2005-07-25 18 瀏覽
比人提一提,忍唔住口去鴻星辣左1 round。都明知時侯未到,結果咪瀨野羅。食母也D go都似公咁淋。仲好水…真係要忍,忍多幾個星期先。因為錢洗得唔低固然之緊要,膽固醇的guota用左就無咖喇。
比人提一提,忍唔住口去鴻星辣左1 round。
都明知時侯未到,結果咪瀨野羅。
食母也D go都似公咁淋。
仲好水…
真係要忍,忍多幾個星期先。
因為錢洗得唔低固然之緊要,
膽固醇的guota用左就無咖喇。
2005-07-17 0 瀏覽
今日出面成34度,當然係去冷氣商場,所以午餐同下午茶都在尖咀搞點。先講午餐:以為間間鴻星差不多,但原來有分高下的。一行5人共吃了以下點心:豉油皇炒腸粉(爽口),白糖糕(好味),懷舊馬拉糕(鬆化),油菜(好清甜),最經典係蜜餞雞翼:外邊好脆,蜜糖濃度及味道剛好,仲有小小芝麻在外面,好惹味! 在無乜特別期望之下覺得水準好平均,仲反而另到蝦餃,叉燒飽同珍珠雞有D平凡添!

2005-05-23 4 瀏覽
因為方便行街,所以有時都會去呢間鴻星,佢d點心真係幾好, 今期的馬戲班點心個個樣都好cute, 啤啤熊同雪人包都好好味.佢地而家已經開始賣粽, 我最鍾意紅豆梘水粽, 食落爽口紅豆餡又唔係太甜, 好似仲有一隻新粽叫五彩人參粽,今次冇試但好似幾得意.
2005-05-08 2 瀏覽
早前同亞爸亞媽去食晏, 點心水準唔錯.不過, 服務認真一般!!話說埋單$297 (3 人), 都打算連tips 比$310.因我地搓車去,在海港城消費滿$300, 有泊車優惠. 所以亞爸隨即叫伙計開張單來, 點知佢即刻話, 對唔住,優惠要消費滿$300先有.亞爸即無名火起, 話"口甘" 即係叫我一蚊tips都唔好比!仲話佢地識唔識做生意, 為左3蚊都唔肯方便個客, 仲要宜家都實比多過$300佢地家啦!!跟住有個經理走埋來,擺平左.但亞爸話香港又唔係得佢地一間酒樓, 以後都唔來wor!
早前同亞爸亞媽去食晏, 點心水準唔錯.
不過, 服務認真一般!!

跟住有個經理走埋來,擺平左.

但亞爸話香港又唔係得佢地一間酒樓, 以後都唔來wor!
12:15先打電話去,12:45 就已經有檯有房。相對地,招呼好左,點心熱左,蟹粉包包一出就熱辣辣羅入來。兩隻小吉可以每人清一籠,我就怕膽固醇,一隻起兩隻止好喇。都係果句,我雙重標准,一方面話要公平,一方面又享用特權。
12:15先打電話去,12:45 就已經有檯有房。
相對地,招呼好左,點心熱左,蟹粉包包一出就熱辣辣羅入來。

兩隻小吉可以每人清一籠,我就怕膽固醇,一隻起兩隻止好喇。

都係果句,我雙重標准,一方面話要公平,
一方面又享用特權。
2005-03-09 6 瀏覽
早前同朋友去飲茶,一坐低就成班侍應圍住Sale野.我地一心只係想食d點心,佢就猛Sale脆皮燒肉,雞同鴨.我地話左唔要,佢夾硬放左落檯,開埋個用黎蓋住碟野o既蓋,我地話唔要,佢即刻唔係幾好態度咁"唔要呀",然後佢隔幾分鐘又拎碟野黎問過,隔幾分鐘又再黎問,我同朋友講唔夠兩句佢又黎問,本來朋友出來聚想傾下計,點知俾佢d侍應攪到無晒癮.講真,d野食唔係特別好食,咁o既價錢得到咁o既食物同服務,確實唔值.由我地坐低到埋單,脆皮燒肉總共黎過5 次,雞同鴨黎左6次,白糖糕黎左唔知2次定3次.攪到人地食得好唔舒服.

2005-01-13 9 瀏覽
我都去鴻星食過佢0的醬油包,感覺好得意,第一眼睇以為佢係一個甜包,食左完來係咸咸地,而且味道討好。真可惜,完來現在無得食了。
2005-01-12 6 瀏覽
本來諗住嚟食醬油包,但佢話而家無咗啦,所以無喺度食
本來諗住嚟食醬油包,但佢話而家無咗啦,所以無喺度食
2005-01-02 3 瀏覽
同MM o係度食lunch,個receptionist問都無問就俾個吸煙區位我o地,緊係要佢轉喇~ 原來non-smoking are 大把位~兩個人叫o左:香片茶- 唔夠濃,無咩味~魚翅撈飯($60) - 講真我對魚翅無咩興趣,但MM就好鍾意食翅~ 佢話以前係一個砂鍋仔上,飯o係底,魚翅羹淋面,不過依家就分開上~ $60唔好預有咩好翅食~ 但係最簡單o既竟然太稔~蟹粉小籠包($20隻) - 我o地一人一隻~ MM話o係鴻星o係工展會時賣$10隻,一個人食o左6隻,話好正喎~ 不過今次o係依度食只係一般,有肉汁,但肉味同蟹味唔夠~上湯浸水晶蟹粉包($30/3件) - 有骨氣o個個水晶叉燒包勝再味濃,水晶奶黃包就得意,但依個水晶蟹粉包就得啖笑.... 上面小籠包已經唔夠味,依個就更加無肉汁又無咩味~ gimmick o野~蜜汁燒風鱔- 雖然無咩汁,但好香脆,我就幾鍾意,但MM就嫌佢唔夠好~蛋煎糯米雞- 同以前一樣,ok喇~流沙包- 我好飽,但好明顯MM唔夠飽,要叫多依味.... 一客三個~ 最後我都忍唔到口食o左一個~ d餡應該撈埋鹹蛋黃一齊蒸,所以特別濃,但佢o既流沙就係d油.....

兩個人叫o左:
香片茶- 唔夠濃,無咩味~
蛋煎糯米雞- 同以前一樣,ok喇~

埋單$286~ 多謝MM~~~
2005-01-02 3 瀏覽
見係一年最後一日, 諗住同男友仔豪下喇,就叫o左個鮑魚餐.......點知......個蟹翅有蟹殼,個石頭魚飯好細同腥,個杏汁官燕好水同一粒粒,不過應該有燕窩,因為有燕子毛........隻鮑魚細細隻.......算喇!!埋單.....$1400!!!唔值!!!!!
2004-10-23 9 瀏覽
嚟飲茶,無咩揀點心有啲幾好,有啲就麻麻啦
嚟飲茶,無咩揀
點心有啲幾好,有啲就麻麻啦
2004-08-12 6 瀏覽
同太太走到鴻星,想豪一豪,吃一下香港最有名的黃油蟹,看看它到底有什麼好吃,我點了一隻重十六兩的黃油蟹,一鍋翅(四人用)和一條海參。好豪吧! 黃油蟹的確是非常鮮味,黃油熟了像果凍般充滿了整隻蟹,兩人吃一隻蟹都飽了一半,最掂就是那鍋翅,我們兩人吃了四到五碗的魚翅,雖然不是上等的翅,但用$188可以吃到那麼大鍋的翅很划算。服務方面,服務員能知道客人所點的菜而分段上菜,免得菜變冷,真有大酒家的服務水準。
2004-08-09 7 瀏覽
地址:荃灣青山公路388號中國染廠大廈地下G02電話:2628 0318(By editor : added, thx!)
地址:荃灣青山公路388號中國染廠大廈地下G02
電話:2628 0318

(By editor : added, thx!)
2004-07-31 0 瀏覽
Yesterday we went to this restuarant for dinner. The main dish is the much talk about "Wong Yew" Crab but the quality is below average. I would have to say the most I would give is 2 out of 5 stars for the crab. We ordered 2 crabs and both are overcooked.We ordered other dishes as well and I believe this is probably one of the more expensive restaurant I have been not because of simply the price but this is relative to the size of the dishes of course ! Other dishes taste average but the dishes

We ordered other dishes as well and I believe this is probably one of the more expensive restaurant I have been not because of simply the price but this is relative to the size of the dishes of course ! Other dishes taste average but the dishes are unbelieveably small. Walk out from the restaurant, we didn't feel like we have eaten anything and went somewhere else to eat again !

Overall, it just cost too much simply because of their name I rather go somewhere else .
2004-06-25 5 瀏覽
尋日唔使返工﹐去TST海港城逛下﹐順便食lunch。見鴻星有下午茶時段﹐大中小點$12﹐特點$30﹐都幾合理。況且鴻星出名貴﹐無特價我唔會幫襯。所以兩點左右上到去﹐嘩一入門口﹐已聞到好大陣油煙味﹐我估係樓底矮同埋個煎小食檔在附近。其實我好介意D油煙味﹐食完一餐﹐成身成頭都一陣味﹐難頂。不過一場黎到﹐試下啦﹗真好彩﹐個知客小姐比左個房我坐﹐個房有三張檯﹐得我一檯客﹐所以好正﹐好有privacy。坐低就有人開茶同比點心紙﹐幾快手。既然打算食特價點心﹐當然集中注意大中小點啦﹐原來選擇不多﹐得十樣多D﹐其餘係$30或以上食品。叫了煎蘿白糕﹐雞扎﹐山竹牛肉(三個都係$12/碟)﹐柚皮排骨($30)。樣樣都好味﹐$12/碟係抵食﹐唔同出面特價$4.8個D﹐真係一分錢一分貨。連茶醬加一﹐共銀$106。都係0個句﹐特價就抵﹐平時就太貴啦