2024-11-19 0 瀏覽
質素不過不失的車仔麵,今次叫咗滷水雞翼,滷水豬大腸同埋超淋牛筋(咖喱汁+中辣)~滷水雞翼有兩隻,滷水入味但肉質偏嚡,而且要浸湯先熱滷水豬大腸都有幾舊,滷水入味,口感係我鍾意嘅微彈👍🏻牛筋都係非常入味,而且炆到淋淋地又煙煙韌韌,不過就有一兩舊特別鹹,都係要浸湯先夠熱總結:咁啱順路想食車仔麵先會食🤣
滷水雞翼有兩隻,滷水入味但肉質偏嚡,而且要浸湯先熱
滷水豬大腸都有幾舊,滷水入味,口感係我鍾意嘅微彈👍🏻

總結:咁啱順路想食車仔麵先會食🤣
雞翼豬大腸拼牛筋河粉,配咖喱汁加中辣
2024-09-24 120 瀏覽
四餸一麵連嘢飲竟然要$70,記得好耐以前過嚟食都仲好有質素,今次真係忍唔住要寫個食評去呼籲大家唔好再去。價錢貴已經不在話下,味道除咗鹹之外係乜都冇。湯底叫個中辣可以一啲辣味都冇,真係想知小辣同微辣會係點。啲餸嘅份量又少,每樣都係幾舊,仲要係超細件。比完錢都唔知自己食咗啲咩。然後舊豬紅竟然係硬既,所謂嘅五香牛腩一啲都唔淋,魷魚得嗰兩三舊,成碗嘢得個蘿蔔叫做好啲。呼籲大家以後絕對唔好去幫襯,無謂嘥錢食啲垃圾落肚。
2024-08-16 329 瀏覽
Lunch冇咩胃口食野, 諗住拮幾串野食, 37蚊只能夠買到呢碗野食, 小得可憐如果只係買魚蛋10蚊5粒都冇咁嬲, 如圖所示牛百業已經縮到冇得再縮了, 姐姐幫我打包果陣我都呆左難怪依家飲食業會咁差啦, 咁樣好難令人想回頭幫襯

難怪依家飲食業會咁差啦, 咁樣好難令人想回頭幫襯
2024-08-16
2 分鐘 (外賣自取)
2024-07-21 468 瀏覽
As a loyal customer since my university days, I can say with certainty that this classic cart noodle stall has been a constant in my life for years. And for good reason - their spicy sauce is the absolute soul of the entire dish, elevating every ingredient it touches.My personal go-to order consists of the chicken wings, pork intestines, and pork skin, all swimming in that beloved spicy broth. The flavors are simply out of this world - the rich, savory notes of the proteins perfectly complemente

My personal go-to order consists of the chicken wings, pork intestines, and pork skin, all swimming in that beloved spicy broth. The flavors are simply out of this world - the rich, savory notes of the proteins perfectly complemented by the fiery kick of the sauce. Some also recommend trying the pig's blood, which adds an extra layer of depth.

But the real showstopper has to be the spicy fishballs. These little flavor bombs pack an incredible punch, with a spice level that'll have you reaching for a cold drink in between bites. It's not for the faint of heart, but for true spice enthusiasts, it's an absolute delight.

What I love most about this cart noodle stall is the sense of tradition and authenticity that permeates every aspect of the experience. The no-frills, old-school setup feels like stepping back in time, and the flavors are timeless. This is the kind of place that harks back to the golden age of Hong Kong street food.

If you're a fan of bold, spice-forward flavors and don't mind getting a little messy, this cart noodle stall is an absolute must-try. It's been a favorite of mine for years, and I have no doubt it will continue to be a Hong Kong institution for many more to come.
2024-06-29
5 分鐘 (堂食)
2023-10-06 1071 瀏覽
利申:我由三十尾幫襯到依家五十今日星期五晚冇節目,打算食個面懷舊下....點知去到6:15...5張枱坐左6,7人,仲以為早所以小客...落單食物好快到...食物味道ok和以前差不多,餸的份量小但可以接受....但跟住視覺衝擊來了....好多好多烏蠅!有停留在客人背後,有停在你夾面食的手臂上,有停在你枱面上order紙本上望住你!一直食一路望住d烏蠅,開始由不安跟住有d反胃....越食越唔舒服,草草落肚就急走俾錢時同收銀講好多烏蠅,佢答:係咩?哦,原來係弱視...得罪晒係openrice見到上一個comment都係話多烏蠅....原來唔係新野...係「死性不改」!冇下次了...又一次証實:「回憶美好,現實殘酷」
利申:我由三十尾幫襯到依家五十

今日星期五晚冇節目,打算食個面懷舊下....點知

好多好多烏蠅!

有停留在客人背後,
有停在你夾面食的手臂上,
有停在你枱面上order紙本上望住你!

冇下次了...又一次証實:「回憶美好,現實殘酷」

2023-07-04 1128 瀏覽
差到不得了, 烏蠅又多,一張枱要坐6-7人,仲要我孭住袋食,唔係我見到冇位都入去食,我坐張枱本身5個,有個食完變4個,之後有3個人嚟叫我逼去坐6個人個張枱,ok外賣拎走。我知寸金尺土,但都比個客人食得舒服少少呀
2023-05-05 1062 瀏覽
喺登龍街成日都見到入邊坐滿,以為佢仲係叫新記,但係OpenRice上面話已經改咗名香辣車仔麵 🍜 今次試吓買外賣 🥢 除咗車仔麵,仲有得買一串串小食 🍢 但選擇唔多 主要都係車仔麵嘅餸🍢 小食▫🦑 魷魚- 唔會過韌 但冇芥辣甜醬就好似爭咁啲嘢咁 ▫ 🟡 咖喱魚蛋 - 魚蛋彈牙 咖喱醬唔係好濃郁 主要靠個辣汁 但係辣汁真係超辣 🔥🍜 車仔麵 - 油麵 滷水汁 中辣外賣冇分湯油麵都冇淋到 但係麵份量比較少滷水汁湯底好惹味 帶點蒜香 ▫ 🐖 秘製豬腩肉 - 肥而不膩 但有少少失望 因為佢話秘製以為會有特別醃料或者燒過▫🐄 五香牛腩 - 幾入味 都算幾淋▫️🐄 五香牛肚 - 雖然唔係金錢肚,但係淋而爽 幾入味📍銅鑼灣登龍街49號地下B舖

🍢 小食
▫🦑 魷魚- 唔會過韌 但冇芥辣甜醬就好似爭咁啲嘢咁

🍜 車仔麵 - 油麵 滷水汁 中辣
外賣冇分湯油麵都冇淋到 但係麵份量比較少
滷水汁湯底好惹味 帶點蒜香
▫🐄 五香牛腩 - 幾入味 都算幾淋
▫️🐄 五香牛肚 - 雖然唔係金錢肚,但係淋而爽 幾入味

📍銅鑼灣登龍街49號地下B舖
外賣自取
2023-04-30 749 瀏覽
幫襯咗好多年,睇住個店名從「新記」轉為「香辣車仔麵」,多年黎一直係忠實fans⋯⋯但係第一次寫食評真係因為近年黎服務質素下降太多,老闆娘以前仲會有笑容,呢排同埋其他阿姐全部都黑口黑面,嗌人或者問攞紙巾之類都不問不理。對本地人都係gum⋯對遊客呢?講番嘢食,秘制辣醬十年黎都冇變過,一樣咁正,各種配料都依然好好食。可惜個服務態度真係令人覺得食餐飯都要睇人面色⋯⋯唔知可唔可以翻翻去好多年前令人感覺親切嘅新記

對本地人都係gum⋯對遊客呢?

2022-11-20 1084 瀏覽
香港車仔麵五花八門,但係講到最好食最方便就一定係新記特辣車仔麵。係四通八達嘅銅鑼灣有兩間分店,一間登龍街口,另一間就係謝斐道,兩間都係keep住客似雲來嘅,不過好彩嘅就係食車仔麵唔係食打卡餐廳,大家都係講求快靚正平,正常就算多人都唔會等好耐,不過前題就一定唔好介意要撘枱。車仔麵黎講最重要就係個湯底,依到最建議就係佢個牛腩汁,超級濃郁,而且辣汁亦都係必定要加!除咗大中小辣有得揀之外,如果好唔食得辣或者自問辣王嘅你都可以係點餐紙到寫小小辣/勁辣。到選項方便,大部份餸我都已經食過曬!必定要叫嘅就係老闆話係佢地自家製嘅辣豬紅同豬豚肉!我自己本身都係豬紅愛好者,但係依到豬紅嘅入味程度可以話非試不可,豬豚肉都係水準之作。其他配菜就保持住不過不失。特別推薦就係佢地嘅辣魚蛋都係食過翻尋味之選。完全滿足我依個重口味食家。之後加10蚊有玻璃樽裝汽水,食到辣嘅時候爽一下。有種係天堂食車仔麵嘅感覺

辣牛腩汁魚蛋豬紅米線
  • 辣汁
  • 秘製豬腩肉
  • 辣豬紅
2021-12-02 1373 瀏覽
終於都放假啦,返咗咁多日工,終於都可以比一日自己好好咁休息一下!梗係要出去銅鑼灣行吓街,搵嘢食啦!難得出到銅鑼灣,朋友竟然介紹我去食車仔麵,本身覺得麻麻地,但係佢講到話好好食咁!所以就走咗入去試吓呢間香辣車仔麵!!果然係非常好嘅介紹,我哋都好高嘅評價!呢度嘅豬皮好好食,呢個咖喱豬皮非常入味,係好香濃嘅咖喱味道,而且加埋呢個豬皮非常爽口彈牙!一啲都唔會鬆軟嘅感覺!係好食嘅豬皮!而且我都好鍾意呢度嘅八爪魚,呢個八爪魚都係好爽口!而且湯底嘅味道完全入晒八爪魚入面,所以令到成個八爪魚都好好食!

果然係非常好嘅介紹,我哋都好高嘅評價!

2021-11-26 692 瀏覽
今次已經係第二次嚟到呢間餐廳啦,之前食過一次好掛住呢一度嘅辣汁,所以一有時間都過咗嚟呢度食嘢!今次都係一樣,叫咗一份炸魚皮,呢個秘製辣汁加埋炸魚皮一齊食真係好爽!超級鬆脆嘅魚皮,而且呢個魚皮係好香嘅魚皮味道!另外就係呢一碗油麵!配合埋滷水雞翼尖同埋雞翼,仲有咖喱魚蛋,全部都係我好鍾意食嘅餸!而且呢一間餐廳嘅咖喱汁好好食!強烈建議大家要試吓!因為呢度嘅咖喱汁唔係一般日式嘅咖喱,唔會好強烈嘅椰汁味道,反而係比較辣少少係有香港嘅風味!😋😆整體來講,呢間餐廳嘅性價比好高,貼地嘅價錢,而且食到一個高質素嘅車仔麵,就嚟變咗做我自己嘅飯堂啦哈哈哈🤣🤣

2021-11-26 514 瀏覽
今日喺公司冇嘢做,上咗OpenRice喺度周圍搵吓有啲乜嘢好嘢食,搵吓搵吓見到呢一間鄉下車仔麵,見到好多好平,而且望落去價錢都唔貴!所以今日食lunch嘅時候就走咗去試吓✌🏻自己一般都好少會食車仔麵,因為驚會好污糟,但係呢度一啲都唔會!無論餐廳環境定係枱櫈都非常乾淨!而且呢度嘅食物望落去都好開胃👍🏻所以都會放心!車仔麵來講,我好鍾意呢度嘅滷水雞翼🤩本身都已經係一個雞翼控,而且呢個滷水汁好好食,超級入味!另外仲叫咗一份無骨鳳爪做小食,呢個無骨鳳爪雖然我自己比較少同車仔麵一齊食,但係非常入味,而且好強烈泰式嘅味道,無論酸,辣嘅味道都調校得啱啱好!

2021-11-24 459 瀏覽
<<香辣車仔麵>>呢一間喺銅鑼灣嘅香辣車仔麵之前一直都成日經過!但係都冇試過,今日終於都有機會可以食得到啦!餐廳嘅環境裝修比較簡單,係有好地道嘅風格!而且喺出面就會見得到有唔同嘅車仔麵餸菜擺咗喺度,望得到好乾淨企理!所以食落都好放心❤️❤️叫咗一碗瀨粉,呢個粉好好食,平時食車仔麵都好少可以有瀨粉食到!而且叫咗我鍾意食嘅咖喱豬皮同埋八爪魚!呢個八爪魚好香,而且好爽口彈牙!另外唔少得嘅就梗係叫一份菜啦,呢度嘅通菜都好好食!好新鮮,而且加埋呢個湯底同埋醬汁嘅味道,雖然好邪惡,但係我鍾意😍😍😍

<<香辣車仔麵>>

2021-11-23 300 瀏覽
今日食咗一餐好豐富嘅車仔麵,除咗呢間餐廳嘅食物味道好好之外,賣相亦都唔差!而且呢間餐廳嘅車仔麵最大嘅特色係呢度嘅秘製辣汁!可以話係我食過最好食嘅秘製辣汁🤤🤤💖依家喺銅鑼灣嘅香辣車仔麵係好傳統地道嘅港式車仔麵,但係勝在湯底同埋醬汁好正!而且食物亦都好好叫咗一份無骨鳳爪,鳳爪好入味,充滿泰式嘅風格!至於呢一份咖喱豬皮八爪魚嘅豬皮好好食!豬皮爽口而且入味!另外就係咖喱魚蛋滷水雞翼尖,本身都好鍾意食咖喱魚蛋,點知呢個咖喱魚蛋加埋呢度嘅辣汁,辣得來又有咖喱嘅味道!真係食上癮!鍾意食辣嘅咖喱魚蛋嘅一定要試吓!

叫咗一份無骨鳳爪,鳳爪好入味,充滿泰式嘅風格!

至於呢一份咖喱豬皮八爪魚嘅豬皮好好食!豬皮爽口而且入味!

2021-11-23 171 瀏覽
仲記得好細個嘅時候成日都會食車仔麵,覺得好抵食同埋好有香港嘅風味!大個咗之後有時候我都會周圍搵吓車仔麵,懷念下以前細個嘅生活🤣🤣今次就去咗呢一間喺銅鑼灣登龍街嘅香辣車仔麵,本身歡喜嚟到呢間餐廳!果然係有美食嘅😆😆首先叫咗一份炸魚皮,呢個炸魚皮好香,而且非常爽脆!仲要食得到有好香嘅魚皮味道!另外叫咗一份牛肚冬菇嘅車仔麵,冬菇滲入晒湯底嘅味道所以好甜!而且份牛肚都好好食,好爽好彈牙!👍🏻整體來講係好高質嘅車仔麵,十分之推介!

整體來講係好高質嘅車仔麵,十分之推介!