2023-08-26 132 瀏覽
📍 @restaurantliza in JordanChineseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛🤍🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛💛------------------------------✅ Located at Parkes Street, only take 3 minutes walk from Jordan MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food.✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.✅ Portions are generous and value for money ✅ All fresh ingredients✅ Nice Chinese food✅ A delightful experience.✅ Overall the food quality was outstanding ✅Serv
📍 @restaurantliza in Jordan
Chinese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛🤍🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛

✅ All fresh ingredients
✅ Nice Chinese food

✅ A delightful experience.

✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny✨

#globaleats #eatwithfoodiez
2023-08-17 164 瀏覽
和媽媽去食晏就鬆一鬆,覺得好味即刻餵我一口叫我快點試,就算就黎做人媽媽,在自己媽媽角度永遠都是女兒🥰餐廳播住歌,有時店員會跟著唱,一路食還發現有不少熟客,和店員有講有笑,充滿人情味的餐廳會讓人想再次光臨。人均:$56.5.咖喱雞扒飯跟了中湯,咖喱雞扒份量好多呢,媽媽食唔晒要我包底😂,咖哩顏色呈深啡色,味道濃厚,雞扒亦好吸味,辣度適中,送飯出色。.麗莎特餐選擇都不少,六個餐再自選配料,我叫了麻辣雞丁配米粉、香煎豬扒、吞拿魚脆豬,蒜蓉多士都想食,但吞拿魚脆豬比較少見即叫,這個餐好抵食,食完好飽。.飲品熱檸水

人均:$56.5
咖喱雞扒飯
麗莎特餐
飲品
熱檸水
午餐
2023-08-14 170 瀏覽
《麗莎餐廳 (佐敦)》今日去左佐敦買野,見差唔多晚飯時間就八下附近有咩食。最近食過日本餐、西餐、韓國菜,見到呢間港式餐室就入左去食。入到去係有一種懷舊feel,播住老歌、格局坐位都係充滿住本土特色味道。🐥藥饍雞煲(半隻雞)點左菜無耐就先上左個老式卡式gas爐,再加多個家用式瓦煲老闆娘仲叮囑我地唔好打開蓋🤣直到個蓋開始有煙滲出嚟一陣濃香嘅藥材味撲鼻而嚟。老闆娘幫我地熄左個爐話要再焗一焗,果然咁樣半浸煮出嚟嘅雞係做到剛剛熟嘅程度,連雞胸部分都唔鞋👍🏻雞煲仲有一份新鮮生菜包埋☺️夠哂營養均衡🐮鮮滑牛個湯同雞食到咁上下,我地又叫左一碟鮮滑牛,貪佢唔會好似肥牛咁膩。碟牛肉一上枱我地都比佢嘅份量嚇左一跳,牛肉厚薄適中,落去煮四五秒就變色食得。食得出唔似其他餐廳為左啲牛滑就落梳打粉,口感嫩滑牛味濃。個湯嘅味道都昇華埋😋除左雞煲,我地仲點左小食拼盤,有飽滿肉肉感滿分嘅炸雞翼、咖哩角同埋邪惡奶油豬🐷炸物一啲都唔油膩無想像中咁重負擔😝🍹港式創意特飲其實香港除左港式奶茶檸茶咖啡,仲有好多好受小朋友歡迎嘅特色飲品,佢地唔單止比到味覺上嘅感受你,仲有視覺!我地今次點左青蘋果菠蘿特飲同埋阿華田脆脆☺️好有細個嘅回憶,
《麗莎餐廳 (佐敦)》

🐥藥饍雞煲(半隻雞)

🐮鮮滑牛

🍹港式創意特飲
其實香港除左港式奶茶檸茶咖啡,仲有好多好受小朋友歡迎嘅特色飲品,佢地唔單止比到味覺上嘅感受你,仲有視覺!我地今次點左青蘋果菠蘿特飲同埋阿華田脆脆☺️好有細個嘅回憶,滿足滿足!

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

真心值全5星👍🏻

如果你都想試下出色嘅有人情味嘅港式餐室,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 佐敦白加士街15號地舖

#HongKongStyle #homekong #traditional #chickenpot #deepfried #drinks #chachantang #asianfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram

藥膳雞煲
小食拼盤
青蘋果菠蘿特飲
阿華田脆脆
2023-08-13 158 瀏覽
麗莎餐廳 📍佐敦白加士街15號地舖抵食高質茶餐廳🍴來開佐敦買野~行過見到呢間餐廳好多人食一於試下🤭估唔到價錢好實惠坐位闊落😁更設有卡廂叫左兩款野食~即叫即製夠哂新鮮。咖喱雞扒飯 $58咖哩汁🍛調味唔錯~撈飯一流雞扒已經切件~好貼心👏🏻跟埋薯仔同洋蔥🧅呢個價錢有禁既份量好抵食。脆豬三重奏 $28 有幾個款式可以簡~雞扒、豬扒同魚柳我簡左秘製沙律醬魚柳脆豬脆豬超香脆~個秘製沙律醬帶點微微辣香仲加左$8 跟3件即炸咖哩角👏🏻好味跟餐仲跟飲品~凍飲都係+$3。凍檸茶。凍檸水
麗莎餐廳
📍佐敦白加士街15號地舖

抵食高質茶餐廳🍴來開佐敦買野~
行過見到呢間餐廳好多人食

雞扒已經切件~好貼心👏🏻
跟埋薯仔同洋蔥🧅
呢個價錢有禁既份量好抵食

。脆豬三重奏 $28

有幾個款式可以簡~雞扒、豬扒同魚柳
我簡左秘製沙律醬魚柳脆豬
脆豬超香脆~個秘製沙律醬帶點微微辣香
仲加左$8 跟3件即炸咖哩角👏🏻好味

跟餐仲跟飲品~凍飲都係+$3

。凍檸茶
。凍檸水

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🤤 Yᑌᗰ Yᑌᗰ ᕼK ᒪOᑕᗩᒪ ᖴOOᗪ @ 🌟 麗莎餐廳《👽食神大媽食地道下午茶》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Deep Fried Chicken Drumstick with Salad HKD 40Lisa Signature French Toast HKD 40Red Bean Fizzy + HKD 12.👽 大媽覺得餐廳好味固然係首要,但係如果餐廳除咗專注味道以外,仲會提供禮貌嘅嘅服務態度,咁就更加值得支持 👍.🍟 下午茶時段,好想食香口野,叫一份「炸雞脾沙律」是常識吧。炸到金黃嘅雞髀,大大碟水果沙律,真係讚!.👅 嚟到下午茶嘅重點啦,就當然係呢個超嘅「麗莎西多士」!中間完全冇揸流攤,係滿滿嘅果醬!重點中嘅重點,係超級肥大,好厚身,雙倍於平時嘅西多士。.🥤 跟餐野飲用優惠價升級做「紅豆冰」,超多紅豆,半杯有多,仲要啲椰汁好清甜唔係死甜唔確喉。.⭐️ 呢間小店唔單止店員們全部好有禮貌,仲非常企理,桌椅整潔一啲都唔污糟,證明店主係非常用心打理,大家一定要支持呢類良心餐廳呀!❤️.⠀📍 佐敦白加士街15號地舖☎️ +(852)2
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
紅豆冰
柯華田
2023-06-13 625 瀏覽
打完波肚餓捻住搵間茶記食個宵夜 近近地入左衣間野 9點22分嗌左個雞扒炒一叮 捻住炒叮應該好快 點知等左半個幾鐘先上 期間催左兩三次 最火滾係隔離枱遲過我離都早食過我 真係不知所謂 真係我入廚房炒好過 食物份量味道還算正常 但係價錢偏貴 依次經歷只能話係時運低
2023-06-13
35 分鐘 (堂食)
宵夜
2023-06-11 411 瀏覽
抵食午餐12點幾,佐敦搵食都好多選擇,有旅客排曬隊但覺得無料到,有出名但吾好食的老店,都系信返operice 高過,豐儉由人。系門口睇到個2人套餐本來都已經好滿意,但炒菜只有白菜,所以最後都系叫了午餐通菜炒牛肉 ($56)- 通菜好幼,吾硬,雖然吾系蝦醬炒,都好和味,牛肉就比較普通,無牛肉味,好在吾硬。薑蔥雞($54)- 套餐來講,雞的數量已經好多,雞剛剛熟,仲有小小血水,雞都算嫩但吾滑,例湯- 吾知道乜瓜煲豬骨,都幾濃咖啡有碳燒味,雖然咖啡味吾夠香
抵食午餐

通菜炒牛肉 ($56)

薑蔥雞($54)

例湯
- 吾知道乜瓜煲豬骨,都幾濃

咖啡有碳燒味,雖然咖啡味吾夠香

2023-06-11
5 分鐘 (堂食)
2023-06-04 372 瀏覽
今次同友人去一間茶餐廳食飯他住在佐敦附近就約在這裏吃個便飯💜這間食店的價錢十分相宜😗划算哦☺️這是點了💚馬拉盞炒通菜原本叫左炒油麥菜,老娘我比較想吃油麥菜,但來了通菜,都照單全收😅比想像中好味😋好多通菜😀份量足夠😌😌❤️麻辣尖椒炒鮮魷這道菜是最好味🤤夠穫氣😚😚😚😚好香又夠味😋😋鮮魷好新鮮🥰雖然我不吃尖椒,全部尖椒重任就交給友人😄😄🖤海鮮豆腐煲因為我想吃豆腐,所以就選了這個煲😚喜出望外的好味🤤好多汁🤤如果加上粉絲在煲內,粉絲吸收醬汁,好入味😚🤎煎蓮藕餅原本一整個蓮藕餅都有肉啊🥲🥲所以友人幫我吃掉😅😅辛苦他😌吃很多🤭他説煎得好香但好像吃不到有蓮藕😅不喜歡吃蓮藕的你都可以點😌😌飲品方面,點了紅豆冰🫘同埋水蜜桃🍑菠蘿🍍奇冰😀個名想起反斗奇兵😂😂😂😂水蜜桃🍑菠蘿🍍奇冰👍🏻👍🏻熱熱天氣飲一杯透心涼😚我把全部菠蘿🍍吃光光😋推薦:❤️麻辣尖椒炒鮮魷🖤海鮮豆腐煲🧡水蜜桃🍑菠蘿🍍奇冰
今次同友人去一間茶餐廳食飯
他住在佐敦附近就約在這裏吃個便飯💜

這間食店的價錢十分相宜😗
划算哦☺️

這是點了
💚馬拉盞炒通菜
原本叫左炒油麥菜,
老娘我比較想吃油麥菜,
但來了通菜,都照單全收😅
比想像中好味😋

因為我想吃豆腐,
所以就選了這個煲😚
喜出望外的好味🤤
好多汁🤤
如果加上粉絲在煲內,
粉絲吸收醬汁,好入味😚

🤎煎蓮藕餅

🧡水蜜桃🍑菠蘿🍍奇冰
2023-06-04
  • 海鮮豆腐煲
  • 麻辣尖椒炒鮮魷
唔係第一次食麗莎餐廳,平時啲常餐同炒嘢都唔錯,見佢雞煲都幾抵就決定試一試🤤🐔 麻辣一品雞煲 ($188)餐廳用瓦煲,上菜時都仲可以保持熱度。雞件炒之前走過油所以有外脆感覺同保留到肉味,加埋惹味雞煲醬食到停唔到口,比起出面嘅雞煲相對乾身啲。配料炒得好香,食落係感覺偏辣,但對食得辣嘅我哋嚟講,就幾過癮👍🏻🐟 薑蔥爆魚卜煲 ($108)呢道菜比較少喺出面搵到,通常都係食魚腩,所以見到都嗌嚟試吓。魚卜冇腥味有咬口,加上吸咗配料嘅味道,搭埋洋蔥同蔥送飯,味道一流。加分位係個煲,就算上菜一段時間仲保持到熱度,啲味道先更香更出。🧋 奶茶+紅豆 & 椰汁+涼粉 $26每杯(跟餐特飲)飲品可以自由配搭,味道配合得幾好,奶茶底夠香,椰汁底甜甜地,紅豆同涼粉增加咬口。而家雞煲風氣盛行,唔同地方都有自己處理方式,今次茶餐廳炒嘢功底,將雞件爆得好香,鑊氣好夠~都算係呢間嘅特色嚟😛
麻辣一品雞煲

🐔 麻辣一品雞煲 ($188)
薑蔥爆魚卜煲

🐟 薑蔥爆魚卜煲 ($108)
奶茶+紅豆

🧋 奶茶+紅豆 & 椰汁+涼粉 $26每杯(跟餐特飲)

2023-05-22
10 分鐘 (堂食)
奶茶+紅豆
2023-05-22 258 瀏覽
餐廳:麗莎餐廳 (佐敦)地址:佐敦白加士街15號地舖餐廳食物種類都真係幾多,除咗平日食嘅茶餐之外,竟然仲有雞煲同魚鍋,當然亦都唔少得小菜,真係包羅萬有,想食咩都有。1️⃣ 滋味柚子一字骨 $118柚子醬汁的確夠入味,食落酸酸甜甜,特別開胃,一字骨肉質鮮嫩,肥瘦適中,一咬就輕輕鬆鬆骨肉分離,值得一試。小菜套餐都會跟白飯同例湯一碗。2️⃣ 白飯魚煎蛋 $98好耐冇食過白飯魚,而家都唔係度度地方有得食,見到有就即刻嗌返一碟試吓,又估唔到白飯魚都幾大條,而且份量都幾多,啖啖都食到白飯魚嘅鮮味,加上蛋香味濃郁嘅煎蛋,確實係最佳嘅配搭。3️⃣ 香煎蓮藕餅 $78我真係超鍾意食呢個蓮藕餅,啱啱煎起夠晒新鮮熱辣辣,外層煎到金黃色,入口外脆內軟,肉味香濃,加上蓮藕爽脆嘅口感,真係食到停唔到口。4️⃣ 凍奶茶 跟餐+$65️⃣ 凍檸茶 跟餐+$66️⃣ 熱茶走 跟餐+$3
餐廳:麗莎餐廳 (佐敦)
地址:佐敦白加士街15號地舖

1️⃣ 滋味柚子一字骨 $118

2️⃣ 白飯魚煎蛋 $98

3️⃣ 香煎蓮藕餅 $78

4️⃣ 凍奶茶 跟餐+$6
5️⃣ 凍檸茶 跟餐+$6
6️⃣ 熱茶走 跟餐+$3

2023-05-21 133 瀏覽
佐敦白加士街一帶小店林立,各式食物應有盡有, 同朋友中午食個便飯, 茶餐廳總能夠 迎合快速之選 。街口麗莎餐廳, 午市套餐各款炒粉炒麵蒸飯焗飯,仲有茶餐,型男索女餐,脆豬餐,仲有鐵板,咖哩等等都有,唔怕唔啱胃口。咖哩雞扒配薄餅份量很大的一碗,材料都好多的雞扒,薯仔,洋蔥等等,-咖哩煮得不會太辣, 層次豐富,而且都好香撈飯好一流。仲可以轉跟薄餅,烘得香口脆脆的,配咖哩都唔錯。-焗鮮茄豬扒飯豬扒多汁鬆軟,而且醃得入味,豬扒大大件,而且蕃茄醬調教得剛剛好,可以拉絲tim, 食落酸甜開胃, 配炒得金黃的飯底,男士肯定夠食。-

咖哩雞扒配薄餅
份量很大的一碗,材料都好多的
雞扒,薯仔,洋蔥等等,
咖哩煮得不會太辣, 層次豐富,而且都好香撈飯好一流。
仲可以轉跟薄餅,烘得香口脆脆的,配咖哩都唔錯。
焗鮮茄豬扒飯
豬扒多汁鬆軟,而且醃得入味,
豬扒大大件,
而且蕃茄醬調教得剛剛好,可以拉絲tim, 食落酸甜開胃,
配炒得金黃的飯底,男士肯定夠食。

2023-05-12 173 瀏覽
去到門口已經佢地貼曬所有餐牌出黎,真係想食咩就可以食咩,勁多選擇~入到去坐低後,就叫左以下既餸:- 避風塘炒鯇魚腩🐟- 滋味柚子一字骨🐷- 蒜蓉油麥菜🥬等左1陣餸就黎喇,首先黎既係避風塘炒鯇魚腩,好香避風塘,大大舊既鯇魚腩🐟食落去啖啖肉,鯇魚腩好肥美,好食😋之後黎既係蒜蓉油麥菜🥬真係落足蒜蓉,油麥菜亦都非常新鮮,正🥰最後黎既係壓軸,滋味柚子一字骨🐷餐廳用上新鮮既柚子,令到個餸好甜,連大股東都話:係新鮮柚子呀😋柚子完全冇苦澀味,成個餸啲味好夾🥰總結: 餐廳緊有1個餸岩你食,真係岩曬成班人做完運動 (超近九龍公園🙈)黎食飯既朋友們,餸菜亦好有心機煮,好食😋有時間要過黎試下呀🥰

入到去坐低後,就叫左以下既餸:

- 避風塘炒鯇魚腩🐟
- 滋味柚子一字骨🐷
- 蒜蓉油麥菜🥬

2023-05-04
15 分鐘 (堂食)
  • 滋味柚子一字骨
2023-04-29 246 瀏覽
定期食下茶餐廳,估唔到呢間茶餐廳居然仲有埋雞煲同魚鍋,但係我中午去,所以冇得食啲,因此我叫咗啲普通茶餐廳有嘅嘢,味道都OK🥰🥰叫咗一個五香肉丁特餐同埋一個焗海鮮意粉佢個特餐有得揀米線米粉或者其他嘅面類,選擇相當之多,而且仲可以配一個扒同一個包,佢個豬仔包仲會有吞拿魚😍😍😍焗海鮮意粉,依個價錢都無諗住有太多海鮮,但係都有魚同埋蝦👍🏻但個人都更建議叫飯 🤣以茶餐廳嚟講,依間都算唔錯。而且我星期六日去,都坐滿左人,大家放假都會過嚟食🤣

叫咗一個五香肉丁特餐同埋一個焗海鮮意粉

2023-04-25 187 瀏覽
今次黎到依間位於佐敦既麗莎餐廳食野😆其實麗莎餐廳有好多唔同種類嘅食物🥩🥓🍛🍤🍲大概有脆豬三重奏🥯 型男索女餐👩🏻‍❤️‍👨🏿 咖喱類/焗飯類/特餐等 唔似其他冰室只有常餐型男餐 $45🤭🤭🐣🥚🥪有蒜蓉多士 多士係厚多士 表面上烘到脆 外脆內軟脆豬三重奏 $28🐷🐷🐷面包焗後表面口感鬆脆 但內裡煙煙韌韌😆超薄鬆化既炸豬扒 好易入口又帶點洋蔥味🧅📍麗莎餐廳 地址: 佐敦白加士街15號地
今次黎到依間位於佐敦既麗莎餐廳食野😆

超薄鬆化既炸豬扒 好易入口又帶點洋蔥味🧅

📍麗莎餐廳
地址: 佐敦白加士街15號地
2023-04-24 131 瀏覽
之前已經嚟過佐敦嘅麗莎餐廳食晚餐,嗰陣已經食過鐵板燒嘅扒類🥩🥩,今日見下午茶又有時間,就嚟附近嘆個下午茶,relax一下🤗🤭🤭雞扒🐤完全鎖住肉質既鮮嫩多汁,🥩切落去雞扒嘅肉汁鮮甜感仍係嘴裡流串醞釀,🤤🤤🤤加上金黃酥脆嘅雞皮🐥🐥,風味猶如炸過般既效果🤤🤤鹹牛肉炒蛋既雞蛋味十分香濃,蛋又唔會太乾👏🏻熱奶茶十分香滑 值得一試🥰配埋福面一齊食 係最佳午餐。👏🏻👏🏻👏🏻