2019-09-10 99 瀏覽
叫左薯條沙律同蘑菇炒意粉。黑松露醬薯條熱辣辣嘅時候好食,薯條入面嘅薯蓉好creamy。可惜凍左薯條變硬,即刻唔好食。如果大家叫黎食就食快d啦🤣🤣🤣意粉調味okay面質okay。可惜凍左後痴埋一舊😅沙律我麻麻。。總捨而言,冇對上一次食咁好食。可能我掛住同朋友傾計d食物凍左... 下次都係專心食野😑
叫左薯條沙律同蘑菇炒意粉。

意粉調味okay面質okay。可惜凍左後痴埋一舊😅

沙律我麻麻。。

2019-09-06 196 瀏覽
高興係我公司附近,間唔時都會食下,平時太衝忙啦今次終於終於記得寫~午飯時間只見佢比Lunch Menu,無其他單點既食物,不過午餐有A-I共9個餐揀都算多。每次黎都有少少轉,印象中F-I餐好似係唔變的。今日叫既係蒜香欖油雞肉意大利粉($58)望落幾好,佢主要用香草煮&簡單調味,食落味道還可以,意外地佢雞肉比好多舊😂至於飲品,今次我就點左士多啤梨乳酪沙冰(+$10)味道同賣味都OK,士多啤梨味都幾濃,乳酪味就差咁D~另外,呢度好特別既係佢可以叫支裝汽水/維他奶/麥精,少D地方會有。

至於飲品,今次我就點左士多啤梨乳酪沙冰(+$10)

2019-08-29
午餐
2019-09-04 137 瀏覽
星期六下午茶時間,餐廳滿座,等咗一陣先有得入座餐廳環境好懷舊香港的感覺,一入門口就好似返舊時上海理髮舖咁,坐位都算闊絡食物方面就叫咗檸檬pancake 同fish n chips,檸檬pancake好夠酸,食落有啖啖的檸檬清香,好refreshing. Fish n chips 就正正常常,勝在熱啦啦上菜。飲品就叫咗熱維他奶,完全係中學的回憶,玻璃樽維他奶。總結,食物味道唔錯,環境舒服,適合傾計,會再黎試下佢的主餐

星期六下午茶時間,餐廳滿座,等咗一陣先有得入座

總結,食物味道唔錯,環境舒服,適合傾計,會再黎試下佢的主餐
上星期四黎左呢度食飯,估唔到閒日晚餐都咁多人,餐廳滿座,大家人多黎食嫁話,都係book枱穩陣d。我叫左玫瑰荔枝特飲,飲品意外地清甜,夏天飲都幾正!另外,我仲叫左韓式雞堡加薯條。比較重口味既一個漢堡。佢用左韓式醬加煎雞排做餡。醬汁太多,令到面包林左同太重口味。薯條係幾好食嘅,佢係重薯蓉嘅粗薯條。不過最好盡快食左個薯條,凍左即刻遜色好多😅

我叫左玫瑰荔枝特飲,飲品意外地清甜,夏天飲都幾正!

另外,我仲叫左韓式雞堡加薯條。
比較重口味既一個漢堡。
佢用左韓式醬加煎雞排做餡。
醬汁太多,令到面包林左同太重口味。
薯條係幾好食嘅,佢係重薯蓉嘅粗薯條。
不過最好盡快食左個薯條,凍左即刻遜色好多😅

2019-09-01 112 瀏覽
入到餐廳,感覺幾chill, 點了牛扒意及泡菜雞扒烏冬鍋。意粉份量少,牛扒韌,黑椒汁都好味。泡菜雞扒烏冬最大問題係雞扒有雪藏味。雖然環境好,但冷氣唔多夠,同埋張台及椅高度唔夾,張枱矮咗D,所以食得唔舒服。
2019-08-31
觀塘工業區呢間cafe好有香港懷舊味道室內設計有舊式理髮廳/懷舊音樂/書etc燈光好warm好柔和蜜瓜風乾火腿串串貢&肉丸意大利粉港式裝修,但食物係西式,有啲唔一樣檸檬酸忌廉楓糖Pancake檸檬有苦澀味,煞風景楓糖配Pancake都OK嘅....淋上楓糖嘅Pancake無咩大分別,只係好過M記咁大把價錢算好平啦兩個人三樣嘢加埋人均50蚊
觀塘工業區呢間cafe好有香港懷舊味道
室內設計有舊式理髮廳/懷舊音樂/書etc
燈光好warm好柔和

蜜瓜風乾火腿串串貢&肉丸意大利粉
港式裝修,但食物係西式,有啲唔一樣

檸檬酸忌廉楓糖Pancake
檸檬有苦澀味,煞風景
楓糖配Pancake都OK嘅....
淋上楓糖嘅Pancake無咩大分別,只係好過M記咁大把

價錢算好平啦
兩個人三樣嘢加埋人均50蚊
2019-08-28 80 瀏覽
閒日夜晚約咗舊朋友gathering 揀咗觀塘一間工廠區裏面的cafe叫高興。 餐廳佈置 比較懷舊 ,食物 以西式 為主 有意粉薯條 牛扒 羊扒 魚柳扒等等 …選擇很多。 叫咗個牛扒 加咗個茄汁意粉 再叫咗個雞翼每人大概100元。食物質素不錯份量亦不少, 餐廳沒有限時, 地鍾意坐幾耐就坐幾耐,食完嘢可以傾計, 啱曬朋友 gathering。
叫咗個牛扒 加咗個茄汁意粉 再叫咗個雞翼
每人大概100元。
2019-08-24 172 瀏覽
今晚喺觀塘搵嘢食,打開openrice睇下附近有咩餐廳好食,搜尋到一間叫高興既餐廳,個名幾得意,見佢啲嘢食都唔太貴,就試一試。搵呢間餐廳要睇指示,喺一個停車場入口再走入一個通道就見到。入面都幾大,但都差不多坐滿人,我地兩個坐底後就點餐。柚子大蝦沙律:沙律菜配大蝦,份量都唔小,配黑醋汁,不過不失肉眼扒配薯條:牛扒七成熟,肉質都算嫩,但就薄咗小小,但味道都唔錯海鮮意大利飯:海鮮有青口、帶子、蜆、蝦,海鮮都算新鮮,意大利飯口軟硬適中,唔錯飲品推介枝蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁,味道特別,甜甜地好易入口
柚子大蝦沙律:沙律菜配大蝦,份量都唔小,配黑醋汁,不過不失

飲品推介枝蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁,味道特別,甜甜地好易入口
2019-08-22
2019-08-21 85 瀏覽
觀塘唔少好食又抵食既餐,呢間係其一啦!裝修帶d 舊式香港風,但賣既就係西式食品。地方寬敞唔迫。叫左蕃茄大蝦意粉,肉眼扒同埋雞翼。意粉小小辣好惹味。牛扒juicy 但有d 筋。雞翼亦都好味! 整體都好味抵食,可以encore!
觀塘唔少好食又抵食既餐,呢間係其一啦!

裝修帶d 舊式香港風,但賣既就係西式食品。地方寬敞唔迫。

2019-08-17 146 瀏覽
平時都好鐘意去觀塘工廈搵好野食今次同朋友去左高興 佢個餐廳名就係咁直接 叫做高興😊好彩有book位姐 估唔到全場滿座咁多人而且仲有live band tim ar 現場好有氣氛 又有得點歌 感覺良好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻到野食la首先叫左杯抺茶latte 好大杯 仲有靚靚晚心形拉花 10個讚ar 當然一定要据扒啦 叫左5成熟 煎得岩岩好跟坐係肉丸意粉 不過不失炸雞翼配牛油果醬 脆卜卜既雞翼點牛油果醬 估唔到咁夾最後係蝴蝶粉 賣相好靚ar
平時都好鐘意去觀塘工廈搵好野食

跟坐係肉丸意粉 不過不失

炸雞翼配牛油果醬 脆卜卜既雞翼點牛油果醬 估唔到咁夾
最後係蝴蝶粉 賣相好靚ar
2019-08-16 139 瀏覽
同朋友兩個人,諗住去工廠區搵食,點知名不相乎。舖頭名叫得高興,本來預計店員會有熱情招待,點知服務質素仲差過連鎖快餐,一入到去,一班4-5名店員喺店傾計玩手機,我地企左陣見冇人理,自己搵坐,點知一個店員行過黎,面冇表情問,有冇book位,跟住話:你地坐另一邊。坐到去,叫左兩個餐。上菜果陣,店員冇闆過邊個餐係邊個,直接放低左,我地叫住佢先放返啱。真係第一次食飯,坐二人位,上菜唔問係邊個。當日叫左個卡邦尼意粉,一個泡菜烏冬。1 卡邦尼意粉好難食,太咸2 泡菜烏冬好普通,係喺屋企都極整到淥烏冬總體黎講,食物好一般,價錢正常店名同服務質素差太遠,令人十分失望唔明openrice咁多好評邊度黎
同朋友兩個人,諗住去工廠區搵食,點知名不相乎。
當日叫左個卡邦尼意粉,一個泡菜烏冬。
1 卡邦尼意粉好難食,太咸
2 泡菜烏冬好普通,係喺屋企都極整到淥烏冬

總體黎講,食物好一般,價錢正常
店名同服務質素差太遠,令人十分失望
唔明openrice咁多好評邊度黎
2019-08-15 130 瀏覽
今日午餐去咗觀塘工廈食,這間食店隱藏在工廈地下嗰層,與外界好似隔離咗一,不過相信係觀塘成業街嗰頭返工的人應該都好熟悉這裡。一入到去,見到70年代的佈景,好懷舊,由於一個人去食,職員安排左我去坐Bar枱,自成一角,靜靜地,幾好Feel!午餐費用大約$50-$90,有飲品跟(凍飲唔洗加錢),仲有樽裝維他奶飲添,特飲就加$8-$10我order咗吉列豬扒番茄濃湯烏冬,配凍維他奶,我開頭以為番茄湯烏冬剩係得蕃茄湯,原來仲有啲椰菜、鮮冬菇、雞髀菇喺個湯裏面,吉列豬扒分開上,幾鬆軟,職員仲好好,我叫佢比沙律醬我配豬扒食,佢就俾咗一碟沙律醬我(都幾大碟),不過維他奶就唔係好夠凍。這兒仲有免費Wi-Fi一個鐘,我都係大概坐咗一個鐘頭,有免費Wi-Fi也不錯👍埋單結帳$59

埋單結帳$59
午餐:吉列豬扒蕃茄濃湯烏冬
2019-08-15
一直都好想食意大利飯同意大利粉,但成日都覺得好大碟好膩😢呢個小食就啱我呢個小鳥胃又滿足到我嘅慾望😆但認真唔多抵食haha..🔹香燒魷魚釀番茄香草意大利飯 $64.味道:🔅🔅🔅一入口就好大陣香草味!不過略嫌香草醬太多,有少少搶左啲味🙈意太利飯軟糯煙韌似糯米,番茄味都非常濃郁但偏鹹💦魷魚韌度高好有咬口但就食唔到魷魚味了~.健康指數:🔅🔅(🔅)魷魚雖然膽固醇高但我睇過啲文章話膽固醇高嘅食物並唔係令血膽固醇上升嘅主因!😈而魷魚嘅脂肪亦比肉類少意大利飯雖然是魔鬼但好在呢個份量少,過下口癮都唔錯❤️青醬用大量橄欖油做,雖然比起白汁好但熱量都唔低,淺嘗一下好了~.賣相:🔅🔅🔅
🔹香燒魷魚釀番茄香草意大利飯 $64
味道:🔅🔅🔅
健康指數:🔅🔅(🔅)

意大利飯雖然是魔鬼但好在呢個份量少,過下口癮都唔錯❤️
賣相:🔅🔅🔅
香燒魷魚釀番茄香草意大利飯
香燒魷魚釀番茄香草意大利飯
2019-08-13 86 瀏覽
同friend喺觀塘工廠區行到攰,想搵個地方食下午茶,搵搵下就搵左呢間喺工廈入面嘅餐廳,老老實實,個位都格涉,出面又冇招牌,如果唔係用openrice應該唔會搵到間野,雖然係星期日晏晝,但好快已經有位,五分鐘都唔使就有得入座。間野裝修幾特別,模仿舊香港咁,但唔好嘅係啲位幾密,而且冇地毯,所以啲人傾計嘅回音幾大,幾嘈下。因為已經食左晏,唔太肚餓就叫左個朱古力pancake,好快就黎到,佢啲pancake唔太淋厚度亦適中,係嫌佢個朱古力醬同雪糕太甜。佢另外有樣野幾特別,嗌餐仲可以叫玻璃樽維他奶麥精做野飲。
佢另外有樣野幾特別,嗌餐仲可以叫玻璃樽維他奶麥精做野飲。
朱古力pancake
2019-08-12 88 瀏覽
幫襯了《高興》多次,今日見有個新菜式,便要寫寫記低門口有個大餐牌,等大家睇岩心水先入內用饍最後,小弟看了一眼,便選擇了B餐 韓式烤牛肉飯配凍支裝維他奶 $62。韓式烤牛肉飯出餐奇快,點餐五分鐘就送到桌上果然不太熱,只有一絲暖意... 但牛肉份量多,牛味夠重,烤得頗香口,加分啦配上洋蔥、蒜粒,大量韓式泡菜醬汁不太辣,都幾開胃。別看它細細碗,其實多肉都幾飽肚很少地方見到玻璃樽裝的維他奶,特別有種懷舊味$62 在觀塘食到飽一飽,總較食$98 的西餐來得實際,!
幫襯了《高興》多次,今日見有個新菜式,便要寫寫記低

門口有個大餐牌,等大家睇岩心水先入內用饍

韓式烤牛肉飯出餐奇快,點餐五分鐘就送到桌上

很少地方見到玻璃樽裝的維他奶,特別有種懷舊味
$62 在觀塘食到飽一飽,總較食$98 的西餐來得實際,
2019-08-12