2010-04-15 90 瀏覽
同朋友仔兩個人食飯唔知食咩好去到美食坊行行o下見到食烏冬...門口四眼姐姐又笑住問我幾位sell我.咁就入左去...滑旦朱扒烏冬、幾好不過鹹左D.....什菜餅反+HOT 烏冬..正.個侍應仲教我點食不過TABLE太細我寧願座BAR
門口四眼姐姐又笑住問我幾位sell我.咁就入左去...
不過TABLE太細我寧願座BAR
2010-04-14
2010-04-09 62 瀏覽
同豬兒仔一齊去, 本身諗住食珊瑚堡, 但這未吃過豬兒仔又扭要吃, 好囉她散叫一份凍烏冬, 我叫一個set (凍烏冬+小豚肉飯)凍烏冬和赤丸沒分別呀, 還覺得大份少許.也彈牙爽口.小豚肉飯也不太小, 惟豚肉未為滑溜, 失色失色,set好像大概$50, 散叫凍烏冬$16.小心牆壁不要挨因為十分鞋小豬兒刮到小手了>,<

她散叫一份凍烏冬, 我叫一個set (凍烏冬+小豚肉飯)

凍烏冬和赤丸沒分別呀, 還覺得大份少許.
也彈牙爽口.
小豚肉飯也不太小, 惟豚肉未為滑溜, 失色失色,

set好像大概$50, 散叫凍烏冬$16.

小心牆壁不要挨
因為十分鞋
小豬兒刮到小手了>,<
  • 凍烏冬
2010-03-27 25 瀏覽
幾年無寫過食評, 竟然都要我忍唔住出手比個喊...女友病左,係黃埔無咩好食, 最後佢揀左食烏冬星期五夜晚七點食飯時間都無咩人....都有D心知不秒, 不過話晒係黃埔美食坊, 應該唔會點衰掛...點知...女友點左滑旦蟹肉鳥冬($38)+我就點左滑旦豬排烏冬($44)先黎蟹肉鳥冬,好細碗, 心諗, 唔係掛, 兒童餐呀? 我食左一啖, 乜料呀, 咁鹹既,..不過女友話OK, 算..再黎滑旦豬排烏冬, 一樣兒童份量食啖烏冬,煙煙un un, 口感都OK, 不過已經FEEL到個湯幾鹹, 再食啖豬排, 好厚粉, 味道, 一個字:鹹,認真飲埋啖湯..大獲, 仲鹹過女友個碗, ...即刻飲水.....食呢碗烏冬,我飲左3,4杯水食完覺得條利兩邊有D麻痺既感覺, 仲要一直口渴到依家寫食評(12AM啦)唯一可取之處係WAITER會不停幫我加水不過咁既食物質素, 點係美食坊生存呀...各位,自問食得鹹既, 先好黎試<鹹之鹹讚岐烏冬>, 其他食客,去之前請準備定一公升水!
幾年無寫過食評, 竟然都要我忍唔住出手比個喊...
女友病左,係黃埔無咩好食, 最後佢揀左食烏冬
先黎蟹肉鳥冬,好細碗, 心諗, 唔係掛, 兒童餐呀?
再黎滑旦豬排烏冬, 一樣兒童份量
再食啖豬排, 好厚粉, 味道, 一個字:鹹,
食呢碗烏冬,我飲左3,4杯水
唯一可取之處係WAITER會不停幫我加水
不過咁既食物質素, 點係美食坊生存呀...
2010-03-26
2009-12-26 12 瀏覽
見佢話係Udon 專門店就梗係expect好好味既Udon, 點知.. 我叫左個 tempura 烏冬, tempura都熱, 不過個'將' 有d厚. 個烏冬係用普通滾水 (冇味) 整, 之前俾個soy sauce 你點. .個烏冬既樣, 個味, 個texture同你係supermarket買個d係一樣,, 又唔係特別煙UN 佢俾你點個個sauce味精多到不得了, 我同個friend食完2個都好唔舒服要買野飲. 對於一間話自己出名既野係烏東既鋪黎講, 真係好令人失望
2009-12-23
2009-11-15 16 瀏覽
來到時,店中只1,2位客人而設計給我的感覺是挺舒適,也會自動倒水給客人。可就是欠缺了點笑容!看了menu後,我決定要冷烏冬-大和溫泉蛋,之後,會有溫泉蛋,一碗少少的味噌湯,其實當時我不太懂怎麼吃。可是,他們的表情給我的感覺,又不友善。便決定把溫泉蛋倒進味噌湯中,感覺又是挺好吃的呢!而冷烏冬,我覺得烏冬很普通,至少好過吉野家的吧!
來到時,店中只1,2位客人
而設計給我的感覺是挺舒適,
也會自動倒水給客人。
可就是欠缺了點笑容!
看了menu後,
我決定要冷烏冬-大和溫泉蛋,
之後,會有溫泉蛋,
一碗少少的味噌湯,
其實當時我不太懂怎麼吃。
可是,他們的表情給我的感覺,又不友善。
便決定把溫泉蛋倒進味噌湯中,
感覺又是挺好吃的呢!
而冷烏冬,我覺得烏冬很普通,
至少好過吉野家的吧!
冷烏冬-大 $16
溫泉蛋 $8
2009-11-09
冷烏冬-大 $16
溫泉蛋 $8
2009-11-12 11 瀏覽
入到餐廳, 個d空間好舒服, 好大.....一d都唔焗, 唔同旺角食日本野個d咁逼,坐得好好.....叫左個十勝豚肉飯同熱烏冬。個飯d珍珠米煮到岩岩好, 一d都唔爛!!!個泡菜d唔會過chilli....最好食就係個牛肉薯餅,炸到岩岩好...入面有好平均ge牛肉味同薯仔味...個吉列皮炸得岩岩好!!!好正!!!!!^^個烏冬汁又唔係好鹹....幾滑唔錯!!!!而且員工服務態度好好~^^

個烏冬汁又唔係好鹹....幾滑唔錯!!!!

而且員工服務態度好好~^^
2009-11-11
  • 牛肉薯餅
2009-11-02 2 瀏覽
雖然只係幫襯過幾次。最無奈就真係今次。以往星期六日去到都預左等位。今次星期日去到,人唔算多。等三張table,以為執到啦。點知一等就廿分鐘。D人走下一張又一張,場入面有成廿幾個位。點解仲唔叫飛既?唔望都仲好,一望真係把幾火。門口位小姐失左蹤,再望一望,收銀處入面成三個人係度。不知所謂。三個收錢?其他人又做緊野。想話搵個人投訴下都唔得。終於等到啦。服務員就好多呀。服務就真係麻麻。有D就鬼死咁忙,有D就百無聊賴。最明顯就係門口果幾個,行行企企。頭先幾十人等位又唔理,依家無人等位先企返出黎。完全唔明。D野食同之前都差唔多啦。係多左幾樣新野,叫左份炸蠔。普普通通啦。溫泉蛋有進步,上次好生好水,今次真係半生熟。烏冬就不過不失,一貫品質。雖然野食合格,但服務就真係差了很多。人就多。但係管理就好差。唔識分配工作。仲要一路食,一路聽到隔離幾張台都落單,唔係漏野,就係黎錯野。唉。下次星期六,日都係唔考慮喇。
雖然只係幫襯過幾次。最無奈就真係今次。
以往星期六日去到都預左等位。今次星期日去到,
人唔算多。等三張table,以為執到啦。點知一等就廿分鐘。
D人走下一張又一張,場入面有成廿幾個位。
點解仲唔叫飛既?唔望都仲好,一望真係把幾火。
門口位小姐失左蹤,再望一望,收銀處入面成三個人係度。
不知所謂。三個收錢?其他人又做緊野。
想話搵個人投訴下都唔得。

有D就百無聊賴。最明顯就係門口果幾個,行行企企。
頭先幾十人等位又唔理,依家無人等位先企返出黎。完全唔明。

D野食同之前都差唔多啦。係多左幾樣新野,叫左份炸蠔。
普普通通啦。溫泉蛋有進步,上次好生好水,今次真係半生熟。
烏冬就不過不失,一貫品質。

雖然野食合格,但服務就真係差了很多。
人就多。但係管理就好差。唔識分配工作。
仲要一路食,一路聽到隔離幾張台都落單,
唔係漏野,就係黎錯野。唉。下次星期六,日都係唔考慮喇。
2009-10-19 19 瀏覽
平常吃完飯,也不會來到這兒寫食評。對上一次寫的是因為太難吃,.而今次,則是太好吃了。上到來見別的食客說得那么盡,實在不敢苟同(當然,只就我所吃過的食物而言)。今次是我第二次惠顧此店,二人叫了一個特大冷烏冷,一個天婦蘿烏冬及煎餃。烏冬:好吃,有咬口,彈牙,香甜。烏冬汁(另加$5芝麻汁):極好,必配。是烏冬的靈魂。甜酸香配合得剛剛好,令二人食了一個特大烏冬還想再叫。。。煎餃︰正常貨色,沒什驚喜,也是意料之內。但值得一提今次每台面添加了一支醬汁(有隻老虎狗公仔印在上面),看得出是日本的高價貨。用來配食餃子,也是一絶。冬菇天婦羅︰炸得香脆,冬菇亦夠鮮甜。食物不錯,服務亦佳。當我們向職員查問烏冬的份量等,均盡解答詳盡。此外,見到鄰枱客人不知要自己手寫食物,開口落單時職員亦有代為寫畫。並不是其他食客所說的差勁。而且亦有源源不絶的凍水供應。就算之前此餐廳真的不太理想,到了現在能夠有這種質素,也就是不斷改進的表現了。

烏冬:好吃,有咬口,彈牙,香甜。
冬菇天婦羅︰炸得香脆,冬菇亦夠鮮甜。

2009-10-17
2009-10-06 13 瀏覽
晚餐想揾 d 未試過既店,於是係無做功謂既情況下就去食 (早知先黎 OR 睇睇啦 )三個人,三個飯/烏冬加一個天婦羅~~換來的係永不回頭~1) 滑蛋吉列豬扒飯飯量多,但食得出唔係靚既珍珠米,只係比普通米好少少既貨色。豬扒有炸過,但已經被蛋整到個皮冧哂。蛋不滑,係厚厚實實的一堆蓋係飯上,總括,入得口,但唔值呢個價2) 牛肉飯跟烏冬 (熱)呢個係爸爸食既,我無食過,不過質素一樣普通,烏冬無咩特色。3) 牛肉烏冬四十幾蚊得一碗,份量只係大約超市一包烏冬咁多。烏冬一咬落去唔彈牙,亦唔夠滑,基本上去隔離 jusco 買包貴少少既入口冷藏日本烏冬都會比佢好。唯一可取是湯底夠濃,但又有點過咸,牛肉薄及入味,算是挽回少少分數,但整體依然食唔過。4) 蝦天婦羅雖然只需 $20 就有兩隻,不過質素完全不能接受。首先蝦的大細 ok,但粉漿超厚,炸得超硬,浸落湯都要成分鐘個皮先變軟﹗食既時候仲比個炸皮刮損個口 (唔係熱親,係硬生生的刮損~~),幾經辛苦咬開,炸皮的厚度足足係大半隻蝦,完全食唔到蝦既美味,只感受到好硬的炸皮不停 "銀" 到 d 牙肉,而蝦都唔算熱,唔知係咪翻炸再翻炸所以才做到外硬內唔熱的效果。服
三個人,三個飯/烏冬加一個天婦羅~~換來的係永不回頭~

1) 滑蛋吉列豬扒飯

2) 牛肉飯跟烏冬 (熱)
呢個係爸爸食既,我無食過,不過質素一樣普通,烏冬無咩特色。

3) 牛肉烏冬

4) 蝦天婦羅

服務一般,當日約 70% 滿都要叫先斟水及叫人落 order,主動性欠奉。
與其價錢貴又唔好味,倒不如行遠少少去 jusco 自己買個烏冬同日本魚蛋返屋企煮﹗
無下次﹗
2009-10-05
2009-09-30 15 瀏覽
行開黃埔, 想食d野先走.見到"讚岐"烏冬就去試下兩個人叫咗冷/熱烏冬各一, 味道都ok但下次食一定要熱烏冬, 感覺軟身d, 好食d另外, 叫咗d小食, 似關東煮的$7 一份魚餅, 值唔值就真係難講, 份量就真係細咗d (~3x5cm)最奇怪係溫泉旦, 凍食.....真係唔知點形容, 好似雪櫃拿出來, 等到室溫比你食....同食生旦有d似, 開出黎都仲係水, 未半凝固, 不過算啦, 溫泉旦煮的時間好難下次希望好d
行開黃埔, 想食d野先走.
見到"讚岐"烏冬就去試下

兩個人叫咗冷/熱烏冬各一, 味道都ok
但下次食一定要熱烏冬, 感覺軟身d, 好食d

另外, 叫咗d小食, 似關東煮的

同食生旦有d似, 開出黎都仲係水, 未半凝固,
不過算啦, 溫泉旦煮的時間好難

下次希望好d
2009-09-18
  • 熱烏冬
2009-09-23 13 瀏覽
入到坐低連水都唔倒杯,呢樣又真係差左少少,飲哂又唔會同你refill,叫佢落order就要你自己寫叫左個蟹同牛烏冬,蟹肉烏冬個樣好似碗仔翅,牛肉烏冬就幾油下,不過兩樣都幾好食,男仔一定要加烏冬先夠食,d烏冬係幾彈牙,湯都夠濃味小食叫左雞串同鴨胸,雞串比較短,鴨胸好好味,價錢以呢間野黎講貴左d裝修黎講都算幾靚Total兩個人食左$124,覺得都幾好,會再返返去食

裝修黎講都算幾靚
Total兩個人食左$124,覺得都幾好,會再返返去食
2009-09-23
慶祝紀念
平安夜
  • 鴨胸
2009-09-13 2 瀏覽
豪無特色, 烏冬質素同自己煮分別不.份量小,一份烏冬幾口就吃哂. 唔怪之得佢餐牌注明加十元 就會加大份量. 無服務, 最基本的茶水一杯都供應,點扮日式餐館呀?睇唔到呢間餐館何來生存空間!
豪無特色, 烏冬質素同自己煮分別不.

無服務, 最基本的茶水一杯都供應,點扮日式餐館呀?

睇唔到呢間餐館何來生存空間!

2009-09-11
2009-09-10 10 瀏覽
好難食未食過咁難食既烏冬間舖扮晒日本速食店但估唔到d野食係難食到咁我叫熱湯烏冬佢俾一碗用清水浸住既烏冬+一小碗汁俾我我想話日本係無咁既食法ga!!一係就用已隔水既烏冬點汁/湯食一係就係用已隔水既烏冬加一碗汁/湯倒落去撈黎食從來係用清水浸住烏冬上俾客人我仲叫左個餃子無味好勁~咁簡單既野食可以整得咁難食我差d忍唔住自己沖入廚房話不如我煮啦食左我四十幾蚊但好似食左陣風咁我希望呢間野可以盡快係黃埔消失
好難食
未食過咁難食既烏冬

間舖扮晒日本速食店
但估唔到d野食係難食到咁
我叫熱湯烏冬
佢俾一碗用清水浸住既烏冬+一小碗汁俾我
我想話日本係無咁既食法ga!!
一係就用已隔水既烏冬點汁/湯食
食左我四十幾蚊
但好似食左陣風咁
我希望呢間野可以盡快係黃埔消失
2009-09-06 19 瀏覽
早幾日去左呢間野食野, 2個人叫四樣野, 叫個姐姐比2杯水解下渴,點知個姐姐話無水供應, 想飲既就請叫餐牌既野飲啦, 真係比佢激死! 所以我死忍都唔會幫襯佢既飲品, 食完即刻去7仔買野飲都無咁嬲!食四樣野都佰幾蚊啦, 2杯水唔係好多錢啫,駛唔駛咁孤寒! 人地xx烏冬店都係咁既價錢, 人地仲比杯茶你飲, 飲晒仲有得加水呀!講番d野食, 個牛肉烏冬味都幾好, 不過就多油左d! 腐皮烏冬d腐皮都ok!個燒雞肉串就冧都死, 個炸豬扒好厚粉,仲有d硬!

講番d野食, 個牛肉烏冬味都幾好, 不過就多油左d!
腐皮烏冬d腐皮都ok!
個燒雞肉串就冧都死, 個炸豬扒好厚粉,仲有d硬!
2009-09-03
2009-08-23 13 瀏覽
近日有關此店的新聞,是冒稱日本同名之烏冬店的香港分店,正在鬧得熱烘烘.不過,我吃這個烏冬的時候,仍未收到這個消息.此間香之香,講明是來自讚歧,如果對日本菜有點點認識,讚歧最出名的是烏冬,原理同台灣新竹盛產米粉一樣.店內的烏冬,有熱食冷食,亦可放湯食.在三十多度的高溫下,吃一口冷烏冬才是正經事.價錢便宜,廿四塊錢有個大烏冬,伴以醬油吃.烏冬較粗身,口感都幾煙齦,但吃到中心位,有點點硬,這是未熟的效果.冷烏冬的醬油,在檯上有圖示,教人怎去吃冷烏冬.如果不懂去吃的人,一看便會明白.將天婦羅碎,荵粒等放在醬油內撈勻,再點烏冬吃,本來沒有味道的烏冬,掛上醬油之後或會吃得過,但這個醬油味道,實在很淡.幫不上忙.在外國唐人街一樣有香港名食店"分店",他們只是用個名,沒有說是甚麼海外分店來沾光.但這間香之香自稱是日本"香之香"的海外分店,用到別人的名氣來招徠,未免有點太過份了.這種風氣,實在不值得表揚.大家也是老翻,好景星際的三四仔,就得到眾AV迷表揚,但這個老翻香之香,則換來眾人臭罵.