2023-02-06 71 瀏覽
厚切豬扒喇沙摻摻濃郁嘅喇沙湯底,油麵及米粉吸晒湯底味道,再配埋厚切豬扒,口感豐富及多元化😊五香卷(3件)入邊係豬肉,出邊用腐皮包裹,再經過油炸,外皮香脆,如果點一啲泰式辣醬更惹味細肉骨茶多總藥材配上香料嘅湯底,排骨及配料索晒湯味,如果排骨再腍啲會更好食😋香茅酸辣蝦開胃之選,蝦味鮮甜,配埋酸辣汁,係份量迷你一啲🤣🤣🤣斑蘭珈央多士烘底多士加斑蘭珈央醬,再配埋厚厚牛油,好邪惡,但好美味古仔路芒果冰酸甜酸甜,好開胃👍🏻
厚切豬扒喇沙摻摻

五香卷(3件)

細肉骨茶

香茅酸辣蝦
開胃之選,蝦味鮮甜,配埋酸辣汁,係份量迷你一啲🤣🤣🤣

斑蘭珈央多士
烘底多士加斑蘭珈央醬,再配埋厚厚牛油,好邪惡,但好美味

古仔路芒果冰
酸甜酸甜,好開胃👍🏻
2023-02-01 48 瀏覽
這間餐廳位於「順福糧倉」位置非常方便 食完可以順便去街市 買餸😚室內環境舒適 還有室外用餐地區👍下午茶兩點鐘開始 款式多可配搭小食#招牌蝦麵 🦐🍜 $62.00湯底清爽有淡淡蝦味👌有蝦 豬頸肉 五香卷 櫻花蝦 面底有兩種 一次過食齊油麵同米粉😋#馬六無骨海南雞飯🐔🍚 $62.00🐔外皮色澤鮮黃 肉質嫩滑香濃👍配上三種醬料 加埋軟硬適中嘅香料飯食😋加配香口小食#檳城五香卷 $22.00#娘惹酥炸雲吞 $18.00差唔多食完主食 再叫熱飲品+甜品#馬來西亞手工奶茶~ 好香滑 茶味又幾正#馬來桔仔紅茶~ 好飲過檸檬茶🤭#班蘭咖央多士酥脆嘅外皮 邪惡嘅鮮牛油😈加埋甜蜜咖央醬 食到唔停口🥰
這間餐廳位於「順福糧倉」
位置非常方便 食完可以順便去街市 買餸😚

#班蘭咖央多士

酥脆嘅外皮 邪惡嘅鮮牛油😈
加埋甜蜜咖央醬 食到唔停口🥰

2023-01-31
▪️𝑳𝒂𝒌𝒔𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑵𝒚𝒐𝒏𝒚𝒂 𝑻𝒆𝒂-𝒔𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒔𝒕 $53娘 惹 茶 燻 鴨 喇 沙 摻 摻.The smoked duck breast was just those you can found from the market, not having the fragrant of tea. The curry laksa was quite plain in the look but luckily the soup had rich curry and coconut milk flavour. ---▪️𝑲𝒂𝒚𝒂 𝑴𝒊𝒍𝒌-𝑳𝒐 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $42咖 吔 奶 祿.There were layers of butter and Milo sauce in between of the toasts, and then showered with Milo powder. It's quite evil to have the melt butter together with the sweetness from Milo, however, I w
娘 惹 茶 燻 鴨 喇 沙 摻 摻
▪️𝑲𝒂𝒚𝒂 𝑴𝒊𝒍𝒌-𝑳𝒐 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $42
咖 吔 奶 祿
There were layers of butter and Milo sauce in between of the toasts, and then showered with Milo powder. It's quite evil to have the melt butter together with the sweetness from Milo, however, I was quite disappointed that I couldn't found any Kaya flavor from this at the same time.
▪️𝑴𝒊𝒍𝒐 𝑮𝒐𝒅𝒛𝒊𝒍𝒍𝒂 +$8
美 祿 哥 斯 拉
Simple Milo drink topped with Milo Cereal Balls.
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✖️
𝑲𝒂𝒚𝒂 𝑴𝒊𝒍𝒌-𝑳𝒐 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
𝑴𝒊𝒍𝒐 𝑮𝒐𝒅𝒛𝒊𝒍𝒍𝒂
下午茶
𝑴𝒊𝒍𝒐 𝑮𝒐𝒅𝒛𝒊𝒍𝒍𝒂
2023-01-12 606 瀏覽
今日同隊友去咗朗屏工作,成日都話元朗好多野食,但元朗咁大好食都分到散晒!我哋個客就話順福重新裝修左,好似食街咁,可以去睇下!果然好介紹🤣🥰岀面仲有位俾我哋放🧳食物斑斕冰、芒果冰超級推介斑斕冰!超好飲!好似食緊香芋雪糕咁芒果冰都唔錯,唔太甜,又唔會太冰!正香茅豬扒喇沙摻摻超好食嘅豬扒!仲勁香香茅味🥰碗麵都好大碗😅女仔食都好飽下…佢個辣都好夠咸蛋黃炸魚皮超多咸蛋黃醬!不過炸魚皮真係要趁熱食!凍咗冇咁脆🥺參峇醬烤雞髀乾拌油麵 配 紫菜湯個雞髀都好大隻下…加上啲魚干仔都好脆脆!碗紫菜湯堅有用🤣用黎解辣🤣因為碗麵都真係有後勁,that’s why冬天要嗌冰飲蛋黃咖吔薄餅炸彈呢個笑料🤣話說我哋係看圖識字..見到Menu有個醬,所以就嗌啦。一上枱,我十萬個問號🫠然後問職員👩‍💼,佢話:因為時間關係,廚房已經幫你地擦咗架啦。咁又係…如果啲醬另上太多,食唔晒又係浪費橙紅茶其他呢到成條街都好多人排隊等位呀!好多有GULU睇到排隊情況,排幾間都唔驚自己會miss今日我哋都唔算排得耐,大約5分鐘左右都有位另外仲有學生優惠!11點半至2點
今日同隊友去咗朗屏工作,成日都話元朗好多野食,但元朗咁大
果然好介紹🤣🥰岀面仲有位俾我哋放🧳

食物

斑斕冰、芒果冰
超級推介斑斕冰!超好飲!好似食緊香芋雪糕咁

芒果冰都唔錯,唔太甜,又唔會太冰!正

香茅豬扒喇沙摻摻

咸蛋黃炸魚皮
超多咸蛋黃醬!不過炸魚皮真係要趁熱食!凍咗冇咁脆🥺

參峇醬烤雞髀乾拌油麵 配 紫菜湯
個雞髀都好大隻下…加上啲魚干仔都好脆脆!

蛋黃咖吔薄餅炸彈
呢個笑料🤣話說我哋係看圖識字..

咁又係…如果啲醬另上太多,食唔晒又係浪費

橙紅茶

其他

今日我哋都唔算排得耐,大約5分鐘左右都有位

另外仲有學生優惠!11點半至2點
2023-01-12
5 分鐘 (堂食)
  • 斑斕冰
2023-01-05 76 瀏覽
以前嘅好順福裝修後變咗做順福糧倉,開咗幾間食店,這間馬來西亞餐廳係粉嶺分店食過午餐,覺得唔錯,今日見有下午茶去到6點,而且價錢好吸引。斑斕咖央多士,麵包夠香脆,中間夾住牛油同咖央醬,鹹中帶甜,好味。肉骨茶湯米味道偏淡,藥材味唔會太濃,豆卜吸滿湯汁,雖然係下午茶,分量一樣咁足。海南雞飯都幾大份,雞肉嫩滑有肉汁,油飯唔太油,軟硬度適中。五香卷炸到好香脆,裡面有豬肉碎同香料,幾野味。香茅橙茶好清新,白咖啡夠濃滑。

海南雞飯都幾大份,雞肉嫩滑有肉汁,油飯唔太油,軟硬度適中。

五香卷炸到好香脆,裡面有豬肉碎同香料,幾野味。

香茅橙茶好清新,白咖啡夠濃滑。

2022-12-19 566 瀏覽
馬六的分店都光顧了好幾次了,原來元朗也開了一間,跟朋友這天就過去吃下午茶吧一如既往的人多,下午茶還要等位的啊菜單選擇很多,馬來西亞,泰國,新加坡總有1款適合呢蛋黃咖吔薄餅炸彈淋上香甜鍊奶的蛋黃薄餅,配上咖吔,入口煙煙韌韌的,很美味咖吔奶祿咖吔醬及牛油多士,再灑上一層美祿粉在面,大口吃著時,幾款不同滋味同時享有呢,太好吃了魚仔醬櫻花蝦蘿蔔糕蘿蔔糕口感結實,大大粒的疊成山般上枱,色澤深,味道不錯啊巴東牛肉牛角包牛角包非常鬆脆,中間夾著巴東牛肉,帶點點辣,這天口吃剛好,暖身啊馬來手工拉茶不可錯過的拉茶,每次來也點,欣賞茶味夠濃,也可調節甜味桔仔話梅水朋友說味道酸甜,很開胃口,冬天喝著熱飲太適合了美祿哥斯拉這款只有冷飲,因為滿滿的美祿波波在冰上,大大的一杯,美祿味道濃郁,還可吃上脆脆的波波呢小插曲:不慎打翻了喝了幾口的美祿,店員幫忙清潔外,還立即再俸上一杯新的,真的太貼心了

一如既往的人多,下午茶還要等位的啊

菜單選擇很多,馬來西亞,泰國,新加坡總有1款適合呢

蛋黃咖吔薄餅炸彈

淋上香甜鍊奶的蛋黃薄餅,配上咖吔,入口煙煙韌韌的,很美味

咖吔奶祿

魚仔醬櫻花蝦蘿蔔糕

蘿蔔糕口感結實,大大粒的疊成山般上枱,色澤深,味道不錯啊

巴東牛肉牛角包

馬來手工拉茶
不可錯過的拉茶,每次來也點,欣賞茶味夠濃,也可調節甜味

桔仔話梅水
朋友說味道酸甜,很開胃口,冬天喝著熱飲太適合了

美祿哥斯拉

2022-12-16
下午茶
2022-12-19 80 瀏覽
曾試過灣仔店幾好食,期待元朗店新開張。帶家人同往,打算滿懷歡喜幫襯,但店長態度惡劣,明明人流不多,但問多幾句就嗨聲嗨氣,滿臉嫌棄。受氣,不幫襯了。不會再有下次。
2022-12-16 88 瀏覽
天氣凍凍地,就想食碗溫笠笠嘅麵,於是試吓依間喺新商場新開業嘅馬拉菜。 肉骨茶米粉($52)味道唔錯,肉質好淋,但唔好要求佢好有藥材味。送熱飲:桂圓紅棗茶料好多,夠沖一壺,有紅棗味
肉骨茶米粉

肉骨茶米粉($52)
味道唔錯,肉質好淋,但唔好要求佢好有藥材味。

桂圓紅棗茶

送熱飲:桂圓紅棗茶
料好多,夠沖一壺,有紅棗味
2022-12-16 66 瀏覽
屋企附近好順福商場翻新後,進駐左唔少新餐廳,今日專登去試下,揀咗呢間食新加坡菜的馬六餐廳。睇餐牌都幾多選擇,兩個人都唔太餓,諗住share 食,於是就叫咗碗招牌蝦麵;另外叫啲小食:斑蘭咖央多士、蟹肉酥盒、蘿蔔餅;飲品叫咗杯古仔路芒果冰、凍香茅橙茶1. 招牌蝦麵🦐🍜:一試就知無落味精,湯底鮮甜好味,麵底係油麵加米粉兩種,一次有兩種口感,麵質軟硬適中,蝦彈牙、豆卜入味、豆角清甜爽口2. 斑蘭咖央多士:麵包🍞烤得夠香脆😋中間夾住牛油加埋斑蘭醬,牛油🧈微微咸加埋甜甜嘅斑蘭醬,咸甜適中又夾,食完會想再食多嚿3. 蟹肉酥盒:面放咗滿滿蟹籽,好正!蟹籽、蟹肉🦀、木耳、酥皮加埋一齊咬落口感豐富,好食!4. 蘿蔔餅:炸得香脆不油膩,睇落料多食落香口好食飲品:1. 古仔路芒果冰:天氣凍再飲冰凍飲品係別有一番滋味,甜度適中2. 凍香茅橙茶:好有清新爽甜感,飲落覺得好舒服😌整體嚟講食物質素唔錯,份量亦啱啱好,餐廳環境舒適,職員都好有善又有耐性👍🏻👍🏻

4. 蘿蔔餅:炸得香脆不油膩,睇落料多食落香口好食

飲品:
2. 凍香茅橙茶:好有清新爽甜感,飲落覺得好舒服😌

2022-12-15 50 瀏覽
成日都會喺呢度附近買野 一路都有留意到呢個商場翻新緊今日見到呢間馬六餐廳已經裝修好,餐牌都幾吸引就決定同朋友嚟試下呢度有個套餐既有海南雞又有喇沙,可以滿足到我兩樣都想試嘅人,唔洗心大心細。朋友呢排就想食清清地所以就揀咗呢個豬頸肉雞絲清湯米線。我哋再點咗個小食五香卷。五香卷:炸得非常香脆,入面係一絲絲嘅肉夾雜配料,外面用腐皮包起嚟,好似充滿餡料嘅春卷咁,好味。海南雞同喇沙:一個餐2種味道,海南雞份量十足,雞皮夠q彈,肉都好滑嫩亦都充滿雞味,仲有有肉汁,正!油飯又唔會太油,讚!喇沙湯底香濃,粉麵吸收湯汁非常入味,仲有豆卜同蛋,呢個套餐cp值太高,一個人食十分飽肚。至於朋友個清湯米線都好足料,豬頸肉醃左唔會太咸,雞肉都唔少,而且就算係清湯個味道都幾清甜同香,唔錯!再飲埋杯橙茶,唔用檸檬片,用橙,都幾清新同香!店鋪環境舒適,員工好服務,要讚下

我哋再點咗個小食五香卷。

海南雞同喇沙:

再飲埋杯橙茶,唔用檸檬片,用橙,都幾清新同香!

店鋪環境舒適,員工好服務,要讚下
2022-12-05 75 瀏覽
元朗終於開「馬六」喇🎉🎉🎉食過幾間分店,食物質素都keep到好一致,依家大西北都有分店真係好😋👉🏻厚切豬扒喇沙米粉超~大~碗,下午茶都咁大碗真係估佢唔到。豬扒有一大塊,碎上好方便食,第一啖就食豬扒,醃得好入味,食到香茅味。米粉滑溜,湯底濃郁,呢到嘅喇沙真係好好食。👉🏻海南雞飯轉雞髀有得加$10轉雞髀🍗雞肉滑溜,雞皮都唔會好肥,仲有碗紫菜湯跟👍🏻👉🏻咖吔多士每次必食😌牛油同咖吔醬都落得啱啱好,食完想再食。👉🏻蘿蔔酥餅

👉🏻厚切豬扒喇沙米粉

👉🏻海南雞飯轉雞髀

👉🏻咖吔多士
每次必食😌牛油同咖吔醬都落得啱啱好,食完想再食。
👉🏻蘿蔔酥餅
2022-12-03 84 瀏覽
公司附近終於有馬拉嘢食新開張之後,每日都有好多人排隊。今日終於有時間可以同同事去食,lunchtime 時間勁多人,12:10之後就要排勁長龍至少要等20分鐘。馬六同Kaya店鋪風格,裝修,menu幾乎一樣。 喺Kaya最中意就係食老街咖哩麵,所以今日都order左一碗對比下。 雞絲雞肉串老街咖哩麫+ $18 炸雲吞(3件)咖哩湯底好正海南雞絲又嫩又滑,好好食但係雞肉串又凍又霉,湯上面嘅炸雲吞都係凍嘅 可能係因為lunchtime會有好多人,所以廚房炸定好多,整定好多雞肉串。我碗咖哩麫轉左摻摻(咖哩湯底同Kaya幾乎一模一樣,但好似Kaya嗰湯底熱啲香啲)好少地方有炸雲吞,碟炸雲吞未到之前好期待,嚟到之後好失望一睇啲顏色就知道係老油,又細隻,又有油溢味,難食以後唔會再嗌。不過不失,但我同事食淨三份一碗拉茶咖啡食到一半,突然間有個侍應安排兩個唔識嘅男人搭枱,仲要坐卡位四人枱嘅同一邊原本兩個男人都有嘈,但係個侍應話唔搭枱,至少等多四個字...之後有兩個女人搭枱,搞到好似相睇咁...跟住兩個男人起身走人
公司附近終於有馬拉嘢食

至少要等20分鐘。

雞絲雞肉串老街咖哩麫
+ $18 炸雲吞(3件)

咖哩湯底好正
海南雞絲又嫩又滑,好好食
但係雞肉串又凍又霉,湯上面嘅炸雲吞都係凍嘅
我碗咖哩麫轉左摻摻

好少地方有炸雲吞,碟炸雲吞未到之前好期待,嚟到之後好失望
一睇啲顏色就知道係老油,又細隻,又有油溢味,難食
以後唔會再嗌。

不過不失,但我同事食淨三份一碗

拉茶
咖啡

之後有兩個女人搭枱,搞到好似相睇咁
...跟住兩個男人起身走人

2022-11-29 66 瀏覽
攞咗飛等了半個鐘,終於聽到職員叫號,但前面一大堆人,未有即時去到叫號職員面前報到 ,叫號職員馬上叫了下一個號碼,前後不到十秒的時間,去到同叫號職員同佢講番,佢話因為存即時應佢,所以要下一張才可補番張枱比我們,但問題係等一張枱唔知道要等多久,即時火都嚟埋,一直係到等,存走開,點知比左人先,係唔係應該在叫號後等起碼三十秒才叫下一個號碼,如果唔係不如叫人排隊,其實元朗咁多選擇真係唔值得再等落到,所以即走仲駛諗
2022-11-20
30 分鐘 (堂食)
午餐
馬六有好多間分店 開心終於都喺元朗插旗啦開咗冇耐就決定衝入去試吓装修時尚清新乾淨 坐得舒服食物來講都算係幾地道馬來西亞菜式必須是一個招牌喇沙豬扒摻摻 呢間嘅湯底,超重椰汁味 亦都好濃厚鍾意食椰味嘅朋友,必須試!摻摻就是有米粉同油面混合 口感豐富豬扒葉得唔錯,唔會太柴又唔會太鬆跟住嗌咗個咖喱雞肉串飯雞肉串,超大浸香茅味 口感實淨咖喱嘅味道亦都好好送飯試咗一個甜嘅薄餅你係兩塊薄薄嘅薄餅疊埋 再加煉奶喺面幾新奇有趣嘢飲嗌左班蘭椰汁冰同埋美祿恐龍甜度適中不錯的
馬六有好多間分店 開心終於都喺元朗插旗啦
開咗冇耐就決定衝入去試吓
装修時尚清新乾淨 坐得舒服

食物來講都算係幾地道馬來西亞菜式
必須是一個招牌喇沙豬扒摻摻
呢間嘅湯底,超重椰汁味 亦都好濃厚
鍾意食椰味嘅朋友,必須試!
摻摻就是有米粉同油面混合 口感豐富
豬扒葉得唔錯,唔會太柴又唔會太鬆

跟住嗌咗個咖喱雞肉串飯
雞肉串,超大浸香茅味 口感實淨
咖喱嘅味道亦都好好送飯

試咗一個甜嘅薄餅
你係兩塊薄薄嘅薄餅疊埋 再加煉奶喺面
幾新奇有趣

嘢飲嗌左班蘭椰汁冰同埋美祿恐龍
甜度適中不錯的
喺荃灣食過馬六,早排見到元朗要開馬六真係好興奮🥹連續食咗幾餐馬六外賣平台外賣😂😂😅😅今日決定要試吓去現場食細過荃灣店,但睇得出好比心機裝修,好多人嚟食呀!🌸鮮椰青(跟餐$28)呢度嘅椰青抵飲🤤即叫!!!!平時啲餐廳多數都要$4x 再加一呢度$28唔洗加一真係好抵🌸無骨海南雞飯$72呢個餐啲雞都幾多,油飯好味😋醬料正,雞好滑,仲有個紫菜湯。🌸巴生肉骨茶(米粉)$75呢個餐可以揀米粉或者飯我哋揀咗米粉,份量好多呀!米粉好食😋😋
喺荃灣食過馬六,早排見到元朗要開馬六真係好興奮🥹
連續食咗幾餐馬六外賣平台外賣😂😂😅😅
今日決定要試吓去現場食
細過荃灣店,但睇得出好比心機裝修,
好多人嚟食呀!

🌸鮮椰青(跟餐$28)
呢度嘅椰青抵飲🤤即叫!!!!
平時啲餐廳多數都要$4x 再加一
呢度$28唔洗加一真係好抵

🌸無骨海南雞飯$72
呢個餐啲雞都幾多,油飯好味😋
醬料正,雞好滑,
仲有個紫菜湯。

🌸巴生肉骨茶(米粉)$75
呢個餐可以揀米粉或者飯
我哋揀咗米粉,份量好多呀!
米粉好食😋😋