2021-12-03 325 瀏覽
今日食 lunch 😎來咗呢間馬六,主要係🤤想食喇沙🍜!Late lunch 時間比較少人,感覺會休閒啲,卡位夠多坐得舒服😌。呢度主打🍜喇沙、海南雞🐓同埋肉骨茶🥣,午餐價錢💰合理,仲可以用優惠價加小食😋。娘惹茶燻鴨喇沙摻摻😍好大碗,茶燻鴨🦆十分多鋪滿晒係🍜摻摻上面🤤!娘惹茶燻🦆鴨好嫩滑🥰彈牙,而且好香茶燻味🤤又唔會太咸😋。喇沙湯底🥣唔會太油,而且好香椰汁🥥味,摻摻即係油麵溝米粉🍜,摻摻連喇沙湯一齊入口就係三重滋味😋!班蘭🌿咖央多士🍞好鬆脆,一客四大件跟餐加💰幾抵食🤤。入面有唔少班蘭🌿咖央醬,重點係有厚牛油🧈,勁邪惡😈,咬一啖再呷一口凍拉茶勁爽😆!

娘惹茶燻🦆鴨好嫩滑🥰彈牙,而且好香茶燻味🤤又唔會太咸😋。

班蘭🌿咖央多士🍞好鬆脆,一客四大件跟餐加💰幾抵食🤤。

2021-11-23 260 瀏覽
今日帶小朋友到新蒲崗東啟德遊樂場玩,跟著過來采頤花園穩食,呢度有間新加坡菜/馬來西亞菜餐館“馬六”,有海南雞、喇沙、肉骨茶等,問過小朋友,同意試下呢間。嗌佐大蝦雞串吉羅咖哩麵:面湯係咖哩同椰奶煮成湯,味道香辣、椰漿湯汁味甘醇。雞肉串先醃漬後火烤,配上特製沙嗲醬,口味絕佳。大蝦鮮甜。巴東牛肉拌油麵配魚丸湯:巴東牛肉燉得軟爛入味,香濃微辣,醬汁是用椰漿同各式香料下去和牛肉一起燉,因此特香,拌著油麵食,味道特好,且牛肉大舊份量十足。
2021-11-19 176 瀏覽
行過彩頤花園,見到呢間星馬菜,決定入去食個下午茶。估唔到6點前都有下午茶,價錢好平好抵食。巴東牛肉椰漿飯 $52巴東牛肉冇傳統口味咁辣,但保留咗其他香料嘅味道。牛肋肉份量唔少,肉質有彈性。仲有配花生、魚仔、青瓜,食落冇咁單調。參峇蘇東魚丸 $36蘇東即係sotong。睇過馬拉meme就知sotong係魷魚/花枝/烏賊/差唔多樣嘅嘢。魷魚、魚蛋撈埋參峇醬好惹味。魚蛋都幾彈牙。椰子班蘭冰 $8下午茶加少少錢就有,真係超抵。椰香十足,有淡淡班蘭香。

巴東牛肉椰漿飯 $52

參峇蘇東魚丸 $36

椰子班蘭冰 $8
下午茶加少少錢就有,真係超抵。椰香十足,有淡淡班蘭香。
2021-11-18 121 瀏覽
星期日唔想煮飯,一家人落樓下揾野食,第一次幫襯馬六,隔離越北就食咗好多次。本來想每人嗌個套餐,但係計落都唔係好抵,最後每人嗌咗個主食再配餐飲食物賣相都👌🏻,但味道不是太大驚喜,巴東牛肉有啲硬,2⃣️碗米缐更淡而無味,狗仔粉亦乾爭爭,最好味可算是個薄餅,但以這樣價格亦不能要求太高,總括來說是"普普通通"

2021-09-08 334 瀏覽
本來吃新加坡料理,就是覺得口味偏重,結果laksa口味超級淡,另外點了一個雞飯,味道也一般,只有調料有點味道,然後再說飲料,我點了一個美祿格斯拉,太甜膩了,另外一個橙味飲料有淡而無味!全場稍微好點點就是拼盤,不過總體一個字差
2021-07-27 408 瀏覽
之前試過佢嘅下午茶,食過茶燻鴨喇沙 + 拉茶好似都不錯(唔知係咪上次太肚餓😂😂咩都話好食)所以呢,今次去試真d! 企定定等開門🤭今日試海南雞飯+喇沙拼盤+白咖啡講左我最想食嘅喇沙先湯底:椰香味唔夠,第一啖係辣味先,之後先有淡淡椰子味,湯比較稀d, 相對我平時食到嘅喇沙,米線:軟硬岩岩好,但佢用嘅係粗米線,無索到咁多湯汁,如果用幼米線(譚仔個d)會更好🤭配料:都幾多嘅,相對一個迷你版有咁嘅配料係滿足嘅。豆卜:一食落去勁咸🥲,嚇一嚇到我溏心蛋:比個like 你👍🏻夠晒流心魚片:彈牙,唔會太咸蝦:唔係急凍蝦仁,而且彈牙 👍🏻跟住呢,就到海南雞啦雞:夠晒份量,而且又滑wo😍食海南雞除左個油飯,個d醬汁就係重點
黑鼓油, 夠甜同厚,可以掛到汁係雞上面甜辣, 汁唔會太辣同搶左其他嘅味薑蓉, 無咩薑味,有D 可惜雞油飯: 首先,唔係好夠熱,所以唔係好食得到雞油香,但無係呢,飯嘅軟硬度適中,粒粒分明,我好鍾意呢個口感 白咖啡:so far係幾好飲嘅,但沖得有D淡,而且有D似舊街場🙈另一樣要讚嘅係,服務同細節位,會預備好消毒濕紙巾同紙袋 (平時多數只得個袋)

所以呢,今次去試真d! 企定定等開門🤭

今日試海南雞飯+喇沙拼盤+白咖啡

講左我最想食嘅喇沙先

配料:都幾多嘅,相對一個迷你版有咁嘅配料係滿足嘅。
豆卜:一食落去勁咸🥲,嚇一嚇到我
溏心蛋:比個like 你👍🏻夠晒流心
魚片:彈牙,唔會太咸
蝦:唔係急凍蝦仁,而且彈牙 👍🏻

跟住呢,就到海南雞啦

雞:夠晒份量,而且又滑wo😍
食海南雞除左個油飯,個d醬汁就係重點
黑鼓油, 夠甜同厚,可以掛到汁係雞上面
甜辣, 汁唔會太辣同搶左其他嘅味
薑蓉, 無咩薑味,有D 可惜

2021-07-23
2020-11-01 1667 瀏覽
西貢行完山,坐車出來彩虹搵附近餐廳見食評不錯就來幫襯馬六每樣野都有驚喜食物好味,隻流心蛋好流心,喇沙湯底好好味杯奶茶勁正,個杯一路keep到茶好熱,好飲。店員服務態度很好好滿意的一餐
西貢行完山,坐車出來彩虹
搵附近餐廳見食評不錯就來幫襯馬六
每樣野都有驚喜

食物好味,隻流心蛋好流心,喇沙湯底好好味
杯奶茶勁正,個杯一路keep到茶好熱,好飲。
店員服務態度很好

好滿意的一餐

喇沙摻摻+奶茶+馬拉盞通菜
2020-10-31
喇沙摻摻+奶茶+馬拉盞通菜
2020-10-06 1195 瀏覽
黑孖孖企響新浦崗工業大廈群中間,除左見到望落好近其實行去都幾遠嘅荷里活廣場外,就只有馬六 Malacca Cuisine同隔離間越南河係有光嘅。有啲餓有啲絕望,都係唔好諗,快速入去食嘢先。係嘅,我認我行入去時真係差唔多九點半,所以被last order 催單我都無嘢好講,不過點菜時,海南雞,無、雞絲,無,我又唔食叻沙嘅⋯⋯懊惱中,諗食乜諗到頭都大埋,廚房又嚟一次last order,見佢有個巴東牛肉飯我係啱食佢又有,就立即點餐,個朋友叫左個叻沙。兩樣嘢都快速上菜,不過我見個朋友食叻沙時,怪怪地⋯⋯味道係點我就唔知道,不過佢啲麵係米粉加油麵咁嘅款,係特色定係點?怪怪地⋯⋯至於我個巴東牛肉飯,無伏,幾好食,香料味濃,牛肉煮得軟淋入味,連食叻沙個朋友都忍唔住夾左舊食。叫左啲特飲,差不多食完都未到,催吓負責人,佢都好爽手咁即刻入去跟單同出埋。服務係有加分嘅。不過,嗰個二合一叻沙麵,真係怪怪地,之後特登上網搵下係咪我太無知真係咁樣做法,到而家都未能釋懷⋯⋯

2020-10-04
2020-09-28 997 瀏覽
今日經過附近新蒲崗見下午茶餐都算係幾平 $40幾起海南雞飯配埋3個醬汁 黑醬油係杰杰地 甜甜地既好餸飯!而辣醬味道單一只係得辣味 油飯既油香好淡就唔係太出 雞有6件 唔係太鞋又冇話好滑 普普通通 海南雞喇湯摻摻有半隻雞蛋🥚有少少溏心☺️同豆卜 煮得唔係好淋 冇咩索到湯汁 一樣都係有6件雞但今次啲雞記好滑好好食 湯底喇沙椰奶味好淡 辣辣地 我比較中意喇沙湯底係厚身啲 但呢個係薄身既 所以個湯底個人覺得普通 另外摻摻係油麵加米粉 口感都幾好拉茶個人推介熱飲☕️味道較出 凍飲就較淡
今日經過附近新蒲崗見下午茶餐都算係幾平 $40幾起

海南雞喇湯摻摻

拉茶個人推介熱飲☕️味道較出 凍飲就較淡
2020-09-04
下午茶
2020-07-27 1054 瀏覽
因為疫情關係,近排天天叫茶餐廳外賣,突然想起新浦崗采頣花園有一間馬來西亞餐廳-馬六有海南雞和口碑唔錯!今日決定一試,但都因為疫情所以都係外賣自取😝其實店內不錯,簡潔和服務員態度👍🏻除了海南雞,也有其他食物如新加坡喇沙面等無骨海南雞雞,下午茶時段$42 另配飲品,凍飲加$3元一小一件的無骨海南雞,配上不油而香的油飯😋😋雞肉嫩滑再配埋3款不同醬汁👍🏻👍🏻👍🏻以為下午茶分量會少但原來份量也不少啊⋯⋯最後配埋凍馬來手工拉茶👍🏻👍🏻甜度適中,有少少似茉利奶茶但當然沒有茉利的味道🤪🤪但很滑👍🏻

其實店內不錯,簡潔和服務員態度👍🏻

除了海南雞,也有其他食物如新加坡喇沙面等

無骨海南雞雞,下午茶時段$42 另配飲品,凍飲加$3元

2020-07-27
外賣自取
其他
  • 無骨海南雞飯
2020-07-19 730 瀏覽
店員很貼身附上口罩的紙袋還有酒精消毒濕紙巾,座位與座位之間有距離,而且坐得很舒適。新加坡喇沙摻摻 $65喇沙有很多種,這款湯底比較濃稠,椰汁味道很香,是兩種不同面款的混合,分別是油面與米粉,材料有很多,有蝦,有魚片,魚蛋,豆腐等等,口感10分特別,材料也很新鮮,湯底帶點小辣,10分惹味呢無骨海南雞飯$65切開一小一小件的無骨海南雞,油飯很香,雞肉非常軟滑,配搭了三款不同的醬汁,加上一個冬瓜湯,對女生來說剛剛好的份量南洋咖央多士斑蘭口味 $18多士烘底,程度剛剛好,牛油和斑蘭醬的分量配搭得宜,脆脆的口感,值得一試的經典味道〒馬六 (新蒲崗)新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下212號舖

新加坡喇沙摻摻 $65

無骨海南雞飯$65

南洋咖央多士斑蘭口味 $18

〒馬六 (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下212號舖
馬來西亞下午茶餐!好耐冇食喇沙,見到有下午茶餐幾抵食,叫左兩個餐外賣,近排疫情又嚴重翻,最好減少喺外面逗留嘅時間,宜家外賣有九折。海南雞喇沙摻摻$46- 雖然下午茶話係輕量份量,但都幾大碗,有半隻雞蛋、幾舊索左好多喇沙湯嘅豆腐卜、雞脾同大量嘅麵同米粉,幾抵食。雞肉意想不到嘅軟滑,配上好足料同微辣嘅喇沙湯底,推介,不過略嫌湯底多油咗少少!南洋咖咉多士(班蘭)$26- 多士份量比較細,搽上薄薄嘅班蘭醬料,淡淡地唔錯。飲品方面,叫咗熱美祿同埋桔仔檸檬茶,檸檬茶有淡淡的金橘味道,好特別。
海南雞喇沙摻摻$46

南洋咖咉多士(班蘭)$26
海南雞喇沙摻摻
南洋咖咉多士班蘭
2020-07-09
10 分鐘 (外賣自取)
海南雞喇沙摻摻
南洋咖咉多士班蘭
2020-07-08 283 瀏覽
好耐無經開新蒲崗, 今日工作完就係度揾下食, 見到lee間門口好搶鏡既「海南雞」及「喇沙」, 就被吸引了入到去同佢講有BB, 特登比左個邊位我地, 而且好友善地有口罩紙袋, 疫情下的細心, 見到有晚市餐$88, 有小食`主食及飲品, 就叫左兩個, 當然一個就係海南雞飯一個就係喇沙啦,小食叫左柚子沙律及蝦春卷先講海南雞飯, 飯大大碗唔係好油既感覺, 雞好嫩而且都唔少, 湯亦有味, 上菜時樣子亦好吸引, 另外估唔到個喇沙仲大碗, 芽菜好多我好中意, 另有蝦`魚蛋`豆卜及蛋,足料好食, 湯底好夠味, 辣度剛剛好, 兩個主菜都超滿意小食柚子沙律不過不失, 以套餐黎講都好足, 感覺似2人份量,蝦春卷就有驚喜啦, 內有蝦味而且面好脆, 但面頭唔油, lee個小食係最後先上, 可能係即炸, 仲可以返炸所以夠脆又唔油(以我小小整嘢食常識推算), 睇得出有心之作飲品方面叫左桔仔檸檬水發馬來西亞拉茶, 因我飲左奶就唔飲得檸(會肚痛), 所以跟試左拉茶, 茶夠而係好大杯, 我直頭飲唔哂(好似成日在意大唔大份量tim)整體感覺, 晚餐黎講性價比高, 坐的都舒服, 完全滿足左我想食海南雞及喇沙的一餐

2020-04-24 479 瀏覽
🤤🐥😋嘻嘻 講起馬來西亞既野😎就好想食✌🏻其實包包我真係幾鍾意食海南雞油飯㗎😋新蒲崗呢間馬甲都幾唔錯😍*雖然店舖唔係好大,但係座位闊落👏🏻嗰日同咗個fd去嘆下午茶🤣先來一個 #馬六無骨海南雞飯 🐥雖然係下午茶,但係份量都好多👏🏻一上枱已經聞到油飯香噴噴🤤冬瓜湯好好味😋 海南雞既肉質夠新鮮👍🏻無骨之餘,切得細件,一口就吞到落肚😆*另外叫咗 #巴東雞 好足料,雞件好多😆雞又夠入味🐥最啱送飯食👏🏻小食#斑蘭咖央多士 必叫😍同星加坡食到嘅 有得輝👏🏻多士仲好脆添仲有#手工奶茶✌🏻令我諗起第一次去馬來西亞飲個杯拉茶😎 比起港式奶茶,茶味較淡,值得一試👍🏻
🤤🐥😋
嘻嘻 講起馬來西亞既野😎
就好想食✌🏻
其實包包我真係幾鍾意食海南雞油飯㗎😋
新蒲崗呢間馬甲都幾唔錯😍
雖然店舖唔係好大,但係座位闊落👏🏻
嗰日同咗個fd去嘆下午茶🤣

先來一個 #馬六無骨海南雞飯 🐥
雖然係下午茶,但係份量都好多👏🏻
一上枱已經聞到油飯香噴噴🤤
冬瓜湯好好味😋
海南雞既肉質夠新鮮👍🏻
無骨之餘,切得細件,一口就吞到落肚😆

另外叫咗 #巴東雞

同星加坡食到嘅 有得輝👏🏻
多士仲好脆添

仲有#手工奶茶✌🏻
令我諗起第一次去馬來西亞飲個杯拉茶😎
比起港式奶茶,茶味較淡,值得一試👍🏻

2020-04-05 451 瀏覽
已經有三日冇出外吃飯,於是決定走出外面散散步吃個飯,放鬆心情。 自己本身鍾意食雞,所以揀左依間餐廳叫個必吃海南雞飯,飲品選了少見既香茅蜜。唔洗等好耐侍應就送餐來了。大大碟的雞件,金黃色的雞皮跟嫰滑既雞肉,沾上三種不同既醬料,更美味;個飯係我最喜歡的,因為每口食到啖啖既椰香味道,食哂成碗飯啲雞都未食哂🤭 至於飲品,同樣令我有驚喜。成枝香茅放左係個杯度,我初初以為係飲管😅。雖然叫香茅蜜,但蜜糖唔會過多而蓋過香茅既香味。 飲完成個人好似放鬆左,令人好舒服。😌