2019-12-31
係呢度睇完戲,腦海中已經諗到今晚想食壽司,一心諗住幫襯火車壽司,點知去度先知原來開左呢間新店,都係食日本菜,望下門口餐牌,價錢中上位價,唔理啦,我...要....食.......壽..........司!入到去裝潢係有格調,以魚類作主題佈置,有卡位有二人枱,側邊亦有單邊位飲杯綠茶,再點菜為食壽司而來,唔想苦惱,叫客特上壽司盛 ($188),呢條"魚"就係用來運送壽司比客人嘅,相當過癮七件中有魚類有貝類仲有海膽,樣樣都可以淺嚐到,好味嘅可以再單點回味當中推介嘅有魷魚,軟身中又點嚼口縞蝦比起食開嘅牡丹蝦來得爽口海膽份量滿滿的,入口creamy,融入每粒壽司飯中,甘香甜美友人歡喜油甘魚,呢客油甘魚薄切佐黑松露酸汁 ($98)就逃唔過佢法眼,擺盤吸引,魚色靚仔,有埋沙律菜油甘魚嚴格黎講都唔算薄切,入口甘香,軟滑感覺,配埋黑松露香味及醋汁嘅酸味,整體配合相當唔錯!食完就到什錦魚生沙律 ($98) 出場,爽脆沙律菜中混入魚生粒,加埋開胃醬汁,為餘下嘅呢餐作好應援準備先完成凍食部分,係時候到熱食出場,打頭陣係串燒系列代表 : 燒魷魚 ($28)厚切但入口唔會韌,燒得面層帶點焦香味,味道偏淡,食到魷魚
飲杯綠茶,再點菜
當中推介嘅有魷魚,軟身中又點嚼口
縞蝦比起食開嘅牡丹蝦來得爽口
厚切但入口唔會韌,燒得面層帶點焦香味,味道偏淡,食到魷魚原味道!
跟住開始到濃味串燒 :
鹽燒牛舌 ($58)
鷄翼 ($28)
月見自家製免治鷄肉 ($38)
牛舌亦都算厚切,入口JUICY及帶點咬口,配合埋鹽燒,外微硬內裏軟腍,好味道!
燒鷄翼有邊個唔鍾意食?! 呢客燒至皮香肉嫩,外皮已有調味粉加味,一串又點會夠喉?!
自家製免治鷄肉,沾蛋黃食,增加香滑口感,又食到鷄軟滑碎嘅脆口感,加入香甜燒汁醬,又係好味道嘅!
呢客精緻嘅三文魚泡飯 ($68),清淡中加入三文魚碎,撈均後食又帶點魚肉香味,仲有小碟漬物伴食,一人享用岩岩好!
呢客牛肉烏冬 ($98)可算超級抵食,估唔到咁大碗!
牛肉未完全熟透,浸入熱湯就岩岩好,肉味出,口感帶點嚼口,絶唔係嚡口貨色; 烏冬口感滑,份量又多,呷口昆布湯,一注烏冬加一片牛肉,嗚.........滿足呀!!
本來諗住可以食埋甜品,但已經相當飽足,唯有嘆多杯綠茶,留待下次啦...........................