2024-03-04 36 瀏覽
有特色的店子,地道味道很重,店長媽媽有禮椰青是新鮮椰青,滿滿的清甜,肉很厚椰水滿溢。椰青含豐富維他命、礦物質,解熱生津喔,椰肉嫩。肉碎煎旦飯簡單而且快上的,炒得很香,肉碎味道好,燶邊旦,好棒喔燒魷魚咸鮮彈牙,好吃又切得好,令人喜歡的味道。馬拉盞通菜新鮮蔬菜,馬拉盞的味提升通菜香味,感覺不錯,滿滿口感的豬手飯嫩香肉汁,豬手飯份量非常多的,味道有傳統之豬手魯水味道,豬手切得大份喔簡單又快樂泰國風味 yummy
有特色的店子,地道味道很重,店長媽媽有禮

肉碎煎旦飯
簡單而且快上的,炒得很香,肉碎味道好,燶邊旦,好棒喔
肉碎加煎太陽蛋飯

燒魷魚
咸鮮彈牙,好吃又切得好,令人喜歡的味道。

馬拉盞通菜
新鮮蔬菜,馬拉盞的味提升通菜香味,感覺不錯,滿滿口感的

豬手飯

簡單又快樂泰國風味 yummy

肉碎加煎太陽蛋飯
2023-12-21 133 瀏覽
身處九龍城,無可避免要撈一餐泰國菜啦!今次去試嗰間,彈牙燒大頭蝦加上鮮甜入心,真係口水都流埋一地!嗰啲黃咖喱炒蜆,新鮮得嚟又冇沙,食埋啲蒜蓉包,真係幾撈得!泰式肉碎飯嗰啲辣味,撩撥味蕾到不得了,太陽蛋流咗出黎嗰陣,簡直係美味嘅頂級享受🤤。飲品方面,紅毛丹冰好過癮,不過甜過龍眼,荔枝fans可能會鐘意啲!馬拉盞炒椰菜苗真係好夾,唔知幾得我心!至於黃咖喱牛肉,同啲蒜溶包一齊嚟,嘩,我可以話你知,成晚都停唔到口👌。講到鹹魚雞粒炒飯,呢個係滿足嗰碟滋味,雖然飯粒少少黏,但鹹香味就真係撲鼻而來。落區食泰國菜,真係享受晚上嘅一大樂事!🍲🌶️🥢
2023-08-25 221 瀏覽
今晚同屋企人食晚難得話想去食泰國菜即刻帶佢地落左九龍城原本其實諗住食隔籬嗰間但係因為太多人應該要等好耐又帶住啲小朋友見呢排冇乜人誤打誤撞就入咗去老闆見我哋咁多人特登開埋另外一邊俾我哋坐我地總共叫左六個菜炸物拼盤生菜包Pha thai豬頸肉炒飯串燒燒雞仲有兩杯芒果冰沙燒雞同芒果冰沙都唔記得影相😆掛住食燒雞真係好出色大家去記住一定要試下食得出廚師好有心機燒雞肉仲係好嫩,燒得岩岩好雖然最遲上係佢但好值得等
今晚同屋企人食晚
掛住食

燒雞真係好出色
大家去記住一定要試下
食得出廚師好有心機燒
雞肉仲係好嫩,燒得岩岩好
雖然最遲上係佢
但好值得等

2023-03-15 549 瀏覽
雖然店舖比較殘舊,但食物十分好食1.咖哩蜆 味道非常濃郁(值得嘗試)2.燒側魚 條魚十分鮮甜3香葉肉碎飯(一定要加太陽蛋)呢個可以食2碗飯🤭4蝦醬炒飯 (有2塊泰式腸咸左少少)個炒飯正常5燒牛肉(十分嫩口)味道偏甜,個醬汁比較偏酸6馬拉盞炒椰菜苗 有輕微咸,但送飯味道岩岩好7個薄餅十分煙靭 十分識合配咖哩食
雖然店舖比較殘舊,但食物十分好食
1.咖哩蜆 味道非常濃郁(值得嘗試)
2.燒側魚 條魚十分鮮甜
3香葉肉碎飯(一定要加太陽蛋)呢個可以食2碗飯🤭
4蝦醬炒飯 (有2塊泰式腸咸左少少)個炒飯正常
5燒牛肉(十分嫩口)味道偏甜,個醬汁比較偏酸
6馬拉盞炒椰菜苗 有輕微咸,但送飯味道岩岩好
7個薄餅十分煙靭 十分識合配咖哩食
2023-03-15
2023-02-08 337 瀏覽
忽然好想食泰國菜,九龍城就最啱啦!呢間由中學開始食嘅小店,水準好唔錯㗎!👍🏻👍🏻1. 每次都會叫嘅冬陰公湯呢個真係好正 又有蝦🦐又有菇🍄勁足料 !飲得岀佢哋加咗好多香料!喺九龍城試過咁多間,呢間嘅冬陰功湯真係數一數二🫶🏻2.青咖喱(雞)🥘咖喱有得揀豬雞或者牛,雞出奇地用咗雞髀肉,好嫩滑又啖啖肉!唔好睇佢好似好水咁,加埋烤蒜蓉包同薄餅就啱啱好!私心推介佢嘅蒜蓉包,🧄蒜香味好出好好食😙!3.泰式烤魷魚🦑十級推介個醬汁,烤魷魚嘅鹹香加上微辣嘅醬汁,真係食到唔停口!🤤🤤🤤4.珍多冰🥥第一次飲,啲三色啫喱好彈牙,椰香味好重!加埋冰,成個配搭真係好好飲!5.龍眼冰✨呢個就正常發揮,個人認為有小小甜,建議大家記得落單嘅時候講聲小甜!

1. 每次都會叫嘅冬陰公湯

2.青咖喱(雞)🥘

3.泰式烤魷魚🦑

4.珍多冰🥥
第一次飲,啲三色啫喱好彈牙,椰香味好重!
加埋冰,成個配搭真係好好飲!

5.龍眼冰✨
冬陰功湯
泰式青咖喱(雞)
蒜蓉包
薄餅
泰式烤魷魚
珍多冰  龍眼冰
冬陰功湯
泰式青咖喱(雞)
蒜蓉包
泰式烤魷魚
珍多冰  龍眼冰
order咗串燒 豬牛雞➡️豬好(鞋),牛好硬,蝦餅➡️正常 第三樣到嘅係 泰式金邊粉➡️無味既, 諗住算數喇,因為仲有個菠蘿炒飯未到,點知個菠蘿炒飯都係一樣冇味有同職員講,職員亦樂意更換, 但之後諗諗下,由佢啦,無下次就算我問過職員係唔係換咗廚師,佢話已經換左有半年,我話因為我半年都冇嚟過,睇返自己d相,對上一次係十月去呢間餐廳都仲係好味所以真係無下次
order咗串燒 豬牛雞➡️豬好(鞋),牛好硬,
蝦餅➡️正常
點知個菠蘿炒飯都係一樣冇味
我問過職員係唔係換咗廚師,佢話已經換左有半年,
所以真係無下次
2022-07-09
2021-06-16 1354 瀏覽
今日去咗九龍城做義工 平時唔係住附近嘅我 一去到九龍城 就即刻好似去咗泰國 加上平時返工都係收好夜 通常放工啲舖頭都閂晒門 難得今日有得試吓 當然唔會放過呢個咁寶貴嘅機會 但係成個九龍城都有好多間泰國菜 我就點指兵兵點左呢間😂幫我喺門面望下餐牌有咩食 之後老闆娘走咗出嚟招呼我入去 我見到老闆娘係泰國人 咁我心諗應該衰極有個譜掛 所以就膽粗粗入去試吓😵叫咗一個燒牛肉 份量一啲都唔小 加上佢用特別香料 食落去個牛肉味好突出 加上佢個秘製辣醬汁 淨係食到停到口當然唔少得我最愛嘅豬肉生菜包 豐富既油香味 👍🏼另外叫咗個泰式炒飯 鑊氣就一般般 但有一種特別嘅泰國味 最後就係冬陰功湯 我覺得味道比較一般 唔夠椰香味

當然唔少得我最愛嘅豬肉生菜包 豐富既油香味 👍🏼

另外叫咗個泰式炒飯 鑊氣就一般般 但有一種特別嘅泰國味

最後就係冬陰功湯 我覺得味道比較一般 唔夠椰香味
2021-06-12
2021-05-23 669 瀏覽
請兩三個泰國人就當自己識煮泰國菜,蝦膏炒飯變咗揚州炒飯!簡直侮辱咗泰國菜!沙嗲串燒完全係樓下車仔檔質素!唔會再光顧!食物品質唔洗介紹啦!唔怪得知要做到三更半夜,應該冇乜人幫襯,今次中咗伏!點解寫食評要用200字嘅最少?冇乜嘢好食同埋冇乜嘢好講好難砌夠200字喎!
沙嗲串燒完全係樓下車仔檔質素!
唔會再光顧!食物品質唔洗介紹啦!
唔怪得知要做到三更半夜,應該冇乜人幫襯,今次中咗伏!
點解寫食評要用200字嘅最少?
冇乜嘢好食同埋冇乜嘢好講好難砌夠200字喎!
2021-05-23
35 分鐘 (外賣自取)
宵夜
  • 沒有
2021-03-29 679 瀏覽
📍鴻陞泰國菜(九龍城城南道6號)每次去食泰國野一定必叫既無骨鳳爪☺️不過以往黎依間都好正 不過今次有小小失色🤌🏻醃得唔夠入味🥲必叫爽口通菜😆均衡飲食泰式豬頸肉🐷肥瘦適中唔會太膩 點埋個醬perfect池🤩魚露浸雞🤤叫一隻實在太多叫半隻就好夠啦!勁肥美d肉又滑😳😳生菜包🥗酸酸微微好開胃 不過我本身唔係好大興趣 不過朋友中意食🤣炒飯🍚就不過不失啦 蜆隻汁撈埋個炒飯😍薄餅唔會太油膩☺️不過最好就點咖哩汁🥰
📍鴻陞泰國菜(九龍城城南道6號)

必叫爽口通菜😆均衡飲食

泰式豬頸肉🐷肥瘦適中唔會太膩 點埋個醬perfect池🤩

魚露浸雞🤤叫一隻實在太多叫半隻就好夠啦!勁肥美d肉又滑😳😳

炒飯🍚就不過不失啦 蜆隻汁撈埋個炒飯😍

薄餅唔會太油膩☺️不過最好就點咖哩汁🥰
2021-03-03 612 瀏覽
首先講一講個1.蒜蓉包有少少驚喜!鍾意食油油地脆脆地嘅朋友一定要幫襯😌勁香勁脆!$25五片,2.燒魚有三隻,則魚,盲曹,有一只忘記是什麼,好香又大條,百幾🦟,香矛味重~3.飛天通菜略鹹,泰國菜原是鹹。4.香辣牛肉飯後來加咗個太陽蛋,這個可以叫好食!好香又惹味!5.糯米包雞翼麻麻哋、油,同埋啲雞翼有少少梅梅地咁樣,又唔脆。6.生蝦👌🏼7.包生菜🥬正!比好多菜,菜幾新鮮幾爽口好食!8.啤酒,都係得泰國啤酒同象啤
3.飛天通菜略鹹,泰國菜原是鹹。
6.生蝦👌🏼
7.包生菜🥬正!比好多菜,菜幾新鮮幾爽口好食!
8.啤酒,都係得泰國啤酒同象啤
今晚約左好友去九龍城晚飯,佢力推鴻陞泰國菜,正宗泰國師傅主理,店舖燈光明亮,座位寬敞舒適。魚露浸雞 (半隻)雞肉嫩滑入味,色澤均勻,鹹香魚露令味道更突出,啖啖肉,咸香鮮美。木瓜沙律味道酸酸辣辣好開胃,口感爽脆,配特製醬汁,味道一流。生菜包 (豬)每次食泰國菜必點菜式,肉碎香濃惹味,口感豐富,生菜片新鮮爽脆,清新又美味。泰式炒椰菜苗質相吸晴,爽嫩唔油膩,充滿濃郁蒜香帶點微辣。香草肉碎炒飯 (豬)肉碎香辣惹味夠鑊氣,加入九層塔炒特別香口,實在是令人食指大動。龍眼冰味道清甜香醇,好重龍眼味。椰青椰肉嫩滑有咬口,椰水清甜充滿椰香。
今晚約左好友去九龍城晚飯,
佢力推鴻陞泰國菜,
正宗泰國師傅主理,
店舖燈光明亮,座位寬敞舒適。

魚露浸雞 (半隻)
雞肉嫩滑入味,色澤均勻,
鹹香魚露令味道更突出,
啖啖肉,咸香鮮美。

木瓜沙律
味道酸酸辣辣好開胃,
口感爽脆,配特製醬汁,味道一流。

生菜包 (豬)
每次食泰國菜必點菜式,
肉碎香濃惹味,口感豐富,
生菜片新鮮爽脆,清新又美味。

泰式炒椰菜苗
質相吸晴,爽嫩唔油膩,
充滿濃郁蒜香帶點微辣。

香草肉碎炒飯 (豬)肉碎香辣惹味夠鑊氣,
加入九層塔炒特別香口,
實在是令人食指大動。

龍眼冰
味道清甜香醇,好重龍眼味。

椰青
椰肉嫩滑有咬口,椰水清甜充滿椰香。

2020-05-31
2020-06-13 1041 瀏覽
最近都多咗去九龍城,上次男朋友建議去九龍城食泰國菜,我本身對出名戈啲比較有興趣。去咗一間名叫黃xx嘅泰國菜館,味系好食喇,但同時都幾貴😨兩個人就食咗600幾蚊,太誇張喇真系⋯⋯今次去就決定搵一間冇咁出名,但睇啲相都覺得食物質素應該吾差嘅泰國菜。呢度嘅環境雖然冇其他菜館咁好,但價錢確實經濟實惠,一般嘅小食喺其他泰國餐廳都應該講緊要80幾蚊,呢度好多款式都只系講緊60蚊。炒同埋飯類更加不在話下,50幾蚊真系平得過份😱😱出面貴戈啲百幾蚊都只系閒事。男朋友叫咗杯菠蘿沙冰,發現佢好中意菠蘿味嘅飲品,逢系有菠蘿沙冰佢都一定會叫。呢度就連杯菠蘿沙冰都同平時戈啲吾同,吾會得個甜字,沙冰比一般嘅結實,吾會得水,重點仲有野想講嘅,就系裡面真系有菠蘿嘅鹹香味!男朋友話真正嘅菠蘿系應該先浸過鹽水,所以有鹹味系好正常。自己叫咗個椰青,椰青都好大個呀,同埋平時飲開戈啲其實冇想像中咁有椰味,即系椰子味冇想像中咁濃,呢個飲落已經feel到幾濃郁嘅味道,同埋份量好似比出面嘅多。去到泰國餐廳又點可以吾飲冬蔭公湯?睇落個碗好似好細咁,實際上份量都吾少呀,兩個人去嘅話每人飲到兩碗,一碗嘅大小當然系指平時我地飲一碗湯戈啲碗。一

菠蘿沙冰

椰青

去到泰國餐廳又點可以吾飲冬蔭公湯?睇落個碗好似好細咁,實際上份量都吾少呀,兩個人去嘅話每人飲到兩碗,一碗嘅大小當然系指平時我地飲一碗湯戈啲碗。一路以黎去泰國餐廳成日叫冬蔭公湯嘅原因系因為個味道好出,指嘅系冬蔭醬嘅味道,辣度吾會好高,吾系好食得辣嘅人都可以叫。配料方面,海鮮嘅數量比得一啲都吾孤寒!裡面有好多隻大蝦,而且爽口彈牙

泰式冬陰功

小食拼盤同樣系我每到泰國餐廳都會叫嘅茶式,但見到好似有皮蛋,所以就冇直接叫小食拼盤。呢個系我地自己雙拼嘅,拼咗蝦餅同埋春卷,兩樣都系我幾中意嘅食物。蝦餅嘅味道一般都吾會太差,就咁睇佢嘅外皮吾系金黃色,而系啡色,仲擔心佢會吾會系煎過頭,結果食落口都吾會系煎過頭,最好嘅系佢裡面打嘅蝦膠打得好好,食落口仲有嚼勁。春卷都脆卜卜咁,味道方面就冇乜特別,整得吾油膩,幾好。
泰式雙拼

男朋友喺主菜方面,好中意食金邊粉,我自己本身就興趣不大,一邊都好似配以大蝦,但呢度嘅金邊粉就好似比較遜色,配料吾算好多,主要都系粟米,不過金邊粉勝在夠幼身,入口都幾易咬。
泰式炒金邊粉

另外呢度嘅燒烤類幾多元化,叫咗墨丸、牛肉同埋雞肉。墨丸真系比我想像中好食,大小系好大粒,而且墨魚味好重,口感亦帶點彈牙,平時喺小食店食串燒未必會食到呢啲味道。另外就到牛肉同埋雞肉。兩種肉類都整得好好,串燒真系要熱辣辣食先好食,最緊要吾會好硬,喺出面食串燒系好驚食到好硬嘅質感。

最後點咗份燒牛肉,原本冇太大嘅興趣食呢道菜,不過男朋友系牛肉控,所以就佢啦冇所謂。燒牛肉一黎到戈陣真系o咗咀
份量雖然吾系話好多,不過質素真系好高!真系未試過喺一間餐廳食牛肉食到好似燒肉咁嘅味,講緊嘅系日式/ 韓式燒肉,系每一件都好香口,燒嘅味道非常明顯,牛肉軟軟哋所以幾啱我。
泰式燒牛肉
2020-06-06
菠蘿沙冰
泰式冬陰功
泰式雙拼
泰式燒牛肉
2020-06-11 485 瀏覽
鴻陞泰國菜Environment: ★★★★★Service: ★★★★★Taste: ★★★★★今次想和大家分享的是我於鴻陞泰國菜用餐的經驗,餐廳位於九龍城城南道,以泰國菜為主。沙爹串燒(牛)$14/串牛肉肉質頗滑,配上沙爹汁,味道不錯。蝦膏炒時菜 $65時菜入口有淡淡的蝦膏味,時菜不會煮得太冧。泰式燒大頭蝦 $86一共有三隻大頭蝦,蝦的肉質不算爽口,但仍有蝦的鮮味。燒魷魚 $72魷魚頗大隻,亦十分厚身,肉質爽口。蝦醬炒飯 $55炒飯入口有蝦醬的味道,不過味道不會太濃。炒飯亦有肉碎和肉鬆等等,令口感更豐富。可惜的是臘腸煎得有一點焦。芒果沙冰 $24入口有淡淡的芒果味。菠蘿沙冰 $24入口有菠蘿味,頗清甜總的來說,餐廳的價錢合理,味道亦不錯呢。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️九龍城城南道6號#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #
鴻陞泰國菜
Environment: ★★★★★
Service: ★★★★★
Taste: ★★★★★

沙爹串燒(牛)$14/串
牛肉肉質頗滑,配上沙爹汁,味道不錯。

蝦膏炒時菜 $65
時菜入口有淡淡的蝦膏味,時菜不會煮得太冧。

泰式燒大頭蝦 $86
一共有三隻大頭蝦,蝦的肉質不算爽口,但仍有蝦的鮮味。

燒魷魚 $72
魷魚頗大隻,亦十分厚身,肉質爽口。

蝦醬炒飯 $55

芒果沙冰 $24
入口有淡淡的芒果味。

菠蘿沙冰 $24
入口有菠蘿味,頗清甜

總的來說,餐廳的價錢合理,味道亦不錯呢。
🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️
九龍城城南道6號
#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkongfoodie  #hongkongfood #hongkong
2020-06-09
10 分鐘 (堂食)
2020-06-09 376 瀏覽
#泰國菜 #九龍城 #食泰菜食到上癮.上星期食完泰菜 心思思又想搵下有無其他泰菜好食.今日黎到九龍城城南道<鴻陞泰國菜>. 簡單裝修 更顯得應該有多年歷史 相信係得九龍城屹立不倒咁多年應該都唔會太差😝.特別推介: 串燒所有既款式燒完都會甩左條串🙈Share食岩晒 ; 酸辣鳳爪$60 夠晒入味同香辣 仲要一碟有超過10隻 YummyYummy ; 香葉肉碎炒飯+荷包蛋 $61 係泰國必點既炒野食 呢度香葉同辣椒仔落得好足料 啖啖飯都有辣味濃郁 真係不二之選 👍🏻 炒椰菜苗$60 大大碟又柔嫩椰菜苗配埋特色辣醬真心正 ❤️.平日夜晚黎都要等位差不多15分鐘 相信係因為平靚正得黎又大碟👍🏻 值得推介 (但建議可以多啲人去食 因為份量比較多 Share會開心d) 🙈.。📌地址:九龍城城南道6號💰價錢:$100-$150👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)———————————————————#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpi
#泰國菜 #九龍城 #食泰菜食到上癮

📌地址:九龍城城南道6號
💰價錢:$100-$150
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #泰國 #ThaiFood #九龍城美食 #KowloonCity #泰好味 #椰青
2020-06-09 294 瀏覽
呢間餐廳係由泰國人主理店舖裝飾簡單 但食物質素頗高價錢抵食 一間小妹會再encore 嘅店舖😎臨走仲要買左包蝦片走😂小妹私心推介✨✨🍴泰式黃咖喱配海鮮🍴薄餅-泰式黃咖喱配海鮮 $118咖喱味道好香🤤👏🏻唔會好似其他餐廳得個辣字😛仲要個汁加左蛋落去 令到個汁更香更滑而且配料都好多嫁😋小妹今次揀左海鮮🙇🏻‍♀️有魷魚、蜆、蝦 而且加埋其他配料✨有幾香🤤小妹都無法用言語形容❤️叫埋個白飯配黎食🍚不得了呀👏🏻👏🏻👏🏻.薄餅 $35小妹叫左個薄餅😋想拎黎配泰式咖喱食薄餅唔止拎黎配得好好食🤤而且薄餅本身就好香好脆✨就咁食都超好食❤️.泰式拼盤 $88呢個拼盤滿足哂小妹🥰佢地都一樣外皮做到好香脆❤️但係佢地嘅內餡更正😍炸皮蛋 - 用上嘅蝦滑 好香滑好彈牙😋加埋流心皮蛋🤤味道同口感都好好食❤️春卷 - ✨裏面嘅配料豐富又唔油膩 好清香😋中和油膩感炸蝦餅 - 蝦肉同味道都好豐富 好彈牙😋炸雞翼 - 內裏肉質好香滑✨唔會炸到乾晒.泰式燒牛肉 $70用上嘅配料同牛肉一齊煮😋令牛味更香更野味配埋嘅辣椒汁 辣辣地甜甜地🙇🏻‍♀️❤️牛肉更有泰式風味.🍹芒果沙冰 $24味道好香芒果味😋非常適合又濕又熱嘅天氣❤️.🍹珍多冰 $2
呢間餐廳係由泰國人主理

唔會好似其他餐廳得個辣字😛
仲要個汁加左蛋落去 令到個汁更香更滑
而且配料都好多嫁😋
小妹今次揀左海鮮🙇🏻‍♀️
有魷魚、蜆、蝦 而且加埋其他配料✨
有幾香🤤小妹都無法用言語形容❤️
叫埋個白飯配黎食🍚不得了呀👏🏻👏🏻👏🏻