2024-09-21 404 瀏覽
點佐個湯烏冬,但係發現有黑色異物,問完經理之後話係紫菜碎,但係我話本身烏冬係係冇紫菜,點會有紫菜碎?經理表示紫菜擺係烏冬附近,唔信可以點多碗,都係會有紫菜碎,搞到我唔識答佢,而且啲筷子都係洗唔乾淨,日本品牌港式話真係好失望😞,不過睇完其他人評價,我先發現原來佢地真係麻麻
2024-09-21
2024-09-21 841 瀏覽
荃灣西得返一間碩果僅存嘅鮮選壽司,今日就過嚟再試吓佢嘅水準,我哋大概6:30咁樣到餐廳,唔洗排隊可以直入,入面都好闊落,所以可以同時間容納好多客人。同之前嘅壽司醋唔同,而家啲飯用咗有色嘅壽司醋,我自己比較鍾意以前嘅飯,魚生嘅質素都冇以前富有油脂,所以今次有少少失望。不過老公大讚呢碟帆立貝,4粒粒粒都咁大粒,一碟可以食到4款口味嘅帆立貝,的確幾正❤️最後兩個人埋單$300蚊到,人均$150,食到好飽,耐唔耐黎呢到食一次轉下新口味都幾新鮮🤩

計埋其他分店,已經第三次去了🥹前兩次喺銅鑼灣食,鐘意佢好食坐得幾舒服🪑又唔洗等咁耐,可惜佢執吓執吓得返荃灣西一間,因為好想再食,所以我同朋友二人遠啲都照殺入荃灣😎平日午餐時間唔洗等位🤨心裏已經擔心緊,最後一間會唔會都捱唔住呢?知道呢間口碑好壞參半,但食過咁多壽司舖,個人認為其實每間都有啲嘢好食、有啲嘢一般,最緊要係揀啱嘢黎叫🔎🍱。第一次食時總結咗經驗,encore咗呢兩樣個人必點✅🤗 :三文魚壽司🍣 ($10一碟兩件)表面夠濕潤,算係新鮮,食落有應有的魚味,非常抵食🤤如是者每人食咗兩碟😋赤蝦🦐 $20一碟兩件又係食過返尋味系列肉質及鮮味也良好✨平時食pack買都要十幾蚊一件,又係每人食咗兩碟。食完ENCORE系列,就食啲未試過嘅😎吞拿魚中拖 🐟呢件中拖有大拖羅嘅質素🤩有好香嘅魚味同油脂味🤤期間限定組合❗️池魚+鰻魚+鰻魚天婦羅池魚正常發揮;鰻魚幾大件唔錯🍱;最驚喜係鰻魚天婦羅😱,熱辣辣上枱♨︎,標準內脆內軟🤗,一啲都唔乾,面頭嗰層脆漿又唔會太厚,冇油益味,大大件咁所以又叫多咗碟鰻魚天婦羅SUSHI😂:不過呢樣係期間限定,唔知去到幾時😅因為見佢炸物出色,於是叫咗碟炸蝦壽司🍤🍤:果然冇令人失望

第一次食時總結咗經驗,encore咗呢兩樣個人必點✅🤗 :
三文魚壽司🍣 ($10一碟兩件)
赤蝦🦐 $20一碟兩件

食完ENCORE系列,就食啲未試過嘅😎
吞拿魚中拖 🐟
呢件中拖有大拖羅嘅質素🤩有好香嘅魚味同油脂味🤤
期間限定組合❗️池魚+鰻魚+鰻魚天婦羅
池魚正常發揮;鰻魚幾大件唔錯🍱;
所以又叫多咗碟鰻魚天婦羅SUSHI😂:
不過呢樣係期間限定,唔知去到幾時😅
因為見佢炸物出色,於是叫咗碟炸蝦壽司🍤🍤:
果然冇令人失望😌都係熱辣香脆冇油益味,蝦肉唔會細細隻🦐。必點ENCORE LIST又多樣嘢💫

生蠔🦪($30)
鮮甜生蠔✨,肉質爽度適中🌊,唔洗佢啲豉油啫喱都得

櫻花蝦軍艦🌸
呢樣一般,試一次就夠。
佢有啲幾抵嘅SET,我哋叫咗烏冬🍜+吞拿魚蓉丼 (?$58)

DONKI嘅吞拿魚蓉一向有保證🐟,不論呢度堂食或喺DONKI外賣我都食過幾次了🤤😋個SET平平地但魚嘅份量一啲都冇偷工減料,唔錯!烏冬幾彈牙,唔知點解有啲類似天婦羅碎嘅嘢喺湯度做配料,唔通呢個係日式食法?我個人唔BUY,但撥得走嘅;同埋個SET整體十分抵,即使有少少問題,我下次去都會再點SET的 (又入ENCORE LIST💫✏️)
加埋10%服務費二人合共食咗$337,食得非常飽又滿足😌😌其實正常兩個人唔洗叫咁多,不過實在好食,叫吓叫吓就唔覺意點多咗🤣
唔少人會將佢同壽X郎比較,雖然呢間定價較貴而壽X郎質素亦不差,但呢間嘅出品都十分唔錯👍🏻,其中有啲可能會試一次就夠(例如今次嘅櫻花蝦),但其實壽X郎都有佢唔太好嘅款式,通俗講就係「各有各好」!但相比起壽X郎開到成巷成市,鮮選就執吓執吓得返一間,仲要比較偏遠,真係戥佢唔抵呢😔😔話時話,今次食完佢俾咗張九折COUPON俾我,要喺九月前用,相信好快我又會衝去食了😋
2024-08-08
  • 鰻魚天婦羅
  • 三文魚壽司
  • 炸蝦壽司
全香港原本有幾間鮮選壽司🍣,而家得返荃灣呢間,香港嘅餐廳食肆真係越嚟越難做!😐😐聲稱內部裝修,今日重開有特別優惠!只做三日(24-26/5)咁就要試吓係咪真係咁平啦!☺️☺️~~~三文魚壽司🍣~~~$1$1有兩貫嘅三文魚壽司😱😱,仲要無限任叫🤭🤭,我就叫咗兩碟共四貫,比起普通嘅壽司明顯係窄身細舊啲,三文魚幾薄顏色幾靚、有三文魚味冇腥味感覺OK,一蚊仲想點?全部用嘅都係赤醋飯,唔使點豉油都已經夠味!😊😊~~~炙燒三文魚壽司🍣拼盤~~~$10四貫三文魚有四個口味,同樣都係薄身嘅三文魚,多四個口味唔會咁寡😃😃~~~炙燒赤蝦🦐壽司🍣拼盤~~~$10同樣唔係咁大隻有蝦味起碼夠新鮮😀😀~~~炙燒帆立貝壽司🍣拼盤~~~$10帆立貝好厚幾肥美,可以返兜!😁😁同時憑優惠券有一張九折嘅coupon,咁平仲有得九折真係做爛市嗎?

~~~三文魚壽司🍣~~~$1

全部用嘅都係赤醋飯,唔使點豉油都已經夠味!😊😊
~~~炙燒三文魚壽司🍣拼盤~~~$10

~~~炙燒赤蝦🦐壽司🍣拼盤~~~$10
同樣唔係咁大隻有蝦味起碼夠新鮮😀😀

~~~炙燒帆立貝壽司🍣拼盤~~~$10
帆立貝好厚幾肥美,可以返兜!😁😁

2024-05-24
2024-05-20 1056 瀏覽
而家週末啲商場冇乜人見到先選壽司竟然唔使排隊當然要去試吓啦環境闊落利用iPad落單我哋五個人食咗六百幾蚊飽到攬住個肚北寄貝鮮甜好味三文魚後新鮮海膽都好鮮甜梗係唔少得小朋友最喜歡嘅腐皮,玉子,蟹棒帆立貝食完再encore仲嗌咗個茶碗蒸俾小朋友燒三文魚腩同埋油甘魚鮫係必點項目大件到食唔晒先係$58下次一定會再嚟
而家週末啲商場冇乜人

係必點項目

大件到食唔晒先係$58

下次一定會再嚟
2024-05-01 881 瀏覽
三點到明明大把位, 要客等二十分鐘, 又貴又難食, 比開店退步很多, 無下次! :-( 有三分二冇開到, 要走一台先放其他人入, 變相唔知要等幾耐....有兩台客等等下都走咗店員好似保安管理員, 老點你喺邊度排隊, 講嘢仲要無禮貌, 講半鹹淡廣東話. 餐牌畀之前轉咗唔少, 抵食嘅嘢唔見曬. 時令menu主推貴及唔飽items. 場面十分冷清. 食物質素比Hama 壽司低間店舖坐得三分一人....隔離嗰台都話冇下次....食嘢仲要受氣咁

2024-04-01 1131 瀏覽
平時嚟呢度買嘢就多但係食壽司就第一次, 唔知點解覺得麻麻地比壽司郎差少少, 好處勝在有甜品, 唔想食壽司都可以食下甜品開心吓, 希望佢第時會多啲甜品種類, 因為壽司佢哋真係輸咗比其他大集團
2024-01-28 1235 瀏覽
第一次去,唔洗等位,入面坐左5成人都冇。點餐方面,每次只可以點4樣野,之後再繼續。想問鱈魚白子,搵左好耐都冇,最後問職員等左陣,點餐部機先有返啲限定食品同單點壽司出黎,除左呢樣野,職員都好有禮貌。Set lunch好低,下午茶最平39蚊就食到,仲可以追加小食同甜品。士多啤梨蛋糕同大福唔建議叫,土多啤梨蛋糕假膠假甜味,大福質素都好一般。壽司好一般,唔係難食,但又唔會好食到再想下次去食,最大問題係好多舊啲飯一挾就散。刺身冇鮮味,限定既鱈魚白子壽司一食入口明顯放耐左,好腥臭。
好嘢,喺荃灣鮮選嚟個下午茶壽司慰勞下自己。店內氣氛輕鬆,一看菜單我就嗌咗厚切大拖羅等海鮮盛合,彷彿海底寶藏一盒,睇得我心花怒放。🐠 我一試第一口大拖羅,呀,柔滑得嚟又鮮美,幾乎係入口即溶。🍣 吞拿魚他他醬汁夠哂味,撈埋飯一齊送入口,夠晒爽滑,完全唔膩口。平凡貝啲顏色靚靚,味道清新,食落去推介得嚟!花之戀就啲色彩都靚,食落去又唔錯。沙律醬蟹棒同三文魚子好適合鍾意味道豐富嘅朋友,食落口中感覺清新唱晒跳,啲粒粒飛魚子仲爆汁跳舌頭。唔得嘅地方就係茶壺設計,倒茶嘅時候咁辛苦,真係要小心D,希望店家可以改善吓。運氣好嘅時候,屋企附近竟然有日人光顧,有啲似乎食得好開心,我咪又更期待下次再嚟試新款!總括嚟講,食材新鮮,口感一流,無論係食品定係價錢,都算係荃灣區性價比好高嘅一擊!下次攞餸都會考慮再嚟幾轉。👍🏻

2024-01-22 559 瀏覽
Donki呢間壽司店長期好似無咩人食甘,但試過就知道它很有質素。魚生同壽司係比壽司郎更勝一籌,可惜太少分店,想食都要特登去光顧。價錢就同壽司郎差不多,但飯會細舊D,魚生等等就大舊好多。最重要係食得出真好鮮甜,令人覺得好滿足!去過兩次都不多人,環境好舒服!
5 分鐘 (堂食)
2024-01-08 515 瀏覽
一直都想試Donki壽司好耐,行過見到無人就去試下,要講真嘅,食物質素就係普通普通啦。首先,壽司飯嘅口感同味道都唔太出眾。飯粒唔夠夠軟糯,亦冇咁香濃嘅醋味。有啲壽司飯都有啲乾哋,冇咩水分嘅感覺。然後,壽司嘅新鮮度亦都一般般。啲海鮮唔係特別新鮮,有啲肉質有啲軟爛嘅感覺。有啲壽司放嘅時間長咗,令味道唔夠鮮美。最後,壽司嘅創意同種類亦都唔太多。揀擇方面少咗啲特別嘅選項,冇咩驚喜。總括嚟講,呢間壽司鋪嘅食物質素真係普通普通,冇咩特別之處。如果你對壽司有啲高要求,可能要揀其他鋪啦。對比返下次都係食壽司郎,平啲又多啲款揀。
2024-01-06
2023-12-31 361 瀏覽
咁,今次我去咗間有傳聞嘅壽司店,覺得啱哂想食得好味又唔洗爆肚嘅朋友!首兩碟特選三文魚腩同埋招牌炙燒牛肉壽司,食落真係有驚喜!三文魚腩厚切得黎嘅油脂咁滑,一啖落去「咬落去嘅汁液豐富得滯」。炙燒牛肉就係另一番風味,肉質腍滑得點睛,加埋啲微焦嘅香氣,簡直係"香口得滯"!依家講返啲貝類,我揀咗磨刀貝同鮑魚,一咬落去真正鮮甜,而且貝肉彈牙,實在係"彈牙得很"。仲有個秘訣,大家記住要配埋啲醋飯,佢哋家嘅醋飯呢,真係「飯粒分明,酸甜適中」,完美襯托海鮮本身嘅美味。其他嘅選擇仲有鮮味彈牙嘅蝦太郎和厚切帶子,呢啲都好過癮,冇得輸。我就實在太鍾意帶子啲濃郁海味,爽口嘅感覺真係「一流」!要我形容,簡直係「爽滑得嚟味美」!總結,呢間壽司店嘅食物質素高,物超所值,啱晒成日邊度搵好東西食嘅市民。最後小小建議,唔該留啲位啊,下次我仲要返嚟繼續攻頂!🍣👅🔥

2023-12-15 320 瀏覽
🍚鮮選壽司Donki之前開左間好似壽司郎既壽司鋪 今次就去試下🍚北寄貝 甜蝦 三文魚壽司三文魚壽司正常甜蝦賣相 味道ok少少北寄貝無咩特別🍚藍鰭吞拿魚赤身唯一好食過壽司郎既野👍🏻🍚吞拿魚他他 三文魚他他 帆立貝吞拿魚他他即係吞拿魚蓉 都ok三文魚他他都係1次算帆立貝好食🍚鮮選壽司荃灣大河道100號海之戀商場2樓2001號舖#日本野 #壽司 #日本 #荃灣#黃店 #openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚鮮選壽司

帆立貝好食

🍚鮮選壽司
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2001號舖

#日本野 #壽司 #日本 #荃灣
作爲半個荃灣人 成日都唔知係荃灣食咩好 想食得light D 就打算食壽司 但係無奈壽司郎太多人 平價既選擇不多 之前食過黃埔分店既鮮選壽司 除左鰈魚裙邊厚身過壽司郎之外 其他壽司都麻麻地 無特別驚喜 不過都打算比多次機會荃灣分店 畢竟係第一間開在香港的分店估唔到有意外驚喜!今期主推係帆立貝壽司 話係厚切 估唔到真係好厚切 直接encore左多兩碟 厚到好誇張 同埋唔會腥 真係好滿足另一個要係鮮選壽司食既就係 鰈魚裙邊!因爲真係大份過壽司郎既好多 今次質素都好過黃埔分店 無論係熾燒定原味 都好有油香味 又係好滿足 每件壽司都很新鮮 更重要既係今次個飯都唔會好醋好酸 黃埔分店個飯落醋手重左 上次食都好酸 完全掩蓋左所有壽司既原味Overall 今次荃灣店鮮選壽司完全值得食!希望保持個質素呀!

上次食都好酸 完全掩蓋左所有壽司既原味

2023-11-19
  • 厚切帆立貝壽司
  • 蝶魚群邊
2023-10-24 419 瀏覽
難得去左荃灣,諗住試啲屋企附近無嘅嘢,話晒Donki d 壽司一向幾正,難得呢度有就想試下。可能已經過咗Lunch time所以4個人唔使等位直入,本身想叫個囡睇吓有乜食,點知一睇先發現唔對路。款式選擇本來就唔多,而可以俾小朋友食嘅種類更少。個Menu唔知係display 問題定點,睇落去唔係太吸引、不過又唔可以以貌取人,食咗先講。海之戀呢間送壽司🍣嘅只係最高兩行,所以每一下都要企起身,有時到咗都唔知。壽司細細同日本相似,不過就無特別好食,最後其實都無食到咩,埋單3百約蚊,決定去過第二度食

2023-10-23