2019-08-22 1632 瀏覽
i feel compelled to post a feedback after our dinner last night at Spring Deer: lets start by saying it was my first and it will be the last thereThe Peking duck skin was thick, oily, non crispy, the pancakes were very thick, pasty and it was sticking to the teeth and then the throat making it very difficult to swallow. the chili prawns coating was again pasty, not enough cooked, swimming in sirup and no chili in view. The sweet and sour pork was so poor that we did not touch it. the dumpling sk
The Peking duck skin was thick, oily, non crispy, the pancakes were very thick, pasty and it was sticking to the teeth and then the throat making it very difficult to swallow. the chili prawns coating was again pasty, not enough cooked, swimming in sirup and no chili in view. The sweet and sour pork was so poor that we did not touch it. the dumpling skins is very thick too, pasty. Only the garlic veggies were fine. I must say after 30 years of having such food in HKG from the old Beijing sichuan restaurant on Lockhard, to the Peking Garden and even including the American Peking, i have never ate such a disgrace and disguise of food.
2019-08-21
慶祝紀念
生日
2019-08-20 1839 瀏覽
今日好想食片皮鴨,雖然我哋得三個人,不過朋友介紹呢度食片皮鴨係特別好味,於是就黎試吓啦,原來都開咗20幾年,見到好多遊客例如日本人叫咗三個餸主角片皮鴨 好好味好大碟,其實每人食咗2-3塊已經好飽松子魚酸酸甜甜好正!夠脆蒜蓉炒白菜仔我最愛差唔多全碟都食晒
叫咗三個餸

主角片皮鴨 好好味好大碟,其實每人食咗2-3塊已經好飽

松子魚酸酸甜甜好正!夠脆

蒜蓉炒白菜仔我最愛差唔多全碟都食晒
2019-07-20 2529 瀏覽
今次唔係好識評價,因為有d參差,我索性開門見山地寫下。酸辣湯一點也不辣,但酸就好酸,最底好像飲醋般。個人覺得好一般。小籠包中規中矩,起碼個皮唔穿,有湯汁,味道都ok,只係略謙皮有點厚。北京填鴨,一句講晒,好味值得試下。好難形容,要自己試。叫左個叉子燒餅,再自己塞個炒鴨肉崧。一般啦,個人沒太興趣這個,也好像食不出有鴨肉崧。高麗豆沙,不過不失。個人不好甜。如果好,應該喜歡。鍋貼,一般,足料,包得幾好,喜歡可叫,但不是太特別而已。好像吃了個中式蘋果批,個人幾喜歡,但係咪好,我朋友說有待改善。
今次唔係好識評價,因為有d參差,我索性開門見山地寫下。

酸辣湯

小籠包

北京填鴨,一句講晒,好味值得試下。好難形容,要自己試。
北京填鴨

叉子燒餅加八寶炒鴨崧

高麗豆沙,不過不失。個人不好甜。如果好,應該喜歡。
高麗豆沙

鍋貼,一般,足料,包得幾好,喜歡可叫,但不是太特別而已。
鍋貼

蘋果拔絲

2019-07-18
北京填鴨
蘋果拔絲
2019-07-12 1831 瀏覽
自從灣仔嘅美利堅餐廳結業後,港島區搵唔到好味道嘅京菜⋯⋯.係九龍區一路都食開鹿鳴春,午餐時間套餐好抵食又唔逼!.烤饅頭- 外皮脆卜卜,入面好紮實,地道東北饅頭,而非🍬記包點style山東燒雞-熱辣辣,上台仲冒緊煙和菜帶帽- 蛋皮下炒素菜豬肉w「不」D炒菜塞入叉子餅入面,正京燒羊肉-呢個超級好食,羊肉好淋,塊皮燒到半脆半煙奀!~成餐都好滿意,waiters 都好熱心,一路換碟哈哈哈哈哈😂仲有拔絲蓮子都正
自從灣仔嘅美利堅餐廳結業後,港島區搵唔到好味道嘅京菜⋯⋯
係九龍區一路都食開鹿鳴春,午餐時間套餐好抵食又唔逼!

烤饅頭

山東燒雞
-熱辣辣,上台仲冒緊煙

和菜帶帽
- 蛋皮下炒素菜豬肉

w

「不」D炒菜塞入叉子餅入面,正

京燒羊肉
呢個超級好食,羊肉好淋,塊皮燒到半脆半煙奀!

仲有拔絲蓮子都正
2019-07-10
  • 京燒羊肉
  • 拔絲蘋果
  • 叉子燒餅
2019-07-01 2065 瀏覽
片皮鴨絕對要點既菜式之一。同其他酒樓菜館一樣都係大同小異,但呢到既片皮鴨是師傅係你面前一片一片咁斬出嚟,依家好少會有酒樓菜館會係你片前斬。鴨都比較瘦,肉同皮既比例好好,唔會有太多肥膏,很跪口,加埋其他配料再加醬加埋一齊食唔錯!蜜汁金華火腿,本身我好中意食金華金腿所以對呢個菜式有一定鍾愛程度夾埋包食冇咁鹹,幾好食!雞燉翅,份量好足,十三個人都可以每人分到三碗,第一次食雞燉翅,魚翅份量多過雞肉,超好飲!賽螃蟹🦀️,呢個菜式多數出面食都係蛋白多過蟹肉,但呢到蟹肉多過蛋白,味道唔錯!最後,侍應服務態度好殷勤,而且全程都面帶笑容,周圍既環境裝修都保留住一種70年代的風格,很傳統舊式,同時保留著一種人情味!
2019-06-29 1520 瀏覽
一個星期前打電話訂枱,7:00已經full左,最快要8:30。不過好好彩八點到咗都有位,不用等!今次我哋冇食sry, 自己散叫。煙燻素鵝 - 已經冇乜地方有得食,最鍾意就係啲煙燻味 , yummy 😋好似嚟到都必定會叫嘅雞燉翅,材料非常十足,雞湯濃厚,正正正😋必食之選😋海參 - 個人覺得一般,平時叫set冇食過😅片皮鴨 - 保持一貫嘅水準 - OK 👌🏻蜜餞火腿 - 都係平時食set冇嘅餸。個人覺得乾身咗啲,麻麻哋😅蒸素餃 - okok 😋😋

海參 - 個人覺得一般,平時叫set冇食過😅

片皮鴨 - 保持一貫嘅水準 - OK 👌🏻

蒸素餃 - okok 😋😋

2019-06-23 1160 瀏覽
不嬲鍾意去一啲懷舊嘅老餐廳🥢講咗好耐一直都冇食過今次就嚟試下 🍚呢度好多菜式都有分大/中/細我哋叫咗片皮鴨/醉雞/素鵝/雞絲粉皮/海蜇/雲吞雞金華火腿配津白 再整多個蜜汁金華火腿跟個包全部要中size都好足料 超級飽!不過佢片皮鴨 係好以前果種有粉好乾身嘅皮🦆🦆對比之下我鍾意食而家新式透簿果一種皮🙊🙊對我來講食物質素可以有更好嘅選擇🤡不過佢嘅服務真係好好 見到我哋有小朋友三個員工都分別問我地需唔需要BB等或者其他協助🤝🥳呢一樣野真係令我喜出望外🥇全程好細心有招呼最後食埋個Tony Wong蛋糕 🎂🎂滿載而歸只係要留意佢哋比較準時收工 明白嘅 所以我哋食完都嗱嗱臨埋單 🤣🤣🤣🤣
不嬲鍾意去一啲懷舊嘅老餐廳🥢講咗好耐一直都冇食過
今次就嚟試下 🍚呢度好多菜式都有分大/中/細
我哋叫咗片皮鴨/醉雞/素鵝/雞絲粉皮/海蜇/雲吞雞
金華火腿配津白 再整多個蜜汁金華火腿跟個包
全部要中size都好足料 超級飽!

呢一樣野真係令我喜出望外🥇全程好細心有招呼
最後食埋個Tony Wong蛋糕 🎂🎂滿載而歸
2019-06-22 1066 瀏覽
男人前個排生日,同屋企人食飯,佢好鍾意食既鹿嗚春,但佢亦知道有好多野唔食,所以佢都好就我咁叫左賽螃蟹,雲吞雞等其他我知有片皮鴨,有羊,蝦仁,香蕉拔絲等等其實係好好味既,只係我唔識食,但我食個幾樣都好好食,我最鍾意就係個砂鍋雲吞雞,而且大家以為我個日唔飽,怕我無野食,讓左好多俾我,我估我清左最少1/4鍋😝個日其實係慶祝佢生日同父親節,所以係我地幾個女人仔夾錢既,係連埋蛋糕,一人都係幾舊水,其實都算好抵食~

其他我知有片皮鴨,有羊,蝦仁,香蕉拔絲等等

2019-06-15
慶祝紀念
生日
2019-06-18 921 瀏覽
父親節前夕,就同屋企人帶公公去食餐懷舊京菜。我哋散點,啲菜式好多都有分大、中、細,幫我哋落單嘅侍應好好人,見我哋叫叫下叫咗勁多嘢食就主動建議我哋改細份量,之後都真係好彩份量減咗,如果唔係真係會食唔晒。 呢間餐廳必食北京填鴨啦!啲鴨真係幾好食,但食嘅時候包鴨嘅皮已經凍晒就扣咗少少分,建議餐廳唔好係鴨未上菜嘅時候就上咗薄餅皮先,搞到啲薄餅皮放到凍冰冰真係令到個北京填鴨失色不少。仲有幾樣較為出色嘅有砂鍋雲吞雞(湯濃,雲吞皮夠薄)、京燒羊肉(啲肉好嫩)、高力豆沙(炸得幾好又唔會太甜)、鐵板焗鰣魚(條魚有成隻手臂咁長,魚肉甘香,配埋酸酸哋嘅汁又幾特別同好食) 、葱油餅(啲葱油好香)。而清炒蝦仁、花素蒸餃、鍋燒肘子就一般,不過不失啦。至於比較差嘅代表就係小籠包(皮太厚,肉汁亦唔夠多)、雲腿津白(菜煮得太淋,又冇乜雲腿味)、什錦冷盤(拼盤內冇一樣嘢好色,失望)。

而清炒蝦仁、花素蒸餃、鍋燒肘子就一般,不過不失啦。

2019-06-05 1154 瀏覽
係尖沙咀見到鹿嗚春呢個招牌好多次,不過一直都唔知原來係一間好岀名好悠久既京菜館黎!今次有朋友提議一班人去試下,終於比我有機會食到經典名菜!一坐低其實啲侍應已經即刻會問你要唔要order北京填鴨,因為佢地話製作需時,而我地大概都等左半個鐘至九個字左右。上菜個時廚師會現身即席係我地枱邊片鴨,一隻全鴨最後會片左兩大碟鴨皮連肉岀黎,我地七個人食真係綽綽有餘!鴨皮唔算好脆,不過皮下油脂好香,鴨肉都好肥美,而包片皮鴨既個塊麵粉皮都算厚身,不過我就鐘意咁樣佢吸到啲油,唔會搞到成手污糟哂,加埋青瓜條、京葱、特製醬汁一齊食啖啖肉,又唔會感覺好肥膩,不過食兩三舊就已經好有飽肚感😅另外我都幾鍾意個京燒羊肉,佢羊羶味好重不過我就係鍾意佢夠羶!肉質方面佢烤得好香好林,一啲都唔會韌,口感好柔軟鬆化,食落皮脆肉嫩,唔錯👍🏻

• 京燒羊肉
2019-05-28 2655 瀏覽
本以為尖沙咀京菜鹿鳴春三月底結業,誰知轉手後已經重新開業,老闆轉了,但大廚與服務員不變,室內裝修有部分翻新過,這夜依舊全場爆滿,客似雲來。轉手後菜單上也有些改變,這次一行九人選了6-8人套餐再加餸。鮑翅填鴨餐包括:蜇皮併素鵝醬蹄、清炒蝦仁、砂鍋雞煲翅、烤原隻北京填鴨、椒鹽桂魚改成松子魚、北菰扒時蔬、花素蒸餃及高力豆沙。餸菜依然足料好味,尤其喜歡烤得香噴噴的北京填鴨和皮薄餡靚的花素蒸餃。很久沒有吃魚翅,這個砂鍋雞煲翅亦好鮮味,魚翅彈牙。其實這套餐已足夠8-9人吃,我們另點了素菜腐皮卷,大家都吃得很飽。只是這裡坐位都是很迫,服務一般,上菜也慢,所以沒耐性的朋友別抱太大的期望來。

蜇皮併素鵝醬蹄

北菰扒時蔬
花素蒸餃
素菜腐皮卷
2019-05-21 1302 瀏覽
由於早已預訂位置,所以不用等位,全場滿座。適合多人聚餐的京式餐館,但不要抱太大期望。第一次吃是前2年的事,那時覺得十分美味,但這次再次光臨,卻有點失望。前菜是冷盤,色彩繽紛,份量足夠;至於港人常吃的窩貼餃子,沒甚麼特別;小籠包的皮過厚,湯汁不夠;金華火腿津白算不錯;高力豆沙很不錯,但熱度不夠。北京填鴨則不過不失,有其他更好選擇。原以為裝修過後,會有很大的進步,但事與願違,此店衛生狀況尚有進步空間,食物亦然。
由於早已預訂位置,所以不用等位,全場滿座。
適合多人聚餐的京式餐館,但不要抱太大期望。
前菜是冷盤,色彩繽紛,份量足夠;
至於港人常吃的窩貼餃子,沒甚麼特別;
小籠包的皮過厚,湯汁不夠;
金華火腿津白算不錯;
高力豆沙很不錯,但熱度不夠。
北京填鴨則不過不失,有其他更好選擇。

2019-05-21
2019-05-14 1074 瀏覽
賽螃蟹蛋落油比較多,食落都幾滑片皮鴨鴨肉片片切得平均配上甜麵醬,加分呢度嘅皮就比起其他都厚身好多有另外一翻風味不過我中意薄身嘅多d😌蝦仁鍋巴呢道菜的主角係脆卜卜嘅鍋巴

賽螃蟹
蛋落油比較多,食落都幾滑

片皮鴨

不過我中意薄身嘅多d😌

蝦仁鍋巴
呢道菜的主角係脆卜卜嘅鍋巴

2019-03-09 5421 瀏覽
舊一代嘅香港,有好多店鋪都用咗好書卷氣或者好有唐詩味道嘅文字作為佢地嘅店名,而今次就嚟到「鹿鳴春」,食一食北京菜。今次點咗8個菜:雜錦冷盤、麻婆豆腐、雲吞雞、燒羊肉、湯麵、松鼠魚、小籠包、北熟填鴨雜錦冷盤($100)由於未齊人所以點咗個冷盤,再喝2杯啤酒,再寒暄幾句。冷盤嘅料都切得好簿身,個量唔多,但盛惠$100。呢道菜只能講🤔性價比嚟講真係唔高,下次嚟可以唔點。麻婆豆腐因為天氣凍,所以叫樣濃味小小嘅菜送飯食。呢道嘅麻婆豆腐切得比較大粒,唔考慮正唔正宗嘅問題,個人比較鍾意食切得細粒或者碎晒嘅麻婆豆腐,因為咁樣每一啖嘅口感都豐富d。不過大粒都有大粒嘅特別口感。所以呢道菜好唔好食就見人見智啦。砂鍋雲吞雞($480)同行友人話雲吞雞嘅湯比較咸,但我就覺得佢唔係咸,而係夠濃味,好濃濃嘅雞湯味🤤🤤。食得出d雲吞係上枱前先放落湯道,用湯嘅餘熱焗熟嘅,因為d雲吞皮無因為高溫煮而糊晒同散晒。呢道嘅雲吞雞值得一試👍。京燒羊肉羊味佢有,但陣羊味唔討好,因為無清甜味係入面。食落口有微微嘅燒烤香味,但係炭香味唔明顯,可能係用電磁爐燒。大部份同行同行友人都建議下次再嚟可以唔點呢道菜🙊。肉絲湯麵($60)D肉絲係

雜錦冷盤($100)

麻婆豆腐

砂鍋雲吞雞($480)

京燒羊肉

肉絲湯麵($60)
D肉絲係有炒香味,所以食得出唔係就咁落d肉絲落麵一鍋咁煮熟。可能因為前面飲咗好濃味嘅雲吞雞,所以食呢個湯底只係覺得普通咸水湯底。麵質落講好有咬口,無煮到糊晒。估唔到個肉絲湯麵咁高質👍👍值得一試。

松鼠魚
呢道嘅松鼠魚炸得好香口,而且內裡仍然有嫩滑嘅魚肉。呢條魚好大條,足夠6人食用。呢道嘅松鼠魚配料好多,好足夠,所以呢道菜性價比好高👍。唯一小頭敗筆就係個汁太甜,如果淡返小小,魚香味可以更加出。

小籠包
未去過上海,唔知道正宗小籠包喺咩味,但我食過好多超市賣嘅急凍小籠包。想講嘅喺,呢道嘅小籠包口感,味道同賣相都好似超市賣嘅急凍小籠包。可能正宗小籠包就係咁嘅味,但我就不知道了。歡迎pm我,講俾我個正宗小籠包喺唔喺咁嘅味😆。

北京填鴨($420)
其實今次嘅主角就喺嚟食北京填鴨,可惜期望愈大,失望愈大。鴨皮比較肥,雖然食北京填鴨就喺食佢皮脂味,但係眼見到一舊舊淺黃厚厚嘅油脂,呢陣「皮脂」會太濃呢?麵粉皮雖然係人手製嘅,因為好厚身同粗糙。但係出現坊間劣食嘅填鴨用嘅薄薄麵粉皮,好似更加好食,因為每一啖可以放更多配料落去。雖然失望大,但都建議點呢道菜試下,畢竟係人地嘅主打嚟。
2019-01-23
  • 肉絲湯麵
  • 砂鍋雲吞雞
2019-03-03 2279 瀏覽
一次比一次差,食物質素下降,上次吃北京填鴨,鴨很油,所以今次沒有點。今次點了燒雞,葱油餅,這兩味還可以,干扁四季豆真的很差,四季豆好像用水煮熟再加豆瓣醬撈埋,好咸好難食。另外叫了三絲炒麵,顔色淡到接近白色,麵又炒得好淋,好似炒定咁。雲南白肉,塊肉好老。奶油津白,d汁好傑,菜亦不新鮮。至於餐具,簡直恐怖,侍應放了一叠碟比我們自己換,碟上有污積之餘,竟然有一隻碟有一舊咬剩嘅肉。茶壺咀d茶積直情污穢到變黑色。派的熱毛巾有一大部分係有黑色污穢,見到都唔想掂。越來越差,以後都唔會再去
越來越差,以後都唔會再去