2022-02-05 815 瀏覽
哪家百貨公司的壽司,是您「可望而不可即」的呢?那樣說好像很誇張,都是鄙人生性吝嗇之故。每到這間全城龍頭百貨的地庫超市必經通道,我總是走過去看看那叫我口水直流的刺身和壽司:售三百多塊的拖羅刺身,只有那幾片,捨不得吃就不要說了,那每盒$258、有海膽又有呑拿魚腩的二人份江戶前壽司,也好像高攀不起的淑女。每年總有這麼兩回,那界線會短暫崩潰:週年慶,您懂的。以往百貨公司都會延長營業到深夜,但這次因疫情關係,打烊時間不及以前的晚,連壽司特價也提早進行!結果,我們嚐到這個價錢的江戶前壽司。手快有手慢冇,最後挑到的可能不是百分百合心意。到特價時段,可供選擇的都不是六件不同,好在拖羅看來都不錯,所以也帶了一盒回家。百幾蚊喎!(講到好似成副身家咁) 當然注意每一項細節,連附贈的醬油、山葵都研究一番,果然與其他地方買到的壽司都不同!就看是否「系出名門」,令壽司更加好味。雖然焦點是那件金槍魚腩壽司,但我們都有個「把最好的留到最後」的習慣,所以先嚐其他的。我選了從每人兩件的魚子軍艦開始。光鮮飽滿的外表,已預示著其品質和味道,大啖咬下,鮮香入口,湧現一份豐盈和滿足。一件一件「倒數式」品嚐,不忘赤蝦和三文魚腩。特
哪家百貨公司的壽司,是您「可望而不可即」的呢?那樣說好像很誇張,都是鄙人生性吝嗇之故。每到這間全城龍頭百貨的地庫超市必經通道,我總是走過去看看那叫我口水直流的刺身壽司:售三百多塊的拖羅刺身,只有那幾片,捨不得吃就不要說了,那每盒$258、有海膽又有呑拿魚腩的二人份江戶前壽司,也好像高攀不起的淑女。

江戶前壽司

本釀造醬油

練りわさび

帶子、三文魚子

一件一件「倒數式」品嚐,不忘赤蝦和三文魚腩。特別是後者,香港人是世界少有、把三文魚生吃的地方,也吃得太慣了,似乎較少欣賞它。眼前這件是魚腩,用心去吃,發現其甘香,與更受景仰的油甘魚甚至旁邊的拖羅,同樣值得欣賞!

拖羅、赤蝦、三文魚腩

赤蝦同樣是新鮮沒話說,而中拖羅的油脂均勻有緻,已確保其柔滑甘香,而且中間無「筋」,閉上眼咀嚼,完滿地結束整個旅程。

以質素而言,即使原價也是物有所值:單是一片拖羅已要幾十大洋!如今以特價享用,更是覺得「贏咗」!
2021-11-13
  • 赤蝦
  • 帶子
  • 三文魚子
2021-03-23 746 瀏覽
買了一盤30件壽司,魚生唔新鮮,海膽有怪味又要有殼, 食到最最仲有少少變色添。再講下啲壽司飯,又冇應有嘅醋味,又要得個死硬,整體嚟講完全唔合格,但係日日都見佢賣晒㗎喎🤔
2021-03-23
2019-07-30 1084 瀏覽
鰻魚小卷,個壽司入面嘅鰻魚好香燒鰻魚味,雖然鰻魚舊舊都好細好少,不過有好多鰻魚汁,所以每舊小卷都唔會好乾,因為有好多鰻魚汁係入面,啲飯都唔會好散,口感都唔錯,味道亦唔錯,而且都幾抵食
2018-07-15 1375 瀏覽
今日全日都落大雨、有陣時好似落狗💩咁even有🌂都冇用!咁moody、雖然唔想出街但都冇辦法一定要落街買野食,本來打算hea食南記算但自己覺得近排好熱氣,都係唔好火上加油啦,就去sogo超市睇睇有冇現成既野食買,都真係懶得再返屋企煮經過壽司counter、見到呢個壽司拼盤唔錯咁、又有我最愛既大拖羅壽司、又唔係好多件、應該食得曬,就買左佢回家啦返到屋企即刻開餐,雖然d飯唔係赤醋但都👌🏽既,魚生好新鮮,大拖羅好好味呀!雖然小編唔太like三文魚但都覺得好正唉~呢幾日落雨落到乜心機,希望快d落完啦,否則著唔到我對新鞋出街
今日全日都落大雨、有陣時好似落狗💩咁even有🌂都冇用!

雜錦壽司拼盤
2018-07-15
雜錦壽司拼盤
2016-05-11 2347 瀏覽
是日肥髀想食冷麵,所以去日本超市買冷麵汁,仲順便買埋魚生!呢度選擇幾多,不過無合併嘅!每盒只有一款!揀了一盒三文魚再去超市收銀比錢!三文魚刺身($69):膠盒裝企理,包兩包豉油,一包芥辣!三文魚新鮮,厚切幾肥美,脂肪線多,咬落好彈牙!雖然價錢比較貴,質素唔錯!揀緊時見個日本人師傅由廚房出來,好認真執番比客人攪亂咗嘅食品!
是日肥髀想食冷麵,所以去日本超市買冷麵汁,仲順便買埋魚生!
2016-04-22
2015-06-24 1567 瀏覽
市面上有銀雪魚刺生既地方唔多我唔會扮專家話俾你聽點解但係會話俾你聽一定要試真係好肥又滑又新鮮魚味又重試過有一次買到切拖羅嘅頭頭尾尾又肥又鮮雖然切得一堆堆但係真係激讃勁抵食
市面上有銀雪魚刺生既地方唔多

雖然切得一堆堆
但係真係激讃
勁抵食
2015-05-24 744 瀏覽
I can't believe this shop has been in Sogo for so long and no one wants to write about it!this shop has fantastic variety of Sushi SashimiOMGSo freshfatty salmon sushi is so 'fat'so smooooooththe texture was so niceeven the rice was fantastic!better than alot of restaurants
OMG
So fresh
so smooooooth
the texture was so nice
even the rice was fantastic!