2017-10-10 1121 瀏覽
實力即是實力💪🏻💪🏻.....坐得舒服,味道好已經是保證✌🏻✌🏻精緻、食物熱度、坐位空間.......蝦腸既粉皮精盈通透,酥皮叉燒飽鬆軟,唯獨湯包上檯用普通碗,一咬飽汁豐盛......綿花糖小白兔真的是甜品的經典😋😋
2017-10-07
  • 蝦腸
2017-09-09 2862 瀏覽
每次飲茶都在盈暉酒樓, 今次想行遠少少試試鴻星, 由於怕午飯時段多人, 所以未到12點我們已取位入座。可能未到午飯時間吧!食客不是太多, 這兒的點心選擇原來也不少。鮮蝦腸粉把腸粉做成一口大小不錯, 腸粉皮不會過厚, 每件都包著1隻蝦肉, 足料之餘又有鮮蝦味, 口感亦好薑蔥牛栢葉薑蔥味濃, 牛栢葉不會太韌, 整體不錯!豆沙小豬嘜造型好Q 包比平常的迷你, 紅豆餡不會太甜, 不錯! 但可惜包皮不夠薄, 又不夠鬆軟, 厚厚的包口感不好。筍尖蝦餃皇不夠盈暉的大粒, 雖吃不出有筍, 不過蝦肉調味不錯, 有鮮蝦味且彈牙; 外皮薄中帶點煙韌, 整體不錯!鴻星燒賣皇沒豬"除" 味, 味道可以, 不過略嫌有點肥膩蒜茸蝦春卷暫時是我食過最好味的春卷, 好味在於不單單有蝦味, 還有很強的蒜茸味, 兩者配合起來味道很好; 外皮炸得亦香脆翡翠野菌餃野菌味好香, 調味不錯! 可惜外皮太軟焾, 如果可以再煙韌點就更好了!好飽足的一餐! 埋單大約$300左右, 是有點小貴, 但點心質素大致不錯, 上菜速度亦很快, 不用苦等。看來日後除盈暉酒家外, 我倆又多一個選擇。

薑蔥牛栢葉
薑蔥味濃, 牛栢葉不會太韌, 整體不錯!

豆沙小豬嘜
造型好Q

筍尖蝦餃皇

鴻星燒賣皇
沒豬"除" 味, 味道可以, 不過略嫌有點肥膩

翡翠野菌餃

薑蔥牛栢葉
豆沙小豬嘜
筍尖蝦餃皇
鴻星燒賣皇
翡翠野菌餃
午餐
2017-09-05 708 瀏覽
今日lunch,吾知食乜好!同事提議去鴻星飲茶。2點幾,入到去,無乜人,環境靜靜地 👍👍👍芋頭糕 - 咬落去吾會好粉,足料又大件 😆炒米粉 - 放上枱嘅時候仲熱呼呼,有煙出架~腸粉 - 超滑,好煙韌 紅棗糕 - 我地特登攤到涼晒先食,依然咁彈牙 😋另外仲叫左煲仔飯、鮮竹卷*腸粉相比出面某啲專食腸粉嘅店更好食*紅棗糕相當有水準以後又多一個飲茶嘅好地方可以選擇喇 😆😆😆
今日lunch,吾知食乜好!同事提議去鴻星飲茶。
2點幾,入到去,無乜人,環境靜靜地 👍👍👍

芋頭糕 - 咬落去吾會好粉,足料又大件 😆
炒米粉 - 放上枱嘅時候仲熱呼呼,有煙出架~
腸粉 - 超滑,好煙韌
紅棗糕 - 我地特登攤到涼晒先食,依然咁彈牙 😋
另外仲叫左煲仔飯、鮮竹卷
*腸粉相比出面某啲專食腸粉嘅店更好食
*紅棗糕相當有水準

以後又多一個飲茶嘅好地方可以選擇喇 😆😆😆
2017-09-05
  • 蒸腸粉
  • 紅棗糕
2017-02-27 3418 瀏覽
我哋一班死佬晌年初搞完壇蛇宴,一時興起話不如搞次露營,老實講,我哋都曾經講過話拋妻棄子跳出香港搞外遊,一路都唔成事,所以,初頭都擔心今次露營都喺唔成事。估唔到,雖然未喺一呼百應,但一行9人(7大2細)總算成事,浩浩蕩蕩闖入粉嶺鶴藪。先頭部隊大概12:30pm到達,嘩!啲營多到呢……,好彩都被我哋搵到個有爐,有半邊枱(因為張枱喺另一營友先霸,佢哋得兩個用唔晒張枱,分半張借我哋用),可以開3個營嘅空地,之後仲陸續見有人嚟,但嗰時紮營真喺插針咁插先得,最後,啲營密到一個貼一個,老友打趣咁話猶如野外劏房。其實,喺有啲人一早嚟到搵啲天幕霸咗成半個籃球場嘅地方,再開營霸多4、5個爐同枱,先搞到啲地方咁擠迫,仲要晌天幕下玩到半夜三更,真喺好擾民兼破壞大自然寧靜!本來打算BBQ做午餐,夜晚就食盆菜,不過,第二小隊同第三小隊成晏晝3:30pm先到,大家都餓到爆,就一於改改計劃,即時滾番個盆菜當午餐+下午茶。老友孔七兄經HKTV Mall訂咗「鴻星海鮮酒家」嘅「一品銀裝盆菜」(4-5人),$928,但需要憑券自行到鴻星分店自取,咁我哋有車自取都好小事。本身個盆菜內喺無湯汁,另附有原味飽汁,加上成個盆菜有保
,真喺好擾民兼破壞大自然寧靜!
一品銀裝盆菜
本身個盆菜內喺無湯汁,另附有原味飽汁,加上成個盆菜有保鮮紙包實晒,有巨型紙盒做固定,所以,就算長途跋涉拎到入嚟,都唔使怕會打瀉。而盆菜內整整齊齊埋滿乾瑤柱、花膠、發菜、海參、豬手、蠔豉、魷魚、魚丸、冬菇、雞、鴨、豬皮、蓮藕、扣肉、臘腸、芋頭,而蘿蔔同芋絲則另外以膠盒裝住,望上去非常豐富
。我哋再加啲菜、烏冬,夠晒我哋9個人食。
一品銀裝盆菜
滾起就食得,我哋一班麻甩佬就梗喺唔講衛生架啦,所以,基本不設公筷,想食就夾。食物嘅質素就唔詳細逐樣講,不過,整體而言,覺得用料唔差,基本上我都有試勻所有嘢,瑤柱夠香、花膠咬口、海參軟腍、蠔豉味濃、魚丸爽彈、芋頭粉香……,總之樣樣都幾好食。加上我哋一班死佬應該好肚餓,所以,就食得更滋味,三扒兩撥,就KO咗個盆菜
。食飽,餘慶節目就喺行山,先行段短嘅過鶴藪水塘。
一品銀裝盆菜
順便借少少版位分享是次死佬美食營,話說我哋一班死佬中,有啲喺對食都幾有要求,唔喺話咀刁嗰種,而喺食嘢唔會「求求其其」,所以,夜晚嘅燒烤,絕對唔喺腸仔、牛丸、雞翼……咁普通,有烤羊架、燒春雞、烤虎蝦、燒大蜆、焗龍躉腩、焗桶蠔、烤鮮菠蘿……等等,開埋香檳,小弟都真喺未試過燒嘢食燒得咁豪
就算第二朝早餐,都新鮮即做炒蛋、雞肉腸多士,以及豬肉腸熱狗,喺帶漏啲茄汁同芥辣嚟,否則就一流。小弟就沖杯熱辣辣嘅咖啡嚟嘆熱狗
,老友就索性晌陰寒嘅早上,嘆支熱維他奶
,認真「梳肝」。
豬肉腸熱狗
相隔大家對上一次一齊去露營,相信都有20、30年,今次嬉嬉哈哈渡過兩日,雖然大家都被啲環迴鼻鼾聲騷擾瞓唔到,不過,仍然喺玩得開心快樂
題外話/補充資料: 人均消費,只指個盆菜而言,此次死佬露營食到咁豪,加上大部份露營用品都喺新買,諗住將來再用,費事出去租,所以,最後埋單計數實在使唔少!
2017-02-17 1280 瀏覽
個人偏好日本菜和西餐, 而男友就傳統點偏好中菜。由於最近多吃了西餐, 所以都想換換口味, 到酒樓吃頓晚飯。以前曾在富X吃過片皮鴨, 但它的薄餅皮又厚又乾硬, 而且有太多粉狀東西灑在表面, 口感粉粉的, 實在難吃! 反觀鴻星這個餅皮是薄薄一片, 而且很柔軟。配上微暖的鴨皮和青瓜絲, 哈蜜瓜絲和甜醬汁, 惹味!除味道外, 個人還喜歡他們都把鴨皮下的脂肪去掉, 吃起來不會太油膩呢!只有一道菜當然不足夠, 所以還點了西檸雞。賣相比味道優勝。其實, 煎炸的菜式很難失手, 如果單評論炸雞, 它尚算不錯, 至少能吃到有雞肉存在, 而非只吃炸粉; 外層亦炸得香脆。不過, 今次是點西檸雞, 汁料味道也非常重要, 這方面它明顯失手, 吃不到檸檬汁那甜甜酸酸的味道, 取而代之的是檸檬苦澀味, 整體味道大打折扣。是次我們兩人只點了兩道菜和兩碗白飯, 已吃得很飽足, 下次再來不會點西檸雞, 但片皮鴨已成必點目標!
片皮鴨

只有一道菜當然不足夠, 所以還點了西檸雞。
西檸雞

片皮鴨
2016-11-25 1920 瀏覽
跟好好好姊妹在同一區返工,佢臨別秋波(我契B仔下星期出世),想放產假前同我食個lunch,一於食大佢,三個人叫八樣野。。上湯鮮竹卷腐皮有少少脆而且索哂啲湯令餡料都好入味。咖哩魷魚好香每舊都充斥咖哩味,有咬口而唔硬。蜆芥鯪魚球熱辣辣炸起,醮蜆芥好有家鄉風味酥炸魷魚鬚魷魚無味,只有外皮有少少鹽同七味粉,麻麻地。菇菌腸粉素一素感覺清新,味道亦唔錯。芋絲炸春卷仲以為好似蜂巢芋角添,同一般春卷無兩樣。準人母話要食芋頭糕同燒賣一望就見有粒粒芋頭,即叫即煎,夠味道,但糕粉方面我覺得有啲「削」淋淋的。我1245放飯,佢就1300放飯,所以要極速食。。。好趕
腐皮有少少脆而且索哂啲湯令餡料都好入味。咖哩魷魚好香
酥炸魷魚鬚
魷魚無味,只有外皮有少少鹽同七味粉,麻麻地。菇菌腸粉素一素
感覺清新,味道亦唔錯。芋絲炸春卷
2016-11-23
2016-06-20 2712 瀏覽
大酒樓飲茶嘅好處就系多選擇,清蒸元貝,好大隻,好新鮮,不過稍微過火佐dd椒鹽瀨尿蝦,雖然細細只,不過有膏,夠甘香,不過我認為有膏應該鹽水浸更加鮮味甜品,個紅棗糕超級推薦,甜度適中,軟韌適中,我食佐好多!生磨蛋白杏仁露,我本身唔中意杏仁味,但依度嘅好香,食得出系磨而唔係衝粉,蛋白足量,增加口感

2016-05-02 2536 瀏覽
阿媽下午無茶不歡,估唔到假日鴻星也有下午茶,不過要兩點後入座!鴻星一入座就會有脆脆花生魚仔, 豉椒龍躉斑球炒河, 龍躉斑球新鮮魚味好重,最重要河粉夠滑又夠幼身,唔會太咸又夠獲氣! 香煎鯪魚餅,煎得夠香口!海帶福包,賣相特別,食落都好特别,內裡有碎碎海帶同碎碎香菇放在豆皮袋入面!咖哩尤魚,下面有D河粉充滿咖哩香味!窩仔牛肉飯15蚊就有,真係抵!
香煎鯪魚餅,煎得夠香口!
咖哩尤魚,下面有D河粉充滿咖哩香味!
窩仔牛肉飯15蚊就有,真係抵!
2015-11-16 2706 瀏覽
 妹妹係荔枝角個邊返工, 佢話平日LUNCH老細成日帶D同事去鴻星食好野, 講到好正甘!! 見得閒就去個邊試試啦! 因呢間分店係工業區, 人唔算多, 又坐得舒服~~我幾喜歡食佢地D魚魚, 如果無花生, 全兜係魚魚就好了!! 雖然係收費野, 但總好過其他酒樓比埋D醃制芽菜, 酸瓜的好!!金粟蟹肉羹都幾好食, 只係唔係好見到D蟹肉啫, 但甘既價錢算是中規中矩啦~ 石頭魚雲吞湯真的好好飲, 濃濃既石頭魚味, 配上雲吞增加口感, 又無骨, 好正呀!~~一人一碟白湯花膠原隻鮑魚, 花膠都夠膠, 口感幾好, 鮑魚又唔靭, SIZE又唔會太細隻, 好過好多酒席食個D呀~~遍野之蘭都唔簡單ga, 除介蘭芯外, 仲有木耳, 菇及白果等一齊炒, 不會菜炒菜甘寡~~呢窩圍爐大盤魚真係夠足料呀!!有魚(黃腳立或海斑), 蝦, 魚腐, 花蛤同千層豆腐, 仲要滾住食, 堅正呀!! 魚肉夠新鮮, 蝦又夠鮮甜, 魚腐入晒d魚湯味, 花蛤有口感, 豆腐又夠滑, 推介呀~~~整體真係不錯呀!! 服務又好, 人又唔多, 無壓力要快快食完交枱, 食都食得舒服d呀!!

金粟蟹肉羹

白湯花膠原隻鮑魚
遍野之蘭
  • 窩圍爐大盤魚
2015-08-10 1938 瀏覽
今晚有朋友上黎食飯,為免朋友食唔慣我嘅手藝,唯有叫老公去加餸。老公去咗酒樓斬料,買咗一斤脆皮燒肉,返到屋企即刻開餐,豬皮稍為淋咗少少,腩肉肥瘦均勻,唔駛半個鐘已經比人掃清光
燒內
燒內
題外話/補充資料: 如果堂食,個皮應該會更香脆可口。
外賣自取
2015-02-27 2090 瀏覽
今日計劃去石梨貝水塘行山,出發前我先去飲個早茶,在荔枝角我多數去鴻星。(因屯門沒有分店啊...)九點半左右都不用等位,工廠區的周末點都會偏靜局。周末有特價早茶,更有特價點心,我不想吃太多肉,就簡單點了幾款。鴻星出名的是公仔點心,每次來我點都會叫一款,哄下自己開心都好嘛~估不到熊貓豆沙包最快到,味道好一般,因為包不夠熱所以包身都偏硬,豆沙餡不會太甜,但餡太多我沒吃哂。雖然熊貓有少少走樣,但叫得這味兒多數是重看不重食了吧。XD白粥的碗都好似洗手盤咁大,十幾蚊來說的確抵食呢。粥內米花不多,偏向稀身,但尚算有點米香。家鄉炒米粉等了35分鐘才有,期間都追了兩次單,好彩我不趕時間咋...米粉份量有不少,加上少量火腿﹑芹菜﹑芽菜,米粉炒得好香,可是食完發現碟底有好多油,OMG~食到好飽就可以有力行山了,雖然今次的路程其實好短。XD

九點半左右都不用等位,工廠區的周末點都會偏靜局。
熊貓豆沙包
白粥
家鄉炒米粉
食到好飽就可以有力行山了,雖然今次的路程其實好短。XD
2015-01-01
$70 (早餐)
家鄉炒米粉
2015-01-08 1574 瀏覽
早早在附近整完餅, 蛋糕還未雪好之際就來喝一個早茶, 順便一齊賀下生日!! 未來過這間, 十二點前不太多人, 環境也蠻舒服!! 星期六日正價竟然平過一至五...前菜-銀魚仔~~~~幾脆口, 開胃一下.......點心拼-蝦餃,燒賣,粉果,肉餃~~~~~可以食多款點心, 燒賣同蝦餃都好新鮮彈牙啊!! 都算幾大粒幾好味.....肉餃有點像小籠包, 肉都多汁新鮮蠻不錯!!豆苗餃~~~豆苗嫩滑也有蝦粒, 皮唔算厚......香芋排骨~~~芋頭幾淋配埋入味排骨不錯!!鮮蝦腸粉~~~新鮮, 嫩滑, 蝦肉彈牙!!!XO醬帶子野菌包配奶皇小白兔($58)~~~因為個餐牌覺得好得意而叫, 實物TURTLE比想像中無咁似, 雖然都幾CUTE, 白兔仔就非常之可愛唔捨得食!! 前者有帶子粒都幾新鮮幾有咬口, 配埋野菌味, 好入味又清新唔腻; 後者皮很滑, 奶皇好味!!!日本芥末鮑粒蟹將軍($48)~~~其實個樣唔太似, 哈哈!! 但咬落去外脆肉軟, 仲暖笠笠, 加上芥末味配飽粒又幾出到味喎, 所以OK!!!北海道牛乳布丁~~~牛乳味很重, 同平時食開的差不多!!!芝麻糯米糍~~~芝麻做甜品就很好, 又香又軟
星期六日正價竟然平過一至五...
前菜-銀魚仔
前菜-銀魚仔~~~~幾脆口, 開胃一下.......
點心拼-蝦餃,燒賣,粉果,肉餃
豆苗餃
豆苗餃~~~豆苗嫩滑也有蝦粒, 皮唔算厚......
香芋排骨
香芋排骨~~~芋頭幾淋配埋入味排骨不錯!!
鮮蝦腸粉
鮮蝦腸粉~~~新鮮, 嫩滑, 蝦肉彈牙!!!
XO醬帶子野菌包配奶皇小白兔
日本芥末鮑粒蟹將軍
北海道牛乳布丁
北海道牛乳布丁~~~牛乳味很重, 同平時食開的差不多!!!
芝麻糯米糍
芝麻糯米糍~~~芝麻做甜品就很好, 又香又軟淋淋.......
熱香滑豆腐花
熱香滑豆腐花~~~好耐無食過啦!!! 勁鍾意配黃糖, 不過豆花無咩豆腐味, 但一樣好滑!!!

幾好食的一餐, 係侍應要服務再好一點, 因為價錢都唔算平~~不過有些特別款點心都幾得意!!
2014-12-13
慶祝紀念
生日
2014-12-07 1568 瀏覽
10.NOV.2014(MON)朋友們想出去食餐大閘蟹宴. 本人原先揀左另一間, HKD5XX左右, 不過得一隻大閘蟹. 但大家嫌貴, 咁無辦法喇, 唯有揀比較平的一間. 所以, 最終揀左哩間. 哩度話就話有3隻大閘蟹, 不過, 唔洗問都心裡有數, 唔會大隻得去邊. 鴻星話: 兩隻公就5両, 而一隻乸就得三両半. 好喇, 上蟹次序係, 先公, 後乸, 然後再上公.我地一開D 蟹公, 完全唔覺得有5両, 大家都估係唔足両數. 哩個蟹粉小籠包, 我要讚一讚. 熱騰騰咁上枱, 入面好多湯. 好好味. 個個都讚. 好喇, 去去片, 比大家睇下D 膏.大閘蟹, 乸都好食, 不過, 我還是最愛係公多D. 每一轉D 大閘蟹都有甩左D 腳情況. 感覺有D 不太新鮮.個餐仲有乳鴿仔, 燒得好香, 好脆. 幾好食. 有個糯米飯, 個個都話整得幾好食. 其他菜式, 沒有什麼特別.
10.NOV.2014(MON)

朋友們想出去食餐大閘蟹宴.
但大家嫌貴, 咁無辦法喇, 唯有揀比較平的一間.
所以, 最終揀左哩間.

鴻星話: 兩隻公就5両, 而一隻乸就得三両半.

好喇, 上蟹次序係, 先公, 後乸, 然後再上公.
蟹粉小籠包
哩個蟹粉小籠包, 我要讚一讚.
熱騰騰咁上枱, 入面好多湯. 好好味. 個個都讚.
大閘蟹 - 公
好喇, 去去片, 比大家睇下D 膏.
大閘蟹 - 乸
大閘蟹 - 乸
大閘蟹, 乸都好食, 不過, 我還是最愛係公多D.
每一轉D 大閘蟹都有甩左D 腳情況. 感覺有D 不太新鮮.

個餐仲有乳鴿仔, 燒得好香, 好脆. 幾好食.
有個糯米飯, 個個都話整得幾好食.
其他菜式, 沒有什麼特別.
2014-11-10
2014-07-14 1937 瀏覽
為了避開週末人群, 要找吃的確有難度, 忽然想起工廠區裡的食店不過不失的翅, 一碗足夠一位吃, 翅的質數中規中矩, 不錯吧...遠望有職員在煮著這窩菜, 於是自己點一個試試, 惹味的調味, 煮著不少的唐生菜, ok選擇了薑蔥煮法, 味道不錯, 龍蝦肉質還好, 彈牙沒有'梅'爛口感, 很多的伊麵實在能吃得人很飽呢!整體都不錯, 人不多, 能舒舒服服吃一頓, 服務亦不錯!
啫啫唐生菜
龍蝦伊麵

整體都不錯, 人不多, 能舒舒服服吃一頓, 服務亦不錯!
2014-06-28
2014-06-17 1560 瀏覽
年初二開年飯,一早訂了"原隻30頭鮑魚金裝盆菜"(10-12位用)鮑魚12隻、柱甫、魚膠、發菜、海參、豬手、蠔豉、魷魚、魚肉、北菇、雞、鴨、豬皮、蓮藕、扣肉等等!簡直足料無比!還免費附上2隻龍蝦及2公升不只是咸味的醬汁整個盤菜沒有油膩感,每種食物也好新鮮,特別是鮑魚及柱甫鮮甜入味!令到發菜、海參、豬皮吸了湯的精華,豬手及扣肉肥瘦適中,這個盤菜真的美味!!

2014-02-01
外賣自取