2024-08-26
我為咗回報個同事嘅一啲恩情,想請佢食Omakase,佢話好,不過由佢揀,佢真係夠老友,又識食,揀咗呢間價錢相當合理,而性價比超高嘅餐廳。 🍖一坐低我就話叫佢嗌嘢食唔好同我慳,點知我已經俾遠處人地食緊嘅嘢吸引咗,睇吓嗰個千層海膽飯,睇住廚師一層一層放上去,好似唔識停咁,我就先叫咗呢個。其實真係唔知佢放咗幾多層上去,我哋嗰個嚟到嘅時候,我哋嘅comment就係,點解食極都食唔完嘅,但係又真係好好味,海膽又甜,個型又靚,新鮮冇腥味,而下面個醋飯亦都做得好好,同個海膽好夾,仲要上面加咗金箔,聲色藝俱全。 🍖唔好意思,跳咗由中間講起,其實我哋係有食到前菜嘅,包括超甜白色粟米,同埋軟殼蟹柑橘沙律,個粟米又係甜到爆,而且一路食一路噴汁,我哋一路尷尬一路食,埋頭苦幹好似自修室咁樣。個沙律又係好清新,雖然主角係軟殼蟹,但印象最深系個柑桔,非常清甜,配合埋個沙律醋同埋啲新鮮沙律菜,令人非常回味。 🍖又講返主菜,除咗海膽飯,我哋仲叫咗一個叫做蘭既什錦飯,裏面吞拿魚三文魚八爪魚,都切成碎粒,再加埋完整嘅左口魚同埋同埋海膽,而側邊鋪滿曬魚子,每一啖食嘅時候,新鮮材料仲多過啲飯,百感交集,超令人享受。 🍖仲有原條
🍖仲有原條嘅秋刀魚刺身,秋刀魚一啲都唔腥,而且個樣砌到花瓣咁,肉質又爽甜。原條嘅又有牛脷,其實,佢切好多舊出嚟,分分鐘唔止一條,配合埋超林滑嘅蘿蔔同面豉湯,口感一流。當然仲有天婦羅拼盤,薄薄嘅粉漿之下,蝦肉充滿彈性,蔬菜仍然保持juicy,而且最緊要係個presentation,炸過嘅麪條,做到孔雀開屏嘅效果,超吸引眼球。
同事幫我慳錢,但係又唔使慳個胃,人生遇到一個咁嘅好同事,夫復何求!