餐廳: 香港地
資訊:

2019-06-04 1169 瀏覽
香港地 (金鐘)金鐘夏慤道16號遠東金融中心UG層A6-2舖~~~朋友在金鐘工作 說想吃常餐 叫小Q負責找一家有常餐的快餐店 上網看了看 就選了這家沒吃過的香港地(金鐘根本沒什麼快餐店選擇)選完之後 去到發現 小Q這次真的是下錯決定了 這家香港地午餐時間擠得水洩不通 超級多人 等了半個多小時終於進去了 然後環境超級吵 小Q幾乎要叫破喉嚨 朋友才聽到我說什麼 而這裡的常餐味道還可以 雞蛋炒得能嫩滑 豬扒大塊又夠腍 奶茶 奶味茶味均佳 整體不錯 但環境實在太差 下次約朋友還是不會再來這裡了 ~~~推薦度:🔥🔥🔥(5🔥最高)
香港地 (金鐘)
金鐘夏慤道16號遠東金融中心UG層A6-2舖
~~~
~~~
推薦度:🔥🔥🔥(5🔥最高)
2019-05-18 1148 瀏覽
自己一個人食lunch ,可講選擇多, 容易啲搵位,但要快又正, 今日想介紹呢一間好友香港道地嘅茶餐廳,茶餐廳我係好少食的,呢一間似係茶餐廳,但好整潔淨,亦加咗一啲Fusion ge 嘅感覺,有點西化。午餐時間好多人,好釆我一個人。見到呢個常餐好吸引。我揀咗一個比較西式嘅蕃茄牛肉通粉。首先嚟咗多士腸仔蛋最經典嘅組合。有驚喜,個蛋一啲都唔馬虎好滑好香蛋味。個意粉就同個頭有少少出入番茄湯係幾好味嘅但係牛肉就見得好少但係整體都好味。食物都上得好快所以我都趕得切回公司做嘢。
午餐時間好多人,好釆我一個人。
2056 瀏覽
見到呢個常餐好吸引。我揀咗一個比較西式嘅蕃茄牛肉通粉。

2019-05-13 682 瀏覽
星期六要加班,中午去附近的餐廳食午餐,速去速回。餐廳位於商場入面,環境可接受,座位稍為窄。雜扒炒飯餐配熱奶茶78元,不用加一服務費。賣相吸引,大碟豐富,有牛扒、豬肉、午餐肉、太陽蛋等等炒飯乾身很香微辣。奶茶濃郁。好飽。
星期六要加班,中午去附近的餐廳食午餐,速去速回。
餐廳位於商場入面,環境可接受,座位稍為窄。

雜扒炒飯餐配熱奶茶78元,不用加一服務費。
賣相吸引,大碟豐富,有牛扒、豬肉、午餐肉、太陽蛋等等
炒飯乾身很香微辣。
奶茶濃郁。
好飽。
2019-05-11
2019-04-25 644 瀏覽
新開張不久,貪新鮮,去光顧。餐廳位於商場入面,門口有職員遠距離大聲呼叫途人,問:「幾多位?」,做法低檔。餐廳内部環境擠迫,座位狹窄,枱面面積小,枱面已放了一籃餐具,但是欠叉,無叉用。港滿足常餐58元,沙嗲牛肉即食麵配日本農場炒蛋、香腸、火腿、牛奶厚多士。沙嗲有花生味,牛肉一般,香腸火腿正常,即食麵太淋,湯底清清地,厚多士外脆内軟。頭抽乾炒M5澳洲和牛炒河粉78元,賣相吸引,牛肉軟味道不俗,炒河粉多油是正常。熱奶茶濃滑。
新開張不久,貪新鮮,去光顧。
熱奶茶濃滑。
頭抽乾炒M5澳洲和牛炒河粉
常餐(部分)
常餐(部分)
2019-04-23
2019-04-02 987 瀏覽
相隔一周第二次点黑椒牛柳炒西兰花配饭,上周就真的是黑椒牛柳。今天这什么?牛肉片煮西兰花?还有好像拒绝过的牛肉混在其中。同一道菜还能乱做出第二种样子的吗?简直乱来…恶心人了。
简直乱来…恶心人了。

黑椒牛柳炒西兰花配饭
每逢星期六日小編不用返大學寫論文既時候,就會去金鐘做YOGA,呢個禮拜都唔例外,小編晨早就去做YOGA,由9點做到11:30跟住去左呢度食個BRUNCH,小編一向都係常餐DIE HARD FANS,見到佢地有個沙爹牛肉麵常餐有炒蛋多士配埋,當然不能錯過。 SERVER都快收落單,D野食好快黎到,個炒蛋堅有誠意,雖然唔係用日本蛋仍然好滑同埋重蛋味,多士系用甜麵包,好好味道,小編星期六食呢個常餐既時候忘記叫佢地走腸腿,星期日就記得提啦,費事浪費食物啦,雖然沙爹牛有牛肉,小編旨在食佢地既沙爹,直接忽略牛肉就OK啦,星期六食既沙爹牛肉麵(轉一丁)唔算濃厚,不過不失,但星期日再幫襯就發現個沙爹牛面(都係轉一丁)既真心正,極濃厚,星期六小編大約11 :45去到,而星期日呢就大約3:15,莫非下午水準好D?人流其實差不多,星期六日金鐘既人流都係比平日少好多。星期日呢個常餐真係不得了,絕對有4星(以五粒星為最高)!
沙爹牛肉麵
炒蛋堅正
題外話/補充資料: 唔知係咪小編走香腸火腿緣故,個炒蛋特別多,如果大家喜歡炒蛋,不妨下次走腸腿,健康D又可以食多D蛋
2019-03-10
沙爹牛肉麵
炒蛋堅正
  • 常餐
2019-01-17 1559 瀏覽
去左好耐都無幫襯嘅香港地食lunch 以前常叫嘅海南雞飯 因為唔錯今次再叫已經是兩回事 啲肉不是以前嘅白肉 份量也比以前差 這個不再話下叫左杯蛋白杏仁茶第一次係滾水溝蛋白侍應姐姐見到杯野咁清都好心幫我去換但換完變左生嘅蛋白我再叫侍應俾佢睇今次係男侍應佢嘅回應係:蛋白係咁仲話係正常 連換嘅意欲都無 仲好似想我繼續飲咁差成咁 以後都唔會再幫襯!真係好嬲!唔少同事話食完香港地肚屙 令我卻步無再幫襯事隔一段日子今次嘅體驗令我好肯定以後唔會再去!
去左好耐都無幫襯嘅香港地食lunch

我再叫侍應俾佢睇

今次係男侍應

佢嘅回應係:蛋白係咁

仲話係正常 連換嘅意欲都無 仲好似想我繼續飲咁

差成咁 以後都唔會再幫襯!

真係好嬲!

唔少同事話食完香港地肚屙

令我卻步無再幫襯

事隔一段日子

今次嘅體驗令我好肯定以後唔會再去!
2019-01-17
2019-01-16 1006 瀏覽
工作關係,記錄我喺金鐘呢段時間嘅午餐。蝦乾好香,肉餅肉質再實d就好喇。當唔知食乜嘅時候就會諗起燒味飯~最鐘意食黯然叉燒飯嘅時候篤破個太陽蛋,d蛋汁撈飯,個叉燒小小燶邊好食呢個咸魚剪肉餅我一試愛上!濃濃咸魚味 肉餡好充實有彈性!送飯一流常餐抵食,大大件厚肉豬扒
午餐
2019-01-06 858 瀏覽
太古廣場平價食飯的地方不太多今日在這區工作, 平時都是走去大家樂同事介紹 行遠少少, 金鐘廊那邊有間香港地, 食物真心好食按圖指引, 地方不算太大, 有落地玻璃出面係馬路, 面對時開放式廚房剛好有下午茶餐, 叫了一下福建炒飯,E… 竟然可以配即磨咖啡反比較輕型,男人食可能不夠, 獻不是太濃味,但不錯, 要在飯上面的材料也十分豐富吃一口,好味!咖啡也非常不錯, 喜茶餐廳的咖啡好很多埋單仲有驚喜,45元,正下次在太古工作有找到一個好地方食飯同事說叉燒也不錯,下次一定要試下
太古廣場平價食飯的地方不太多
今日在這區工作, 平時都是走去大家樂
同事介紹 行遠少少, 金鐘廊那邊有間香港地, 食物真心好食
吃一口,好味!
咖啡也非常不錯, 喜茶餐廳的咖啡好很多
埋單仲有驚喜,45元,正
下次在太古工作有找到一個好地方食飯
同事說叉燒也不錯,下次一定要試下
2019-01-06
2018-12-27 540 瀏覽
上手東南亞餐廳執佐,轉為美心經營。本身都無乜期望,都係返工午餐心態去試。咖哩豬扒飯送野飲,兩塊豬扒相當巨型,飯就正常。咖哩少辣唔算濃味,但啲汁就比得好少,想撈下飯都唔得。
2018-12-27
5 分鐘 (堂食)
午餐
Came here a few times already. First time I tried the five treasure rice. The roast pork, duck and chicken were all very good and portions were generous as well. Another time I tried the assorted fish balls noodle soup. It’s good but not great. This time I came after 2pm to try the pan fried noodles with beef in black bean sauce. It was great HK local flavor .... noodles extra crispy and not oily. Will come back again and again to try other dishes. They all look good on the menu !!And I like the

And I like their no straw policy !!
2018-11-13 564 瀏覽
近年食物價格不斷上升,吃一個茶餐廳早餐除非吃包點,$20樓下已找不到。香港地向來定位稍為高檔,早餐$30-$40左右,選擇多,座位舒適,不失為好選擇。平日金鐘香港地唔易搵位,今天稍為早出門,7時許到達,客人不多,座下便點了麥片餐,包括兩份煎蛋白、多士和熱齋啡。蛋白夠熱、油份不多,是平日水準。麥片加了黎麥,營養提升,口感豐富。多士有點硬,不夠新鮮,扣分。齋啡穩陣,夠香濃。重視食物成品的溫度和質素,顯示服務態度和誠意。除了多士不夠新鮮柔軟,其他很好。希望餐廳留意改善,好留住客人。

2018-11-13
$36 (早餐)
  • 早餐
2018-11-01 517 瀏覽
叫極站在旁邊的waiter都唔應,想叫佢落單又落唔到,仲要回返一個唔友善的様子,其實,咁唔願意做,就唔好做,服務性行業唔多啱佢,我係旁邊大叫了他四至五聲「唔該」都可以聽唔到,仲要好唔願意地落單,呢間野,咁唔休做,唔會再來。食物質素越來越差,仲要收咁貴
呢間野,咁唔休做,唔會再來。食物質素越來越差,仲要收咁貴
2018-10-27 545 瀏覽
繼翠X上市、最低工資實施、物價騰飛後,茶餐廳已經唔再係平價既象徵,一個下午茶餐,閒閒地收你$42、一碗牛腩麵唔包飲品,可以收你$49...應運而生,一啲高檔茶餐廳興起,裝修乾淨企理、售賣一般茶餐廳食物外,仲會整色整水攪多幾款食物,混淆視聽,令你覺得佢收貴少少係正確的,因為佢唔係一般茶餐廳Ok, 講咗咁耐,我都無耐講句:我係心甘情願中伏既,因為現今香港地,要食平靚正既野,談何容易?更何況我人在金鐘?還好,個窩蛋炆飯唔難食的,而個抹茶沙冰整色整水得黎都有啲水準

窩蛋三蝦香菇炆飯
抹茶沙冰奶

2018-10-27
抹茶沙冰奶
2018-10-21 420 瀏覽
小妹在金鐘返工, 眾所周知呢個地方揾食真係好難, 茶記都揾唔到一間,終於望到香港地呢間茶餐廳的出現,我今次叫左個餐, 有沙爹牛肉麵, 午餐肉炒蛋同熱奶茶,d 野食好快就到,沙爹牛肉麵有微量的花生粒, 好惹味香港地的奶茶超正,茶味好濃蛋無炒得太老, ok lalunch分秒必爭, 香港地人手足夠一舉手就有回應, 其實, 5x 蚊食沙爹牛肉麵有d 奢侈, 但位於金鐘租比其他地方貴, 所以都接受到啦另外,香港地外賣可以用app order 先我下次試下先
終於望到香港地呢間茶餐廳的出現
我今次叫左個餐, 有沙爹牛肉麵, 午餐肉炒蛋同熱奶茶,
d 野食好快就到,
沙爹牛肉麵有微量的花生粒, 好惹味

香港地的奶茶超正,茶味好濃
蛋無炒得太老, ok la
lunch分秒必爭, 香港地人手足夠
一舉手就有回應,
另外,香港地外賣可以用app order 先
我下次試下先
沙爹牛肉麵, 午餐肉炒蛋,熱奶茶