2024-07-12 291 瀏覽
一家三口 明天Raymond去美国 替他提前庆祝生日 他提议家庭聚餐吃日本菜 我就想到家门口的脂海 没有试过晚餐今天Cheuk总厨正好在 推荐老友记主厨发办 出品令人惊喜 Raymond对鱼没有太大兴趣,第一道鱼生上来 入口即化 一点儿也没腥味 Raymond 说 如果鱼是这种味道 我天天可以吃鱼 青豆一碗 原本是最简单的食物 但是加了新鲜的鱼仔酱 顿时鲜甜 Kobe 牛肉 加少少绿茶盐 Raymond说是世界上最好吃的牛肉 不愧为希尔顿的名厨 棒棒哒 还会再来
2024-07-12
慶祝紀念
生日
好耐之前食過生嘅呀媽家姐 覺得好新鮮 同埋全部都係保持好好嘅水準 覺得每一樣嘅質素都好高🍣🍣🍣唔會做好多花巧嘢 簡單得來保持惜才新鮮既味道😜今次食佢新出嘅tasting menu✨每一樣都好有驚喜同保持到原汁原味~~擺盤都好法式風格 feel到廚師既用心🧡同埋舖頭嘅人都好友善好好傾!!好抵食🧡🧡🧡同埋佢地既漬物都好正 都叫左支清酒🍶最後連普通嘅烏冬都可以有驚喜 係自家製嘅魚湯🐟份量岩岩好 唔夠仲可以叫多幾件壽司🍣性價比💯💯💯
同埋佢地既漬物都好正 都叫左支清酒🍶
性價比💯💯💯
2023-09-20 630 瀏覽
唔係第一次到鮨海晚膳,除咗午餐好食抵食,呢度嘅Omakase亦係我嘅首選,勝在新鮮,日本直送。今晚嚟試下佢新出嘅Tasting Menu。熱食為主,燒鰻魚拌青瓜海带酸,煎扇貝,魚子酱拌鹅肝蒸蛋,煎海虎蝦,甘鯛立鳞,磯煮南非鮑,燒纽西蘭羊架,稻庭鳥冬,最後芝麻雪糕做甜品,絕對無投訴,非常滿足的一餐。最後唔可以唔提鮨海自家品牌清酒鮨海纯米大吟釀,非常容易入口😋嚟到要試一試。辛勞一天之後好好放鬆的一間日本餐廳,再三encore。
辛勞一天之後好好放鬆的一間日本餐廳,再三encore。
2023-09-20
2023-07-14 706 瀏覽
It’s been a while since I last had omakase, we decided to go for the classic 10 piece set which includes daily specials of the day and to top it off, it includes uni and handroll toro! 🍣 Sushi Ocean is a hidden gem in the bustling Central district of Hong Kong, offering high-quality Japanese cuisine in an intimate and elegant setting.The meal started with a salad appetizer. Highlights of the meal included the buttery and melt-in-your-mouth tuna, the sweet and creamy sea urchin. Each piece of sus

The meal started with a salad appetizer. Highlights of the meal included the buttery and melt-in-your-mouth tuna, the sweet and creamy sea urchin. Each piece of sushi was expertly crafted and showcased the quality of the ingredients.

Overall, the 10 piece lunch omakase at Sushi Ocean was a memorable and enjoyable dining experience. The quality of the sushi and the skill of the chefwas wonderful. We highly recommend Sushi Ocean to anyone looking for good quality sushi dining experience in Hong Kong.
Rating: 8/10 love this place and will keep coming back
Scallop
2023-06-03
Scallop
2023-04-06 906 瀏覽
今天因為朋友不食刺身,所以我們都是叫熟食,師傅推介我們食吞拿魚魚鮫 $700,我們三個女士都很滿足❤️豐富的魚油❤️ 配合伴碟的小菜都很入味😘原來不吃刺身也有很多選擇😍
話說入谷一段時間, 試過幾間谷友推介嘅 “廚師發板”,  大開眼界. 早幾日, 突然諗起老友 “波比” 十幾年前帶我嚟 “鮨海” 食晚飯...🥰 諗諗下, 當年 “波比” 俾咗個預算師傅, 食物就自動送上, 其實就係傳說中嘅 Omakase! 真係開心大發現, "原來" 果次係我第一次食 “廚師發板”.🥢 “鮨海” 午市主攻套餐. 坐吧枱嘅話, 壽司套餐嘅壽司就逐件上, 非常抵玩. 餐廳設多張方枱及一張L形10人壽司吧枱. 今日再訪, 點咗 “特選壽司套餐”, $300+10%, 包頭盤, 沙律, 十件壽司, 吞拿魚手卷, 麵豉湯, 甜品.🍆 頭盤: 茄子. 我唔鍾意食茄子, 但呢個出奇地好食.🥗 沙律. 蔬菜新鮮, 超級合格.🍣 第一件... 笛吹鯛. 食到少少橘子味, 肉質較柔軟, 唔錯.第二件... 𩶘魚, 配三升漬. 肉質都係偏柔軟, 三升漬味道唔明顯, 但係賣相加分.第三件... 赤貝. 鮮甜, 爽口.第四件... 帆立貝. 鮮甜, 算係爽身.第五件... 石鯛. 肉質煙韌, 唔錯.第六件... 池魚, 配蔥茸. 重魚味, 我鍾意.第七件... 深海池魚. 肉質結實, 油份豐

🍆 頭盤: 茄子. 我唔鍾意食茄子, 但呢個出奇地好食.
茄子
🥗 沙律. 蔬菜新鮮, 超級合格.
沙律
笛吹鯛
𩶘魚
第三件... 赤貝. 鮮甜, 爽口.
赤貝
第四件... 帆立貝. 鮮甜, 算係爽身.
帆立貝
第五件... 石鯛. 肉質煙韌, 唔錯.
石鯛
第六件... 池魚, 配蔥茸. 重魚味, 我鍾意.
池魚
第七件... 深海池魚. 肉質結實, 油份豐富, 讚!
深海池魚
第八件... 鯖魚. 魚味比想像中淡.
鯖魚
第九件... 中拖羅. 正常發揮.
中拖羅
第十件... 燒左口魚. 油脂滿溢, 配埋脆脆嘅紫菜, 一流!
燒左口魚
蔥拖羅手卷. 味道出色, 絕配紫菜, 掂!
蔥拖羅手卷
甜蛋. 合格.
甜蛋
追加: 加州卷. 不過不失.
加州卷
🥣 麵豉湯. 夠熱已經贏咗一半.
麵豉湯
🍨 雪糕. 正常.

🤗 總結: 環境闊落, 服務周到, 師傅清晰介紹魚料名稱, 食物質素OK. 午市壽司套餐嘅壽司玩逐件上, 性價比非常吸引. 有機會再試 “廚師發板”.
赤貝
加州卷
麵豉湯
  • 笛吹鯛
2022-04-01 1644 瀏覽
第五波疫情之前我哋成日夜晚去omagase 不過疫情嚴峻 六點後又冇堂食所以已經冇做生意一段時間前幾日收到通知師傅話4月1號開番我哋梗係唔會蝕底啦午餐定食都照訂位卓師父我哋嚟啦其實我哋好少落去食晏仲話係定食添唔 啊我就要10件壽司定食啦一樣係非常靚嘅擺設前菜係芝麻醬沙律同醬漬茄子非常的開胃雖然午餐定食但係壽司逐件上左口魚 赤貝 甜蝦 墨魚 鱒魚 赤口中拖羅 左口魚邊吞拿魚碎 海膽 甜蛋件件都精緻鮮甜壽司飯粒粒圓滑彈牙$300食到咁嘅質素真係超值因為掛住佢嘅鰻魚飯所以叫咗一客細嘅兩份食鰻魚多汁鮮美 焦香加蜜味鰻魚汁好味到停唔到口朋友原來記得我3月生日師傅仲準備咗心形壽司蛋糕真係飽到食唔落 所以打包好開心非常圓滿嘅一餐 正到痺丫
第五波疫情之前

好開心
非常圓滿嘅一餐 正到痺丫
2022-04-01
午餐
幾年前同朋友波比嚟過鮨海食晚餐. 已經冇乜印象. 今日再試午餐.餐廳入口幾有趣. 先落樓梯. 一邊去鮨海. 另一邊行兩步再落樓梯去水療. 餐廳裝修普普通通. 晚市有做廚師發辦. 今日點左特選壽司套餐. 坐吧枱, 壽司逐件上. 性價比十分高.前菜: 沙律. 普通. 茄子, 比正常嘅茄子好食. 呢兩樣我本身唔鍾意食.第一件... 魴鮄魚. 前菜都未食完就上. 食到好短暫嘅柚子味. 除此之外, 味淡. 第一件嚟講可以接受.第二件... 伊佐目. 影漏咗相. 味淡. 第一件未食就嚟咗. 食唔出味道. 慢番少少好啲喎!第三件... 赤貝. 新鮮. 爽口. 開始有驚喜.甜蝦. 明顯特別肥大. 口感似食緊好大隻嘅蝦. 膠口. 唔錯!鱆紅魚. 重魚味. 口感充實. 驚喜之一.池魚. 落咗薑蓉. 薑蓉有少少搶咗味. 十件壽司中嘗試攪變化. 可以接受.深海池魚. 第一次連續食池魚同深海池魚. 好特別嘅安排. 係唔係放得太後? 定係啱啱食完薑蓉? 味道比想像中淡. 都OK嘅.拖羅. 冇講大中細就應該係細拖羅. 肥美.鯖魚. 好少見. 類似係秋刀魚嘅質地. 十件壽司裏面一定要有呢類. 做到! 講番鯖魚, 重口

第三件... 赤貝. 新鮮. 爽口. 開始有驚喜.

鱆紅魚. 重魚味. 口感充實. 驚喜之一.

拖羅. 冇講大中細就應該係細拖羅. 肥美.

鯖魚. 好少見. 類似係秋刀魚嘅質地. 十件壽司裏面一定要有呢類. 做到! 講番鯖魚, 重口味. 有一種可以接受到嘅腥味.

第十件... 燒左口魚. 燒咗一定好食. 油香滿溢. 加埋脆卜卜嘅紫菜. 掂! 放最後啱啱好.

最後係手卷. 吞拿魚茸手卷. 好味喎.

第十一件? 玉子. 送嘅. 好食.

影番個門口.

午餐包咗麵豉湯同甜品. 個麵豉湯超級熱同好飲, 抵讚!

總結一下: 壽司逐件上, 以午餐嚟講性價比好高. 策略係要坐吧枱.

餐廳裝修少少舊, 整體都Ok. 服務殷勤, 係頭段上菜速度快咗 (我明白嘅... 午市套餐唔應該要求多多). 壽司唔會逐件詳細講解, 但師傅有問必答.

值得推介. 有機會再嚟.
2021-01-28 3533 瀏覽
難道有得放早,所以book咗間幾年前食過覺得ok嘅餐廳慢慢食個lunch!點咗個lunch set,之後有待應問加唔加$50轉海膽,抱着一試無妨嘅心態就加咗。。點知。。個海膽份量唔多,食落都唔係別鮮甜,仲要加$50。。。真係有啲唔抵!🤬其他嘅壽司都係一般般,同心目中同之前試過唔同師傅發板嘅質素都有段距離。。尤其俾得呢個價位,好難想像會在墨魚壽司,仲要食落個口感係一塊好厚好硬好鞋嘅墨魚。。🥺🥺另外吞拿魚都唔係好有油脂。。只可以話同樣嘅價錢,確實尖沙咀有更多更好嘅選擇😔

2020-12-22
2019-09-23 4786 瀏覽
之前都有食過呢間餐廳,但唔記得影相同寫食評。 我今次食set,首先,它的頭盤有三文魚籽,佢哋係三文魚籽上面加左柚子汁,食起上嚟清新開胃,酸酸甜甜,都帶有少少鹹味,所以齋食都唔會覺得好鹹 第二、三碟頭盤係以刺身為主,例如油甘魚同刺身蝦等,食料新鮮,食起嚟帶有鮮甜味。 第四碟頭盤係壽司,一共帶三件,當中令我最難忘既壽司係炭燒魚壽司,食起來有一陣炭烤味和唔算覺得膩口 再黎就係熟食-烤蝦,烤得岩岩好,蝦肉幾彈牙,配埋醬汁岩岩好,我覺得佢既醬汁係用蝦膏煮出黎 其實只係食頭盤,我已經有5、6成飽(可能我太細食,唔係食到好多野)。主食係和牛,唔盤太肥同太瘦,煮得岩岩好,食完主食就可以簡蜆湯或者烏冬,而我就簡左烏冬 。 最後,甜品簡左柚子雪糕,呢個甜品可以清濟 太好食,想再食多次甜品,但已經太飽啦!
之前都有食過呢間餐廳,但唔記得影相同寫食評。

最後,甜品簡左柚子雪糕,呢個甜品可以清濟
太好食,想再食多次甜品,但已經太飽啦!
2018-12-24 4604 瀏覽
不時不食 - 于中國人同日本人都非常重視!食寿司最高享受就當然係寿司師傅發板 (Omakase)!鮨海師傅行內十分有名,大酒店出身,所以都很多擁躉,要好嘅位置就一定要早點訂枱。師傅發板食材新鮮,由刺身開始,接住係時令魚子鮮味濃醇入口即溶,感覺好幸福!大吞拿魚刺身亦充满深海魚甜味,口中回甘數次,一定要嘗試!

2018-12-06 3031 瀏覽
.Top class chef random cuisine特上主廚隨機料理 ($1400) ..平時呢間lunch就食得多晚餐真係第一次黎🙈點知比我發現咗呢度既omakase原來吾錯分開咗三個等級優級($1000)特級($1200)頂級($1400)我今次試既係頂級😍由前菜去到熟食都好好食而且份量好多 食到一半已經飽🤣🤣🤣🤣尖沙咀好食既omakase唔多🙂所以呢度都係一個好好既選擇👍🏻👍🏻
Top class chef random cuisine
特上主廚隨機料理 ($1400) .
平時呢間lunch就食得多
晚餐真係第一次黎🙈
點知比我發現咗呢度既omakase原來吾錯
分開咗三個等級
優級($1000)特級($1200)頂級($1400)
我今次試既係頂級😍
由前菜去到熟食都好好食
而且份量好多 食到一半已經飽🤣🤣🤣🤣
尖沙咀好食既omakase唔多🙂
所以呢度都係一個好好既選擇👍🏻👍🏻
2018-10-17 2737 瀏覽
Went for dinner and let the chef choose a menu for us. We had a large oyster which was delicious plus various pieces of sashimi which were fresh. Had some wagyu beef which melted in the mouth and finished off with some udon which was delicious. Head chef was very friendly.
2018-01-21 4924 瀏覽
坐壽司巴台已經成為習慣,好鍾意睇住師傅整壽司。今次係小妹第二次黎到呢間日本餐廳,第一次既印象深刻,覺得呢度既壽司性價比高。物超所值,所以聖誕節🎄黎encore多次。一如既往叫左一個deluxe sushi set, 今次既壽司同上一次黎有少少出入,應該係因為有啲係季節性既魚。赤身壽司上面加左紫蘇花,令成件壽司增加左香氣,比平時既赤身壽司加左好多分,好驚喜。赤鯥壽司又係當日既另一驚喜,出奇地多油份,軟淋淋,入口即溶,可以同左口魚邊互相媲美。😋令我對赤鯥改觀,還佢(赤鯥魚)一個清白。因為第一次食既時候油脂冇咁多,當時真係有啲失望。經過今次,我決定以後見到都要俾多次機會佢。拖羅上面有好多新鮮即磨既芥末,有少少搶左拖羅既油脂,但係依然好好味!帶子壽司上面加左少少梅子醬,個人認為搶哂成粒帶子既味道,其實簡簡單單少少海鹽已經好加分,加埋梅子醬就好似搶哂成粒帶子既鮮甜味。整體黎講,環境乾淨,服務又唔錯,而且性價比相當高既日本小店!力撐用心經營既小店。💪🏻 另一讚賞,星期一至日都有午市套餐,實在太難得。
2017-12-25
  • Deluxe  Sushi  Set
2017-11-28 4067 瀏覽
星期日12pm出尖沙咀食個日式 lunch set, 我們係第一枱客,叫左sashimi set + deluxe sushi set.個刺身碗好大好多❄啊,刺身有6款,當中得3種🐟🐟🐟,🦐,🐙和🐚,份量同個碗比, 相形見絀😕。Well, 食物重質, 不求量。😶 係鮮,但$250, 👉👈又好似少左d,而且那2件鮪,祇是赤身maguro 。原本要8件的sushi set, 下單時,服務員話10件有 Toro, 咁就deluex, 都係$250, 但😅要食10嚿飯🍙。明明個set話tuna roll+10嚿🍣,🤔多左1件?!  當中有8件是🐟,🐙,海膽和玉子。😲 sushi 完勝 sashimi。埋單時🤑, 突然話畀我哋聽有9折, 變相慳咗個加一🤗。

😲 sushi 完勝 sashimi。

埋單時🤑, 突然話畀我哋聽有9折, 變相慳咗個加一🤗。

2017-11-26