2021-05-29 108 瀏覽

我本身係一個無茶不歡嘅人
係咁炎熱嘅天氣
飲番樽冷泡茶真係好清爽呀🧊
2021-05-29 99 瀏覽
今次係中環搵到間台灣野食係食藥膳類既粉麵飯起初都係諗住養下生去試下, 結果完全出乎我所料🍜蟲草花藥膳農場雞米線一上枱就比佢既嫰雞震攝到再加上好大方的配料蟲草花同木耳都比得好足基本上食到最尾都仲會有餸送麵🍜藥膳桃膠農場雞米線同第一碗一樣啲料多到爆 雞都係一樣咁嫰桃膠好正之餘仲吸收左啲湯既精華簡直無得頂🤤🤤🤤🥟上湯白菜豬肉餃🥗上湯浸時蔬以上呢兩個小食都係用返同麵一樣既湯底所以令到個小食都好美味反而白菜豬肉餃個餡就普通左啲但入面都好實在 所以好飽 差啲食唔曬啊😋🍗卥水雞翼好入味又唔會太鹹但可能就係因為呢個優點而造成左一個缺點就係啲肉比較實同硬但整體黎講個味道都正👍🏻👍🏻飲品🍵自家制桂花烏龍冷泡茶🍵自家制四季春冷泡茶呢兩款茶都係佢地自已沖泡係咁熱天時飲返枝真係好爽😶‍🌫️而且兩枝茶既味都好出同好濃呢個價位黎講絕對係做得非常之好總結呢一間所用既湯底都係係好養生既味, 肉眼睇見到有紅棗同杞子, 所以會甜甜地而且個晚食完都唔會話好口渴要四圍搵水飲反而覺得個人係熱氣咁熱既時候滋潤到整體而言真係好好食絕對會再返去食多幾十次啊!!!

今次係中環搵到間台灣野食
係食藥膳類既粉麵飯
起初都係諗住養下生去試下,
結果完全出乎我所料

係咁熱天時飲返枝真係好爽😶‍🌫️
而且兩枝茶既味都好出同好濃
呢個價位黎講絕對係做得非常之好

總結
呢一間所用既湯底都係係好養生既味,
肉眼睇見到有紅棗同杞子,
所以會甜甜地
而且個晚食完都唔會話好口渴要四圍搵水飲
反而覺得個人係熱氣咁熱既時候滋潤到
整體而言真係好好食
絕對會再返去食多幾十次啊!!!
2021-05-23
10 分鐘 (堂食)
  • 蟲草花藥膳農場雞米線
2021-05-28 65 瀏覽
中環蘭桂坊小巷裏面有間好食嘅藥材湯米線店! 餐牌主打藥膳雞湯配米線, 亦可以跟白飯, 配料可以揀桃膠、麻油雞、牛肉、白菜豬肉餃、花枝丸等等。鍾意食藥膳湯底嘅朋友要試試! #藥膳養生湯農場雞米線(+$10 轉手工麵)大大碗藥膳手工麵, 上到枱時散發出好濃嘅藥材味, 湯底均加入紅棗、桂圓、黨蔘等藥材熬煮, 真材實料!除咗有雞件, 仲有雲耳、紅棗、杞子, 麵多餸都多, 份量足! 雞件好嫩滑, 滲出藥膳香, 又有鮮味。手工麵有彈牙嘅口感, 充份吸收到湯底嘅濃味。上湯浸時蔬蔬菜好鮮甜, 湯底加入紅棗、杞子、龍眼肉。蔬菜吸收到湯底嘅鮮甜味道。

#藥膳養生湯農場雞米線
(+$10 轉手工麵)

上湯浸時蔬
2021-05-28
  • 藥膳養生湯農場雞米線
2021-05-28 6945 瀏覽
每款都有藥膳湯底外 仲有黑蒜/蟲草花/香辣等多款配搭簡 主菜分別有農場雞 牛肉 豬肉餃 花枝丸等 可以配白飯/米線/手工麵~~仲有小食同飲品可以追加🙆🏼‍♀️.▫️香辣藥膳牛肉湯手工麵 $77😋👍🏻:👅👅👅.5/5分份量有啲嚇親😳😳勁大碗!! 可以見到湯頭好濃郁 有杞子係面 藥膳味唔會話超級濃 牛肉湯既香辣味反而重啲 有啲似平時食牛肉麵🙈~~牛肉份量都多 食落都好軟嫩同有牛味🙆🏼‍♀️ 手工麵扁身 食落都卦湯 但個人鐘意個麵質再軟d😶 仲有我至愛既蘿蔔好清甜 索住湯汁食好正😍.▫️藥膳養生湯農場雞米線 $65😋👍🏻:👅👅👅.8/5分依個湯底飲落藥膳味更加香濃 飲完會覺得有料到😍😍😍 湯底用咗十幾款藥材 加埋雞殼 每日熬5個鐘 唔怪得知咁補😳 飲落就有陣甜味~~農場雞超嫩滑der~~米線比起手工麵更加卦湯同細滑 覺得同藥膳湯底幾match🤤 .▫️自家製桂花烏龍冷泡茶 $16竟然會有自家製😳😳 淡淡既桂花烏龍味可以解膩 .總結,個人覺得農場雞會特別過牛肉麵 因為個藥膳味會出啲 夠晒補😍😍 仲有麻油雞同醉雞可以簡 記得飲晒碗湯先好走 唔好浪費🤭
▫️香辣藥膳牛肉湯手工麵 $77
😋👍🏻:👅👅👅.5/5分

▫️藥膳養生湯農場雞米線 $65
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分

▫️自家製桂花烏龍冷泡茶 $16
竟然會有自家製😳😳 淡淡既桂花烏龍味可以解膩
藥膳養生湯農場雞米線
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 餐廳總評(🐥) 呢到每一款藥膳湯嘅藥材味都會特別濃,而且好足料😄有蟲草花、杞子、紅棗,我幾鍾意食蟲草花,原來配米線食都幾夾,好養生,天然甜味👍 米線質感爽滑,牛肉味勁香!呢個【蟲草花藥膳農場雞米線】嘅湯會比較清甜啲,個人比較鍾意呢碗多啲😄 墨魚春卷 都唔錯,下次會想試埋佢其他配料😋.呢間米線舖我都幾鍾意,佢嘅下午茶同晚飯都好抵食,之前附近返工都經常食😋 湯底同材料都好養生好,我幾乎每次都飲哂佢嘅湯,真係好鮮甜好正🤤 鍾意飲湯嘅你一定好啱👍.🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5).(👦) 👦覺得蟲草花藥膳湯真係好正💯 飲落好清甜,配埋農場雞米線的話,會係湯中帶d雞味,完全飲唔出有落過味精👍👍 份量黎講其實都幾大份,晚市黎講就會覺得幾抵食。至於牛肉湯冇左農場雞之後,味道少左一份清甜但藥膳材料味道更突顯👍 牛肉件數適中,用黎配飯
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|
(👦)自稱三星米芝蓮食評家
(🐥)自稱拉麵沾麵專家
👉 主打不專業食評🍽️
👉 快閃飲食著數🤑

____________
👉 餐廳總評
(🐥)
🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
(👦)
牛肉件數適中,用黎配飯食都幾好味😂😂
餐廳本身鋪面唔算大,有時都需要排下隊架! 整體黎講,餐廳食物質素都幾好,確實不負店鋪名堂,養生湯麵🤤🤤 藥膳湯係有種清甜另人繼續飲落去既魔力。雖然唔係豪華既一餐,但味道CP值好高,確實值得一試😚
👦總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
2021-05-26 58 瀏覽
最近我發現中環有間隱世小店不錯的,一向愛吃台灣菜的我沒有失望,價錢都合理,大約二百元兩個人吃到飽晒!我自己好喜歡皇牌的「藥膳桃膠農場雞米線」喜歡農場雞不可以錯過,真的好嫩好滑,雞味好濃, 新鮮熱辣,加埋桃膠等配料很健康啊!香辣豬肉餃米線豬肉鉸子自家製好味,有齊雲耳、龍眼、紅棗和豬肉所以口感豐富呢!手作春卷魚片這小食加配的,份量都多,又咬口彈牙,不錯的!馬祖台灣養生湯麵館中環和安里6-7號聯安樓地下及M樓

我自己好喜歡皇牌的「藥膳桃膠農場雞米線」

香辣豬肉餃米線

手作春卷魚片
這小食加配的,份量都多,又咬口彈牙,不錯的!

馬祖台灣養生湯麵館
中環和安里6-7號聯安樓地下及M樓

如果大家係附近返工嘅上班一族,不妨可以去馬祖滋補一下。餐廳夜晚大部分都係做外賣生意,定價唔算進取,但係質素幾好,性價比幾高🤓 餐牌選擇幾多,有啲可以選擇辣度。馬祖有自家製嘅桂花烏龍同埋四季春冷泡茶。四季春帶有小小甘香,而桂花烏龍較濃郁,茶香幾出。------------------------------藥膳桃膠農場雞米線 $67 【8.3/10】小編覺得呢碗麵最有驚喜😙 尤其係佢嘅農場雞,真係幾高質😛 佢嘅肉質好嫩滑,啖啖肉超正。而湯飲落去係三個入面最清甜嘅,所以最推介呢個😆------------------------------蟲草花藥膳農場雞(配白飯) $67 【7.5/10】湯底好足料,例如有蟲草花、紅棗,有健脾益肺嘅效果。農場雞同上一碗一樣咁嫩滑。呢碗嘅藥材味比上一碗更濃,但係飲完都唔太口渴------------------------------藥膳古早牛肉湯手工麵 $75 【7.4/10】手工麵幾彈牙同有咬口,浸係湯一段時間都唔會淋。蘿蔔幾爽口,如果索到多啲湯汁更好😆 牛肉份量幾多,炆得幾腍唔難咬😌 但係佢同台灣牛肉麵嘅差別唔係好大,如果湯嘅藥材味更加突出就更好🤪

藥膳桃膠農場雞米線 $67 【8.3/10】

藥膳桃膠農場雞米線

蟲草花藥膳農場雞(配白飯) $67 【7.5/10】

蟲草花藥膳農場雞(配白飯)

藥膳古早牛肉湯手工麵 $75 【7.4/10】

藥膳古早牛肉湯手工麵

價錢 🌕🌕🌕🌖🌑
味道 🌕🌕🌕🌖🌑
服務 🌕🌕🌕🌑🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑

馬祖台灣養生湯麵館 (和安里)
📍中環和安里6-7號聯安樓地下及M樓
📍元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖
📍天后留仙街3號雅景樓地下B號舖
📍荃灣大河道100號海之戀商場地下G03號舖
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下2號舖
🕰 星期一至日 12:00-21:00
藥膳桃膠農場雞米線
蟲草花藥膳農場雞(配白飯)
藥膳古早牛肉湯手工麵
2021-05-23 35 瀏覽
*💭馬祖台灣養生湯麵館位於中環的餐廳,十分受上班族歡迎👩🏻‍💻平常中午時間必定大排長龍🙈餐廳主打養生藥膳湯底,感覺十分健康😍香辣養生湯農場雞🐔湯底有不少養生藥材😍如淮山、紅棗、龍眼和杞子等等,藥材味超香濃☺️另外麵底有米線和手工麵可供選擇,手工麵QQ彈彈,有少少蛋香味。雞肉大大件而且肉質嫩滑,還有雞髀肉位😍如果是冬天吃一定十分暖身🥰藥膳古早牛肉湯🐂牛肉份量比想像中多而且大件,有四至五件左右😍牛肉煮到非常腍身,容易入口,浸在藥膳湯中超入味😋台灣彭湖特A級花枝丸🍡花枝丸彈牙爽口😋可以食到墨魚肉,花枝丸浸在藥膳湯送中,可以連湯也一併喝☺️餐牌選擇多,藥膳湯底亦健康有營,價錢在中環區來說也較相宜,難怪每次中午時間都大排長龍😍
💭馬祖台灣養生湯麵館

香辣養生湯農場雞🐔

藥膳古早牛肉湯🐂

台灣彭湖特A級花枝丸🍡

2021-05-22 32 瀏覽
喺中環返工 好多餐廳都好貴好多時都要過百蚊去食一個午餐日日咁食都真系食窮自己今次比我搵到呢間台灣野 仲要系 養生之選 🤪19款唔同既湯麵中今次選擇左5號餐 香辣養生湯農場雞米線 (小辣) $66湯底落左唔同既藥材加上大量既紅棗去熬製 好濃郁 好甜雖然話養生 但係其實我好怕太多藥材嘅味道呢間有少少藥材味之餘又飲到本身湯底嘅甜味👍🏼😍農場雞肉有4大舊 唔系最嫩既部位 但都一定唔會鞋口 好厚肉仲有幾片爽口黑木耳同大量紅棗⋯米粉份量都岩岩好👍🏼🙌🏻上班族平靚正之選🙌🏻.我仲加左個自家製冷泡四季春茶 都只系加$6拎番公司飲完沖多1,2次都仲有味即刻覺得再抵左😂😂((師奶仔格出哂來))

喺中環返工 好多餐廳都好貴

仲有幾片爽口黑木耳同大量紅棗⋯米粉份量都岩岩好👍🏼
🙌🏻上班族平靚正之選🙌🏻
我仲加左個自家製冷泡四季春茶 都只系加$6
拎番公司飲完沖多1,2次都仲有味
即刻覺得再抵左😂😂((師奶仔格出哂來))
  • 香辣養生湯農場雞米線
2021-05-20 34 瀏覽
人大左就愈黎愈注重養生😂😂今次就嚟咗中環呢間養生湯麵館😌見到佢menu都幾多選擇,以養生湯為湯底都幾特別,於是就試吓啦!☺️🔻#藥膳麻油雞米線 $66首先湯麵既份量非常大,麻油味濃,感覺好補身又好惹味!😂😂😂另外,雞肉真係好大舊,肉質嫩滑,就算係雞胸食落都唔會「鞋」!啲米線質地都幾滑!好食!🔻#藥膳養生湯花枝丸米線 $75個湯好足料!😗麵上面有好多紅棗、桂圓、當歸、枸子,仲有啲芫荽。藥膳味好濃,因為有好多紅棗,所以個湯甜甜地🤗另外啲花枝丸好大粒好彈牙!食落唔係得舊粉😍😍😍仲要係台灣直送!
🔻
#藥膳麻油雞米線 $66
🔻
#藥膳養生湯花枝丸米線 $75
2021-05-17 39 瀏覽
😩 中環有時想食平啲, 又好食真係唔容易。 米線來講 好高質了 起碼個湯底 #無味精 唔會食完好口渴餸嚟講算幾多,都食唔晒啲米線! 基本上一個大男人都會好夠飽 🤰🏻 1.蟲草花藥膳雞米線 🍜 推介 🔥👍🏻 雞肉: 滑 & 好入味 湯: 味濃, 唔會太鹹。基本上成碗湯飲晒!蟲草花份量適中米線口感: 唔會太淋,最近發現譚仔啲米線太淋了!中環午餐熱點,外賣都唔錯!#中環 #馬祖 #勁足料 #養生湯麵 #藥膳米線 #蟲草花 #古早味 #台灣美食 #中環美食 #好抵食
😩 中環有時想食平啲, 又好食真係唔容易。

米線來講 好高質了
起碼個湯底 #無味精 唔會食完好口渴

1.蟲草花藥膳雞米線 🍜 推介 🔥👍🏻

雞肉: 滑 & 好入味
湯: 味濃, 唔會太鹹。基本上成碗湯飲晒!
蟲草花份量適中
米線口感: 唔會太淋,最近發現譚仔啲米線太淋了!

中環午餐熱點,外賣都唔錯!

2021-05-17 33 瀏覽
🍲養生藥膳湯米線😚食完都唔覺有罪疚感🤣🐥蟲草花藥膳農場雞米線雞超級滑🤩湯重藥材味,帶甜🤰🏼米線份量十足,係出面食嘅1.5倍🐗藥膳古早牛肉湯手工麵必叫之選🤩湯係平時食開台灣牛肉麵嘅湯底帶重藥材味,牛肉同蘿蔔都好入味🥟麻辣白菜豬肉餃本身以為冇咩特別,點知超級有驚喜!餃子用紅油抄手煮法,大大粒好多餡😆🐣滷水雞翼反而雞翼就冇乜特別,同平時食開嗰啲差唔多🍵見天氣熱叫咗兩支四季春冷泡茶,飲完即刻透心涼💨-整體而言呢間值得encore!不過今次去中環分店都搵咗一陣😅其實位置係喺蘭桂坊串燒店橫巷再入,都算方便,不過屈咗入去唔算好起眼👀
🍲養生藥膳湯米線😚食完都唔覺有罪疚感🤣
🐥蟲草花藥膳農場雞米線
雞超級滑🤩湯重藥材味,帶甜
🤰🏼米線份量十足,係出面食嘅1.5倍
🐗藥膳古早牛肉湯手工麵
🥟麻辣白菜豬肉餃
🐣滷水雞翼
反而雞翼就冇乜特別,同平時食開嗰啲差唔多
🍵見天氣熱叫咗兩支四季春冷泡茶,飲完即刻透心涼💨
2021-05-17 36 瀏覽
馬祖台灣養生湯麵館🍜超抵食 超足料 勁養生😌之前同娘親已經食過天后嗰間今日中環路過梗係帶大爺去食好西😉✨藥膳古早牛肉湯手工麵🍜牛肉🐮炆得夠哂腍亦都好入味 滿足❤️手工拉麵大大碗又彈牙湯底味道非常濃郁 夠哂足料😌✨蟲草花藥膳農場雞米線🍜開頭大爺有啲擔心藥膳味太重湯底會奇怪點知一食第一啖有驚喜喎😍個藥膳湯底超級足料仲落左好多紅棗有啲甜甜地好好味呀😋連平時唔飲麵湯嘅佢都忍唔住口雞件好嫩滑 仲有四大件好味又抵食😌✨麻辣白菜豬肉餃🥟我哋另外加咗個小食辣味唔會太勁🌶連唔食得辣嘅我都Okay呀😌特別推介兩款自家制冷泡茶❤️我本身係一個無茶不歡嘅人係咁炎熱嘅天氣飲番樽冷泡茶真係好清爽呀🧊#heacookmama#古早味 #藥膳米線 #台灣美食 #蟲草花 #馬祖 #中環 #養生湯麵 #勁足料
馬祖台灣養生湯麵館🍜

係咁炎熱嘅天氣
飲番樽冷泡茶真係好清爽呀🧊

#heacookmama

2021-05-16 44 瀏覽
養生之選😝香辣藥膳牛肉湯手工麵👍🏼推介辣度有得揀架,我地最後揀小辣😆真係唔辣同埋牛肉好香易咬應該燉左好耐先可以咁爛😋好鍾意的牛肉!燉得好好食!另外叫左個藥膳養生湯墨魚春卷米線🍜味道係偏甜味,因為用左紅棗龍眼肉呢類養生食材做湯底😋啱曬鍾意養生既我,所以啲湯喔都飲曬我覺得湯既甜味恰到好處,平時我好怕太甜,但呢個湯底真係唔錯👍🏼份量方面一碗已經食得好飽,最後😯係食唔曬啲麵,因為好飽,男仔如果擔心唔夠飽既話可以之後追加小食我地叫左個上湯豬肉餃試下,都好好味!呢間餐廳仲可以外賣架!
養生之選😝
香辣藥膳牛肉湯手工麵👍🏼推介
份量方面一碗已經食得好飽,最後😯係食唔曬啲麵,因為好飽,
男仔如果擔心唔夠飽既話可以之後追加小食
我地叫左個上湯豬肉餃試下,都好好味!
呢間餐廳仲可以外賣架!
藥膳牛肉湯麵
2021-05-10
8 分鐘 (堂食)
藥膳牛肉湯麵
  • 藥膳古早牛肉湯手工麵
呢排身體差左好多! 難得出街拍拖,但又唔想成日食埋啲垃圾食物,所以今日揀咗食養生麵! 之前食過銅記嘅分店,今次係經過附近,再安哥一次🙃香辣養生湯農場雞米線 $66呢個係辣味養生湯,湯底可揀大,中,小辣!啱晒無辣不歡嘅我🌶雖然係藥膳湯底,但唔會係嗰啲中藥味!湯底加咗好多紅棗,桂圓,杞子,木耳! 真係好補身,啱女人食👌🏻雞方面,我呢碗有上脾位😍,幾嫩滑! 份量真係又足料又多,食到好飽! 香辣藥膳牛肉湯 $77可配手工麵/米線/白飯!同埋都係可以揀大/中/小辣嘅藥膳湯🌶牛肉燜得好腍,而且份量好多! 佢地嘅蘿蔔配埋藥膳湯,真係好好食!入味又冇渣👍🏻👍🏻推介!自家製四季春冷泡茶/桂花烏龍冷泡茶 $16另外我哋叫咗兩杯冷泡茶,無加糖,茶味好香! 可以幫辣味藥膳湯解辣👍🏻

香辣藥膳牛肉湯 $77
佢地嘅蘿蔔配埋藥膳湯,真係好好食!入味又冇渣👍🏻👍🏻推介!

自家製四季春冷泡茶/桂花烏龍冷泡茶 $16
  • 自家製桂花烏龍冷泡茶