2025-04-18
今天晚上一行12人惠顧,本人第一次光顧,朋友特別推介炒瀨尿蝦及冰鎮咕嚕肉,是地道小菜館,都預咗環境迫, 嘈雜及樓面服務一般,但點菜嘅哥哥係有啲唔耐煩嘅,純想為食而食,10道菜沒有叫飲品,連食完離開只不過75mins. 結賬$1750。正當結賬離開時見到舖面玻璃有poster 寫著8人以上送3支啤酒,舖內不覺有這poster, 但由坐下、點菜及離開都沒有人告訴我們有啤酒送,返入舖問番點解冇送三支啤酒,幫我們落單的大叔回應:以為你們不飲。我哋都唔知,你亦沒有問我們,點解會以為我們唔飲?又辯駁話我哋冇嗌其他飲品,「以為」我哋唔會飲嘢,連感到「唔好意思都沒有」,既然係送,就大大方方送俾個客,叫我哋下次幫襯再飲過,唔會有下次。原售買每支啤酒40幾蚊。講返食物質素,避風塘炒去殼瀨尿蝦係幾好食嘅,但價錢都偏貴,中size $600(大約起咗肉10件),煎蠔餅個樣好大碟鬆脆,但非常之小蠔,鐵板豬腸,味道太鹹,冰鎮咕嚕肉係特色嘅,但係我都係喜歡傳統嘅生炒咕嚕肉,瑤柱蛋白炒飯一般,落單時話要浸瑤柱,所以食曬其他餸才來。茶都冇杯,淨係比壺熱水。總結:其實係這些地方食都預咗這環境及樓面服務都似大排檔格局,食物
總結:其實係這些地方食都預咗這環境及樓面服務都似大排檔格局,食物水準一般。如果係做噱頭優惠嘅,咁麻煩主動提供返個優惠,就不要冇問冇提供就「以為」客人不要這「優惠」,我唸沒有客人會被動不要優惠㗎,這様回應真的笑不出,就是這一點,就算食物質數幾好,也不會再光顧,因不老實的回應,態度有點串,朋友們心裡不爽😰原本一餐普通晚餐,最後係bad ending。
若果,店舖主動送三支啤酒,相信不一様的結局及心情。