2025-07-18 664 瀏覽
尖沙咀厚福街真係有好多野食,今日忽然好想食日本野就過左藍馬商業大廈搵食,黎到呢間位於18樓嘅鮨一!居酒屋雖然地方細細,但設計非常日式別緻!設有吧枱位可以見到師傅用心製作食物!經過店員推介,我哋今日都叫咗好多款唔同嘅食物:🌽日本白粟米- 好清甜呀!又多汁!冷盤一流呀!🦪日本五島列島岩蠔配檸檬柚子啫喱- 超肥美嘅生蠔,好新鮮蠔味重,加上檸檬柚子啫喱好清新好夾!🍣雪頂三文魚山- 火炙三文魚加上三文魚籽砌成一座山嘅壽司!大滿足!🐟池魚刺身- 池魚刺身大家就食得多,鮨一配嘅唔係一般wasabi豉油,係自家製嘅薑蔥豉油,真係好似食緊蒸魚嘅風味!讚呀!👍🦪貝三味- 當中有北寄貝帶子赤貝,全部都好鮮甜,簡直好食到想encour.🦀甲羅燒- 呢個甲羅燒配上多士,香濃嘅蟹膏混和魚籽等再塗上多士,滋味一流!🍛味噌煮牛舌- 呢個大推,牛舌軟淋,湯頭濃厚,蘿蔔吸晒味後特別好食!食住食住,見到隔離台啲串燒都好吸引, 我哋都唔執輸,叫咗幾串🤗🍢鹽燒白鱔- 厚厚嘅白鱔,好juicy,又爽脆!推介!🍢免治雞肉串- 自家製免治雞肉串加上蛋漿,係天衣無縫嘅組合。🍢煙肉串茄- 呢個配搭一啲都唔油膩,食多幾串都得!🍢燒大蔥-

經過店員推介,我哋今日都叫咗好多款唔同嘅食物:
🌽日本白粟米
- 好清甜呀!又多汁!冷盤一流呀!

🦪日本五島列島岩蠔配檸檬柚子啫喱

🍣雪頂三文魚山
- 火炙三文魚加上三文魚籽砌成一座山嘅壽司!大滿足!

🐟池魚刺身

🦪貝三味

🦀甲羅燒

🍛味噌煮牛舌
- 呢個大推,牛舌軟淋,湯頭濃厚,蘿蔔吸晒味後特別好食!

🍢鹽燒白鱔
- 厚厚嘅白鱔,好juicy,又爽脆!推介!

🍢免治雞肉串
- 自家製免治雞肉串加上蛋漿,係天衣無縫嘅組合。

🍢煙肉串茄
- 呢個配搭一啲都唔油膩,食多幾串都得!

🍢燒大蔥
- 朋友唔鍾意食蔥,我推介去試下呢度嘅燒大蔥,佢食完都話一啲都話值得一試,好香甜,一啲臭蔥味都冇!

整體餐廳嘅食物水平都好高! 環境都坐得舒服,坐低喺吧枱坐位傾下計、食下嘢,都真係唔錯!下次可以約朋友再嚟encore一下!😃
2025-07-10
2025-07-02 924 瀏覽
今次喺尖沙咀食咗一間好高質嘅日式料理餐廳未入到去已經見到牆上面有好多嚟自唔同平台嘅推介,已經係信心嘅保證今次真係食得太滿足,所以精選咗其中幾款介紹俾大家前菜 - 軟殼蟹蜜柑沙律軟殼蟹炸到好鬆脆,份量比想像中多;蜜柑甜中帶甘好清新,食完好開胃桃取生蠔🦪呢度嘅生蠔源自三重縣嘅桃取,果邊水質極佳,呢兩隻生蠔淨係望落去已經睇得出好肥美食落好甜好新鮮鍾意食生蠔嘅唔可以放過千層海膽飯呢個飯一上枱真係不得了,真「千層」海膽海膽好鮮甜好Creamy,再加埋有金箔嘅點綴,打卡真係一流最搞笑嘅係呢個角度影埋去,好似有成個人咁高,好搞笑(重點係呢個係細嘅版本only壽司 - 蝦三味、貝三味食壽司絕對可以反映到一間日式餐廳嘅用心同埋質素今次食嘅壽司全部都好新鮮、好鮮甜;最驚喜嘅係佢嘅壽司飯份量唔會太多,啱晒我呢一類鍾意食壽司,但又唔想食太多飯嘅人再加上呢度嘅壽司飯已經有調味,就咁加少少Wasabi已經好好味呢度嘅菜式擺埋一齊超打卡able
今次喺尖沙咀食咗一間好高質嘅日式料理餐廳

今次真係食得太滿足,所以精選咗其中幾款介紹俾大家

前菜 - 軟殼蟹蜜柑沙律

桃取生蠔🦪
食落好甜好新鮮
鍾意食生蠔嘅唔可以放過

千層海膽飯
呢個飯一上枱真係不得了,真「千層」海膽
海膽好鮮甜好Creamy,再加埋有金箔嘅點綴,打卡真係一流
最搞笑嘅係呢個角度影埋去,好似有成個人咁高,好搞笑
(重點係呢個係細嘅版本only

壽司 - 蝦三味、貝三味
壽司絕對可以反映到一間日式餐廳嘅用心同埋質素

呢度嘅菜式擺埋一齊超打卡able

2025-06-22
三重桃取生蠔生蠔肥美,質感爽口,適中海水咸味,上面青檸啫喱,更突出生蠔的鮮味。吞拿魚牛油果手卷軟滑牛油果配吞拿魚,一淡一濃,味道有層次。蟹肉蟹膏手卷大量的蟹肉絲配鮮甜的蟹膏,新鮮無腥味,美味。辛辣油甘魚薄切油甘魚爽口,微辣配上炸蒜粒,配搭新穎。鮨一千層海膽飯坐在吧檯,見到師傅不停將海膽疊上,好吸引。海膽上有金箔點綴,閃閃發光。先品嚐甜美的海膽,後再跟吞拿魚蓉、壽司飯,口感豐富,每口鮮味。日本白粟米,可以生食,味道相當清甜,清新。炸澤蟹,要趁熱食,脆卜卜夠香口。豚角煮蘿蔔入味,半肥瘦的豬五花腩,炆煮得夠腍。日本九肚魚天婦羅香口不油膩,佐酒一流。雞皮餃子雞皮脆卜卜,炸得乾身無油,點醬汁幾開胃。鹽燒三文魚鰭魚肉剛熟嫩滑,加上檸檬汁味道很配搭。生蠔、刺身、海膽杯等食材相當新鮮,而熟食、炸物即煮上檯好熱,價錢經濟,我們好滿足捧著肚子離開。
吞拿魚牛油果手卷
軟滑牛油果配吞拿魚,一淡一濃,味道有層次。
蟹肉蟹膏手卷
大量的蟹肉絲配鮮甜的蟹膏,新鮮無腥味,美味。
辛辣油甘魚薄切
油甘魚爽口,微辣配上炸蒜粒,配搭新穎。
千層海膽飯

日本白粟米,可以生食,味道相當清甜,清新。
白粟米
炸澤蟹,要趁熱食,脆卜卜夠香口。
豚角煮
蘿蔔入味,半肥瘦的豬五花腩,炆煮得夠腍。
日本九肚魚天婦羅
香口不油膩,佐酒一流。
雞皮餃子
雞皮脆卜卜,炸得乾身無油,點醬汁幾開胃。
鹽燒三文魚鰭
魚肉剛熟嫩滑,加上檸檬汁味道很配搭。
白粟米
2025-06-03 1749 瀏覽
食咗呢間鮨一好多年,佢多年嚟都係尖沙咀厚福街嘅人氣居酒屋佔地三層,我今晚就去18樓~ 🧡《 鮨一千層海膽飯(小)升級日本海膽 💲248 》 睇住師傅用上成板海膽😍再有拖羅蓉同壽司飯,入口甘甜濃郁又軟滑,加埋紫菜介有口感~ 🐟《 真鯛刺身(四切) 💲168 》肉質細緻清甜,厚切有口感~ 🐚《 貝三味(北極貝,帶子,赤貝) 💲118 》三款都好鮮甜又大隻,特別鍾意北極貝嘅鮮爽!🐖《 豚角煮 💲68 》豚肉之間有脂肪,入口溶代,味道又帶甜幾好食~ 蘿蔔都多汁清甜~ 🦀《 炸澤蟹(四隻)💲58 》新鮮即炸好香脆,外層灑上鹽,再加啲檸檬水更提味~🍤《 日本九肚魚天婦羅 💲58 》外層香口,內裡九肚魚肉好鮮嫩~配沙律醬幾惹味~🍢《 和牛粒串(一串)💲58 》一串有齊嫩腍同有咬口嘅兩款口感~ 肉味香甜~🍢《 鹽燒牛舌(一串)💲42 》薄切但燒完一啲都唔韌,仲有肉汁~🍢《 煙肉車厘茄(一串) 💲28 》煙肉有咸香,計車厘茄入口好juicy又減膩~食物質素keep到👍🏻 店員亦殷勤有主動性。
食咗呢間鮨一好多年,佢多年嚟都係尖沙咀厚福街嘅人氣居酒屋

佔地三層,我今晚就去18樓~

🧡《 鮨一千層海膽飯(小)升級日本海膽 💲248 》
睇住師傅用上成板海膽😍再有拖羅蓉同壽司飯,
入口甘甜濃郁又軟滑,加埋紫菜介有口感~

🐟《 真鯛刺身(四切) 💲168 》
肉質細緻清甜,厚切有口感~

🐚《 貝三味(北極貝,帶子,赤貝) 💲118 》
三款都好鮮甜又大隻,特別鍾意北極貝嘅鮮爽!

🐖《 豚角煮 💲68 》

🦀《 炸澤蟹(四隻)💲58 》
新鮮即炸好香脆,外層灑上鹽,再加啲檸檬水更提味~

🍤《 日本九肚魚天婦羅 💲58 》
外層香口,內裡九肚魚肉好鮮嫩~配沙律醬幾惹味~

🍢《 和牛粒串(一串)💲58 》
一串有齊嫩腍同有咬口嘅兩款口感~ 肉味香甜~

🍢《 鹽燒牛舌(一串)💲42 》
薄切但燒完一啲都唔韌,仲有肉汁~

🍢《 煙肉車厘茄(一串) 💲28 》
煙肉有咸香,計車厘茄入口好juicy又減膩~

食物質素keep到👍🏻 店員亦殷勤有主動性。
2025-06-02
$465.5 (晚餐)
2025-05-14 1668 瀏覽
聽講呢間尖沙咀嘅”鮨一”,本身優惠又多,仲有生日禮物送,就去呢度同朋友慶生。所言非虛,呢度原來做緊8pm後,$98/位清酒任飲😱,已經夠癲,仲可以連埋生日優惠一齊用。生日優惠係生日當月食滿$800送一個壽司蛋糕!在場所見,每晚任飲嘅清酒款式都唔同,今晚就有三款純米吟釀,可以自己攞個清酒酒樽出去斟。至於壽司蛋糕,係用上海膽、金箔、吞拿魚蓉、三文魚、帶子等等造成,非常有誠意!鮨一千層海膽飯 $298Signature,必叫,成座山嘅海膽,襯上吞拿魚蓉同醋飯,海膽新鮮不在話下,食材嘅配搭亦都令佢好出色。另外可以配搭紫菜一齊食。上錦繡刺身(8款各2切) $348除咗三文魚、大蝦(好大隻,蝦頭都食得)、帶子、北寄貝之外,仲有金線鯛、真鯛等。基本上全部都係大件夾新鮮。特別係帶子,食完係會感動。甲羅燒 $98連同包食嘅甲羅燒,本身已經落咗蔥同雞蛋,只要將佢哋撈埋,就會感受到蟹味加蛋嘅威力。炸澤蟹 $58完全新鮮嘅澤蟹。點新鮮?個魚缸就喺你面前,睇住啲澤蟹喺度爬上嚟…軟殼蟹蜜柑沙律 $88大份,又新鮮,軟殼蟹炸得好香口,同沙律嘅菜、蜜柑都好夾。什錦天婦羅 $98三蝦四菜嘅天婦羅,呢個價錢相當合理。除咗

鮨一千層海膽飯 $298

上錦繡刺身(8款各2切) $348

甲羅燒 $98

炸澤蟹 $58

軟殼蟹蜜柑沙律 $88
大份,又新鮮,軟殼蟹炸得好香口,同沙律嘅菜、蜜柑都好夾。

什錦天婦羅 $98
三蝦四菜嘅天婦羅,呢個價錢相當合理。除咗炸蝦本身,仲有茄子/青椒/南瓜/番薯各一。佢嘅蘿蔔蓉係加咗薑,食落會有啲層次。

呢度食物真係有質素,環境好日式,加上各式各樣嘅生日同其他優惠,真係可以嚟呢度好好慶祝。

2025-05-14
5天前 0 瀏覽
尖沙咀厚福街不嬲都出名好多美食 今次見到咁多好評就去試吓啦北海道仙鳳趾鳳凰蠔隻蠔有我手板咁大隻 而且好肥美 食落去仲好Creamy添 再加埋啲檸檬啫喱 酸酸甜甜咁 令到佢嘅味道更加豐富香蔥蝶魚邊杯蝶魚本身嘅口感都好嫩滑 肉質細膩 之後廚師將佢輕輕一燒 令到佢嘅油脂更加突出 更加滑滿滿甜蝦杯鍾意食甜蝦嘅人 真係要叫呢個 價錢唔貴 但係一杯起碼有十幾二十隻甜蝦 真係滿滿甜蝦杯鮨一沙律個沙律入邊有唔同嘅角切魚生 而且啲魚生都好新鮮豚角煮啲五花腩半肥瘦啱啱好 而且好入味 唔單止個豬肉好入味 連啲蘿蔔都好甜串燒串燒我哋就叫咗和牛粒串 煙肉帶子卷串 豚肉蘆筍串 華味鳥雞腎串 煙肉串茄 當中最欣賞嘅係煙肉串茄 因為有車厘茄喺入邊 所以唔會好油膩 仲有一種好fresh嘅感覺
尖沙咀厚福街不嬲都出名好多美食 今次見到咁多好評就去試吓啦

北海道仙鳳趾鳳凰蠔

香蔥蝶魚邊杯

鮨一沙律
個沙律入邊有唔同嘅角切魚生 而且啲魚生都好新鮮

豚角煮

串燒

話就話我哋同一間公司、但係一個喺大西北另一個就喺九龍東😅 要夾到時間見面真係有啲難度🤜🏻🤛🏻 難得見面,梗係要擦餐勁㗎啦🤭 聽朋友介紹,尖沙咀厚福街附近有間 #日本餐廳 都唔錯,一於試吓佢😚未夠七點,餐廳已經坐滿九成人,weekdays 有咁嘅客量,我估食物同服務一定唔會差🤤 雖然餐廳地方唔算大,不過裝飾得都幾骨子😚 呢日服務員安排我哋坐喺我吧枱前,#小秘書 又可以一邊食嘢、一邊欣賞師傅嘅手藝喇🤪為咗滿足為食嘅嘴仔,當然要將好食嘅叫晒返嚟啦😚🫧日式冷菜#日本白粟米 🌽未經烹調過嘅粟米特別清甜,入口仲有種爆汁嘅感覺😘日本五島列島岩蠔🦪 肥嘟嘟嘅 #岩蠔,加上檸檬柚子啫喱喺面,令海鮮嘅味道更加突出🤤🍣壽司蝦三味(#甜蝦、#赤蝦、#牡丹蝦)🦐 幾款蝦刺身都好新鮮,啖啖肉嘅口感,非常鮮甜🤤貝三味(北極貝、帶子、赤貝)🐚 #北極貝 味道鮮甜🤤 #赤貝 非常厚肉,口感爽彈🤤 厚切嘅 #帶子,亦非常肉感,令口感夠晒滿足🤤 🍱刺身丼飯千層海膽飯 - 師傅用咗 #日本海膽 做主調, #吞拿魚蓉壽司飯 做底,再加上一層又一層嘅海膽,單係外貌已經好吸睛👀 海膽味道香濃,而且份量都唔少,我

為咗滿足為食嘅嘴仔,當然要將好食嘅叫晒返嚟啦😚

🫧日式冷菜

🍣壽司

🍱刺身丼飯
千層海膽飯 - 師傅用咗 #日本海膽 做主調, #吞拿魚蓉壽司飯 做底,再加上一層又一層嘅海膽,單係外貌已經好吸睛👀 海膽味道香濃,而且份量都唔少,我都喺第一次喺香港可以食得咁滿足咋😚

🔥熟食、燒物
#甲羅燒🦀 #蟹膏 味道濃郁,配埋蛋漿一齊放入多士上面食,好有層次感☺️

#清酒煮蜆 🍶 大大隻嘅蜆肉非常肥美,配埋清酒造成嘅湯底,尤其帶出鮮味🤤

#燒鵝肝 🦆 厚厚嘅鵝肝充滿鵝油香,簡直係膽固醇之最😍

#日本九肚魚天婦羅🐡 師傅將 #九肚魚 切成條狀,再鋪上炸漿,口味麻麻哋,都幾惹味🤤

真係冇諗過小店都可以帶來無限驚喜❤️‍🔥

📍鮨一日本料理(尖沙咀) 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓
2025-06-29
2025-07-28 0 瀏覽
尖沙咀 人氣高質日式料理|鮨一|📍鮨一有多間分店📍尖沙咀鮨一佔地三層📍環境充滿和風氣息🍣🎎📍開放式廚房讓食客可近距離觀賞師傅的精湛手藝~~~~~👅𝔸𝔹𝕆𝕌𝕋 𝔽𝕆𝕆𝔻👅~~~~~➿雪頂三文魚🍣新鮮三文魚切成薄片,層層堆疊如小山,視覺上體驗一流👍🏻三文魚入口滑順,鮮甜濃郁,底層的壽司飯與少量吞拿魚蓉增添了飽足感,份量十足👍🏻➿辛辣油甘魚薄切🐟油甘魚片得極薄,入口即化,油脂豐富,帶有天然的甘甜。微辣的調味與炸蒜粒的香脆完美搭配,增添了層次感,辣度適中,不會掩蓋魚肉的鮮味➿香蔥碟魚邊杯🐠杯中盛載火炙碟魚邊,油脂在炙燒後釋放濃郁香氣,入口即溶,帶有輕微焦香與甘甜。點綴的香蔥粒為濃厚的魚油味增添清新層次,紫菜與壽司飯的搭配讓口感更豐富➿滿滿甜蝦杯🦐⚠️海鮮控的福音⚠️杯中堆滿新鮮甜蝦,蝦肉爽脆彈牙,入口帶有淡淡的海水鹹香與天然甜味➿辣酒煮廣島蠔🦪廣島蠔肥美多汁,吸收了濃郁的辣酒湯底,湯頭帶有蒜香與微辣,惹味而不嗆喉。蠔肉入口軟嫩,與湯汁的鮮甜完美融合,旁邊的蘿蔔亦吸收了湯汁精華➿鯛魚奶湯🥣底以鯛魚熬煮,呈現奶白色澤,散發濃郁的海鮮香氣。湯汁入口順滑,帶有鯛魚的鮮甜與淡淡奶香,溫暖而不膩。鯛魚肉質細嫩
尖沙咀 人氣高質日式料理|鮨一|

📍鮨一有多間分店
📍尖沙咀鮨一佔地三層
📍環境充滿和風氣息🍣🎎
📍開放式廚房讓食客可近距離觀賞師傅的精湛手藝

~~~~~👅𝔸𝔹𝕆𝕌𝕋 𝔽𝕆𝕆𝔻👅~~~~~

➿雪頂三文魚🍣

➿辛辣油甘魚薄切🐟

➿香蔥碟魚邊杯🐠

➿滿滿甜蝦杯🦐

➿辣酒煮廣島蠔🦪

➿鯛魚奶湯🥣
底以鯛魚熬煮,呈現奶白色澤,散發濃郁的海鮮香氣。湯汁入口順滑,帶有鯛魚的鮮甜與淡淡奶香,溫暖而不膩。鯛魚肉質細嫩,入口即散,搭配湯中的蔬菜,增添了清爽口感

➿和牛粒串🍢🐮
和牛粒燒烤得外焦內嫩,肉汁鎖在其中,入口即散發濃郁肉香。肉質分為嫩腍與稍有咬勁的兩種口感,搭配適量的鹽調味,突顯和牛的原味

➿豚肉露筍卷🍢
切的豚肉包裹新鮮蘆筍,燒烤後豚肉外層微焦,散發鹹香,內裡保持多汁

➿華味烏雞腎串🍢
雞腎處理得乾淨無腥味,燒烤後口感爽脆,帶有輕微咬勁。調味上採用鹽燒方式,保留食材原味,同時帶出雞腎的鮮香

➿燒日本青椒仔🍢
青椒仔燒烤後外皮微焦,散發清香,內裡保持多汁與脆嫩。輕灑的鹽調味提升了青椒的天然甜味,口感清爽

味道:👅👅👅👅👅/5
環境:👅👅👅👅👅/5
服務:👅👅👅👅👅/5
推介:👅👅👅👅/5
2025-07-23 0 瀏覽
尖沙咀厚福街堪稱「食街」、不論地舖或樓上舖都存在各式各樣餐廳,九龍人嚟呢處約飯局非常方便。今次揀日本嘢都係衆人至愛,食肆在藍馬商業大廈店舖林立、佔地3層幾熱鬧《鮨一千層海膽飯・升級日本海膽》・以金箔點綴、海膽埋得又高又滿幾鮮甜,底層墊有魚生及赤醋飯味道真係唔錯《日本活紫海膽》・連殼原個上的紫海膽海水味道濃郁,口感幼滑值得一試《北海道仙鳳趾鳳凰蠔》・肥美大隻、冰涼爽脆、鮮甜亦好creamy,高質素《甲羅燒》・ 加咗蛋黃嘅蟹味噌同蟹肉、蟹籽蔥花等一齊撈勻,搽多士食鹹香鮮味到停唔到口《日本白栗米》・大推呢個好味生食就好似食緊好甜嘅生果咁、爽脆多汁甜如蜜,啲汁液係奶白色幾特別《和牛粒串》・燒到好香口牛味濃厚《煙肉串茄》・ 煙肉有啲厚度先好食,配埋蕃茄仔嘅清甜感覺唔腬《燒日本青椒仔》・估唔到呢種青椒仔都幾辣,刺激下味蕾幾過癮

《鮨一千層海膽飯・升級日本海膽》

《日本活紫海膽》

・連殼原個上的紫海膽海水味道濃郁,口感幼滑值得一試

《北海道仙鳳趾鳳凰蠔》

・肥美大隻、冰涼爽脆、鮮甜亦好creamy,高質素

《甲羅燒》

《日本白栗米》

・大推呢個好味

《和牛粒串》

・燒到好香口牛味濃厚

《煙肉串茄》

・ 煙肉有啲厚度先好食,配埋蕃茄仔嘅清甜感覺唔腬

《燒日本青椒仔》

・估唔到呢種青椒仔都幾辣,刺激下味蕾幾過癮

2025-07-19 245 瀏覽
店名:鮨一地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓1.粒貝 $198貝肉薄切,入口爽口彈牙,清甜好食😋2.日本五島列島岩蠔(2隻) $196蠔肉飽滿彈牙,口感嫩滑,帶有淡淡海水味,配上柚子味啫哩調味,好食🤤3.辛辣油甘魚薄切 $168配搭新鮮,油甘魚爽口,配上炸蒜及微辣,入口又好配搭,可以一試🤗4.海葡萄蕃茄沙律 $128海葡萄單獨食會較為鹹,師傅用蕃茄沙律增加左個層次感,更易入口🤤5.鹽燒白鱔(串) $72時間掌控得好好,外脆內嫩,還有少少油脂,好食👍👍👍6.豚角煮 $68量多大份,望落去以為肉好老,點知入口好滑好入味🤣7.日本九肚魚天婦羅 $58炸漿好薄,入口好脆8.和牛粒串(串)$58和牛肉粒大細適中,一口可以食晒,好滿足🤤9.煙肉串茄(串)$28煙肉外脆,芳香嘅油脂包住車厘茄,好食總價連加一$1071
店名:鮨一
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓

1.粒貝 $198
貝肉薄切,入口爽口彈牙,清甜好食😋

2.日本五島列島岩蠔(2隻) $196

3.辛辣油甘魚薄切 $168

4.海葡萄蕃茄沙律 $128

5.鹽燒白鱔(串) $72
時間掌控得好好,外脆內嫩,還有少少油脂,好食👍👍👍

6.豚角煮 $68
量多大份,望落去以為肉好老,點知入口好滑好入味🤣

7.日本九肚魚天婦羅 $58
炸漿好薄,入口好脆

8.和牛粒串(串)$58
和牛肉粒大細適中,一口可以食晒,好滿足🤤

9.煙肉串茄(串)$28
煙肉外脆,芳香嘅油脂包住車厘茄,好食

總價連加一$1071
  • 日本九肚魚天婦羅
  • 和牛粒串
  • 煙肉串茄
2025-07-19 216 瀏覽
天氣咁熱一早跟好友預約定食日式料理,店員安排坐在長型吧台位置,馬上感受到濃濃的日式氛圍。吧台設計簡約,木質桌面配上柔和燈光,讓人瞬間放鬆。店內空間稍為逼夾,座位靠得近,但整潔有序,服務員親切熱情。鮨千層海膽飯(小)升級日本海膽後層次更加豐富,海膽濃郁鮮甜,醋飯酸香適中,入口超滿足。日本海膽鮮美,入口即化,令人回味。滿滿甜蝦杯一上枱擺盤已經非常亮眼,甜蝦彈牙,蛋黃增添絲滑口感,視覺味覺雙贏。雪頂三文魚山創意十足,炙燒三文魚散發焦香,表面鋪上蘿蔔蓉和三文魚籽,口感清新又帶爆籽驚喜。炸澤蟹四隻小巧,外酥內軟,滿滿蟹膏香。日本九肚魚天婦羅炸得金黃,魚肉鮮甜不膩。鹽燒白鱔外脆內嫩,鹽味恰好,簡單卻美味。和牛粒串肉質軟嫩,汁水豐富,香氣撲鼻。煙肉串茄煙肉鹹香與茄子軟嫩完美融合,簡單又驚艷。芝麻雞翼芝麻香濃,口感豐富。雞皮餃子外皮香脆,內餡多汁,超有驚喜。整體來說,鮨一的菜式用心,吧台氛圍別有風味,雖空間稍窄,但食物品質令人滿足,值得一試!

鮨千層海膽飯(小)

雪頂三文魚山

炸澤蟹四隻小巧,外酥內軟,滿滿蟹膏香。

日本九肚魚天婦羅
炸得金黃,魚肉鮮甜不膩。

鹽燒白鱔外脆內嫩,鹽味恰好,簡單卻美味。
和牛粒串肉質軟嫩,汁水豐富,香氣撲鼻。
煙肉串茄煙肉鹹香與茄子軟嫩完美融合,簡單又驚艷。

芝麻雞翼芝麻香濃,口感豐富。

雞皮餃子外皮香脆,內餡多汁,超有驚喜。

2025-07-18 62 瀏覽
星期五放工,想獎勵吓自己辛苦咗一個星期,同男朋友去咗尖沙咀厚福街食日本嘢。📍餐廳地點超方便就腳,厚福街直入電梯上18樓,成棟三層(18-20/F)都係佢哋地頭!裝修真係100%居酒屋風情,木系趟門,坐窗邊位仲望到成條街夜景,打卡一流📸 🍣 **「新痛瘋丼」一上枱嚇親** 個名癲癲哋但實物仲癲!三文魚子+牡丹蝦+吞拿魚蓉+海膽堆到成座山咁高,中間仲有粒蘭王蛋黃,醋飯底撈好咗豉油,一啖食落去魚油係咇出嚟㗎~🦪 **日本五島岩蠔(2隻)** 凍住上枱仲冒緊煙!蠔身飽滿到啜落「卜」一聲,海水味濃得嚟帶甜,上面帶有柚子啫喱鮮到打冷震!侍應話每日空運,難怪連蠔裙邊都爽脆冇渣💯 🐟 **上錦繡刺身拼盤(8款各2切)** 呢個真心要相機食先!牡丹蝦頭爆膏、拖羅雪花紋靚到似藝術品、帶子厚過一蚊銀... 最驚喜有罕見嘅鯛魚薄切,燈光下透到見碟底!底層碎冰keep住溫度,食到尾件都唔會淋👍 🥗 **鮭一沙律** 唔係hea貨 大大隻蕃茄加上三文魚粒多過菜!混咗柚子醋同胡麻醬,清新得嚟咬落索索聲,解膩一流~ 💡小貼士: 1️⃣ 坐18樓吧枱可以睇師傅即切魚生 2️⃣ QR code落單超流暢,加餸

🍣 **「新痛瘋丼」一上枱嚇親**

🦪 **日本五島岩蠔(2隻)**

🐟 **上錦繡刺身拼盤(8款各2切)**

🥗 **鮭一沙律** 唔係hea貨

💡小貼士:
1️⃣ 坐18樓吧枱可以睇師傅即切魚生
2️⃣ QR code落單超流暢,加餸唔使等侍應
3️⃣ OpenRice訂位,指定食品有半價

總結:人均$400左右,以呢個地段同食物質素絕對收貨!三層樓都坐滿仲要唔嘈雜,傾偈聚會都啱,會encore試佢個海膽塔~
2025-07-17 199 瀏覽
放工同朋友去左一間日式居酒屋,全場滿座,好彩預早book定位。池魚王薄切池魚王切成薄片,晶凝通透,魚肉口感清爽柔嫩,配搭辣椒蘿蔔蓉酸汁一齊食。鮨一千層海膽飯海膽份量多到好似一座山咁,今次升級日本海膽,色澤橙金,散發出自然鮮甜香氣,口感綿滑濃郁,底層仲有吞拿魚蓉。北海道仙鳳趾鳯凰蠔蠔肉肥美多汁,口感綿滑,超級新鮮,加咗酸汁啫喱。海葡萄番茄沙律海葡萄口感微微爆漿,番茄脆爽,搭配得恰到好處。滿滿甜蝦杯甜蝦晶瑩剔透,入口滑嫩,配搭蛋黃蛋漿。串燒鹽燒白鱔:外皮微微帶焦,肉質軟嫩。煙肉串茄:煙肉包住甜美車厘茄,煙肉嘅鹹香味結合多汁嘅車厘茄。豬肉露筍卷:豬肉柔嫩,露筍爽脆,中和豬肉油脂感。味噌煮牛舌牛舌煮得好入味,厚身有嚼勁,味噌湯底濃郁。

北海道仙鳳趾鳯凰蠔
蠔肉肥美多汁,口感綿滑,超級新鮮,加咗酸汁啫喱。

海葡萄番茄沙律
海葡萄口感微微爆漿,番茄脆爽,搭配得恰到好處。

滿滿甜蝦杯
甜蝦晶瑩剔透,入口滑嫩,配搭蛋黃蛋漿。

串燒
鹽燒白鱔:外皮微微帶焦,肉質軟嫩。
鹽燒白鱔

煙肉串茄
豬肉露筍卷:豬肉柔嫩,露筍爽脆,中和豬肉油脂感。
豬肉露筍卷

味噌煮牛舌
牛舌煮得好入味,厚身有嚼勁,味噌湯底濃郁。
鹽燒白鱔
煙肉串茄
豬肉露筍卷
  • 千層海膽飯
2025-07-13 150 瀏覽
呢間尖沙咀樓上日本菜,壽司、刺身、串燒等樣樣齊,食物質素高。呢度必食滿瀉海膽卷(火山卷),一份有六件)。新鮮嘅海膽滿瀉,味道鮮甜,配埋魚籽好滿足😍另外,西班牙紅蝦好大隻鮮甜,肉質飽滿彈牙。辛辣油甘魚薄切,辛辣調味恰到好處,更能帶出魚肉嘅鮮味。北海道仙鳳趾鳯凰蠔口感creamy,味道鮮甜。至於鮨一沙律🥗,有角切魚生及係用新鮮蔬菜,份量都唔少。清酒煮蜆,蜆肉鮮甜,有清酒香。日本九肚魚天婦羅即炸熱辣辣又香脆,係唔錯嘅佐酒小食。
呢間尖沙咀樓上日本菜,壽司刺身、串燒等樣樣齊,食物質素高。

另外,西班牙紅蝦好大隻鮮甜,肉質飽滿彈牙。
辛辣油甘魚薄切,辛辣調味恰到好處,更能帶出魚肉嘅鮮味。

北海道仙鳳趾鳯凰蠔口感creamy,味道鮮甜。
至於鮨一沙律🥗,有角切魚生及係用新鮮蔬菜,份量都唔少。

清酒煮蜆,蜆肉鮮甜,有清酒香。
日本九肚魚天婦羅即炸熱辣辣又香脆,係唔錯嘅佐酒小食。
2025-07-10 230 瀏覽
🍣【#東京直送の味】鮨一 千層海膽飯升級版|爆膏の奢華體驗✨🔥 當日本海膽遇上醋飯… 已贏全場MVP…🇯🇵 北海道馬糞海膽層層堆疊 💛 一勺挖到底!鮮甜×濃郁×回甘三重暴擊 👉🏻 升級版份量+++ 小份都滿足到喊😭 🌟 【本日TOP3必點】🦪 「桃取生蠔」|💦 海水味超fresh!蠔肉肥美到震動~ 🍘 「炸澤蟹」|酥脆到連殼食!佐酒神物✨ 🐮 「和牛粒串」|A5和牛油香炸裂!一咬爆汁💥 🍢 #串燒控注意✔️ 煙肉帶子卷|鹹香×鮮甜の完美平衡 ✔️ 厚切鹽燒牛舌|彈牙度200%‼️ ✔️ 豚肉蒟蒻卷|爽脆口感超上癮 🍗 壓軸の邪惡✨「芝麻雞翼」|外皮香脆到犯規! 🌽「日本甜粟米」|咬開直接飆蜜汁~ ⚡「九肚魚天婦羅」|入口即化の雲朵口感 🐖「豚角煮」琥珀色顫動 |㊙ 秘傳味噌燉煮3小時 ⚡「九肚魚天婦羅」入口即化の雲朵口感
千層海膽飯

🔥 當日本海膽遇上醋飯… 已贏全場MVP…
🇯🇵 北海道馬糞海膽層層堆疊
💛 一勺挖到底!鮮甜×濃郁×回甘三重暴擊
👉🏻 升級版份量+++ 小份都滿足到喊😭
桃取生蠔

🌟 【本日TOP3必點】
🦪 「桃取生蠔」|💦 海水味超fresh!蠔肉肥美到震動~
炸澤蟹

✔️ 厚切鹽燒牛舌|彈牙度200%‼️
✔️ 豚肉蒟蒻卷|爽脆口感超上癮

🍗 壓軸の邪惡
芝麻雞翼

✨「芝麻雞翼」|外皮香脆到犯規!
甜粟米

🌽「日本甜粟米」|咬開直接飆蜜汁~

⚡「九肚魚天婦羅」|入口即化の雲朵口感

桃取生蠔