官塘工業區有好多茶餐廳,但我本人就特別鍾情於鴻圖34 ,唔單止系因為佢地別樹一幟的美食,更加重要的系,佢地令我感受到現時茶餐廳罕有的一份人情味。 對於一般打工仔黎講,早上當然想要有一份醒神早餐啦,而且最好就系價廉物美。試過甘多間茶餐廳,得鴻圖34的早餐最吸引到我。 28蚊大大碗五香肉丁公仔面,唔好以為系罐頭的果種,呢度的五香肉丁系自家制的!大大粒肉丁,肥瘦適中,表面光澤,一啖咬落去,肉汁溢出,肉質鮮美彈牙,且帶有微辣,唔夠辣的朋友可以加其秘制辣油,必定能夠滿足到嗜辣的你!而且,仲有附送埋一份滑蛋牛多。半件牛油多士熱辣辣,脆卜卜。滑蛋色澤金黃,口感綿軟。正!呢28蚊仲包埋熱飲,凍飲就要加2蚊,黎得茶餐廳,當然就要叫翻左杯奶茶試下,呢杯奶茶香氣撲鼻,奶香茶滑,口質細滑,值得一嘗!講真,加埋兩蚊凍飲,先得個30蚊一個早餐,的確系十分實惠,系得工業區先有。加上,d野食又好味,樣樣野自家制,連個公仔面的湯底都系自制,特別鮮甜,我直情當湯飲都得。D阿姐服務又周到,一見到客,就主動話,x小姐,早晨啊,今日食咩啊?得閑又會同你吹下水,見你遲左翻工又會叫廚房整快d個餐比我

D阿姐服務又周到,一見到客,就主動話,x小姐,早晨啊,今日食咩啊?得閑又會同你吹下水,見你遲左翻工又會叫廚房整快d個餐比我食....呢個咪就系茶餐廳獨有的人情味囖
2016-07-25
  • 茶餐廳香滑奶茶
  • 自家制五香肉丁公仔面餐
2016-06-02 696 瀏覽
環境~冷氣出熱風,相信是26.5度味道~午餐D是葡汁雞飯~雞冇雞味,冇伴薯仔同事A叫白切雞飯! 噢,原來是冰鎮白切雞+暖飯~so funny! 豉油,羌蓉是不包的服務~我唔明點解樓面咁忙都要企個人係出面拉客扮多人等位囉(真心唔明)衛生~一般抵食~請大家注意~$45-$50 午餐, 不過凍飲要+$6 囉, 真心個句我不如帶罐可樂冇咁嬲
環境~冷氣出熱風,相信是26.5度

味道~午餐D是葡汁雞飯~雞冇雞味,冇伴薯仔

衛生~一般

2016-06-02
餐廳前身是於迅達大廈的「八月天」,還記得第一次幫襯是因為那被某食評稱為「可能是全港最好味的奶茶」吸引而來的 除了那沒有令我失望的奶茶外,另一俘虜我味蕾的絕對是坊間平民餐廳少見的「法式油封鴨腿」~五十幾蚊可以享受外脆內軟又多汁的鴨腿,配上口感不俗的黃薑飯,成功吸引非在附近返工的我一再光臨!
樽仔奶茶

法式油封鴨腿黃羗飯