2025-01-19
🥰 年初 “鮨吟” 宣佈結業, 復活節趕上尾班車, 食咗 “最後的午餐”. “復出” 乃 “告別” 之母, 最近收到消息, Do 師傅重出江湖.🏘️ 餐廳新址喺銅鑼灣 Cubus, 出𨋢右轉, 進入用餐區前設一個打卡空間, 怪怪地. 再行兩步, 左邊設U型壽司吧枱, 大概20個位, 右邊靠窗幾張長方枱. 今日點咗 Omakase Lunch, $1,280+10%, 加清酒, $450+10%.🐟 刺身, 酒肴蝦餅剝皮魚魚子醬, 白蝦, 拖羅蓉白子深海池魚 鰤魚拖羅紫菜包鰹魚和牛可樂餅沙律🍣 壽司花竹蝦吞拿魚醬油漬北海道白海膽中拖羅銀鱈魚喜之次鯖魚🥣 螺頭小柱湯🍙 海膽櫻花蝦炒飯🍮 海綿蛋糕🦐 蝦餅. 用蝦肉蝦殼等製成, 中間押咗兩隻白蝦, 有趣!🐟 剝皮魚, 配肝醬. 剝皮魚滑捋捋, 肝醬味道濃郁, 震撼了.🥰 魚子醬, 白蝦, 拖羅蓉. “鮨吟” 嘅經典菜色, 魚子醬嘅鹹鮮味, 配白蝦嘅口感, 拖羅蓉嘅香氣, 一啖入口, 攪掂!🐚 白子, 配梅醬啫喱. 我鍾意白子濃厚嘅口感, 梅醬啫喱又平衡番味道, 不俗!🐟 深海池魚. 肉質緊實, 加咗少少肝醬, 增加味道層次.🐟 鰤魚. 即係野生
🐟 刺身, 酒肴
蝦餅
剝皮魚
魚子醬, 白蝦, 拖羅蓉
白子
喜之次
鯖魚
🥣 螺頭小柱湯
🍙 海膽櫻花蝦炒飯
🍮 海綿蛋糕 🦐 蝦餅. 用蝦肉蝦殼等製成, 中間押咗兩隻白蝦, 有趣! 🐟 剝皮魚, 配肝醬. 剝皮魚滑捋捋, 肝醬味道濃郁, 震撼了.
🐟 鰤魚. 即係野生油甘魚. 非常肥美, 油份豐富.