餐廳: 鹿苑粉麵餐廳
資訊:

2024-10-10 310 瀏覽
一間歷史悠久的鋪仔「大圍鹿苑」,真是讓我感受到傳統的魅力!這裡的雙拼只需$48,非常划算。我點了牛肚雲吞米,味道相當不錯,湯底鮮香,雲吞的餡料也很豐富。不過,聽到周圍很多人點魚旦河、淨魚蛋和牛雜蛋河,讓我忍不住想下次再來試試這些人氣選擇。

2024-09-29 387 瀏覽
牛腩牛雜米和沙爹牛肉麵真的是兩道超好吃的美食!先說牛腩牛雜米,這道菜的牛腩煮得軟嫩入味,搭配上牛雜,像是牛肚和牛腸,口感特別豐富。通常會淋上濃郁的醬汁,然後配上熱騰騰的白米飯,簡直是絕配!吃的時候,還可以加點青菜,讓整體更清爽。再來是沙爹牛肉麵,這道麵條的特色就是那個沙爹醬,香香的,還帶點微辣。牛肉切片後用沙爹醬炒,味道超級濃郁,然後和麵條拌在一起,吃起來特別過癮。上面再撒點香菜,讓整碗麵看起來更誘人。這兩道菜不
2024-07-07 399 瀏覽
一間多年麵店,座落大圍站附近,一間老麵店。很多年沒有到此區選食物,想不到嚟到就係佢。。。價錢ok啦,普通米粉麵都係約39蚊,除非你想雙併,特色精品爽腩類,就會貴d。今日早午餐合併當下午茶食,決定豐富一點,選了牛腩米及凈水餃。大約10分鐘就製作完成帶回家太肚餓,一打開牛腩米就係咁食,米粉都吸收到牛腩汁,超惹味。牛腩易咬又入味,冇選錯。之後就以水餃清清地作結。外賣碗仔細細,都有5大粒,每粒都好足分量。
一間多年麵店,座落大圍站附近,一間老麵店。

很多年沒有到此區選食物,想不到嚟到就係佢。。。

2024-03-15 462 瀏覽
---今次去咗鹿苑試咗佢哋嘅魚蛋雲吞麵,真係一個舒服嘅午餐選擇。麵條彈牙得嚟唔會太硬,湯底清甜,一啲都唔會太鹹或者油膩,好適合追求健康飲食嘅人。至於魚蛋,彈性十足,每一啖都飽滿得嚟入口即溶。雲吞裡面嘅餡料也好實在,皮薄餡多,同湯底完美融合。飲品方面,佢哋嘅豆漿真係另一個驚喜,甜度啱啱好,豆香味濃郁又唔膩。還有,別忘咗試下佢哋嘅牛丸,質感彈牙而且味道鮮美,每一粒牛丸都令人回味無窮。總括來講,鹿苑嘅魚蛋雲吞麵、豆漿同牛丸都值得推介,仲有辣椒油勁香勁辣,下次再去絕對會再點嚟食。---
---

---
魚蛋雲吞麵
魚蛋雲吞麵
2024-02-05 324 瀏覽
下午茶時間都未食午餐,但有嘢要喺大圍趕住做,見間舖有點歷史,諗住食淨水餃應該穩陣,點知碗水餃浸住湯都又乾又柴,裏面嘅蝦好似曬到一半嘅蝦干,餡唔新鮮,成碗嘢死鹹,味精又重,鹹到喉嚨唔舒服,之後飲咗好多水。第一次幫襯亦應該冇下次。
第一次幫襯亦應該冇下次。
2023-06-10 620 瀏覽
師傅煮得好慢 餐廳樓面地面上有食物殘渣 餐廳衛生程度欠佳 己經落單既食物 過左二十二分鐘後 衣然味上台 就算問樓面 樓面話幫手 但衣然只係不停係到傾計 去到最後最後 一碗面要三十二分鐘後先到 杯野都飲曬咁濟 個面先致啱啱到 「滾響熱辣」咁倒左落去就算數
2023-04-19 554 瀏覽
係大圍工作,第一次食鹿苑粉麵,有驚喜真係好好味!崩沙腩香滑濃郁食得很滿足$49又真係好抵食,環境幾寬敞,員工都很友善,以後會幫襯多啲!平時好少會寫評語的,值得推薦的粉麵餐廳!
2023-04-19
牛筋魚蛋河 配豆漿($45 + $8)*普通單拼粉麵餐可加$8多一餸/加紫菜/撈底/轉秘製酸辣湯係傳統粉麵店的味道🤤!湯底係濃的,勁多牛筋😍,而白魚蛋有3粒。先講湯底,我中意蔥花蒜米同湯的配合,蒜香同湯的咸味好夾,唔會互相搶左味道。河粉吸湯好勁,所以啖啖都好味😋牛筋炆得超級淋,啖啖膠質,而且份量勁多!白魚蛋都幾彈牙,算係正常發揮。至於飲品方面🥛,凍豆漿偏甜,建議可以少甜。秘製酸辣豬扒米線套餐配凍檸茶($47 + $2)豬扒比我手掌大,而且味道比想像中出色。首先豬扒本身醃得好入味🐖,加上煎到岩岩好,所以幾香幾juicy。至於袐製酸辣湯底味道正常,說不上袐製咁勁🤭。湯底唔算好辣,大概係5小辣果個程度,我唔太食得辣都接受到。是日油菜($17)食d蔬菜健康d🥬,所以點左蠔油煮芥蘭(仲有通菜&菜心可以揀)。芥蘭咬落爽口唔會老,蠔油落得好豪氣。服務態度方面都算唔錯,店面姐姐好積極咁幫我地落單,而食物都上得幾快。另外我見買外賣/邊鑪配料既都街坊都唔少,幾有人情味。不過呢度就唔係食環境既,因為佢只係舊式粉麵店的裝修,同埋應該都好耐無翻新。但2個人食晚飯,埋單每人都唔洗$60,性價比都算高。
牛筋魚蛋河 配豆漿($45 + $8)
牛筋魚蛋河

*普通單拼粉麵餐可加$8多一餸/加紫菜/撈底/轉秘製酸辣湯

秘製酸辣豬扒米線套餐配凍檸茶($47 + $2)
秘製酸辣豬扒米線套餐

是日油菜($17)
蠔油煮芥蘭

2022-11-01
牛筋魚蛋河
秘製酸辣豬扒米線套餐
蠔油煮芥蘭
2022-09-26 604 瀏覽
呢一間舖已經喺大圍好多年,每一次經過都會見到裏面有好多人,今日終於都有機會可以去試到!一如以往佢都比較舊式嘅設計,熱情親切嘅夥計,我一坐低就叫咗一個雞扒米粉,佢另外配火腿同煎蛋!等候時間大約5分鐘左右,而家嚟到熱辣辣嘅雞排已經放咗喺面上,不過我唔係太鍾意雞扒係醃過嘅,令到每一啖都會有一浸醃過嘅黑椒味,不過雞肉係比較滑嘅,而呢一啲面店最好嘅特色係由自家製嘅辣椒油,我會鍾意辣椒油撈米粉。而煎蛋同火腿就個人認為冇乜特別,都係即叫即煮!
2022-09-26
5 分鐘 (堂食)
近日小弟去咗呢間喺大圍屹立9年嘅粉麵餐廳。依家唔少茶餐廳陸續新鮮轉型,務求吸引年輕一代,而呢間仍保留住典型港式茶記風格,白色卡位加上雲石圓枱嘅多人座位,伙計身上個件傳統白色戰衣,舊港風味十足,今次小編揀左好多人都鍾意食嘅常餐,跟餐個碟大大份火腿奄列,諗起都想食!沙嗲牛肉麵 (常餐A) $43牛肉片,厚身,纖維肉質未有被鬆肉粉醃過火,食落仍有咬口。沙嗲醬,唔咸偏少少甜微微辣,沙嗲味淡,偏花生醬味,表面有少量花生碎!🥜麵條,淥得啱啱好,口感爽彈,唔會過腍,嗦埋湯汁!好食!牛油方包+火腿奄列 (跟餐)火腿奄列,好大份、厚身!有驚喜!👍🏻 應該用咗2-3隻雞蛋,size大過半隻碟,有雞蛋香,而且煎至燶邊少少脆,唔太油,絕對值得一試。凍檸茶唔太甜,茶味淡,勝在夠大杯👨🏻‍💻 總括嚟講,水準中規中矩,但份量、用料充足! CP值高! 鍾意食粉麵又支持港式人情味嘅話唔好錯過!😁👍🏻_______________鹿苑粉麵餐廳 (大圍)大圍金禧花園7號地下_______________

沙嗲牛肉麵 (常餐A) $43
牛肉片,厚身,纖維肉質未有被鬆肉粉醃過火,食落仍有咬口。
麵條,淥得啱啱好,口感爽彈,唔會過腍,嗦埋湯汁!好食!

牛油方包+火腿奄列 (跟餐)
火腿奄列,好大份、厚身!有驚喜!👍🏻

凍檸茶
唔太甜,茶味淡,勝在夠大杯

_______________

鹿苑粉麵餐廳 (大圍)
大圍金禧花園7號地下

_______________
2021-11-21 751 瀏覽
己幫襯十多年,今天終於被搵笨。以前也聽過很多投訴,不過因為貪就腳,從來不在意。今天心情本來很好,想吃崩沙牛腩,本來想去另外一家,因為本來就感覺這一家只能做最低要求的東西。但因為要買魚皮打邊爐,順便問了一個熟悉的女侍應,問得好淸楚,加錢可以提供崩沙牛腩。結果,切頭切尾一堆垃圾。因為女侍應行開咗,同另一個不認識的男侍應講,佢問我是否未幫襯過。最後,付了錢,垃圾沒有拿走。以後,永遠不再幫襯。
己幫襯十多年,今天終於被搵笨。
以前也聽過很多投訴,不過因為貪就腳,從來不在意。

結果,切頭切尾一堆垃圾。

最後,付了錢,垃圾沒有拿走。

以後,永遠不再幫襯。
2021-07-30 831 瀏覽
想不到這間在大圍歷史較久的餐廳,這麼多負評,但是我們再走到外邊的美食廣場,看見那個「搵食市集」已經倒閉了於是就隨便行到來這邊看看有什麼餐廳,結果就立馬進入這間舊式餐廳。和妻子每人點了一碗麵,她的牛雜,我的是牛腩,牛腩肥瘦均勻,不會太乾太瘦吃到痴牙,而且賣相功架十足,肥瘦均勻,雖然麵條吃起來比較碎濕濕,不過30多元都不算太差。妻子的牛雜,好像腸的部份,夠肥夠香,都油份十足。另外由於餓了太久,下一餐在友人家作客,不知什麼時間才能夠吃,於是一起吃多一份下午茶就是西多士雞翼,雞翼就只有兩隻中翼,生炸雞翼,因此外皮夠脆夠香,中間的醃料都吃得出那種特別的香茅味道。半份西多士難免感覺比較少,中間的醬不算太多,不過包都算是弄得夠脆,加點糖膠,當然不會太差。鴛鴦的味道也算是不錯,奶茶咖啡味道調配得宜,不會有一款喧賓奪主,這間餐廳的茶味好像都算挺為香濃。大圍係現在很多舊式餐廳都好像已經倒閉了,在最外邊的那間雞粥小菜店亦都關門大吉,就連搵食市集這裏平價的美食廣場都關閉,好像轉了那些中式辣店舖,隨着沙中線、屯馬開通興奮的發展,樓價飆高,會不會大圍這邊遲些也全數轉為連鎖店😕或是大商家旗下的店舖,又或是大集團旗下
「搵食市集」已經倒閉了

和妻子每人點了一碗麵,她的牛雜,我的是

妻子的
牛雜,好像腸的部份,夠肥夠香,都油份十足。

香茅味道。

半份
,加點糖膠,當然不會太差。

就連搵食市集這裏平價的美食廣場都關閉,
好像轉了那些中式辣店舖,隨着沙中線、屯馬開通興奮的發展,樓價飆高,會不會大圍這邊遲些也全數轉為連鎖店😕或是大商家旗下的店舖,又或是大集團旗下的店舖呢?稍後自有分曉。😤
下午茶
2020-10-07 938 瀏覽
目的係食佢個炸魚皮 以前細個食好好食 今日食就有啲唔夠鬆化 炸得偏硬 要浸湯浸耐啲先食點左佢個牛筋米送炸魚皮 加凍奶茶個米粉一泥已經朔晒水 比既湯唔夠多食食下 無着制服嘅一位叔叔(應該係老闆我見佢主要收銀)比多左碗湯我點炸魚皮 算係細心粉麵鋪飲奶茶就預左唔會係好飲既 杯奶茶都飲淨一半

點左佢個牛筋米送炸魚皮 加凍奶茶
個米粉一泥已經朔晒水 比既湯唔夠多

粉麵鋪飲奶茶就預左唔會係好飲既 杯奶茶都飲淨一半
炸魚皮
牛筋米粉
牛筋米連凍飲套餐價
2020-10-07
2019-06-22 1081 瀏覽
如果你search鹿苑,你只會找到大圍這一家,別無二號,而事實上這是小家街坊小店,我甚至懷疑這是家族經營的,裏面小至餐單,員工服飾,食物配搭,大至座位環境,門面佈局都無規則可言。在這裏,可以見到正在工作的員工食着哈蜜瓜,又可以見到穿着人字拖上菜的厨師。當一枱客人吃着魚蛋米,牛腩河的時候,另一枱客人卻點了火腿通,沙律薯條,食物配搭靈活,種類迴異多變。而今天,我點了炸雞髀燴意粉,燴意粉這食物,是具有濃烈香港的色彩。一般的意大利意粉,煲完後只混入欖油備用,加上肉醬在面,吃時伴均,甚少回鍋再煮。但燴意粉是切合了香港人的口味,把意粉煮得稔些煮得入味些。如圖所見,意粉是燴煮過,再加多一堆醬,味道濃上加濃,但面條質地又不會軟爛,處理算不錯。炸雞髀是現炸的,燙的熱肉汁仍然保存在髀內,雞皮香脆可好,美味!整道菜式,誠意可嘉,這就是人情味。鹿苑雖然草根,服務亦未必及得上連鎖快餐,但卻是鮮活的,熱血的存在。難道要它殆沒在這冷漠的世界中,我們才驚覺失去的可怕嗎?

2019-06-22
午餐
  • 炸髀燴意粉
2019-02-05 882 瀏覽
好耐無食墨魚丸牛腩河(>﹏<),就揀咗呢間餐廳,入咗去鹿苑粉面餐廳,叫了一碗墨魚丸牛腩河,第一時間試了一口湯,奶白色的湯底係魚湯黎呀!!!河粉幼滑,墨魚丸彈牙同有油墨魚粒,很不錯o(≧v≦)o