帶咗個餃子同埋蒜泥白肉

兩樣食物份量都唔少!
值得一試呢!

支持自己人!加油
2020-06-13 43 瀏覽
🍜三餸車仔麵 $38 (波菜麵 +$2)揀咗好彈牙嘅墨魚腐皮卷,好重韭菜味嘅韭菜豬肉餃,超級好食有口感兼好鮮味嘅魚皮餃,配埋有香濃花生味嘅沙嗲湯湯底。三款餸嘅份量都好多同好有水準,湯底唔會濃到食完要飲好多水,波菜麵顏色好靚,但係冇乜波菜味。整體嚟講呢個價錢食到又好食又飽肚嘅麵,完全超出預期👍🏻👍🏻
🍜三餸車仔麵 $38 (波菜麵 +$2)
三餸車仔麵
三餸車仔麵
2020-06-11 30 瀏覽
一向好少食車仔麵,對評論車仔麵亦冇咩心得,不過儘管如此,試過深水埗嘅饗之後,我會話呢間嘅水準係好高嘅。呢度嘅車仔麵選擇較為簡單,分兩餸,三餸同四餸,後加每餸九蚊,所有餸劃一價錢,最啱我呢啲有選擇困難症嘅人。揀咗陳皮魚蛋,柱侯牛腩同醉饗蛋,當中最好食嘅係隻蛋,流心之餘,仲有陣陣酒香,超正👍;柱侯牛腩炆得既腍且入味,份量亦算多;魚蛋細細粒,陳皮味超濃,不過較為實心,並非我喜愛嘅口感。三餸加埋油麵同生菜,大大碗,好抵食,配搭腩汁,更增鮮味。

2020-06-09 27 瀏覽
黃店是要支持的🖐🏻☝🏻🖐🏻☝🏻🖐🏻☝🏻我同朋友仔試咗個四餸既車仔麵 湯底都有好幾款可以揀 腩汁、蕃茄湯或經典車仔麵湯底都係我會叫既湯底😛😛陳皮魚蛋 豬軟骨 大腸 牛腩配粗麵朋友仔揀咗經典車仔麵湯底 但俾後加既腩汁掩蓋咗味道 陳皮魚蛋好有陳皮味 咬開陳皮味四散 雖然細細粒但好彈牙 🥰🥰大腸好有咬口🤩佢哋既牛筋同牛腩既滷水味都好濃郁 但唔會鹹👍🏻👍🏻 墨汁墨魚丸 墨魚腐皮卷 牛筋 魚皮餃配波菜麵菠菜麵好幼身 同蕃茄湯都幾夾 有啲似食緊西餐雜菜湯既感覺🤪🤪本身想嚟食醉蛋同蒜泥白肉 但是日沽清 所以想食既話下次要早啲嚟食😌😌😌蝦多士 炸到脆卜卜 好滋味 件件size都有好足料既蝦膠 蝦膠多到滿瀉😻😻😻我極度推薦大家叫蝦多士🤗🤗 咬落去啖啖肉 辣醬魷魚好有以前街邊小販車賣既味道 辣味唔太辣但辣得過癮🥳🥳
黃店是要支持的🖐🏻☝🏻🖐🏻☝🏻🖐🏻☝🏻

辣醬魷魚

好有以前街邊小販車賣既味道 辣味唔太辣但辣得過癮🥳🥳

1K
2020-06-07 32 瀏覽
讚1. 溏心蛋好味!有酒香,流心好,麵質爽,陳皮魚蛋質感好,煮得唔錯;醉雞翼好入味,皮爽口;夏枯草好足料2. 環境以車仔麵店黎講好乾淨彈1. 蘿蔔唔得,苦,有渣;腩汁底係太淡

2. 環境以車仔麵店黎講好乾淨

1. 蘿蔔唔得,苦,有渣;腩汁底係太淡
2020-06-06 735 瀏覽
係眾多香港人嘅心目中❤, 相信車仔麵🍜都算係其中一種Comfort food, 一種好簡單, 一種久唔久就要食下嘅野食, 佢價錢唔貴, 而且可以好自由咁配搭唔同餸唔同麵, 幾多個餸都得, 其實骨子裡🦴香港人都只係想有番少少自由! 今次小妹揀左係公司附近嘅饗試下😊! 入面環境企理, 仲貼左好多好靚好勵志嘅畫🖼! 食物選擇方面, 麵底有8款, 仲有撈麵版車仔麵☺️, 湯底有7款, 仲可以加唔同級數嘅秘製辣汁🌶! 除左車仔麵, E到仲有十幾款小食比你揀, 仲要款款都好似幾好味咁🤤! 要係38款餸入面揀都真係幾難, 所以小妹同朋友決定一人一個4️⃣餸麵加2️⃣個小食😂😂醉饗雞翼🍶🐔醉雞翼酒香撲鼻, 肉質嫩滑可口, 非常惹味!😊日式煎餃子🥟熱辣辣嘅餃子色澤金黃, 酥脆味美!☺️4餸車仔麵1️⃣號🍜E碗車仔麵叫左咖喱魷魚🦑, 蘿蔔🥕, 醉饗蛋🍶🥚同韮菜豬肉餃🥬🐖🥟配咖哩汁湯底, 湯底味道唔會好濃好味精, 醉蛋半流心, 酒味滲入左蛋黃嘅部分, 有少少`酒心'嘅效果, 蘿蔔清甜無渣, 魷魚爽口唔韌, 韮菜餃皮薄味鮮!🤗4餸車仔麵2️⃣號🍜E碗叫左豬紅, 陳皮魚蛋, 麻辣雞腎同咖哩豬皮配蕃茄湯底🍅, 蕃茄湯味道濃郁, 鮮甜

醉饗雞翼🍶🐔
醉雞翼酒香撲鼻, 肉質嫩滑可口, 非常惹味!😊

日式煎餃子🥟
熱辣辣嘅餃子色澤金黃, 酥脆味美!☺️

4餸車仔麵1️⃣號🍜

4餸車仔麵2️⃣號🍜
E碗叫左豬紅, 陳皮魚蛋, 麻辣雞腎同咖哩豬皮配蕃茄湯底🍅, 蕃茄湯味道濃郁, 鮮甜中帶微酸, 十分開胃! 麵質爽口掛到湯, 豬紅味道香濃實在, 陳皮魚蛋魚味濃郁口感彈牙, 咖喱豬皮入味有彈性, 麻辣雞腎口感爽脆, 麻麻辣辣非常惹味!😋😆
2020-06-04
2020-06-05 27 瀏覽
和朋友去深水埗買完電子產品肚餓便看看附近有咩黃店朋友找到了這一間 — 饗 車仔麵便一起來試一試 七點來到要排隊 看來很受歡迎四餸一麵餐經典車仔麵湯 油麵 生菜 秘製辣汁湯底以豬骨和生蔬熬製 無添加味精喝下去濃郁 經典之選 好特別 和朋友都好喜歡醉饗蛋招牌流心蛋 淡淡酒醉味滷水雞翼尖滷水入味 煮得夠綿 份量也很多 正陳皮魚蛋魚蛋彈牙 細咬陳皮味溢出 不錯辣醬魷魚另外點了份小吃 魷魚份量也不少入口彈牙 配上辣醬更惹味 吃下去辣辣的好過癮自家製夏枯草 豆漿自家製涼茶 清熱健康之選豆漿豆味濃郁 不會太甜 配這一餐也很搭
和朋友去深水埗買完電子產品

自家製夏枯草 豆漿
自家製涼茶 清熱健康之選
豆漿豆味濃郁 不會太甜 配這一餐也很搭
2020-06-02 30 瀏覽
去深水埗一日遊😂 太耐冇去街嘅關係所以決定去呢到行吓睇吓食吓。去到邊都要去搵黃店食下,一定要大大力咁懲罰!搵到呢一間車仔麵喺西九龍商場隔離好方便。因為有社交限制嘅原因每張枱都有1.5米嘅距離,衛生都做得幾好👍🏼👍🏼四個餸都只係$46,仲要去麵量係超級多!一個女仔絕對食唔晒,叫咗佢個日式豬軟骨好入味🥰🥰,豬腸都好好味。不過佢個蘿蔔就唔係好夠味。另外叫咗佢個醉蛋真係一試愛上😁😁😁,仲有佢個魚蛋係陳皮魚蛋食極都食唔完。其實今次我係比佢個蝦多士吸引住,所以黎食。佢蝦滑有好多 足料😛

搵到呢一間車仔麵喺西九龍商場隔離好方便。

Hong Kong Local food🇭🇰 Cart Noodles💛💛💛🍜..平日實在吃得太多,腸胃負擔太多,有時候都想吃得清減一點。車仔麵🍜 簡簡單單,卻選擇多 又稱絕無味精,而且仲夠黃啊啊啊💛,當然要一試。.呢晚唔知做咩 走左黎深水埗呢區,又到吃飯時間,眼見面前既車仔麵都有人等位,好彩人唔太多,而且又係黃店,朋友十級鐘意😍,因為是黃店,那路過當然吃吃 滿足他吧。.ll牛筋、滷水大腸、陳皮魚蛋、韭菜豬肉餃4餸米線🍜,配上蕃茄濃湯🍅,但對於我呢個蕃茄控來說。。味道可以再濃多一點點 就更好。4款餸份量都好足,陳皮魚蛋🍢,平時較少吃,推薦可以一點呢。.ll滷水雞中翼、墨魚丸、柱候牛腩、蘿蔔、生菜5餸一丁麵🍜,配上經典車仔麵湯汁,味道更match 真正吃出車仔麵應有的味道🖤。滷水/柱候都炆得入味,蘿蔔更是必吃,消甜好吃。.ll雖然麵食🍜 份量已經好多,但有緣一場黎到,就試埋呢度既小食。南乳豬手🐽,係我點既😝,呢款咁肥膩既野 朋友興趣不大🤷🏻‍♀️,就由我吃光光。豬手炆得入味軟淋,但略嫌色水不夠呢,若然上色效果好一點,一定更吸引呢。.而蝦多士🍤🍞,呢款係推薦既。炸得香軟鬆化既toast,加上

l[米線 蕃茄濃湯 (秘製辣汁) (多蔥) ]l
牛筋、滷水大腸、陳皮魚蛋、韭菜豬肉餃

l[出前一丁 經典車仔麵湯 (秘製辣汁) (多蔥)]l
滷水雞中翼、墨魚丸、柱候牛腩、蘿蔔、生菜

l[蝦多士 4件 $45;南乳豬手 $32]l

而蝦多士🍤🍞,呢款係推薦既。炸得香軟鬆化既toast,加上彈牙蝦膠肉,呢個小食一定要點啊。

就算係車仔麵都要支持💛💛💛 你懂的。
×××[饗 車仔麵]×××
©深水埗基隆街391號地下
自選4餸蕃茄湯秘製辣汁中辣多蔥河粉車仔麵,4餸包括有咖喱魚蛋、芝心丸、魚籽包心丸、牛栢葉;蕃茄湯味道酸甜,有蕃茄蓉;秘製辣汁中辣,味道香辣;蔥粒增加口感,味道更香濃;河粉口感爽滑,份量多;咖喱魚蛋,口感彈牙,咖喱味道濃郁;芝心丸口感爽彈,芝士拉絲效果突出,味道咸香;魚籽包心丸味道夠鮮味,魚籽有脆口;牛栢葉有咬口;生菜新鮮。自選6餸麻辣湯咖喱汁多蔥米線車仔麵,6餸包括有麻辣雞腎、鮮蝦腐皮卷、墨魚腐皮卷、粟米豬肉餃、蘿蔔、牛栢葉;麻辣湯辣度為微辣,帶麻感;咖喱汁嘅香料味道香濃;米線口感滑身;麻辣雞腎味道麻、辣兼備,口感爽脆;鮮蝦腐皮卷內釀爽口鮮蝦粒;墨魚腐皮卷內釀煙韌墨魚粒;蘿蔔份量十足,味道清甜,口感軟腍;粟米豬肉餃皮薄多餡,粟米味道香甜,豬肉肥瘦適中,肉汁飽滿。蝦多士4件,即叫即炸,多士口感酥脆,內釀蝦膠,有Q彈嘅蝦肉,味道鮮甜。辣醬魷魚,辣醬味道好惹味,魷魚口感厚實、滑溜。

辣醬魷魚,辣醬味道好惹味,魷魚口感厚實、滑溜。
  • 蝦多士
2020-05-30 24 瀏覽
超鍾意食車仔麵,呢間仲要係車仔麵黃店💛唔幫襯都唔得啦😉餐廳地點超方便,地鐵站一出行幾分鐘就到。餐廳乾淨企理,每張枱都用咗膠板做遮掩,最突出嘅位置就係佢喺牆上面貼住的文宣。我order 左三餸一米線,分別係豬紅陳皮魚蛋同埋蘿蔔,佢本身有配菜。餐廳的食料材新鮮,睇相就知,連送的生菜都好靚。車仔麵的份量超大的,有一刻我覺得自己會食唔晒,因為我個人真的很不喜歡浪費食物的人,好彩我朝早冇食早餐🤣🤣🤣我揀咗秘製辣汁做湯底汁,真的好好味,小辣就剛剛好。唔識蔥嘅人記得叫走蔥,不過餐廳都好細心,蔥都是另外放的。另外再叫多咗個小食,秘製辣汁魷魚🤣🤣🤣又係秘製辣汁🤣下次我想試埋其他嘅小食。好味道的車仔麵,支持
超鍾意食車仔麵,
呢間仲要係車仔麵黃店💛
唔幫襯都唔得啦😉
餐廳地點超方便,
地鐵站一出行幾分鐘就到。
餐廳乾淨企理,
每張枱都用咗膠板做遮掩,
最突出嘅位置就係佢喺牆上面貼住的文宣。

我order 左三餸一米線,
我揀咗秘製辣汁做湯底汁,真的好好味,小辣就剛剛好。
唔識蔥嘅人記得叫走蔥,不過餐廳都好細心,蔥都是另外放的。

另外再叫多咗個小食,秘製辣汁魷魚🤣🤣🤣
又係秘製辣汁🤣下次我想試埋其他嘅小食。

好味道的車仔麵,支持
2020-05-26 34 瀏覽
都係因為Bingo卡上有這間車仔麵店,我先知有此店。佢哋地點仲要係正深水埗警署對面,店內外都貼了文宣,都幾大膽,值得去懲罰😄三餸一麵餐 (HK$38)麵:米粉,餸:陳皮魚蛋、醉饗蛋和炸枝竹,配上清湯。陳皮魚蛋,六小粒,幾重陳皮味,有咬口,好特別。醉饗蛋,金黃色,半流心,仲有濃濃嘅花雕酒味,啱我口味,正👍🏻炸枝竹,不就是腐皮嘛,份量幾多呀~熱檸蜜 (跟餐 + HK$5)超大杯🙀,我估比平時大一倍吧!好抵飲呀~

三餸一麵餐 (HK$38)
麵:米粉,餸:陳皮魚蛋、醉饗蛋和炸枝竹,配上清湯。
陳皮魚蛋,六小粒,幾重陳皮味,有咬口,好特別。
炸枝竹,不就是腐皮嘛,份量幾多呀~

三餸一麵餐

熱檸蜜 (跟餐 + HK$5)
超大杯🙀,我估比平時大一倍吧!好抵飲呀~

熱檸蜜

2020-05-17